• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dyskusje o reformie UB
Wstyd po raz kolejny zaczynać taki wątek, ale tym razem poważnie bierzemy się za Bialenię, więc może i UB stanie się czymś poważniejszym, niż instytucją w której co kilka miesięcy ma miejsce rewolucja, której jedynym skutkiem jest zmiana rektora.
Aktualnie następujące akty prawne regulują kwestię Uniwersytetu:
1. Ustawa o systemie szkolnictwa wyższego: http://prawo.sarmacja.org/akt,10611.html
2. Statut Uniwersytetu Bialeńskiego: http://prawo.sarmacja.org/akt,10632.html
Aktualnie Rektorem jest dr Hewret von Thorn (powołany 21 stycznia, kadencja trwa 3 miesiące, więc za 12 dni kończy mu się kadencja): http://prawo.sarmacja.org/akt,10685.html
Od razu zapewniam, że nie zamierzam zmieniać ustawy, ani Statutu. I tak jesteśmy chyba jedynym uniwersytetem na świecie, który produkuje więcej ustaw i innych aktów, niż prac naukowych. Czas zająć się czymś konkretnym. Przedstawiam pod dyskusję następujące kwestie:
1. Kto chce być nowym Rektorem? Jeżeli nikt się nie zgłosi, to powołam sam siebie. Jako profesor kwalifikacje mam. Wink
2. Jakie posiadacie tytuły/stopnie zawodowe/naukowe? Chciałbym zrobić listę tytułów/stopni obecnych obywateli bialeńskich. Poniżej załączam listę. Proszę, żeby dodawać jakiś link do dowodu na posiadanie takiego tytułu/stopnia.

Cytat:
  1. Bajtuś Marek;
  2. Dex Ronon;
  3. von Lisendorff Thomas;
  4. Sapieha Jan;
  5. Swarzewski Andrzej; profesor: http://prawo.sarmacja.org/akt,10638.html; przed reformą byłem profesorem doktorem habilitowanym (przeszedłem wszystkie stopnie, od licencjatu, przez magisterkę, doktorat i habilitację).
  6. Kaniewski Jan;
3. Tym razem nie będziemy tworzyć Wydziałów na widzimisię, tylko pod dziekanów, którzy chcą coś robić. Ja tradycyjnie wezmę szeroko pojęte nauki humanistyczne. Wiem, że Ronon po zakończeniu prac nad uporządkowaniem dziedzictwa naszej armii będzie chciał zająć się wydziałem wojskowym. Czy ktoś jeszcze byłby zainteresowany (pytanie dotyczy również gości zagranicznych)? Mogę powołać dowolne wydziały i instytuty, jeśli ktoś naprawdę będzie chciał się nimi zająć.

Kolejną, najistotniejszą kwestią jest to, jak nasz Uniwersytet będzie działał. Przede wszystkim trzeba pisać. Oczywiście nie chciałbym sprowadzać nas do tego poziomu absurdu, żeby pisać o stawach kolanowych, jak w pewnym państwie (które bardzo się śmiało z aguryjskiego atlasu grzybów, a w sumie ich "nauka" niewiele się od tego atlasu różni). Jak już załatwimy kwestie organizacyjne, to przedstawię Wam w osobnym, jak mój wydział będzie działał.
Mam zamiar (jak sygnalizowałem wcześniej) poważnie zabrać się za Wydział Wojskowy czy Studium Wojskowe... Jak zwał, tak zwał - ale od razu zastrzegam... po tym jak odbudujemy całą naszą infrastrukturę na stronie. Bo ma wszystko na raz nie znajdę czasu.

Co do tytułów... To zrobiłem magisterkę swego czasu, a inżyniera przyznałeś mi za sprawy techniczne. Ale kwita nie mam i nie wiem czy i gdzie to można w ogóle znaleźć... pewnie już się nie da. Możesz uwierzyć na słowo lub podeprzeć się pamięcią.
Jasne, wszystko po kolei. Uniwersytet to nie jest priorytet na tę chwilę, ale po zarchiwizowaniu i upublicznieniu nasze dorobku, nadejdzie czas na dalszy rozwój.
Gdzieś na pewno się da znaleźć. Przegrzebię stare forum i potwierdzę (chociaż wierzę Ci i też coś mi świta, że jesteś inżynierem magistrem).
O, już dowód jest, w prawdzie nie nadanie, ale głos z Senatu: https://bialenia.sarmacja.org/spolecznos...l#pid24155
A do doktoratu na pewno nie awansowałeś?
Cytat:A do doktoratu na pewno nie awansowałeś?

Nie przypominam sobie... a więc raczej nie.
A więc sprawa ma się następująco. Na Rektora chętnych nie mamy, więc zamierzam powołać siebie. Póki co dowiedziałem się tylko, że Ronon jest magistrem. Czy nikt więcej nie posiada żadnego tytułu/stopnia?
Chętnych do pracy mamy trzech: Ronona, Bajtusia i mnie.
Tak więc, zamierzam powołać trzy jednostki:
1) Instytut Wojskowy z Rononem jako Dyrektorem (statut zakłada, że jednostka obejmująca jedną dyscyplinę naukową to Instytut; swojego wykazu nie mamy, a opierając się na realowym dopasowałem "nauki o bezpieczeństwie". Jeśli pasuje jeszcze jakaś dyscyplina, to już będzie to Wydział, a nie Instytut, a Ty będziesz Dziekanem, a nie Dyrektorem. Tu spis: https://pl.wikipedia.org/wiki/Klasyfikac...h_w_Polsce ). Jako, że jesteś magistrem, zostaniesz zatrudniony jako asystent. A jak już przygotujesz kilka wykładów, to będziesz mógł opracować to i opublikować jako rozprawę doktorską, a wtedy zostaniesz zatrudniony jako docent. Oczywiście przyjąłem do wiadomości, że teraz są inne priorytety.
2) Instytut Informatyki z Bajtusiem jako Dyrektorem. Nie otrzymałem informacji, czy posiadasz jakiś tytuł/stopień, a ja też nie pamiętam.
3) Wydział Nauk Humanistycznych ze mną jako Dziekanem. Tu wiadomo, szeroka tematyka. Może w końcu się zmobilizuję i zacznę regularnie publikować jakieś uporządkowane wykłady, a nie tylko luźne prelekcje pod wpływem natchnienia.

Poczekamy do tego 21 aż się skończy kadencja Hewreta, może ktoś chętny jeszcze się zgłosi. Wy i tak macie na razie kupę roboty ze stroną.
Myślę, że jakąś bliższą współpracę z zagranicznymi uczelniami będzie można zawrzeć, jak już trochę ożywimy nasz Uniwersytet, żeby nie skończyło się na czystej kurtuazji (chociaż nie ukrywam, że chciałbym w końcu dostać od kogoś doktorat honoris causa i przedłużyć sobie podpis Big Grin ). Potem będzie można się wzajemnie zapraszać. Może ktoś z zagranicy zechce u nas studiować, byłoby fajnie.
Jak rozumiem, nie ma uwag? Rononie, Bajtusia, czy podejmujecie się stworzenie tych jednostek o których napisałem powyżej?
Przybyło nam ostatnio obywateli, więc ponownie proszę o przedstawienie swoich stopni i tytułów. Może ktoś jeszcze chce się włączyć w pracę Uniwersytetu?
Potwierdzam... wcześniejsze deklaracje. Zajmę się tym "instytutem Wojskowym"... Może być Instytut - mi to pasuje, akurat nazwy za najważniejszą nie uważam.
Ja mam w planach dalsze wykłady w świątyni Alego ale dopóki Szyizm nie będzie religią większości mieszkańców RB raczej nie mam co się pchać na wydział Teologii.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Wydział Teologii może być międzywyznaniowy. To, że w Bialenii istnieje niejeden związek wyznaniowy (aczkolwiek dobrze by było, aby także wiele było naraz aktywnych), to nawet jeszcze lepiej dla tego rodzaju wydziału, zwłaszcza, że w Mikroświecie istnieje aktualnie, z tego co wiem, tylko jeden tego rodzaju wydział, a jest nim ten na Uniwersytecie Rotryjskim, poświęcony, jak wiadomo, stricte teologii rotryjskiej. Międzywyznaniowość byłaby zatem atutem.

Sam także chętnie zaangażowałbym się w UB, aczkolwiek na razie raczej jako student, ponieważ tytułu żadnego, co dosyć oczywiste, jeszcze się nie dorobiłem.
Wydział (czy raczej Instytut?) Teologii jak najbardziej można stworzyć, tak jak pan Demiatycz powiedział. Akrypo, jaki masz stopień/tytuł? Skończyłaś na licencjacie o Tatarach, czy potem było coś jeszcze? Kojarzę pracę o kucach i swarzystach, ale nie pamiętam w jakim kontekście.
Bajtusiu, a jak z Instytutem Informatyki?

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości