![]() |
|
Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Peryferia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-8.html) +--- Dział: Kosz (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-544.html) +--- Wątek: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB (/thread-6835.html) |
Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Hewret von Thorn - 13.11.2016 Tak, wiem... Cuduje. Trochę ochłonąłem i wziąłem się do pracy. Forum MyBB jest gotowe. Dostępne pod adresem mybb.bialenia.org.pl Można założyć tymczasowe konto i testować. Zalety (tej konkretnej strony, którą zrobiłem) MyBB względem (Naszego) SMF: - system powiadomień w pełni zintegrowany z shoutboxem, oznaczaniem innych, systemem prywatnych wiadomości, cytowania Naszych postów, - wsparcie PHP 7 na czym mi cholernie zależy, - w pełni sprawna wyszukiwarka, która nie wymaga osobnego oprogramowania, - system statusów na stronie głównej, a'la "ćwierkacze", - w pełni responsywny styl, tzn. dopasowujący się do wielkości wyświetlacza, - styl dopasowany do wyglądu strony głównej, - możliwość nadawania grupom moderatorów działów, - w pełni funkcjonalne hasła na dział, - nie psujące się uprawnienia dostępu do działów, - reorganizacja informacji na stronie głównej, - za niedługo system bankowy zintegrowany z forum MyBB, - dużo polskie wsparcie skryptu MyBB przez www.mybboard.pl, - częste aktualizacje, - autorzy skryptu otwarci na nowe rozwiązania, Wady MyBB vs. SMF: - nie będzie generatora wniosków, - nie będzie dzielenia forum na "pseudofora", - konwersja, możliwe będzie, że trzeba będzie załączniki w wojsku na nowo ustawiać, - nie znam błędów występujących w MyBB 1.8, - nie wiem czego się spodziewać po pełnym uruchomieniu oficjalnego forum na tym skrypcie, co za tym idzie, będę potrzebować czasu, aby rozwiązać napotkane problemy, - nieprzespana nocka dla mnie. Pozdrawiam Odp: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Tadeusz Krasnodębski - 13.11.2016 Czy spoiler będzie działał? Bo przy poprzednich próbach go nie było i akty prawne wyglądały tragicznie. I co z tytułami pod nickiem? Mnie osobiście są one dość pomocne czasami I jeszcze jedno pytanie: adres będzie zmieniony, nie zostajemy przy tym mybb?
Odp: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - AndrzejSwarzewski - 13.11.2016 Ogólnie popieram, jeśli jest taka potrzeba. Szkoda tylko tego, że nie będzie "pseudoforów" i ktoś będzie musiał znowu bawić się z załącznikami. Czy jest szansa, że na MyBB będziemy mogli funkcjonować przez długi czas? Odp: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Hewret von Thorn - 13.11.2016 (13.11.2016, 18:18:35)Tadeusz Krasnodębski link napisał(a): Czy spoiler będzie działał? Bo przy poprzednich próbach go nie było i akty prawne wyglądały tragicznie. I co z tytułami pod nickiem? Mnie osobiście są one dość pomocne czasami Już są, nie zapomniałem o nich. Tytuły też są. (13.11.2016, 18:19:27)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Czy jest szansa, że na MyBB będziemy mogli funkcjonować przez długi czas? Zamierzam, żeby przy MyBB zostać na bardzo długo, a nawet i na zawsze. Odp: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Hewret von Thorn - 13.11.2016 Tomasza zdanie znam, Maciej mi powiedział o co chodzi, natomiast Iwan jest przeciwnikiem zmian, dopóki działa. No i 2 osoby spoza Bialenii zagłosowały na "nie", trolle.
Odp: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Sheldon Anszlus Lovelace - 14.11.2016 Panie Hawret, nie wiem czy wlicza mnie pan jako trolla, ale jeśli tak to przepraszam ale posiadam obywatelstwo Bialeńskie ![]() A głos oddałem na "nie" przez przypadek miało być "tak" ale nie można zmieniać więc trudno Co do samej zmiany, może ona początkowo przynieść trochę kłopotów i niedogodności ale Administrator wydaje się obeznany i po kilku dniach wszystko będzie działało sprawnie. Co do wyglądu to człowiek się przestawi i nie będzie pamiętał o aktualnym ![]() Co do plusów, myBB przebija SMF samym aktualnym wsparciem oraz przejściem na najnowsze php, które w porównaniu do poprzedniej wersji zaliczyło ogromny skok w optymalizacji, co wiąże się z mniejszym obciążeniem serwera Bialenii. Odp: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Hewret von Thorn - 14.11.2016 (14.11.2016, 00:08:03)Sheldon Anszlus Lovelace link napisał(a): Panie Hawret, nie wiem czy wlicza mnie pan jako trolla, ale jeśli tak to przepraszam ale posiadam obywatelstwo Bialeńskie Przepraszam, słabo Pana znam.
RE: Odp: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Hewret von Thorn - 14.11.2016 (14.11.2016, 00:08:03)Anszlus napisał(a): Co do plusów, myBB przebija SMF samym aktualnym wsparciem oraz przejściem na najnowsze php, które w porównaniu do poprzedniej wersji zaliczyło ogromny skok w optymalizacji, co wiąże się z mniejszym obciążeniem serwera Bialenii. Od strony technicznej jest to jak najbardziej odczuwalne. Jestem w pełni zadowolony z nowego forum, to jest to, czego ja (jako administrator) oczekiwałem.
RE: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Alberto Carlos de Médici y Zep - 14.11.2016 Na starym forum większość postów, a w każdym razie tych oficjalnych, pisałem używając opcji justowania. Teraz, posty, które na starym forum były wyjustowane, są mniej czytelne, bo zawierają "[justify]", ale jeśli się zacznie je edytować, to forum automatycznie wprowadza język BBCode z nowego forum "[align=justify]". Dałoby się to zautomatyzować, tak, żeby nie trzeba było edytować każdego posta, a forum zmieniło każde "[justify]" na "[align=justify]"? RE: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Hewret von Thorn - 14.11.2016 A czy teraz [justify] działa? RE: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Alberto Carlos de Médici y Zep - 14.11.2016 Działa, merci. Dałoby radę zrobić to samo, zmieniając [font=georgia], ze starego forum na [font=Georgia]
RE: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Gaudius van der Cathair - 14.11.2016 Można zmienić format wyświetlania godziny na polski, bo obecnie jest np. Wczoraj, 05:17 pm I oprócz tego, dlaczego awatary i nazwy użytkowników są z góry, a nie z lewej strony postów? Można to zmienić? Poprawiłoby to czytelność. RE: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Hewret von Thorn - 14.11.2016 Domyślnie tak wszystko jest... W profilu, w opcjach należy ustawić format daty i czasu na domyślny. Również trzeba sobie zaznaczyć układ postów klasyczny. Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka RE: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - AndrzejSwarzewski - 14.11.2016 Fajne forum mamy, nie ma co narzekać. Tak BTW, jak działa rubryka "Artykuły prasowe" na stronie głównej? Chciałbym trochę rozruszać prasę.
RE: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Karol Medycejski - 14.11.2016 No właśnie, co do formatowania, to w przeniesionych postach jest ono schrzanione... :/ RE: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Gaudius van der Cathair - 14.11.2016 (13.11.2016, 18:14:57)Hewret Faradobus napisał(a): - za niedługo system bankowy zintegrowany z forum MyBB, Małe zapytanie w tej sprawie - czy chodzi o modyfikację New Points do MyBB, czy o coś innego? Pytam, bo muszę wziąć też to pod uwagę przy tworzeniu gospodarki. RE: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Hewret von Thorn - 14.11.2016 NewPoints. (14.11.2016, 18:15:05)AndrzejSwarzewski napisał(a): Tak BTW, jak działa rubryka "Artykuły prasowe" na stronie głównej? Chciałbym trochę rozruszać prasę. Zalogować się danymi konta ze starego forum SMF (bo wtedy była integracja) i dodać wpis z kategorią "Media". Jak nie będzie opcji dodawania wpisów, to dać mi znać. (14.11.2016, 18:33:08)Karol Medycejski napisał(a): No właśnie, co do formatowania, to w przeniesionych postach jest ono schrzanione... :/ Mówisz o wyjustowaniu? RE: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Karol Medycejski - 14.11.2016 Chodzi mi o wielkość fontu, rodzaj, pogrubienie itp... RE: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Hewret von Thorn - 14.11.2016 Bo widzisz, każdy skrypt ma inne wartości dla fontów. Inaczej jest na SMF, inaczej będzie na MyBB i PhpBB3... RE: Oficjalne przenosiny SMF -> MyBB - Karol Medycejski - 14.11.2016 No i to jest przykre, że to trzeba poprawiać ręcznie. Plus ta paleta kolorów - za bogata moim zdaniem i w sumie trudno znaleźć podstawowe odcienie barw podstawowych. Wiem, że zrzędzę, ale taka moja rola. ![]() Profile też uboższe, nie ma baretek, tekstów, rang, polubień etc. Ogółem smuteg, dekadencja i podcinanie sobie żył. |