![]() |
|
Systemowe środki zarobku - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Instytut Nowej Ekonomii Mikronacyjnej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-23.html) +--- Wątek: Systemowe środki zarobku (/thread-201.html) Strony:
1
2
|
Systemowe środki zarobku - AndrzejSwarzewski - 08.01.2014 Panie Prezesie i Ministrze! Czy przewiduje Pan utworzenie jakichś systemowych środków zarobku? Tj. gospodarcze źródło zarobku, inne niż pensje i wygrane w konkursach. Jakiegoś rodzaju fabryki, może gospodarstwa rolne (np. zagospodarowywanie niezamieszkanych terytoriów)? Re: Systemowe środki zarobku - Jan Kaniewski - 08.01.2014 Będą tworzone mapy gospodarcze (to będzie dotyczyło także innych podmiotów gospodarczych) jeśli planują inwestycje związane z różnymi zapotrzebowaniami. Jednak już to kiedyś już było powiedziane, że np. folwarki nie będą mogły przynosić dochodu, bo faktycznie nie produkują tylko istnieją. Jeśli te fabryki miałby jedynie istnieć i zatrudniać rzeszę nieistniejących robotników to będą nierentowne. Re: Systemowe środki zarobku - AndrzejSwarzewski - 08.01.2014 Cytat:np. folwarki nie będą mogły przynosić dochodu, bo faktycznie nie produkują tylko istnieją.Folwarki nie mogą przynosić dochodu z innego powodu. Mianowicie dlatego, że byłyby to korzyści gospodarcze dla szlachty. Cytat:Jeśli te fabryki miałby jedynie istnieć i zatrudniać rzeszę nieistniejących robotników to będą nierentowne.A co fabryki mają wytwarzać? Artykuły, posty, ustawy czy wiersze? Re: Systemowe środki zarobku - Jan Kaniewski - 08.01.2014 No właśnie to co piszesz musimy się oprzeć o nasze warunki. Mówiłem na temat map gospodarczych, ale nie może zaistnieć sytuacja jakiś przedziwnych i niezrozumiałych dla umysłu ludzkiego działań dokonujących obrotu środków wymiany z "powietrza" To było zresztą zjawisko przeze mnie opisywane dużo, dużo wcześniej. Re: Systemowe środki zarobku - AndrzejSwarzewski - 08.01.2014 Owszem. Niemniej jednak jakaś systemowa możliwość zarobku powinna istnieć. Bez różnicy czy będzie to przemysł, rolnictwo czy usługi. Re: Systemowe środki zarobku - Jan Kaniewski - 08.01.2014 Ale te fabryki, czy różne inne muszą coś mikronacyjnie produkować. Czy to będą artykuły, zdjęcia z sadzonkami itp. Musi taka aktywność mieć miejsce po pierwsze aby było widać pracę i aby środki wymiany nie brały się z tego jeszcze raz użyję "powietrza" Re: Systemowe środki zarobku - AndrzejSwarzewski - 08.01.2014 Cytat:Ale te fabryki, czy różne inne muszą coś mikronacyjnie produkować. Czy to będą artykuły, zdjęcia z sadzonkami itp. Musi taka aktywność mieć miejsce po pierwsze aby było widać pracę i aby środki wymiany nie brały się z tego jeszcze raz użyję "powietrza"Pomysł produkcji realnych produktów jest bardzo interesujący. Czy jednak możliwe jest masowe produkowanie artykułów? Bardzo nie sądzę. Re: Systemowe środki zarobku - Jan Kaniewski - 09.01.2014 Jak będzie popyt to powinna być podaż. Podstawowe prawo ekonomii. Re: Systemowe środki zarobku - AndrzejSwarzewski - 09.01.2014 No, ale pisanie artykułów to NIE systemowy środek zarobku. Re: Systemowe środki zarobku - Jan Kaniewski - 09.01.2014 No można to ująć i uhonorować przez BIW. Jeśli się zaś pytasz o masową produkcję to odpowiadam: popyt musi być aby była podaż. Re: Systemowe środki zarobku - AndrzejSwarzewski - 09.01.2014 Cytat:No można to ująć i uhonorować przez BIW. Jeśli się zaś pytasz o masową produkcję to odpowiadam: popyt musi być aby była podaż.A więc czy Ministerstwo Gospodarki planuje dodanie jakichś potrzeb naturalnych, typu odżywanie się? Bo wtedy powstałaby podaż. Albo np. możliwość budowy domów, itd. Re: Systemowe środki zarobku - Jan Kaniewski - 09.01.2014 Planujemy aby pewne tego typu elementy posłużyły do zwiększenia obrotów "koła gospodarczego". Nie należy jednak spodziewać się "udziwnień". Gospodarka ma nam służyć tu i teraz. Re: Systemowe środki zarobku - AndrzejSwarzewski - 09.01.2014 Uważam, że każdy powinien móc kupić karnet do Państwowej Spółki Żywnościowej (na tydzień lub miesiąc). Jakby każdy mógł żywić się w dowolnym miejscu, to doszłoby do chaosu. A Państwowa Spółka Żywieniowa, żeby ugotować jakąś konkretną porcję musiałaby kupować od rolników x zboża i y mięsa. Natomiast zakup od państwa iluś hektarów pola kosztowałby x środków wymiany, a zakup gospodarstwa (produkcja mięsa) y środków wymiany. To według mnie najlepszy sposób na dochody dla państwa i ożywienie gospodarki. Re: Systemowe środki zarobku - Maciej Kamiński - 09.01.2014 Cytat:Uważam, że każdy powinien móc kupić karnet do Państwowej Spółki Żywnościowej (na tydzień lub miesiąc).A na jakiej konkretnie zasadzie miałaby ta PSZ działać? Tzn. - idziesz tam, kupujesz jakieś bilety uprawniające do zjedzenia tyle a tyle w tej a tej stołówce Spółki, a potem z nim tego a tego dnia przychodzisz i dostajesz jeść? Zawierasz w siedzibie Spółki umowę i przysyłają Ci jedzenie do domu kurierem, któremu okazujesz karnet (który raz na ten tydzień czy miesiąc wykupujesz)? Czy jakoś inaczej? Re: Systemowe środki zarobku - AndrzejSwarzewski - 09.01.2014 W praktyce wyglądałoby to tak, że osoba, która wykupi ten karnet po prostu będzie żywiona przez ten tydzień/miesiąc. Wiadomo, że nie codziennie możemy wchodzić na forum, więc na pewno nie byłoby tak, że trzeba się codziennie gdzieś meldować. Re: Systemowe środki zarobku - Jan Kaniewski - 09.01.2014 Teraz znów żeby nie doszło do wybujałych pomysłów. Re: Systemowe środki zarobku - AndrzejSwarzewski - 09.01.2014 Cytat:Teraz znów żeby nie doszło do wybujałych pomysłów.Ale chyba baron nie czuje się usatysfakcjonowany obecnym stanem gospodarki? Re: Systemowe środki zarobku - Jan Kaniewski - 09.01.2014 Coś dolega mojej klawiaturze i nie mogę pisać polskich znaków. Przepraszam za tą dolegliwość. Proszę o poprawienie moich znaków. Proszę bardzo. Jednocześnie odpowiadając Panu Swarzewskiemu muszę stwierdzić, że stan obecny mnie nie satysfakcjonuje. Jednak chcę powstrzymać się przed nadużyciami wyobraźni w gospodarce. Owszem mówię, że gospodarka musi posiadać popyt i podaż. Jeśli on nie wynika z zastanych obecnych warunków to nie można sobie imaginować gospodarki. Re: Systemowe środki zarobku - Baltazar Dostojewski - 09.01.2014 Jak to dobrze ze ja sprowadzam żywność i napoje z NUPIA bynajmniej stać mnie na teracom i lutnika (niedługo one rusza pełna para). Re: Systemowe środki zarobku - AndrzejSwarzewski - 09.01.2014 Cytat:Jak to dobrze ze ja sprowadzam żywność i napoje z NUPIA bynajmniej stać mnie na teracom i lutnika (niedługo one rusza pełna para).Świetnie. ![]() Aktywność tych firm będzie bardzo ważna dla gospodarki i wizerunku gospodarczego Republiki Bialeńskiej. ![]()
|