Forum Republiki Bialeńskiej
Ogłoszenie składu VI Rządu - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Resorty rządowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-559.html)
+---- Dział: Archiwum Ministerstw (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-28.html)
+---- Wątek: Ogłoszenie składu VI Rządu (/thread-874.html)

Strony: 1 2

Ogłoszenie składu VI Rządu - Konstanty Jerzy Michalski - 13.05.2014

Art. 1 Na czele Rady Ministrów Republiki Bialeńskiej VI Kadencji stanie Hrabia Konstanty Jerzy Michalski, zgodnie z rozporządzeniem Prezydenta, Andrzeja Swarzewskiego z dnia 13.05.14.
Art. 2
1. Powołuje się hrabiego Jerzego Lwie Serce na stanowisko Ministra Spraw Zagranicznych.
Art. 3
1. Powołuje się hrabiego Krzysztofa Razorblade na stanowisko Ministra Obrony Narodowej.
Art. 4
1. Powołuje się Zuzannę Ossolińską na stanowiska Ministra Kultury i Sportu.
2. Zuzanna Ossolińska z racji sprawowanej funkcji ministerskiej będzie przewodził Bialeńskiemu Komitetowi Olimpijskiego.
Art. 5
1. Powołuje się hrabiego Marcina von Primisza na stanowisko Ministra Spraw Wewnętrznych.
Art. 6
Uprawienia odpowiednie Ministrowi Gospodarki nadaje się Radzie Gospodarki w skład której wejdą:
a) hrabia Marcin von Primisz
b) margrabia Krzystof Razorblade
c) margrabia Maciej Kamiński
d) hrabia Konstanty Jerzy Michalski

Art. 7
Utrzymuje się postanowienia rozporządzania MSZ na temat Rady Ambasadorów i postanawia się:
a) powołać do niej hrabiego Konstantego Jerzego Michalskiego - jako Radcę-Ambasadora
b) powołać do niej margrabiego Macieja Kamińskiego - jako Radcę-Ambasadora
c) powołać do niej hrabiego Jerzego Lwie Serce - jako jednocześnie MSZ i prezes Rady Ambasadorów

Art. 8
Rozporządzenie wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - AndrzejSwarzewski - 13.05.2014

Zgłaszam wniosek o wycofanie artykułu 6, który już w czasie poprzedniej kadencji budził kontrowersje i został wycofany. Komisje istnieją w parlamencie, komisje rządowe nie mają zastosowania. ;-)
A uprawnień Minister Gospodarki nie ma i tak, gdyż Prezes Bialeńskiej Izby Wymiany, niezależny od rządu, ma te uprawnienia. Wink

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - Konstanty Jerzy Michalski - 13.05.2014

Cytat:Zgłaszam wniosek o wycofanie artykułu 6, który już w czasie poprzedniej kadencji budził kontrowersje i został wycofany. Komisje istnieją w parlamencie, komisje rządowe nie mają zastosowania. ;-)
A uprawnień Minister Gospodarki nie ma i tak, gdyż Prezes Bialeńskiej Izby Wymiany, niezależny od rządu, ma te uprawnienia. Wink

Jak najbardziej. można poprzeć, już wycofuję.

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - MvP - 13.05.2014

Zatem, czy Hrabia Kamiński jest czy go nie ma w składzie rządu bo już się zgubiłem?

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - Ronon Dex - 13.05.2014

Cytat:Zatem, czy Hrabia Kamiński jest czy go nie ma w składzie rządu bo już się zgubiłem?
No nie... Prezes BIW jest niezależny od rządu.

Ale komisję proszę jeszcze pozostawić jako parlametarną (czyli nie w tym miejscu)- będzie na pewno trochę spraw do dyskusji poprawki po ruszeniu z gospodarką od 15 maja.

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - Konstanty Jerzy Michalski - 26.05.2014

Cytat:Art. 1 Na czele Rady Ministrów Republiki Bialeńskiej VI Kadencji stanie Hrabia Konstanty Jerzy Michalski, zgodnie z rozporządzeniem Prezydenta, Andrzeja Swarzewskiego z dnia 13.05.14.
Art. 2
1. Powołuje się hrabiego Jerzego Lwie Serce na stanowisko Ministra Spraw Zagranicznych.
Art. 3
1. Powołuje się hrabiego Krzysztofa Razorblade na stanowisko Ministra Obrony Narodowej.
Art. 4
1. Powołuje się Zuzannę Ossolińską na stanowiska Ministra Kultury i Sportu.
2. Zuzanna Ossolińska z racji sprawowanej funkcji ministerskiej będzie przewodził Bialeńskiemu Komitetowi Olimpijskiego.
Art. 5
1. Powołuje się hrabiego Marcina von Primisza na stanowisko Ministra Spraw Wewnętrznych.
Art. 6
Uprawienia odpowiednie Ministrowi Gospodarki nadaje się Radzie Gospodarki w skład której wejdą:
a) hrabia Marcin von Primisz
b) margrabia Krzystof Razorblade
c) margrabia Maciej Kamiński
d) hrabia Konstanty Jerzy Michalski

Art. 7
Utrzymuje się postanowienia rozporządzania MSZ na temat Rady Ambasadorów i postanawia się:
a) powołać do niej hrabiego Konstantego Jerzego Michalskiego - jako Radcę-Ambasadora
b) powołać do niej margrabiego Macieja Kamińskiego - jako Radcę-Ambasadora
c) powołać do niej hrabiego Jerzego Lwie Serce - jako jednocześnie MSZ i prezes Rady Ambasadorów

Art. 8
Rozporządzenie wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

W związku z zaistniałą sytuacją ogłaszam oficjalnie zmiany w rządzie:

Art. 3
Na MON powołuje się Kamila Maciejewskiego,

Art. 4
Na MKiS powołuje się Feliksa Sprikina.

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - AndrzejSwarzewski - 26.05.2014

Art. 4 jak najbardziej słuszny, ale z art. 3 wstrzymałby się. Wciąż liczę, że margrabia Razorblade powróci do kraju i nie rzuci go ot tak na pastwę losu...

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - Feliks Spirkin - 26.05.2014

Dziękuje za obdarzenie mnie zaufaniem. Wydaję mi się, że wciągu najbliższych dni pan Razorblade do nas wróci, dlatego również proponuję się wstrzymać.

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - Maciej Kamiński - 27.05.2014

Ja też wierzę w powrót Krzysia - dlatego nie wskazałem na razie, kto zajmie Jego miejsce w Parlamencie.

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - Konstanty Jerzy Michalski - 01.06.2014

Art. 9 Powołuje się na tymczasowego Ministra Spraw Zagranicznych przed powrotem Jerzego Lwie Serce Tobiasza von Richtoffena

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - Maciej Kamiński - 01.06.2014

Dyskusja poleciała tu: <!-- l viewtopic.php?f=71&t=440&start=120#p8266<!-- l

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - Hewret von Thorn - 02.06.2014

Oddam stanowisko w lepsze ręce.

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - Jan Sapieha - 02.06.2014

Cytat:Ja też wierzę w powrót Krzysia - dlatego nie wskazałem na razie, kto zajmie Jego miejsce w Parlamencie.

Razor wraca = korzyśc , Razor nie wraca = prawdziwa żałoba narodowa. Tymczasowo mogę zając jego miejsce w sejmie, jeżeli nikt mnie wcześniej nie zablokuje Big Grin Big GrinBig Grin .

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - Maciej Kamiński - 02.06.2014

Cytat:[quote author="Lehrabia"]Ja też wierzę w powrót Krzysia - dlatego nie wskazałem na razie, kto zajmie Jego miejsce w Parlamencie.

Razor wraca = korzyśc , Razor nie wraca = prawdziwa żałoba narodowa. Tymczasowo mogę zając jego miejsce w sejmie, jeżeli nikt mnie wcześniej nie zablokuje Big Grin Big GrinBig Grin .[/quote]
Póki nie wróci - możesz, skoro już wróciłeś. Zaraz napiszę powołanie.

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - AndrzejSwarzewski - 02.06.2014

Ja jednak radzę postępować według ordynacji wyborczej...
"3. W przypadku wejścia do Parlamentu wszystkich osób z danej listy, mandat przechodzi kolejno na nieobsadzonych kandydatów z list innych komitetów, kolejno od komitetu, który uzyskał najwięcej głosów, do tego, który uzyskał ich najmniej."

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - Maciej Kamiński - 02.06.2014

Cytat:Ja jednak radzę postępować według ordynacji wyborczej...
"3. W przypadku wejścia do Parlamentu wszystkich osób z danej listy, mandat przechodzi kolejno na nieobsadzonych kandydatów z list innych komitetów, kolejno od komitetu, który uzyskał najwięcej głosów, do tego, który uzyskał ich najmniej."
:oops: :oops::oops: No to zmieniamy.

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - Feliks Spirkin - 02.06.2014

A tak przy okazji, to życzę powodzenia Tobiaszowi. Smile SmileSmile

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - TobiaszVonRichtoffen - 02.06.2014

Dziękuję Smile SmileSmile A w czym? Big Grin Big GrinBig Grin

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - Feliks Spirkin - 02.06.2014

Chyba jesteś tym ministrem spraw zagranicznych? :mrgreen: :mrgreen::mrgreen: Chociaż od wczoraj to ja już niczego nie jestem pewien w tym kraju. Tongue TongueTongue

Re: Ogłoszenie składu VI Rządu - TobiaszVonRichtoffen - 02.06.2014

No nie powiem, zapłon masz lekko spóźniony Wink Ale owszem, jestem tym ministrem, chociaż tymczasowym.