Forum Republiki Bialeńskiej
PU o zmianie ustawy o tytułach szlacheckich - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej XXXIV kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-382.html)
+----- Wątek: PU o zmianie ustawy o tytułach szlacheckich (/thread-9115.html)

Strony: 1 2

PU o zmianie ustawy o tytułach szlacheckich - Severino Castiglioni - 25.02.2018

Szanowny Panie Marszałku!
Wysoka Izbo!

Przedstawiam projekt ustawy o zmianie ustawy o tytułach szlacheckich. Uważam, że powinna występować możliwość odebrania tytułu i folwarków nie tylko w drodze orzeczenia sądowego, ale i przez postanowienie Prezydenta. Impulsem do stworzenia takiego projektu jest dla mnie kazus Montiniego. Bulla Jego Świątobliwości Piusa VI nakazuje chrześcijańskim władcom odebranie jego majątku. Niegodziwym jest, aby taki opętany i wyklęty człowiek szczycił się jakimikolwiek godnościami w kraju, który jest związany z Kościołem Rotryjskim.

Pomijając powyższą motywację w debacie warto skupić się nad istotą zmian. Skoro folwarki są wyrazem uznania za dokonania obywatela i nadawane przez Prezydenta, to dlaczego Prezydent w ramach dezaprobaty wobec obywatela nie może ich odebrać? Zachęcam do dyskusji, a długość trwania debaty zostawiam do określenia Panu Marszałkowi.

[official]
USTAWA O ZMIANIE USTAWY O TYTUŁACH SZLACHECKICH
z dnia xx 2018 r.

Artykuł 1.

Artykuł 3 ustawy z 1 grudnia 2013 o tytułach szlacheckich ze zm. zyskuje brzmienie:

[zmiana]
Artykuł 3.

1. Tytuły szlacheckie oraz folwarki mogą zostać odebrane na mocy prawomocnego orzeczenia sądowego oraz w drodze postanowienia Prezydenta.

2. Szlachcic pozbawiony samych folwarków zatrzymuje tytuł, dołączając do szlachty gołoty. Stosuje się wówczas odpowiednio, w stosunku do szlachcica tytułu - szlachcica gołoty, w stosunku do barona - barona gołoty itd.

3. Posiadacz tytułu szlacheckie może się go zrzec. W takim przypadku może w dowolnej chwili zwrócić się do Prezydenta Republiki Bialeńskiej z wnioskiem o przywrócenie tytułu szlacheckiego.

4. Zrzeczenie się tytułu szlacheckiego nie oznacza automatycznego zrzeczenia się posiadanych folwarków. Zrzeczenie się folwarków może nastąpić na podstawie odrębnej deklaracji lub być w sposób czytelny elementem deklaracji o zrzeczeniu się tytułu szlacheckiego.

5. Można wystąpić do Prezydenta Republiki Bialeńskiej o przywrócenie folwarków, których zrzeczenia się dokonano wcześniej.
[/zmiana]

Artykuł 2. 

Niniejsza ustawa wchodzi w życie w momencie jej opublikowania.
[/official]

RE: PUS o zmianie ustawy o tytułach szlacheckich - Hewret von Thorn - 25.02.2018

Trzy bobry.

(25.02.2018, 13:44:42)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Bulla Jego Świątobliwości Piusa VI nakazuje chrześcijańskim władcom odebranie jego majątku.

Republika Bialeńska nie jest krajem chrześcijańskim.

RE: PU o zmianie ustawy o tytułach szlacheckich - Severino Castiglioni - 25.02.2018

Zależy jak będziemy to rozumieć. O wszystkim zadecyduje w razie czego Prezydent. Projekt dotyczy samej możliwości.

RE: PU o zmianie ustawy o tytułach szlacheckich - Tadeusz Krasnodębski - 25.02.2018

Osobiście jestem przeciwny i sugeruję Posłom odrzucenie projektu. Wystarczy spojrzeć choćby na AIDS - to jest przykład, że Prezydent nie zawsze jest osobą odpowiedzialną. Nie możemy umożliwić głowie państwa odbierania folwarków nadanych na przestrzeni kilku lat jednym postanowieniem bez uzasadnienia.

RE: PU o zmianie ustawy o tytułach szlacheckich - Severino Castiglioni - 25.02.2018

Tylko że pozostaje przepis o przywróceniu folwarków. Jeżeli zostaną odebrane niesłusznie, pokrzywdzony może wnioskować o ich przywrócenie po zmianie prezydenta. Prezydenci nieudacznicy nie zdobywają następnej kadencji.

PS Aleksandra została wybrana w demokratycznych wyborach. Lud jej chciał.

RE: PU o zmianie ustawy o tytułach szlacheckich - Hewret von Thorn - 25.02.2018

(25.02.2018, 14:11:35)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Prezydenci nieudacznicy nie zdobywają następnej kadencji.

Trzykrotnie udało się jej piastować to stanowisko.

(25.02.2018, 14:11:35)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Aleksandra została wybrana w demokratycznych wyborach. Lud jej chciał.

Demokracja i zdrowy rozsądek to dwie różne drogi. Należy wprowadzać takie zabezpieczenia w prawie, aby nieodpowiednie osoby w ogóle nie mogły kandydować, ani pojawić się w sukcesji.
Nawet bym podejrzewał, że wybór Aleksandry był dokonywany na drodze "śmieszkowania", aniżeli przy "użyciu" jakiejkolwiek powagi.

Rodzi się pytanie - jak?

RE: PU o zmianie ustawy o tytułach szlacheckich - Maciej Kamiński - 25.02.2018

(25.02.2018, 14:11:35)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Tylko że pozostaje przepis o przywróceniu folwarków. Jeżeli zostaną odebrane niesłusznie, pokrzywdzony może wnioskować o ich przywrócenie po zmianie prezydenta. Prezydenci nieudacznicy nie zdobywają następnej kadencji.

Pierwsze wybory wygrała jednym głosem (i to było zanim zaczęła wariować), a drugie dlatego, że Iwan się wycofał przed powtórzonymi (pierwotne, przypominam, wygrał).

Twoje uzasadnienie jest po prostu obraźliwe dla kraju, w którym się znajdujemy. Nie jesteśmy żadnymi wasalami papaja, ani nawet kościół rotryjski nie ma tu wyraźnej przewagi w kwestii liczebności wyznawców, a sugerowanie inaczej poprzez takie pomysły sprawia, że mnie korci, żeby złamać swoje zasady prowadzenia polityki międzynarodowej i wypowiedzieć konkordat. Odmawiam najmniejszej krztyny poparcia dla wypocin skleconych z inspiracji nieudacznika Orańskiego w celu nieskrywanego ataku przeciwko wieloletniemu obywatelowi Republiki Bialeńskiej. Wtrynianie się religii kontrolowanej z zewnątrz w stricte bialeńskie sprawy nie nastąpi na mojej warcie.

A dlaczego Prezydent nie może odebrać folwarków? Z tej prostej przyczyny, że fochy i sympatie dotyczące nagród dotykających możliwości realizowania się (majątki lenne) są zwyczajnie cholernie wnerwiające i demotywujące. Co mnie obchodzi, że następny konduktor przywróci mi wszystko, skoro na trzy miesiące mogę zostać pozbawiony wyróżnień zbieranych wiele lat, bo raz krzywo się spojrzę w niewłaściwym kierunku? Zapomniałeś już, jaki cyrk był, kiedy wiadoma osoba zaczęła zarzucać deportacjami z powodu focha? Właśnie dlatego pozostaje to w kwestii sądownictwa - bo tam trzeba wszystko bardzo dokładnie uzasadnić, zaczynając od tego, czy faktycznie nastąpiły przewinienia.

RE: PU o zmianie ustawy o tytułach szlacheckich - Antoni Kacper Burbon-Conti - 25.02.2018

Jestem przeciwny niniejszemu projektowi i zapowiadam prezydenckie weto.

(25.02.2018, 14:47:02)Maciej Kamiński napisał(a):
(25.02.2018, 14:11:35)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Tylko że pozostaje przepis o przywróceniu folwarków. Jeżeli zostaną odebrane niesłusznie, pokrzywdzony może wnioskować o ich przywrócenie po zmianie prezydenta. Prezydenci nieudacznicy nie zdobywają następnej kadencji.

Pierwsze wybory wygrała jednym głosem (i to było zanim zaczęła wariować), a drugie dlatego, że Iwan się wycofał przed powtórzonymi (pierwotne, przypominam, wygrał).

Twoje uzasadnienie jest po prostu obraźliwe dla kraju, w którym się znajdujemy. Nie jesteśmy żadnymi wasalami papaja, ani nawet kościół rotryjski nie ma tu wyraźnej przewagi w kwestii liczebności wyznawców, a sugerowanie inaczej poprzez takie pomysły sprawia, że mnie korci, żeby złamać swoje zasady prowadzenia polityki międzynarodowej i wypowiedzieć konkordat. Odmawiam najmniejszej krztyny poparcia dla wypocin skleconych z inspiracji nieudacznika Orańskiego w celu nieskrywanego ataku przeciwko wieloletniemu obywatelowi Republiki Bialeńskiej. Wtrynianie się religii kontrolowanej z zewnątrz w stricte bialeńskie sprawy nie nastąpi na mojej warcie.

A dlaczego Prezydent nie może odebrać folwarków? Z tej prostej przyczyny, że fochy i sympatie dotyczące nagród dotykających możliwości realizowania się (majątki lenne) są zwyczajnie cholernie wnerwiające i demotywujące. Co mnie obchodzi, że następny konduktor przywróci mi wszystko, skoro na trzy miesiące mogę zostać pozbawiony wyróżnień zbieranych wiele lat, bo raz krzywo się spojrzę w niewłaściwym kierunku? Zapomniałeś już, jaki cyrk był, kiedy wiadoma osoba zaczęła zarzucać deportacjami z powodu focha? Właśnie dlatego pozostaje to w kwestii sądownictwa - bo tam trzeba wszystko bardzo dokładnie uzasadnić, zaczynając od tego, czy faktycznie nastąpiły przewinienia.

Proszę bardzo, wypowiedzcie konkordat. Nie potrzebujemy letnich wiernych. Ludzie mają się do nas garnąć, bo chcą prawdy, a nie tolerować działalność. Czas na realizację polityki rodem z Młodego Papieża.

Co się bawić, dawaj od razu Laserowego Papieża. Wink To dopiero będzie coś.

Wracając ad meritum. Nie uważacie, że może któryś Prezydent niesłusznie uhonorować folwarkami daną osobę?

Nigdy nie było takiego miejsca, chyba.

RE: PU o zmianie ustawy o tytułach szlacheckich - Antoni Kacper Burbon-Conti - 25.02.2018

(25.02.2018, 17:36:59)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Nie uważacie, że może któryś Prezydent niesłusznie uhonorować folwarkami daną osobę?

Prędzej chyba niesłusznie mógłby folwarki komuś odebrać.

RE: PU o zmianie ustawy o tytułach szlacheckich - Jan Lubomirski-Dostojewski - 25.02.2018

(25.02.2018, 17:38:00)Hewret von Thorn napisał(a): Nigdy nie było takiego miejsca, chyba.
A było, chociaż za rządów Aleksandry ja i Fiodor. Nie tylko folwarki, ale też medale dostałem z czapy.

(25.02.2018, 17:40:57)Jan Lubomirski-Dostojewski napisał(a): A było, chociaż za rządów Aleksandry ja i Fiodor. Nie tylko folwarki, ale też medale dostałem z czapy.

>Aleksandra
Już wszystko wiadomo.

No i upominam, że w Parlamencie mogą wypowiadać się tylko Posłowie, no chyba, że Marszałek postanowi inaczej.

(25.02.2018, 17:36:59)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Wracając ad meritum. Nie uważacie, że może któryś Prezydent niesłusznie uhonorować folwarkami daną osobę?
Jasne, że może. Ale to byłoby problemem dopiero wtedy, kiedy przestalibyśmy traktować tytuły szlacheckie utylitarnie.

RE: PU o zmianie ustawy o tytułach szlacheckich - Frederick Hufflepuff - 25.02.2018

Cytat:Czas na realizację polityki rodem z Młodego Papieża.

Z całym szacunkiem, Panie Pośle, ale wspomniany papież nie składał projektów zmian w prawie innego państwa. Świetny serial, swoją drogą...

(25.02.2018, 19:30:08)Frederick Hufflepuff napisał(a):
Cytat:Czas na realizację polityki rodem z Młodego Papieża.

Z całym szacunkiem, Panie Pośle, ale wspomniany papież nie składał projektów zmian w prawie innego państwa. Świetny serial, swoją drogą...

Projekt tylko pośrednio dotyczy zmiany polityki PKR.

RE: PU o zmianie ustawy o tytułach szlacheckich - Severino Castiglioni - 27.02.2018

Pan Marszałek zwleka, dlatego ja postanawiam otworzyć głosowanie, które potrwa dwie doby.

Cytat:Karta do głosowania nad przyjęciem projektu ustawy o zmianie ustawy o tytułach szlacheckich wniesionego przez Posła Pawła Karola Medyceusza Zepa:

Maciej Kamiński -
Hewret von Thorn - 
Paweł Karol Medyceusz Zep - ZA
Sheldon Anszlus Lovelace - 
Frederick Hufflepuff -