![]() |
|
PU o zmianie KG - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej XXXIV kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-382.html) +----- Wątek: PU o zmianie KG (/thread-8908.html) Strony:
1
2
|
PU o zmianie KG - Tadeusz Krasnodębski - 05.02.2018 Drogi Marszałku, Wysoka Izbo, Od dawna gospodarką bialeńską zajmuje się Antoni Burbon-Conti. Pełni funkcję Wysokiego Komisarza i został na nią wybrany ponownie 2 dni temu, jako że doskonale się w tej roli sprawdzał i nie było żadnych innych kandydatów.
Jak się jednak okazuje, jest także jedynym kandydatem w wyborach prezydenckich - wczoraj zakończył się okres zgłaszania kandydatur. Obecny Kodeks Gospodarczy zabrania Prezydentowi Republiki Bialeńskiej zajmowania stanowiska przewodniczącego Wysokiej Komisji. Oznacza to, że w razie wyboru Antoniego na urząd głowy państwa, będzie musiał zrezygnować z kierowania bialeńską gospodarką w komisji. Jednocześnie powstanie sytuacja patowa, kiedy żaden chętny kandydat nie zgłosi woli objęcia funkcji - tym samym wypłaty nie będą wypłacane, a cała gospodarka i WKNF stanie. Podejmowanie ustaw dotyczących de facto konkretnej osoby jeszcze przed wybraniem jej na urząd prezydencki może być uznane za nieodpowiedzialne. Nie ma przecież nawet pewności, że Antoni Prezydentem rzeczywiście zostanie. Ale przypominam Wysokiej Izbie, że już raz podobna sytuacja miała miejsce - kiedy bodajże w wakacje skróciliśmy czas posiadania obywatelstwa w wyborach prezydenckich, aby jedna osoba mogła zgłosić swoją kandydaturę. Reasumując, jestem zdania, że w tym przypadku dobro państwa szczególnie wymaga przyjęcia tej drobnej poprawki z myślą o ewentualnym wyborze Antoniego, ale dotyczącej także każdej innej osoby pełniącej funkcję Prezydenta w przyszłości. Proszę również z tego miejsca Marszałka o minimalny czas debaty i głosowania, aby udało się procedować ustawę w nie dłużej niż 72 godziny. Rozjaśni to sytuację jeszcze przed zakończeniem mojej kadencji prezydenckiej. [official] USTAWA O ZMIANIE USTAWY - KODEKS GOSPODARCZY
z dn. xx 2018 roku Artykuł 1. Niniejsza ustawa ma na celu zmianę ustawy - Kodeks Gospodarczy z dn. 16 grudnia 2017 roku. Artykuł 2. W art. 21 ust. 2 wzmiankowanej ustawy skreśla się następujące słowa wraz z przecinkiem je poprzedzającym i następującym po nich: [zmiana]za wyjątkiem Prezydenta Republiki Bialeńskiej[/zmiana] Artykuł 3. Niniejsza ustawa wchodzi w życie w momencie jej opublikowania.[/official] RE: PU o zmianie KG - Hewret von Thorn - 05.02.2018 Projekt przyjmuję i wyznaczam dwie doby debaty. RE: PU o zmianie KG - Tadeusz Krasnodębski - 05.02.2018 (05.02.2018, 20:03:43)Hewret von Thorn napisał(a): wyznaczam dwie doby debaty Ponawiam prośbę z uzasadnienia: (05.02.2018, 20:01:29)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Proszę również z tego miejsca Marszałka o minimalny czas debaty i głosowania, aby udało się procedować ustawę w nie dłużej niż 72 godziny. Rozjaśni to sytuację jeszcze przed zakończeniem mojej kadencji prezydenckiej. RE: PU o zmianie KG - Hewret von Thorn - 05.02.2018 Zmieści się w 72 godziny. RE: PU o zmianie KG - Tadeusz Krasnodębski - 05.02.2018 Głosowanie trwa minimum 48 godzin. Jeśli wszyscy Posłowie nie zagłosują od razu, to wychodzi 96 godzin. RE: PU o zmianie KG - Hewret von Thorn - 05.02.2018 [official2]Art. 21 ust. 2 wzmiankowanej ustawy przyjmuje brzmienie: [zmiana]Wysokiego Komisarza powołują ze swojego grona członkowie Komisji na kadencję równą kadencji Komisji zwykłą większością głosów. Komisarz może zostać odwołany przed upływem kadencji przez Komisję bezwzględną większością głosów.[/zmiana][/official2] Tak nie prościej btw? Cytat:Głosowanie trwa minimum 48 godzin. Jeśli wszyscy Posłowie nie zagłosują od razu, to wychodzi 96 godzin. Trzeba było nie wyrzucać przepisu o zakończeniu głosowania po oddaniu wszystkich głosów... Skrócę debatę, jak wszyscy posłowie się wypowiedzą. RE: PU o zmianie KG - Tadeusz Krasnodębski - 05.02.2018 W tym chodzi o to samo. ![]() (05.02.2018, 20:13:43)Hewret von Thorn napisał(a): Trzeba było nie wyrzucać przepisu o zakończeniu głosowania po oddaniu wszystkich głosów... Obecnie obowiązują 2 Regulaminy Parlamentu. W tym będącym dawniej Regulaminem ZL jest ten przepis. Poza tym to chore, że go wyrzuciliście. Ja przy projekcie Regulaminu nie majstrowałem, bo mnie nie dotyczy. RE: PU o zmianie KG - Hewret von Thorn - 05.02.2018 (05.02.2018, 20:15:59)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): W tym będącym dawniej Regulaminem ZL jest ten przepis. Tego przepisu tam nie ma, ponieważ nigdy go tam nie było. Był w konstytucji: Cytat:Zgromadzenie Ludowe uchwala ustawy oraz uchwały w równym i jawnym głosowaniu, trwającym nie krócej niż 48 godzin bądź do momentu oddania wszystkich głosów. Pozdrawiam RE: PU o zmianie KG - Tadeusz Krasnodębski - 05.02.2018 Ah, wszystko jasne. To trzeba szybciutko znowelizować Regulamin. RE: PU o zmianie KG - Frederick Hufflepuff - 05.02.2018 Jestem przeciwnikiem wprowadzania rozwiązań prawnych podporządkowanych konkretnej osobie i chociaż rozumiem dobre intencje Pana Prezydenta oraz chęci zapobieżenia sytuacji patowej, najprawdopodobniej w tej sprawie wstrzymam się od głosu. RE: PU o zmianie KG - Hewret von Thorn - 05.02.2018 (05.02.2018, 20:13:43)Hewret von Thorn napisał(a): Tak nie prościej btw? @"Tadeusz Krasnodębski" Co z moim pytaniem?
RE: PU o zmianie KG - Tadeusz Krasnodębski - 05.02.2018 Odpowiedziałem wyżej: (05.02.2018, 20:15:59)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): W tym chodzi o to samo. RE: PU o zmianie KG - Hewret von Thorn - 05.02.2018 A, ok. Nie zauważyłem. ![]() No chodzi o to samo, ale jest prościej zapisane. RE: PU o zmianie KG - Severino Castiglioni - 05.02.2018 (05.02.2018, 21:12:57)Frederick Hufflepuff napisał(a): Jestem przeciwnikiem wprowadzania rozwiązań prawnych podporządkowanych konkretnej osobie i chociaż rozumiem dobre intencje Pana Prezydenta oraz chęci zapobieżenia sytuacji patowej, najprawdopodobniej w tej sprawie wstrzymam się od głosu. A ja zagłosuję przeciw, ponieważ nie widzę tutaj uzasadnienia dla odstąpienia od wcześniej przyjętej zasady incompatibilitas w tym przypadku. RE: PU o zmianie KG - Sheldon Anszlus Lovelace - 05.02.2018 źle się dzieje, że brak jednej osoby tak paraliżuje gospodarkę :/ Jak najbardziej popieram, już wcześniej myślałem o takiej zmianie. Skoro i tak komisarz wydaje rozporządzenie po konsultacjach z całą komisją tak więc dlaczego Prezydent nie mógłby tym dowodzić? RE: PU o zmianie KG - Hewret von Thorn - 05.02.2018 (05.02.2018, 23:22:41)Sheldon Anszlus Lovelace napisał(a): źle się dzieje, że brak jednej osoby tak paraliżuje gospodarkę To przez nikłe zainteresowanie. RE: PU o zmianie KG - Maciej Kamiński - 06.02.2018 Wstawmy słupa do WKNF, który będzie jedynie wklejał wypowiedzi, które dostanie od Antka. RE: PU o zmianie KG - Antoni Kacper Burbon-Conti - 06.02.2018 (06.02.2018, 00:32:48)Maciej Kamiński napisał(a): Wstawmy słupa do WKNF, który będzie jedynie wklejał wypowiedzi, które dostanie od Antka. (05.02.2018, 23:59:05)Hewret von Thorn napisał(a):(05.02.2018, 23:22:41)Sheldon Anszlus Lovelace napisał(a): źle się dzieje, że brak jednej osoby tak paraliżuje gospodarkę Trochę to przykre Panowie. RE: PU o zmianie KG - Maciej Kamiński - 06.02.2018 Zgadzam się, niestety. W obecnym WKNF jedna osoba ma pomysły, druga je koryguje, jeżeli trzeba, a trzecia wprowadza całość technicznie w życie. Trochę słabo z rezerwami. RE: PU o zmianie KG - Tadeusz Krasnodębski - 06.02.2018 (06.02.2018, 00:52:30)Maciej Kamiński napisał(a): W obecnym WKNF jedna osoba ma pomysły, druga je koryguje, jeżeli trzeba, a trzecia wprowadza całość technicznie w życie. I to działa bardzo dobrze. Dlatego uważam, że projekt jest dobry i potrzebny, bo pozwoli dalej działać gospodarce. |