Forum Republiki Bialeńskiej
Mechanice Faradobusowskie - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Administracja samorządowa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-5.html)
+--- Dział: Rzesza Bialeńska (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-551.html)
+---- Dział: Majątki lenne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-440.html)
+----- Dział: Kniaziostwo Mechanice Faradobusowskie (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-474.html)
+----- Wątek: Mechanice Faradobusowskie (/thread-3955.html)

Strony: 1 2

Mechanice Faradobusowskie - Maciej Kamiński - 04.02.2016

[Obrazek: 79_10_09_17_4_06_26.png]

Mechanice Faradobusowskie

Kniaziostwo Mechanice Faradobusowskie położona jest w południowej części Anatolii, nad rzeką Belenus. Lenno zostało nadane Ametystowi Faradobusowi dnia 18 sierpnia 2015 roku przez prezydenta Andrzeja Swarzewskiego. Jest to jedyne, póki co, władztwo królewskiego rodu Faradobusów w Republice Bialeńskiej. Siedzibą właściciela jest sporej wielkości rezydencja. Dobra składają się z wioski i terenów przyległych, w skład których wchodzą zarówno ziemie uprawne, jak i pewne obszary zalesione. Od jakiegoś czasu pełni funkcję zbiorowiska licznych przedstawicieli hirschbersko-weerlandzkiego domu królewskiego, którzy przebywają na terenie Republiki Bialeńskiej od czasu, gdy Król Ametyst objął funkcję Prezydenta. W związku z tym w lordostwie przebywa także Wędrowny Dwór Króla Hirschbergii i Weerlandu.

Wioska Mechanice zamieszkiwana jest przez kilkanaście rodzin różnego pochodzenia: oprócz miejscowych są to niewolnicy osadnicy sprowadzeni z Hirschbergii. Mieszkają oni w luksusowych chatach i lepiankach, które spełniają wszystkie nordackie normy BHP, KGB i PZU. Do dyspozycji mieszkańców oddano również świetlicę z biblioteką, banię, strzelnicę, bagienko i wiele innych atrakcji.

Głównym źródłem dochodów jest uprawa solnego buraka, którego nasiona sprowadzono z Hirschbergii, która słynie z uprawy tej szlachetniej rośliny. Do innych uprawianych tu roślin zaliczyć można owies i kartofle. Ponadto część mieszkańców jest zatrudnionych przy pracach leśnych (zbiór jeżyn, organizacja polowań) oraz przy hodowli kur, świń oraz bydła (rogatego, nie stadionowego). Majątek działa w oparciu o dwajściaosiem folwarków, które składają się z magazynów i spichlerzy, rzeźni, zakładu przetwórstwa i podróbstwa, obór, stodół, kurników marki KURNIX, stajni oraz kilku warsztatów. W nadmorskiej części dóbr znajduje się faktoria należąca do Kompanii Faradobusów.

[Obrazek: YooniqImages_100767946.jpg]  [Obrazek: 05.jpg]

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Ametyst Faradobus - 24.03.2016

Skoro już zacząłem coś robić, aby stać się perfekcyjnym panem lenna powinienem pomyśleć o wyborze jakiejś rezydencji. Zastanawiam się tylko, czy stworzyć jakieś cudeńko, czy też zaadaptować jakiś istniejący pałacyk, albo też zamieszkać w klimatycznej ruderze...

PS. Można nadal mówić, że to jest Anatolia?

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Alberto Carlos de Médici y Zep - 24.03.2016

Można, jak najbardziej, jeszcze jak. Myślę, że można by też nazwać te tereny Nową Sclavinią.

Tak jak pan Albert powiedział. Nowa Sclavinia chyba miała na pieńku z uzurpatorem, tym bardziej można.

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Maciej Kamiński - 24.03.2016

Nowa Sclavinia miała identyczny kształt, ale inne ukształtowanie terenu, więc nie, nie można.

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Alberto Carlos de Médici y Zep - 24.03.2016

(24.03.2016, 17:16:17)Maciej Kamiński link napisał(a): Nowa Sclavinia miała identyczny kształt, ale inne ukształtowanie terenu, więc nie, nie można.

Pan Maciej zabronił.  :,( Ale pamiętasz, że Nowa Sclavinia jest bialeńska (podobnie jak Teutonia)? Taki nazwy zbliżą nas przecież do zdobycia kolejnych pikseli na mapie mikroświata.

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Maciej Kamiński - 24.03.2016

(24.03.2016, 17:18:31)Alberto de Medici link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=4078.msg42254#msg42254 date=1458832577]
Nowa Sclavinia miała identyczny kształt, ale inne ukształtowanie terenu, więc nie, nie można.

Pan Maciej zabronił.  :,( Ale pamiętasz, że Nowa Sclavinia jest bialeńska (podobnie jak Teutonia)? Taki nazwy zbliżą nas przecież do zdobycia kolejnych pikseli na mapie mikroświata.
[/quote]
II bitwa o Srebrny Róg! :|

W archiwach Arkadiusza zachowały się chyba mapy Nowej Sclavinii, bardzo porządnej jakości.

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Ametyst Faradobus - 06.04.2016

Czekając na nową mapę Bialenii wstrzymam się z tworzeniem mapki lenna. Postanowiłem natomiast zainwestować w budowę rezydencji. Efekt przedstawię już niebawem.

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Ametyst Faradobus - 09.04.2016

Z okazji ukończenia budowy mojej rezydencji oraz uzyskania przeze mnie, po długich staraniach, obywatelstwa Bialenii planuję urządzić małą inbę połączoną z polowaniem. Zapraszam wszystkich zainteresowanych do Mechanic Faradobusowskich w najbliższy wtorek (12 kwietnia) w godzinach wieczornych.

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Ametyst Faradobus - 02.05.2016

Po Święcie Pracy lenno tworzą dwa kolejne folwarki, a ponadto z baronii awansowało na wicehrabstwo. W związku z tym planuję zwrócić się z prośbą o powiększenie jego powierzchni.

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Severino Castiglioni - 02.05.2016

A jak to można zrobić? Mnie brakuje dwóch folwarków do wicehrabstwa, ale wolę wiedzieć na przyszłość. Smile

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Maciej Kamiński - 02.05.2016

(02.05.2016, 13:09:30)Severino Castiglioni link napisał(a): A jak to można zrobić? Mnie brakuje dwóch folwarków do wicehrabstwa, ale wolę wiedzieć na przyszłość. Smile
Normalnie, na przykład tak: http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php?topic=5494.0
[spoiler]Zawsze możesz użyć dorobku Artura.[/spoiler]

Link nie działa.

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Maciej Kamiński - 02.05.2016

Bo nie zrobiłeś najwyraźniej sztuczki: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/index.php?topic=4433.msg41107#msg41107

Jeszcze mi się komputer zepsuje. To za skomplikowane.  Big Grin

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Alberto Carlos de Médici y Zep - 02.05.2016

Mnie też się to nie udało. Nie polecam tego allegrowicza. >Tongue

Formalności zostały dopełnione, a więc pora zabrać się do roboty. Na początek nakazałem przeniesienie większości istniejących folwarków i założenie dwóch ostatnich na ziemiach włączonych właśnie w granice Wicehrabstwa. Moi doradcy nie wiedzieli, jak się za to zabrać, że niby któż by je przenosił, takie ciężkie, ale kazałem im w Biblii sprawdzić, poszukali i od jutra operacja ruszy. Ja w tym czasie zamówię w Hirschberskim Instytucie Kartograficznym przejrzystą mapę lenna.

Dodam, że dotychczasowe terytorium zostanie gęściej zasiedlone, a nad rzeką Belenus wzniesiemy most zwodzony umożliwiający przedostanie się na drugi brzeg, gdzie z kolei nakażę biedaszybnikom poszukać bialenitu.

Wieś Sicina - część baronii Wienisławowo wzoruje się na rozwoju Mechanic.

Kiedy na nią patrzę bardziej kojarzy mi się z widokami wsi w pobliżu mojego zamku Faradobushof w północnej Hirschbergii.