Forum Republiki Bialeńskiej
Klimat i terytorium Brodrii - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Peryferia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-8.html)
+--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-331.html)
+---- Dział: Państwa stowarzyszone (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-224.html)
+----- Dział: Najjaśniejsze Carstwo Brodryjskie (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-198.html)
+------ Dział: Plac Aleksandryjski Wielki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-245.html)
+------ Wątek: Klimat i terytorium Brodrii (/thread-1818.html)

Strony: 1 2 3

Klimat i terytorium Brodrii - Konstanty Jerzy Michalski - 08.11.2014

Proponuje rozpocząć dyskusję nad klimatem i terytorium FB. Jako że ma być klimatycznie związana z X-wieczną Rusią, to proponuje zmianę terytorium z poprzedniego, na terytorium Gothiki, pomiędzy Anatolią, Rohanem, a Siedmiogrodem. Co z poprzednim terytorium? Ja proponuje ochronę. Jeśli ktoś będzie się chciał osiedlić i będzie "sensowny" to go uznajemy i dajemy mu terytorium. Jak nie, to nie. Tak więc możemy nie uznawać Grutinszczenki, a jednocześnie zmienić terytorium.

Odp: Klimat i terytorium Brodrii - Mikołaj Patryk Dostojewski - 08.11.2014

Pomysł godny rozważenia
Jestem za

Odp: Klimat i terytorium Brodrii - AndrzejSwarzewski - 08.11.2014

Warto to przemyśleć. Idea przeniesienia się w pobliże zasiedlonych, cywilizowanych terenów z pewnością jest godna poważnego rozważenia.
Oczywiście najpierw trzeba to wszystko dokładnie ustalić.
Jak rozumiem, zajmowalibyśmy całą Gothicę z tej mapy: [Obrazek: LMvrnOQ.png], tak?
Na mapie Pela Nandera byłaby to Oleraja i Trogordia, mówiąc w przybliżeniu?
[Obrazek: Wsmib10smapapolitszczeg30.06.2012.PNG]

Odp: Klimat i terytorium Brodrii - Konstanty Jerzy Michalski - 08.11.2014

http://images3.wikia.nocookie.net/__cb20110103213207/mib/pl/images/2/26/Wsmib04smapapolit31.12.2010.png

Wolałbym tą Gothicę. Wink Plus te Intelowa, Wolnoście itd. Oczywiście, lepiej Rohanu nie ruszać, gdyż to kompletna dzicz.

Nie ukrywam, że nic na tej wysłanej przez Ciebie mapie nie widzę. Big Grin
Może (chociażby w Paintcie) zaznaczysz na mapie von Witta, gdzie mielibyśmy się znajdować? [Obrazek: view?pli=1]

Odp: Klimat i terytorium Brodrii - Hewret von Thorn - 08.11.2014

Odpowiednio "obróbić" na mapie, i mamy granice gotowe. Wink

[Obrazek: rus_kij.jpg]

No niby tak, ale z drugiej strony tak bez szerszego dostępu do morza, to byłoby trochę słabo. IMHO powinniśmy zajmować w miarę możliwości konkretne krainy geograficzne, żeby nie było tak, jak np. w tą całą Rossiją, znajdującą się na tyłach obecnego terytorium Federacji Brodryjskiej, która była de facto zupełnie odcięta od wszystkiego i "wciśnięta".
Trzeba liczyć się z tym, że nikt takich małych terytorium zajmować nie będzie chciał.

Naniosłem.  ;D

[attachurl=2]

Brawo! Big Grin
Ale trochę małe terytorium w stosunku do poprzedniego. I nie sądzę, żeby zmiana nazwy na "Wielkoruś" przeszła. Wink
+ Co z tymi półwyspami i wyspami na styku Anatolii, Wielkorusi i Siedmiogrodu? Może jakieś protektoraty? :3

Chcesz się o piksele bić?
Jak sobie wyobrażasz dwie Brodrie na mapie? Big Grin
Chruszczenko na pewno będzie się posługiwał swoją mapą...

Ale my Związku Brodryjskiego nie uznajemy, Bialenia i Hasseland uznają nowe władze, natomiast Chruszczenki nie uznaje nikt, z resztą jego "kraj" jest zupełnie nieaktywny.
Ja o piksele nie chcę się być, nie stanowi to dla mnie różnicy, ale należałoby przeprowadzić konsultacje wśród pozostałych Brodryjczyków.

Zresztą, gdyby obecną Brodrię "wlać" w jedną kupę to terytorium wyjdzie podobne. Big Grin

Odp: Klimat i terytorium Brodrii - Ronon Dex - 08.11.2014

A nie możecie się ulokować na tej wyspie na północ od Bialenii? Wg mapy De Witta to puste jest... bylibycie "w kupie" z Bialenią, oddzieleni wodą od Nordaty i zawsze nawet jakby "zatopić" tą nieszczęsną Nordatę (albo się od tego odciąć) to moglibyście pozostać jako "trzecia wyspa".

Odp: Klimat i terytorium Brodrii - Maciej Kamiński - 08.11.2014

Szczerze wątpię, żeby ktokolwiek poparł przeniesienie Brodrii do Wurstlandii (tej właśnie wyspy). Nie wiem, o co do końca z tym miejscem chodzi, ale zdaje się, że ma potężną historię.

To jest Wurstlandia i raczej wątpię, aby ktoś wyraził zgodę na lokację. Big Grin
Najwyżej część Wielkorusi oderwie się razem z półwyspami na południu tworząc osobną wyspę.

Nie ma mowy o lokalizacji na Wurstlandii. Wurstlandia to pomnik wielkiej historii, miejsce, którego nie powinno się w ogóle dotykać.
Poza tym, nie wiem dlaczego teraz chcecie zatapiać Nordatę, skoro nawet Dreamland uznaje te lądy. Trochę elastyczności i dostosowania do realiów jeszcze nikomu nie zaszkodziło...

Odp: Klimat i terytorium Brodrii - Alberto Carlos de Médici y Zep - 08.11.2014

(08.11.2014, 11:34:14)Hugon Hewret von Vincis link napisał(a): [Obrazek: index.php?action=dlattach;topic=1903.0;a...2646;image]

Moim zdaniem miejsce bardzo dobrze dobrane. Blisko Bialenii oraz z dostępem do morza. To, że jest troszeczkę mniejsze od Federacji Brodryjskiej nie robi żadnej różnicy, wszak nie o piksele tu chodzi. Jak dla mnie może być nawet jeszcze mniejsze Wink.

Odp: Klimat i terytorium Brodrii - Kristian Arped - 08.11.2014

Czegoś nie rozumiem chyba. Porzucacie starą Brodrię i tworzycie nową?

Odp: Klimat i terytorium Brodrii - Alberto Carlos de Médici y Zep - 08.11.2014

Stara jest pod "okupacją" Grutina ;D.

Odp: Klimat i terytorium Brodrii - Ronon Dex - 08.11.2014

(08.11.2014, 14:18:43)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Nie ma mowy o lokalizacji na Wurstlandii. Wurstlandia to pomnik wielkiej historii, miejsce, którego nie powinno się w ogóle dotykać.
OK spytałem tylko...

(08.11.2014, 14:18:43)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Poza tym, nie wiem dlaczego teraz chcecie zatapiać Nordatę, skoro nawet Dreamland uznaje te lądy. Trochę elastyczności i dostosowania do realiów jeszcze nikomu nie zaszkodziło...
A zauważyłeś, że napisałem "zatapiać" w cudzysłowie - miałem na myśli raczej zapomnienie niż fizyczną destrukcję. Jestem zdania, że im dalej od niesławnego lądu Nordaty tym lepiej - ale to Wasze państwo i wy je sobie ustalicie.

Jeśli jednak zamierzacie ściśle współpracować z RB to może wyznaczcie sobie granice jakoś tak na wybrzeżu blisko terytorium RB. A co z tym kawałkiem z dwoma "ogonkami"  tuż przy Anatolii? To kilkadziesiąt kilometrów (bialeńskich - 60-100km) od brzegu terytorium RB. Nie byłoby wygodniej?