Forum Republiki Bialeńskiej
Debata przedwyborcza - marzec 2014 - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Debata przedwyborcza - marzec 2014 (/thread-570.html)

Strony: 1 2 3

Debata przedwyborcza - marzec 2014 - Maciej Kamiński - 22.03.2014

Witam!

Po raz kolejny otwieram debatę przedwyborczą. Pierwszeństwo w zadawaniu pytań otrzyma strona, która wypowie się tu jako pierwsza.

Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - Jan Kaniewski - 22.03.2014

Moje pytanie kieruję do Jednej Sarmacji: Jaką politykę międzynarodową chcecie prowadzić po ewentualnym swoim zwycięstwie w wyborach?

Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - Ronon Dex - 22.03.2014

Cytat:Moje pytanie kieruję do Jednej Sarmacji
A to my taką partię w Republice Bialeńskiej mamy!? Confusedhock: Confusedhock:Confusedhock:

Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - MvP - 22.03.2014

Cytat:Moje pytanie kieruję do Jednej Sarmacji: Jaką politykę międzynarodową chcecie prowadzić po ewentualnym swoim zwycięstwie w wyborach?

Propnuje to pytanei zadać na nr gg [autocenzura] który należy do niegdyś bardzo blisko związanej z tą partią Kanclerz Karoliny von Lichtenstein

Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - AndrzejSwarzewski - 22.03.2014

Cytat:Propnuje to pytanei zadać na nr gg (...) który należy do niegdyś bardzo blisko związanej z tą partią Kanclerz Karoliny von Lichtenstein
Towarzysz Karolina była blisko związana z niemal każdą bezideową partią. Big Grin Big GrinBig Grin
Ale jednak upublicznianie numerów GG jest niefajne.

Cytat:[quote author="MvP"]Propnuje to pytanei zadać na nr gg [autocenzura] który należy do niegdyś bardzo blisko związanej z tą partią Kanclerz Karoliny von Lichtenstein
Towarzysz Karolina była blisko związana z niemal każdą bezideową partią. Big Grin Big GrinBig Grin
Ale jednak upublicznianie numerów GG jest niefajne.[/quote]

W sumie racja, już edytowałem bo Policja mnie jeszcze zaraz do więzienia za to zamknie, co nam skomplikuje kampanie.

Cytat:W sumie racja, już edytowałem bo Policja mnie jeszcze zaraz do więzienia za to zamknie, co nam skomplikuje kampanie.
W sumie prawo nie powinno odnosić się do cudzoziemców, ale może taki precedens już był. Tongue TongueTongue

Cytat:[quote author="MvP"]W sumie racja, już edytowałem bo Policja mnie jeszcze zaraz do więzienia za to zamknie, co nam skomplikuje kampanie.
W sumie prawo nie powinno odnosić się do cudzoziemców, ale może taki precedens już był. Tongue TongueTongue [/quote]

Na przyszłość ta rozmowa będzie pewnie precedensem w podobniej sprawie więc już zeby było prościej wrzucam linka do tej dyskusji: <!-- l viewtopic.php?p=4164#p4164<!-- l

No dobrze, wróćmy do merytorycznej debaty.
Cytat:Jaką politykę międzynarodową chcecie prowadzić po ewentualnym swoim zwycięstwie w wyborach?
Coraz bardziej przekonuję się, że jeszcze nie czas na ambitną politykę zagraniczną. Nasz kraj nie jest traktowany jako poważna siła, a ja jestem traktowany jako prezydent-idiota kraju-zadupia. Już nie chcę tu publicznie przytaczać żadnej sytuacji, ale jak proponuje mi się inwazję na jeden z najstarszych krajów w mikroświecie w zamian za uznanie nas przez kraj mniejszy od nas, to mam wrażenie, że jestem w psychiatryku.

Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - Maciej Kamiński - 22.03.2014

Ale ale, Janku, nie prowokuj. :wink: :wink::wink:

Pytanie do Jednej Bialenii - co myślicie o dawnym, niezrealizowanym pomyśle Karty Mikronauty?

Cytat:Pytanie do Jednej Bialenii - co myślicie o dawnym, niezrealizowanym pomyśle Karty Mikronauty?
Moja odpowiedź do pytania zadanego przez Janka i tutaj mogłaby być odpowiedzią. Nie jesteśmy traktowani poważnie zagranicą, są kraje, które myślą, że mogą nami pomiatać. Dopóki nie udowodnimy, że tak nie jest, rozwijając się wewnętrznie i tworząc swoją siłę, myślę, że nie mamy mocy sprawczej do utworzenia Karty Mikronauty.

Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - Ronon Dex - 22.03.2014

Cytat:Nie jesteśmy traktowani poważnie zagranicą, są kraje, które myślą, że mogą nami pomiatać. Dopóki nie udowodnimy, że tak nie jest, rozwijając się wewnętrznie i tworząc swoją siłę, myślę, że nie mamy mocy sprawczej do utworzenia Karty Mikronauty.
I tutaj się w pełni zgadzam - może i się za bardzo nie znam na mikronacji, ale wg mnie dwa czynniki decydują o powodzeniu na "arenie międzynarodowej":

1/ Stabilność i trwanie bez upadku przez przynajmniej pół roku (bo pewnikiem v-państw, które się tworzą na fali jakiegoś pomysłu i po paru miesiącach upadają jest sporo).

2/ Rozwój wewnętrzny, rozbudowa elementów państwa do takiego poziomu by było to widoczne i faktycznie przypominało stabilne i sensownie zbudowane państwo, z takich elementów z jakich państwo powinno się składać.

Czyli moim osobistym zdaniem - podstawą (na dziś i na następne pewnie 2-3 kadencje) jest rozwój wewnętrzny, a nie "polityka zagraniczna", która na razie raczej ma mniejsze znaczenie niż "polityka wewnętrzna".

W każdym razie dla mnie celem na kolejną kadencję jest dalszy rozwój infrastruktury państwa.

Świetnie to uzasadniłeś, mogę się pod tym w pełni podpisać.
Pewnie, że można wychodzić z jakimiś ambitnymi pomysłami, ale moim zdaniem jeszcze nie jesteśmy w tej lidze. Pewnie, że możemy wychodzić z jakimiś ambitnymi pomysłami i inicjatywami, ale po co mamy się zawodzić, gdy nie będziemy traktowani poważnie? Lepiej odczekać swoje, rozwinąć się wewnętrznie i potem działać dyplomatycznie.

Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - Ronon Dex - 23.03.2014

Cytat:Lepiej odczekać swoje, rozwinąć się wewnętrznie i potem działać dyplomatycznie.
Postaram się w poniedziałek, wtorek (jutro nie bardzo mam czas) przedstawić mój projekt na pewne zmiany w strukturze forum w zakresie tego co mamy dzisiaj ujęte w dziale "Instytucje prywatne i państwowe" (pewna rozbudowa tego działu) oraz moje propozycje na rozbudowę kwestii infrastruktury państwa na najbliższą kadencję.

Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - Jan Kaniewski - 23.03.2014

Co za wredny lapsus się wkradł. Big Grin Big GrinBig Grin Chodzi oczywiście o Jedną Bialenię. Za dużo "sarmatyzmów".

Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - AndrzejSwarzewski - 23.03.2014

Gdyby w czasie debaty nie padły słowa o Sarmacji ze strony opozycji, to chyba nie moglibyśmy takiej debaty uznać za odbytą ...
A nie rozumiem tych ciągłych odniesień i kompleksów.

Andrzej mówiąc całkiem serio to była nieświadoma pomyłka. Byłem na "wylocie" z kompa to już wszystko odmawiało mi posłuszeństwa...

Co do polityki międzynarodowej na ten czas to raczej powinny to być kwestie nawiązywania stosunków i tworzenia struktur z "równymi sobie" mikronacjami. Oczywiście jeśli będzie okazja na "coś większego" to trzeba to robić w interesie Republiki Bialeńskiej.

Pytanie do JEDNEJ BIALENII( Jezus Marija zaraz się wkur... na siebie samego): Jak zapatrujecie się na kwestie gospodarcze?

Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - MvP - 23.03.2014

Cytat:Andrzej mówiąc całkiem serio to była nieświadoma pomyłka. Byłem na "wylocie" z kompa to już wszystko odmawiało mi posłuszeństwa...
[...]
Pytanie do JEDNEJ SARMACJI: Jak zapatrujecie się na kwestie gospodarcze?

<lol2> :lol: :lol::lol: To juz prowokacja czy Pan Minister jest dzis naprawde BARDZO zmeczony? Wink

Re: Debata przedwyborcza - marzec 2014 - AndrzejSwarzewski - 23.03.2014

Cytat:Co do polityki międzynarodowej na ten czas to raczej powinny to być kwestie nawiązywania stosunków i tworzenia struktur z "równymi sobie" mikronacjami. Oczywiście jeśli będzie okazja na "coś większego" to trzeba to robić w interesie Republiki Bialeńskiej.
Właśnie mam wątpliwości co do tych "równych nam" mikronacji. Przywódcy takich państw, nawet dwa razy mniejszych od nas, często mają znacznie zawyżoną samoocenę i myślą, że jak zaczną tytułować się Królem/Cesarzem/Sułtanem/whatever, to już może dyktować nam warunki. Żadnych korzyści z takich stosunków nie ma, a potencjalne straty na przyszłość są duże.
Cytat:Jak zapatrujecie się na kwestie gospodarcze?
Chcemy, żeby gospodarka w końcu ożyła i zaczęła funkcjonować. Dokładny program opublikujemy w najbliższych dniach.

My uważamy, że gospodarka musi się rozwijać dalej przez gruntowane reformy, a nie półśrodki, które kładzie na obywatela państwo.