![]() |
|
Traktat z Suderlandem - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej XXIII Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-93.html) +----- Wątek: Traktat z Suderlandem (/thread-6406.html) Strony:
1
2
|
Traktat z Suderlandem - Eddard Noqtern - 19.09.2016 Cytat: Wysoka Izbo, [justify]Przedstawiam Wysokiej Izbie traktat o nawiązaniu stosunków dyplomatycznych do ratyfikacji. Suderland, zwany również Południolandią to młoda, ale stabilna mikronacja. Mniej więcej 10 mieszkańców można uznać za akywnych, wobec czego kryterium 3 obywateli jest spełnione. Suderland funkcjonuje w mikroświecie już od maja. Nie widzę przeciwskazań do ratyfikacji tego dokumentu, dlatego jako minister rekomenduje jego przyjęcie przez Parlament.[/justify] Otwieram dwudniową debatę. Odp: Traktat z Suderlandem - Piotr Pawel I - 20.09.2016 Jak poczytałem forum Suderlandu to hmmmmm mój entuzjazm zmalał, ale generalnie jestem zdania, że powinniśmy mieć stosunki ze wszystkimi mikronacjami, także tymi nowymi, więc popieram... Odp: Traktat z Suderlandem - Eddard Noqtern - 20.09.2016 Trzeba mieć na względzie to, że Suderland jest państwem młodym, rozwijającym się. Jeśli będziemy mogli współpracować, nasze wsparcie może pomóc mieszkającym tam mikronautom. Odp: Traktat z Suderlandem - Piotr Pawel I - 20.09.2016 Słusznie, dlatego będę głosował "za" Odp: Traktat z Suderlandem - Fiodor Swirydiuk - 20.09.2016 Panie marszałku, można głosu udzielić? Odp: Traktat z Suderlandem - Eddard Noqtern - 20.09.2016 (20.09.2016, 14:15:16)Fiodor Swirydiuk link napisał(a):Panie marszałku, można głosu udzielić?Proszę. Odp: Traktat z Suderlandem - Fiodor Swirydiuk - 20.09.2016 Dziękuję. Uważam, iż podpisanie traktatu z dwuosobowym lub jednoosobowym państwem jest co najmniej kuriozalne. Proszę zauważyć, że Wspólnota Rozwoju nie lubi Abachazji (co wydaje mi się dziwne, bo tamtejszy władca jest w tej partii) i nie popierała traktatu uznaniowego z Abachazją, która warunki spełniała, a chcą podpisać z jakimś minipaństwem, o którym pierwszy raz słyszę, a co dopiero posłowie słyszą. Raz się przewija nazwa Południolandia, raz Suderland. Z kim podpisujemy ten traktat? Nie mydlcie ludziom oczu, bo to już ni zabawne, ni żałosne, wręcz nic nie można powiedzieć, gdy Wspólnota Rozwoju, główny przeciwnik traktatu uznaniowego z Abachazją, teraz się błaźni, żebyśmy uznali jakieś yoyonacje. A tak poza tym, to uważam, że Traktat Stowarzyszeniowy powinien zostać zniszczony, dziękuję za uwagę. Odp: Traktat z Suderlandem - Eddard Noqtern - 20.09.2016 Szanowny Obywatelu, [justify]Twoja wypowiedź pełna jest przekłamań, półprawd i propagandy. Niestety brak w niej jakiejkolwiek sensu. Po kolei spróbuje odeprzeć przedstawiane w niej zarzuty. Po pierwsze - Wspólna Rozwoju jako partia nie zajmuje się obcymi państwami, a sama partia nie może żadnego państwa "nie lubić". Jednak jak sam zauważyłeś w naszej partii zasiada władca Abachazji, a stosunek jej członków do tego kraju jest raczej pozytywny. Po drugie - Wspólnota nie podjęła decyzji ws. dyscypliny partyjnej, ani zalecenia "jak głosować" podczas zeszłorocznego głosowania ws. przyjęcia traktatu z Abachazją. Z tego co pamiętam, głosowałem za, po tym jak Andrzej przekonał mnie do tego. Po trzecie - Suderland minipaństwem nie jest. Można w nim znaleźć kilku (ponad 5) aktywnych obywateli i również spełnia warunki uznania, które jednak nie są obligatoryjne. Mikronacja może zostać uznana tylko na podstawie ratyfikacji traktatu, nie musi spełniać żadnych dodatkowych warunków. Po czwarte Suderland i Południolandia to jedno i to samo państwo, które posiada dwie oficjalne nazwy. W traktacie wpisano nazwę Suderland, dlatego takiej będziemy oficjalnie używać. Po piąte, dziwi mnie Twoja postawa. Skoro byłeś za nawiązaniem współpracy z Abachazją, a więc państwem młodym i rozwijającym się, dlaczego nie popierasz teraz takiej współpracy z innymi państwami. Skoro nie podobał Ci się, a może nawet sprawiał Ci przykrość opór i krytyka takowej współpracy, dlaczego teraz postępujesz tak samo jak tamte osoby, z którymi się nie zgadzasz? Przemyśl swoje zachowanie, bo może ono tylko budzić konflikt podobny do twojego. [/justify] Odp: Traktat z Suderlandem - Fiodor Swirydiuk - 20.09.2016 Po pierwsze - To po co zajmujecie się uznawaniem państw? A jak widziałem ty jako lider Wspólnoty szydziłeś sobie z Abachazji (miałem nawet screeny jak pisałeś, że zaniżałaby poziom w jakimś waszym planie zrobienia idiotycznego mikroświata czy coś w ten deseń). Po drugie - Więc po co Wspólnota tworzy ustawy i program skoro partyjni nie muszą na niego głosować, czyli program mogą udupić kiedy chcą? A ja z tego co pamiętam, to śmiesznie było, gdy przekonywano własną partię do zrobienia tego czego się nie zrobiło. Po trzecie - Suderland minipaństwem jest. Nie dostałem żadnego linku potwierdzającego, że Suderland (bądź Południolandia) mają tych 5 obywateli. I co ciekawe, mamy kryteria istnienia mikronacji, a nawet wasz partyjny towarzysz stworzył kiedyś taką doktrynę, która ma podobieństwa do naszych kryteriów. Po czwarte - To wreszcie to Suderland czy Południolandia? Gubię się w tym mętliku. Po piąte - Czy napisałem: "JESTEM PRZECIW! WYPIERDALAĆ!"? Nie, napisałem, że raz zachowaliście się jak chamy, żeby teraz normalnie każdemu pomagać jak się da. Poza tym, Abachazja posiadała już wtedy własne (okaleczone, ale było) prawo, 8 obywateli i codzienny wysyp jakościowych postów. Bez jaj, gdybym kogoś okłamywał, mówił półprawdy czy tworzył propagandę, to wystąpiłbym tu, powiedział to, co mnie już dawno cisnęło i skończył? A poza tym, to uważam, że Traktat Stowarzyszeniowy powinien zostać zniszczony, dziękuję za uwagę. Odp: Traktat z Suderlandem - Eddard Noqtern - 20.09.2016 Proszę o zachowanie języka w sali parlamentu... Przypominam, że jesteś tu tylko gościem. Przypominam też, że nie jest do projekt partyjny, a rządowy - ministerstwa spraw zagranicznych. Nie debatujemy tu o Wspólnocie, jeśli chcesz o niej porozmawiać zapraszam do działu partii. Odp: Traktat z Suderlandem - Piotr Pawel I - 21.09.2016 Panie Marszałku, Ja rozumiem, że Pan Marszałek chce wykazać swoją demokratyczną i obywatelską postawę, to słuszne, ale jest niedopuszczalne, żeby nieuprawniona osoba wygłaszała w Parlamencie mowy przesycone polityczną agresją i nienawiścią. Uważam, że ob. Swirydiuk swymi wypowiedziami naruszył Kodeks Karny, bo znieważył Parlament: Cytat:Artykuł 38.W najbliższym czasie złożę projekt zmiany Regulaminu Parlamentu, tak, by umożliwić Marszałkowi karanie osób zachowujących się niegodnie w Parlamencie. Odp: Traktat z Suderlandem - Ronon Dex - 21.09.2016 W zasadzie nijakich zmian w przepisach chyba nie trzeba... W końcu o możliwości zabierania głosu w Parlamencie dla osób nie będących posłami decyduje Marszałek Parlamentu i bez kolejnego rozbudowywania systemu prawnego może i powinien po prostu nie wpuszczać na salę obrad osób, które w przeszłości zaufania nadużyły, zachowując się tutaj nieodpowiednio. A generalnie nie rozumiem krytyki tych "traktatów"... no może poza sytuacjami gdy nie są spełnione kryteria uznawania. Wszak to nic innego jak tylko nawiązanie stosunków dyplomatycznych - czemu szkodzi nawiązywanie stosunków dyplomatycznych z v-państwami, które wobec nas nie są "wrogie"? Inna sprawa gdyby chodziło o traktaty mówiące o jakiejś bliższej współpracy czy typowe sojusze - tutaj oczywiście jest pole do dyskusji z kim warto i co nam to daje itd. Ale jeśli chodzi tylko o stosunki dyplomatyczne... to jakie znaczenie ma czy coś jest duże czy małe, bardziej czy mniej aktywne? Wszak same stosunki dyplomatyczne niczemu nie szkodzą. Odp: Traktat z Suderlandem - Piotr Pawel I - 21.09.2016 Mi chodzi o sytuację, gdy Marszałek udziela głosu, a zabierający głos zachowa się niestosownie. Oczywiście, Marszałek zaraz mu może głos odebrać, ale powinien tez móc go ukarać... np. karą nagany, a w poważniejszych sprawach 2 dniami aresztu. Tak symbolicznie. Odp: Traktat z Suderlandem - Hewret von Thorn - 21.09.2016 (21.09.2016, 13:44:35)Piotr Pawel I link napisał(a):Mi chodzi o sytuację, gdy Marszałek udziela głosu, a zabierający głos zachowa się niestosownie. Oczywiście, Marszałek zaraz mu może głos odebrać, ale powinien tez móc go ukarać... np. karą nagany, a w poważniejszych sprawach 2 dniami aresztu. Tak symbolicznie. Co najwyżej, to powinien móc złożyć wniosek do Policji Krajowej o ukaranie. Poza tym, to żadnych innych możliwości mieć nie powinien. Odp: Traktat z Suderlandem - Eddard Noqtern - 21.09.2016 Panowie, odbiegamy od tematu debaty. Czy ktoś ma jeszcze coś do dodania ws. traktatu? Odp: Traktat z Suderlandem - Piotr Pawel I - 21.09.2016 Ws traktatu - nie. Cytat:żadnych innych możliwości mieć nie powinien Na sali Parlamentu - powinien. Odp: Traktat z Suderlandem - Eddard Noqtern - 22.09.2016 Przechodzimy do głosowania. Głosujemy nad ratyfikacją traktatu przez Parlament: ZA/WSTRZYMUJĘ SIĘ/PRZECIW. ZA. Odp: Traktat z Suderlandem - Ronon Dex - 22.09.2016 ZA. Odp: Traktat z Suderlandem - Maciej Kamiński - 22.09.2016 (21.09.2016, 12:46:17)Piotr Pawel I link napisał(a):Panie Marszałku,Policja nie ma wstępu do Parlamentu, i to przez bardzo analogiczne do Fiodorowych wypowiedzi z III i IV kadencji. Głosuję ZA, w istocie podobni są do Abachazji z czasów traktatowania się z nią. Odp: Traktat z Suderlandem - Bajtuś - 22.09.2016 za |