Forum Republiki Bialeńskiej
Ukraina - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Peryferia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-8.html)
+--- Dział: Szpital Psychiatryczny im. Ofiar Realiozy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-328.html)
+--- Wątek: Ukraina (/thread-300.html)

Strony: 1 2

Ukraina - AndrzejSwarzewski - 26.01.2014

Rosja, Rumunia i Węgry są gotowe do wkroczenia na Ukrainę. Może i my wypowiemy im wojnę? Big Grin Big GrinBig Grin Siły Zbrojne Republiki Bialeńskiej mogłyby np. zająć jakieś malownicze nadmorskie miejscowości do których pretensji nie zgłasza ani Rosja, ani Rumunia, ani Węgry. Big Grin Big GrinBig Grin
Jak się na to zapatrujecie? Big Grin Big GrinBig Grin

Re: Ukraina - Jan Kaniewski - 26.01.2014

Jeśli to wątek humorystyczny to fajny żart. Ale jeśli to traktujesz na poważnie to sprowadzenie naszej mikronacji na obrzeża absurdu.

Re: Ukraina - AndrzejSwarzewski - 26.01.2014

Cytat:Jeśli to wątek humorystyczny to fajny żart.
To chyba oczywiste. Big Grin Big GrinBig Grin
Cytat:Ale jeśli to traktujesz na poważnie to sprowadzenie naszej mikronacji na obrzeża absurdu.
Nie, na obrzeża Morza Czarnego. Tongue TongueTongue

Re: Ukraina - Maciej Kamiński - 26.01.2014

Skoro to niepoważne, to migiem z tym na PZ. I na przyszłość poza tym działem proszę takich dyskusji nie zaczynać.

Re: Ukraina - AndrzejSwarzewski - 30.01.2014

Pojawiła się nowa idea! Inkorporowanie przez RB wschodu Polski, zanim zrobią to banderowcy. Big Grin Big GrinBig Grin

Re: Ukraina - Maciej Kamiński - 30.01.2014

Cytat:Pojawiła się nowa idea! Inkorporowanie przez RB wschodu Polski, zanim zrobią to banderowcy. Big Grin Big GrinBig Grin
Szczerze - już prędzej widziałbym polski Lwów, niż ukraiński Przemyśl. Po prostu, neo-UPA nawet na zachodzie ma poparcie wynoszące jedynie 20% (w skali całego kraju 10%), do tego połączenie Banderalandu, Ukrainy i Małorosji dobitnie pokazuje, że jest sztucznym tworem na poziomie niemalże afrykańskim i może się rozlecieć.

Tak wiem, ponuracka wypowiedź.

Re: Ukraina - AndrzejSwarzewski - 30.01.2014

A niech się rozlatują. Wink Tak się zastanawiam czy jako Prezydenta RB nie napisać do Tuska w sprawie Ukrainy. Tongue TongueTongue PP

Re: Ukraina - Jan Sapieha - 30.01.2014

Na mapce opisany jest stan z przed dni. Ukraina czuje jednak, że swój los poprawi nie poprzez umizgi do Putina, lecz przez kontakty z zachodem, na każdym możliwym polu, bo tylko w ten sposób da się połączyć ten kraj i jego społeczeństwo z innym światem. Dla nas to dobrze bo do Europy Ukraina najbliżej ma przez Polskę. Zresztą wielu z nas na pewno nie traktuje Lwowa czy Ukrainy jak zagranicy (jak Niemcy Śląska), co symbolizuje znana powojenna piosenka: "Jedna bomba atomowa i wracamy znów do Lwowa". Nie są ci sąsiedzi ani kosmopolityczni ani zrusyfikowani, lecz antyrosyjscy, niestety i antypolscy (kłania się kilkaset lat naszego na ziemiach tych panowania).To że tak długo czekali na niepodległość to nasza poniekąd sprawka - dość przypomnieć, że Piłsudski (notabene, ten który zdobył Kijów, jako trzeci po Chrobrym i Śmiałym, a nieco przed Kwaśniewskim), otóż Marszałek lejąc bolszewików wstrzymał ich ostateczne dobicie (gdy ruszali na sowietów Kołczak z Denikinem), bo bał się że wskrzesi tym carat, a przy nim Polska wróci pod zabory. Dlatego w Traktacie Ryskim (1921) sprzedaliśmy Ukrainę bolszewikom, choć była naszym sojusznikiem z roku 1920.

[Obrazek: 1&srcw=970&srch=546&dstw=970&dsth=546]

Re: Ukraina - Maciej Kamiński - 31.01.2014

Cytat:Dla nas to dobrze bo do Europy Ukraina najbliżej ma przez Polskę.
Owszem - bo sporo możemy wytargać w zamian za nasz głos za Ukrainą.

Cytat:Zresztą wielu z nas na pewno nie traktuje Lwowa czy Ukrainy jak zagranicy
Ale to JEST zagranica - i Lwów etnicznie dziś jest miastem UKRAIŃSKIM.

Cytat:(kłania się kilkaset lat naszego na ziemiach tych panowania)
Podczas których najgorzej dokopali im ich właśni rodacy. :roll: :roll::roll:

Cytat:To że tak długo czekali na niepodległość to nasza poniekąd sprawka - dość przypomnieć, że Piłsudski (notabene, ten który zdobył Kijów, jako trzeci po Chrobrym i Śmiałym, a nieco przed Kwaśniewskim), otóż Marszałek lejąc bolszewików wstrzymał ich ostateczne dobicie (gdy ruszali na sowietów Kołczak z Denikinem), bo bał się że wskrzesi tym carat, a przy nim Polska wróci pod zabory. Dlatego w Traktacie Ryskim (1921) sprzedaliśmy Ukrainę bolszewikom, choć była naszym sojusznikiem z roku 1920.
Janku - to czysta polityka z naszej strony. Polityka już tak ma i trzeba się z tym zwyczajnie pogodzić, jak chcemy coś znaczyć w tym świecie.

Notabene - Białoruś międzywojenna wciąż ma rząd na uchodźstwie.

Re: Ukraina - AndrzejSwarzewski - 03.03.2014

No to Putin wkracza. Big Grin Big GrinBig Grin
Moja propozycja na dziś: jedziemy na wschód Ukrainy, dołączamy do rosyjskich żołnierzy/bojowników i walczymy. Może dadzą nam potem jakąś wieś pod zarząd bialeński. Big Grin Big GrinBig Grin
PS. To prawda.

Re: Ukraina - Baltazar Dostojewski - 03.03.2014

Andrzej widzę ze i ty jestes Prorosyjski i czujesz w tym biznes od wujka Putina?

Re: Ukraina - AndrzejSwarzewski - 03.03.2014

Cytat:Andrzej widzę ze i ty jestes Prorosyjski i czujesz w tym biznes od wujka Putina?
Niezbyt rozumiem o co chodzi. Ale nie jestem agentem i nie płacą mi za to, jeśli o to pytasz. Big Grin Big GrinBig Grin

Re: Ukraina - Baltazar Dostojewski - 03.03.2014

Cytat:[quote author="Abdullah Aykm"]Andrzej widzę ze i ty jestes Prorosyjski i czujesz w tym biznes od wujka Putina?
Niezbyt rozumiem o co chodzi. Ale nie jestem agentem i nie płacą mi za to, jeśli o to pytasz. Big Grin Big GrinBig Grin [/quote]

Chodzi o to ze Jednak chcesz walczyć u boku Cara Putina i fantazjujesz ze coś ci za to da zejdź na ziemie Andrzej i przestań fantazjować ze Putin coś ci da .

Re: Ukraina - Ronon Dex - 03.03.2014

A jak tak się tylko nieśmiało zapytam czy koniecznie trzeba nasz v-świat zaśmiecać polityką z reala? Nie macie jej dość? Odpalasz TV - bajzel na Ukrainie, wchodzić na różne fora tematyczne... a jakże dywagacje o bajzlu na Ukrainie, jeszcze trochę to lodówkę otworzę i wyjdzie mi stamtąd ta "ukraińska propaganda". Bo to co oglądam ostatnio w naszej TV* to tak prymitywna propaganda, że aż oczy bolą... i to człowieka pamiętającego propagandę czasów PRL. Nie macie naprawdę dość? Tutaj też trzeba takich durnych tematów... o polityce z reala?

Miałem nadzieję, że chociaż fora v-świata będą wolne od tego... :? :?:?

_________
*) Porównanie w rosyjską TV daje to samo tylko na drugą stronę poprzekręcane - to tak, żeby było jasne.

Re: Ukraina - Hewret von Thorn - 03.03.2014

Jak dobrze, że nie oglądam ani TV, ani nie czytam gazet w których wałkują to samo. Big Grin Big GrinBig Grin

Re: Ukraina - Hewret von Thorn - 04.03.2014

Ehh... Pech chciał, że matura w tym roku to ostatnia w "starej" formie...

[Obrazek: 1393944630_xwpxzo_600.jpg]

Re: Ukraina - AndrzejSwarzewski - 05.03.2014

Zaskakujące przeniesienie tematu do MSZ. Big Grin Big GrinBig Grin

Re: Ukraina - Maciej Kamiński - 05.03.2014

Cytat:Zaskakujące przeniesienie tematu do MSZ. Big Grin Big GrinBig Grin
Chyba na odwrót, ten temat został przeniesiony z MSZ-tu (który swoją drogą nie chce mi się otworzyć) na PZ, przeze mnie tuż po założeniu.

Re: Ukraina - Hewret von Thorn - 05.03.2014

I kolejny temat źle przeniesiony...

<!-- l viewforum.php?f=10<!-- l

Re: Ukraina - Maciej Kamiński - 06.03.2014

Cytat:I kolejny temat źle przeniesiony...

<!-- l viewforum.php?f=10<!-- l
Cień zostawiłem celowo. Niech fani polityki mają gdzie pisać, zamiast klepać w rządzie.