![]() |
|
Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Zgromadzenie Ludowe VI kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXXI kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-229.html) +----- Wątek: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza (/thread-8123.html) Strony:
1
2
|
Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Severino Castiglioni - 19.08.2017 Cytat: Panie Marszałku, Wysoka Izbo! Obecnie obowiązujący przepis, który zakłada w przypadku równej ilości głosów zdobycie mandatu przez osobę będącą wyżej na liście (czyli mającą więcej folwarków) jest niesprawiedliwy i godzi w demokratyczne zasady rządzące naszym państwem. Osoba posiadająca więcej folwarków nie musi być automatycznie lepszym kandydatem na posła czy posiadać większe zaufanie społeczne. Dlatego słusznym jest przeprowadzanie dodatkowych tur głosowania do momentu, w którym równość głosów zostanie przełamana. Ażeby wyborów nie przedłużać, wprowadzony przepis zezwala na oddanie tylko jednego głosu, a także nakazuje zorganizować następną turę bardzo szybko - na drugi dzień po wynikach. Liczę na poparcie projektu oraz owocną debatę. ![]() RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Tadeusz Krasnodębski - 19.08.2017 Debata 48 godzin. Jeśli mam być szczery, mam mieszane uczucia. Już gdzieś kiedyś o tym pisałem, chyba przy okazji ostatnich wyników wyborów. Jestem ciekaw argumentacji i kontrargumentacji innych Posłów. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Maciej Kamiński - 19.08.2017 Czy przy okazji nie byłoby lepiej w ogóle pozbyć się zasady wyższości zasług i wrócić do losowania miejsc, skoro stracą one wszelkie znaczenie? Nie mam nic przeciwko takiemu rozwiązaniu. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Severino Castiglioni - 19.08.2017 Wtedy będzie decydował los, a nie obywatele. Ale pomysł Pana Posła zły nie jest. Dlaczego Tadeuszu nie jesteś przekonany? Uważasz, że ilość folwarków rzeczywiście w pełni odzwierciedla obecne zasługi danego kandydata? RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Maciej Kamiński - 19.08.2017 A w czym będzie decydował los, skoro folwarki rozstrzygały tylko w przypadku równej liczby głosów, która wedle tego projektu będzie rozwiązywana poprzez kolejną turę wyborów? RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Severino Castiglioni - 19.08.2017 Aha, czyli Twoja poprawka zakłada losowanie miejsc, ale z zachowaniem mojego rozwiązania dotyczącego dodatkowej tury? RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Maciej Kamiński - 19.08.2017 Tak. Inaczej losowanie miejsc byłoby potencjalnie szkodliwe. Jeżeli znajdzie się dla tej poprawki poparcie, to wieczorkiem złożę ją oficjalnie. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Hewret von Thorn - 19.08.2017 Albo po prostu zasada "kto pierwszy, ten lepszy". Kolejność na liście według zgłoszeń, uwzględniając kolejność na liście partyjnej. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Maciej Kamiński - 19.08.2017 A to nie. To krok w kierunku odrzuconej idei silnych partii z czasów WR. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Hewret von Thorn - 19.08.2017 Obecnie życie partyjne w ogóle nie istnieje. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Maciej Kamiński - 19.08.2017 I świetnie. Taki był cel. Fikcyjne w gruncie rzeczy partie to dobre partie. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Tadeusz Krasnodębski - 19.08.2017 Losowanie to dobry pomysł, ale drugą turą można by moim zdaniem pominąć. Choć raczej i tak zagłosuję za projektem, bo trzeba coś zrobić z tymi decydującymi folwarkami. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Severino Castiglioni - 19.08.2017 Dlaczego? Tylko tak wybory będą sprawiedliwe. Chyba, że wprowadzamy jedną turę, ale i jeden głos dla każdego wyborcy. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Frederick Hufflepuff - 20.08.2017 Przyznam, że podobnie jak niektórzy moi przedmówcy, nie jestem przekonany do zaproponowanych zmian. Obywatelom zależy na przeprowadzaniu szybkiego, sprawnego procesu wyborczego, zaś organizacja kolejnej tury w przypadku wyborów parlamentarnych, nawet jeśli planowana byłaby na następny dzień, jest przedłużaniem tego procesu. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Severino Castiglioni - 20.08.2017 (20.08.2017, 11:21:01)Frederick Hufflepuff napisał(a): Przyznam, że podobnie jak niektórzy moi przedmówcy, nie jestem przekonany do zaproponowanych zmian. Obywatelom zależy na przeprowadzaniu szybkiego, sprawnego procesu wyborczego, zaś organizacja kolejnej tury w przypadku wyborów parlamentarnych, nawet jeśli planowana byłaby na następny dzień, jest przedłużaniem tego procesu. W takim wypadku trzeba będzie wprowadzić losowanie miejsc oraz pojedynczy głos. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Tadeusz Krasnodębski - 20.08.2017 Obawiam się, że pojedynczy głos też doprowadzi do wielu remisów. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Maciej Kamiński - 20.08.2017 Z racji tego, że projekt wyraźnie nie znajduje poparcia w wersji pierwotnej, to ja sobie podaruję poprawkę z losowaniem, przynajmniej póki co. Bez zniesienia zasady przewagi zasług nie ma ono głębszego sensu. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 21.08.2017 A ja jestem przeciw bo nigdy nie popre ataku na złote wolności szlacheckie! Hańba pośle wnioskodawco! Chcecie zrównać wielkich ludzi i kucyki z nowo obywatelami co nawet starych dobrych czasów nie pamiętajo. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Tadeusz Krasnodębski - 21.08.2017 Przechodzimy do głosowania. Przedmiotem jest projekt z posta otwierającego autorstwa Posła Paola Carlo de Medici y Zepa. Kto z Szanownych Panów Posłów jest za projektem, proszę uzupełnić kartę do głosowania wyrazem "za" w odpowiednim miejscu; kto jest przeciw, proszę uzupełnić wyrazem "przeciw"; kto wstrzymuje się od głosu, proszę uzupełnić słowami "wstrzymuję się". Cytat:Karta do głosowania - 21 sierpnia 2017 r. Cytat:Karta do głosowania - 21 sierpnia 2017 r. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy Ordynacja Wyborcza - Frederick Hufflepuff - 21.08.2017 Cytat:Karta do głosowania - 21 sierpnia 2017 r. |