Forum Republiki Bialeńskiej
Projekt zmiany ustawy o kryteriach uznawania - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej IX Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-65.html)
+----- Wątek: Projekt zmiany ustawy o kryteriach uznawania (/thread-2147.html)

Strony: 1 2 3

Projekt zmiany ustawy o kryteriach uznawania - AndrzejSwarzewski - 10.12.2014

Cytat:Ustawa
o kryteriach uznawania innych mikronacji

Art. 1
1. Republika Bialeńska może uznać państwowość mikronacji, która:
a) Posiada stałą liczbę aktywnych obywateli, nie mniejszą niż 3,
b) Posiada miejsce publicznie aktywne w czasie ostatnich 30 dni,
c) Istnieje od co najmniej dwóch miesięcy,
d) Posiada suwerenną i legalną władzę,
e) Nie rości sobie praw do terytorium Republiki Bialeńskiej, ani państw sojuszniczych,
f) Nie posiada wśród obywateli osób o potwierdzonej podwójnej tożsamości.
2. Organ uznający państwowość może ją nadzwyczajnie uznać, gdy nie jest spełniony jeden z warunków zawartych w pkt. a-d, ust. 1, art. 1, gdy jest to uzasadnione racją stanu.

Art. 2
Republika Bialeńska wycofuje uznanie, gdy mikronacja przestaje spełniać warunki uznania.

Art. 3
Listę państw uznawanych regularnie prowadzi minister właściwy ds. zagranicznych wraz z Prezydentem Republiki Bialeńskiej.

Art. 4
1. Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
2. Wraz z wejściem aktu w życie, traci moc ustawa o kryteriach uznawania innych mikronacji z dnia 30 czerwca 2014 r.

Moja propozycja. Czas na lekkie zaostrzenie kryteriów, jasne ustalenie kompetencji oraz zamianę uznania z obligatoryjnego na fakultatywne.
Zmiany w stosunku do poprzedniego brzmienia pogrubiłem.

Odp: Projekt zmiany ustawy o kryteriach uznawania - Maciej Kamiński - 10.12.2014

Tak długo jak nie ma tu punktu o blokadzie wycofania w razie zawartego traktatu - jestem przeciw.

Co do reszty zgoda, acz chętnie wyrzuciłbym punkt 2 z artykułu 1.

Odp: Projekt zmiany ustawy o kryteriach uznawania - Kristian Arped - 10.12.2014

Ktoś tu chyba zapomniał o uwzględnieniu poprawki. :Smile

Odp: Projekt zmiany ustawy o kryteriach uznawania - AndrzejSwarzewski - 10.12.2014

Cytat:Ustawa
o kryteriach uznawania innych mikronacji

Art. 1
1. Republika Bialeńska może uznać państwowość mikronacji, która:
a) Posiada stałą liczbę aktywnych obywateli, nie mniejszą niż 3,
b) Posiada miejsce publicznie aktywne w czasie ostatnich 30 dni,
c) Istnieje od co najmniej dwóch miesięcy,
d) Posiada suwerenną i legalną władzę,
e) Nie rości sobie praw do terytorium Republiki Bialeńskiej, ani państw sojuszniczych,
f) Nie posiada wśród obywateli osób o potwierdzonej podwójnej tożsamości.
2. Organ uznający państwowość może ją nadzwyczajnie uznać, gdy nie jest spełniony jeden z warunków zawartych w pkt. a-d, ust. 1, art. 1, gdy jest to uzasadnione racją stanu.

Art. 2
Republika Bialeńska wycofuje uznanie, gdy mikronacja przestaje spełniać warunki uznania. Nie wycofuje się uznania, gdy zostało ono zawarte w oddzielnym traktacie.

Art. 3
Listę państw uznawanych regularnie prowadzi minister właściwy ds. zagranicznych wraz z Prezydentem Republiki Bialeńskiej.

Art. 4
1. Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
2. Wraz z wejściem aktu w życie, traci moc ustawa o kryteriach uznawania innych mikronacji z dnia 30 czerwca 2014 r.

OK, Kristian, dzięki, nie spojrzałem.
+ Proponuję jakoś rozjaśnić ten Biuletyn Ustaw, chociażby przez wyrzucenie archiwalnych wersji do archiwum. Bo to wprowadza chaos i utrudnia orientację. A przecież prawo musi być przejrzyste.

Odp: Projekt zmiany ustawy o kryteriach uznawania - MvP - 10.12.2014

Ja bym wywaliła to "może" bo daje furtkę do zaklinania rzeczywistości, poza tym zmiany w punkcie e zbędne wg. mnie.

Odp: Projekt zmiany ustawy o kryteriach uznawania - Maciej Kamiński - 10.12.2014

Archiwalne wersje staram się wywalać, chociaż pewnie czasem je pominę(z pośpiechu albo nieuwagi).

Co do reszty - przydałyby się teksty jednolite, najlepiej osobno od aktu i uchwalanych poprawek.

Odp: Projekt zmiany ustawy o kryteriach uznawania - AndrzejSwarzewski - 10.12.2014

(10.12.2014, 22:35:58)MvP link napisał(a): Ja bym wywaliła to "może" bo daje furtkę do zaklinania rzeczywistości, poza tym zmiany w punkcie e zbędne wg. mnie.
Daje to furtkę do nieuznawania jakichś troll-nacji Grutina i innych krótkotrwałych państewek, którzy- owszem- mogą osiągnąć dwa miesiące i liczyć trzech obywateli, ale nie prezentować żadnego poziomu, ani stałej aktywności.

A zmiany w punkcie "e" są wyrazem uczciwości w stosunku do sojuszników.

Odp: Projekt zmiany ustawy o kryteriach uznawania - Ronon Dex - 10.12.2014

Generalnie poprawka mi się podoba... nie wnoszę zastrzeżeń.

(10.12.2014, 22:35:58)MvP link napisał(a): Ja bym wywaliła to "może" bo daje furtkę do zaklinania rzeczywistości, poza tym zmiany w punkcie e zbędne wg. mnie.
Martinie Mario nie zżymaj się na "może"... nie da się przewidzieć wszystkiego, a prawo które nie zostawia furtki organom państwa w takich przypadkach musiałoby liczyć pewnie kilka stron. Zresztą ta ustawa bardziej dotyczy krajów, które możemy uznać (bialeńskie prawo nam na to pozwala) niż takich, które musimy.

Odp: Projekt zmiany ustawy o kryteriach uznawania - MvP - 10.12.2014

To może, może otworzyć furtkę dla pomysłów absurdalnych w stylu wycofanie uznania Sarmacji/Dreamlandu/Rotrii bo nam się nagle coś w głowie osób które będą decydowały o sz odmieni. Wole uznawać jojonacje, niz nie uznawać poważnego państwa przez czyjeś widzimisię.

Odp: Projekt zmiany ustawy o kryteriach uznawania - Ronon Dex - 11.12.2014

(10.12.2014, 23:48:35)MvP link napisał(a): To może, może otworzyć furtkę dla pomysłów absurdalnych w stylu wycofanie uznania Sarmacji/Dreamlandu/Rotrii bo nam się nagle coś w głowie osób które będą decydowały o sz odmieni. Wole uznawać jojonacje, niz nie uznawać poważnego państwa przez czyjeś widzimisię.
To może jakiś złoty środek? Np. coś takiego:

Cytat:Art.1
3. Nieuznanie mikronacji spełniającej warunki zamieszczone w punkcie 1 wymaga akceptacji Parlamentu i Prezydenta.

W ten sposób zabezpieczamy się przed jakimś nierozsądnym działaniem jednostek i ograniczamy to "może" do sytuacji wyjątkowych i powszechnie w RB akceptowanych. Możesz na to spojrzeć tak - jeżeli Parlament i Prezydent nie będzie chciał czegoś uznać, co spełnia kryteria punku 1 to i tak w tym przypadku może zmienić ustawę i nie uznać.

Odp: Projekt zmiany ustawy o kryteriach uznawania - MvP - 11.12.2014

(11.12.2014, 00:56:07)Krzysztof Razorblade link napisał(a): [quote author=MvP link=topic=2237.msg22679#msg22679 date=1418248115]
To może, może otworzyć furtkę dla pomysłów absurdalnych w stylu wycofanie uznania Sarmacji/Dreamlandu/Rotrii bo nam się nagle coś w głowie osób które będą decydowały o sz odmieni. Wole uznawać jojonacje, niz nie uznawać poważnego państwa przez czyjeś widzimisię.
To może jakiś złoty środek? Np. coś takiego:

Cytat:Art.1
3. Nieuznanie mikronacji spełniającej warunki zamieszczone w punkcie 1 wymaga akceptacji Parlamentu i Prezydenta.

W ten sposób zabezpieczamy się przed jakimś nierozsądnym działaniem jednostek i ograniczamy to "może" do sytuacji wyjątkowych i powszechnie w RB akceptowanych. Możesz na to spojrzeć tak - jeżeli Parlament i Prezydent nie będzie chciał czegoś uznać, co spełnia kryteria punku 1 to i tak w tym przypadku może zmienić ustawę i nie uznać.
[/quote]
EWENTUALNIE jestem się w stanie na to zgodzić.

Odp: Projekt zmiany ustawy o kryteriach uznawania - AndrzejSwarzewski - 11.12.2014

W myśl tej ustawy wycofanie uznania dla Twojej kochanej Sarmacji i tak byłoby niemożliwe, jeśli nie udowodniłoby się niezgodności z jednym z występujących już wcześniej warunków uznania. O ile uznanie mikronacji jest fakultatywne, to w kwestii wycofania uznania takiej swobody i tak by nie było. I dobrze.
Celem jest nie bawienie się w uznawanie okresowych państw, z których część ma tendencję do chwilowego wznawiania aktywności. Wówczas rzeczywiście mają ponad 3 obywateli i odpowiedni czas istnienia, aczkolwiek uznawanie takich krajów jest bezcelowe.

(11.12.2014, 17:34:36)AndrzejSwarzewski link napisał(a): O ile uznanie mikronacji jest fakultatywne, to w kwestii wycofania uznania takiej swobody i tak by nie było. I dobrze.
To należy sprecyzować w ustawie.
Cytat:Celem jest nie bawienie się w uznawanie okresowych państw, z których część ma tendencję do chwilowego wznawiania aktywności. Wówczas rzeczywiście mają ponad 3 obywateli i odpowiedni czas istnienia, aczkolwiek uznawanie takich krajów jest bezcelowe.
Zatem dodajmy punkt który mówi ze tych 3 obywateli musza mieć przez jakiś określony czas (np kwartał).

Odp: Projekt zmiany ustawy o kryteriach uznawania - AndrzejSwarzewski - 11.12.2014

Cytat:To należy sprecyzować w ustawie.
może uznać =/= może wycofać uznanie
Cytat:Zatem dodajmy punkt który mówi ze tych 3 obywateli musza mieć przez jakiś określony czas (np kwartał).
Tak, i najlepiej policzmy ile postów na forum napisali przez ten czas oraz czy spełniały one podstawowe standardy.  Smile)

Odp: Projekt zmiany ustawy o kryteriach uznawania - Kristian Arped - 11.12.2014

(11.12.2014, 17:34:36)AndrzejSwarzewski link napisał(a): W myśl tej ustawy wycofanie uznania dla Twojej kochanej Sarmacji i tak byłoby niemożliwe, jeśli nie udowodniłoby się niezgodności z jednym z występujących już wcześniej warunków uznania.
Już nie bądź taki zazdrosny. Marii starczy dla wszystkich. <3

(11.12.2014, 18:12:16)AndrzejSwarzewski link napisał(a):
Cytat:To należy sprecyzować w ustawie.
może uznać =/= może wycofać uznanie
Ustawa za mało precyzuje kryteria wycofywania, wypadało by dopisać.
Cytat:
Cytat:Zatem dodajmy punkt który mówi ze tych 3 obywateli musza mieć przez jakiś określony czas (np kwartał).
Tak, i najlepiej policzmy ile postów na forum napisali przez ten czas oraz czy spełniały one podstawowe standardy.  Smile)
Dobryu pomysł ale to za dużo roboty i niokomu się nei bedzie chciało, sprawedzenie listy obywateli bedzie szybsze. Tongue

Odp: Projekt zmiany ustawy o kryteriach uznawania - Maciej Kamiński - 11.12.2014

Taki Dreamland na liście ma 59 obywateli, aktywnych mają mniej niż my. :Smile

Na trollowanie w ogóle nie będę odpisywał. Jeśli rozmówca nie traktuje mnie poważnie, to ja z takim rozmówcą też poważnie rozmawiać nie będę.

(11.12.2014, 19:04:11)Maciej Kamiński link napisał(a): Taki Dreamland na liście ma 59 obywateli, aktywnych mają mniej niż my. :Smile
Dokładnie. A niektóre kraje w ogóle nie prowadzą listy obywateli, albo- jak Dreamland- nie aktualizują jej albo mają bardzo łagodne warunki utrzymywania obywatelstwa.

Odp: Projekt zmiany ustawy o kryteriach uznawania - Kristian Arped - 11.12.2014

Poprawka i tak jest bez sensu. Sporządzenie listy uznawanych mikronacji zajęło mi dwa dni, a aktualizowanie jej co miesiąc chyba nie jest aż tak wielkim wysiłkiem. Jeżeli chce się zaostrzyć wymogi, to zwiększcie liczbę wymaganych obywateli... i tyle.

(11.12.2014, 19:23:21)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Na trollowanie w ogóle nie będę odpisywał. Jeśli rozmówca nie traktuje mnie poważnie, to ja z takim rozmówcą też poważnie rozmawiać nie będę.
A kto nie traktuje Prezydenta poważnie? I czemu po raz kolejny jestem bezpodstawnie atakowana, choć do momentu oddania na pana głosu byłam dobra, miła, zaufana i wgl.