![]() |
|
Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego (/thread-6225.html) |
Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Mikołaj Patryk Dostojewski - 17.10.2016 Jeżeli jest to sposób na uratowanie Brodrii to jak najbardziej popieram stworzenie II Federacji Brodryjskiej. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 17.10.2016 Moim zdaniem można zostawić Carstwo, ale Cara uczynić urzędnikiem reprezentacyjnym i wprowadzić system parlamentarny. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Maciej Kamiński - 17.10.2016 To tak jakby nie wypaliło. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - AndrzejSwarzewski - 17.10.2016 (17.10.2016, 16:54:49)Tadeusz Krasnodębski link napisał(a): Moim zdaniem można zostawić Carstwo, ale Cara uczynić urzędnikiem reprezentacyjnym i wprowadzić system parlamentarny.W praktyce wyglądałoby to tak, że Car nic nie robi i przypisuje sobie wszystkie zasługi. Albo rząd byłby nieaktywny i marionetkowy. Przynajmniej tak mi się wydaje, i jak powiedział Maciej, to już było. Chyba jest tak, że nikt nie chce pracować na czyjeś nazwisko (nawet jeśli jest to nazwisko Dostojewski ). Powrót do systemu republikańskiego w Brodrii sprawi, że część Bialeńczyków i Hasselandczyków chętnie będzie tam działać. Lubimy wybory, chyba najbardziej ze wszystkiego. Sam chętnie wróciłbym kiedyś na Greml. ^^
Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 17.10.2016 Albo można powołać federację na wzór Bośni i Hercegowiny.
Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 17.10.2016 (17.10.2016, 18:48:57)Hewret Faradobus link napisał(a): Albo można powołać federację na wzór Bośni i Hercegowiny. W sensie łączącej Bialenię, Hasseland i Brodrię? Przecież proponowałem to parę tygodni temu. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Piotr Pawel I - 17.10.2016 Odnoszę wrażenie, że dyskusja kręci się w kółko... wracamy do tych samych pomysłów i idei, potem je odrzucamy. A powinniśmy działać metodą kolejnych przybliżeń. Co chcemy? Obecne stowarzyszenie ale nieco zreformowane? Konfederację? Coś jeszcze innego? Jak to ustalimy to pójdziemy dalej. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 17.10.2016 Ja jestem za umową stowarzyszeniową Bialenia-Hasseland. Inne pomysły są tylko luźnym hasłem, bez założonej teoretycznie koncepcji. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Eddard Noqtern - 17.10.2016 Kwestia jest taka, że każdy chce co innego. Każdy ma trochę trochę inną wizję tego jak to powinno wyglądać. Co chwila ktoś ją przedstawia, ale potem ktoś wpada na inny pomysł i tak cały czas. W ten sposób nie dojdziemy do porozumienia. Hmmm... Skoro decyzje nie mogą zapaść na poziomie obywateli, niech zapadną na poziomie władz. Proponuję wyznaczyć spotkanie trójstronne w konkretnym terminie - np. za tydzień i do tego czasu władze mają się przygotować i ustalić swoje wersje. Na spotkaniu zostałyby skonfrontowane i doszlibyśmy do kompromisu. Co państwo o tym myślą? Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - AndrzejSwarzewski - 17.10.2016 Poczekajmy aż Bialenia będzie w stanie wystawić jakąkolwiek delegację XD. Dziękujemy Wysokiemu Sądowi. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Piotr Pawel I - 18.10.2016 Ja jestem zdania, że Bialenia powinna stworzyć tymczasowo Radę Państwa w składzie: były Prezydent, wybrany Prezydent, Marszałek -Senior i Marszałek. Ten kwadrumwirat powinien podejmować decyzje, bo jakie by nie było rozwiązanie przyjęte, któryś z tej czwórki pełni aktualnie obowiązki Prezydenta. Stąd tez mój pomysł, by ustawę przysięgową podpisały te cztery osoby, bo wtedy nie będzie wątpliwości, że na pewno podpisał ją ten, kto powinien. I to wcale nie jest żart
Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - AndrzejSwarzewski - 18.10.2016 Albo niech sędzia bierze się do roboty, bo to jest kwestia pół godziny, skoro już jest opinia Przysięgłych. Czasu na przemyślenie było dosyć. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Piotr Pawel I - 18.10.2016 Może i piętnaście minut. Tak naprawdę do aktywności w mikronacjach wystarczy 10 minut dziennie... Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - AndrzejSwarzewski - 27.10.2016 Skontaktowałem się z Królem Hasselandu Piotrem Pawłem I oraz prowadzącym brodryjską elekcję Mikołajem Patrykiem Dostojewskim w kwestii konieczności rozpoczęcia rozmów nad traktatem. Brodria będzie gotowa do rozmów po zakończeniu elekcji i referendum ustrojowego, a Hasseland po wewnętrznym ustaleniu oczekiwań. W związku z tym, że trochę to jeszcze potrwa, chciałbym zapytać, jakie są oczekiwania Bialeńczyków? Nie proszę o konkretne projekty, szkoda wysiłku, chcę poznać koncepcje. I proszę o odnoszenie się do swoich wypowiedzi, bo jeśli w tym wątku wciąż będzie panował taki chaos, to przestanę się z tym zapoznawać i przedstawię swoją wizję, jako wizję całej strony bialeńskiej... To może ja zacznę wskrzeszenie tej dyskusji. Dałbym Brodrii jeszcze szansę i uwzględnił ich w nowym układzie. A jeśli przez najbliższe miesiące sytuacja tam się nie zmieni, to po prostu wypowiemy traktat i podpiszemy prawie identyczny tylko z Hasselandem. Jednakże Brodria to sojusznik i nie możemy go od razu porzucić, gdy znalazła się w kryzysie. Osobiście popieram koncepcję mieszaną konfederacyjno-federacyjną. Bialenia, Brodria i Hasseland utrzymują swoją państwowość, jednakże decydują się utworzenie wspólnej tworu państwowego. Jego nazwa jest kwestią do uzgodnienia, (kon)Federacja Biabrohasu? Jednakże, jako, że nie jest nasz wystarczająco wielu, aby utworzyć osobne władze federalne, decydujemy, że funkcję władz federalnych pełnią władze Republiki Bialeńskiej. W zamian za to władze Brodrii i Hasselandu mogą przyznawać obywatelstwo bialeńskie oraz mają pełną autonomię w kwestii praw wewnętrznych. Kwestie związane z sądownictwem i systemami informatycznymi powinni ustalić eksperci w tych kwestiach, ja za takiego się nie mam. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 27.10.2016 (27.10.2016, 22:01:17)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Kwestie związane z [...] systemami informatycznymi powinni ustalić eksperci [...] Punktowo: - regulacja prawna wykorzystywania wspólnego forum, - karanie blokadą konta mieszkańca, tj. banicją wyłącznie przez Sąd Ludowy na podstawie przepisów bialeńskich lub na wniosek sądów państw stowarzyszonych w związku z prawomocnym wyrokiem tych krajów (nachodzi to mocno na sądownictwo). Wsio. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Maciej Kamiński - 27.10.2016 Cytat:(kon)Federacja Biabrohasu? Jednakże, jako, że nie jest nasz wystarczająco wielu, aby utworzyć osobne władze federalne, decydujemy, że funkcję władz federalnych pełnią władze Republiki BialeńskiejSkoro pełnią, to nie widzę potrzeby zmiany nazwy. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - AndrzejSwarzewski - 27.10.2016 Ja też nie widzę, ale chciałem zrobić ukłon w stronę Hasselandu i Bialenii. Jeśli chcemy stworzyć jeden organizm, to powinien on mieć wspólną nazwę. A nazwa "Republika Bialeńska" nie może odnosić się jednocześnie do państwa parafederalnego, jak i do jednej z części składowych tegoż państwa, prawda? Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Maciej Kamiński - 27.10.2016 (27.10.2016, 22:12:45)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Ja też nie widzę, ale chciałem zrobić ukłon w stronę Hasselandu i Bialenii. Jeśli chcemy stworzyć jeden organizm, to powinien on mieć wspólną nazwę. A nazwa "Republika Bialeńska" nie może odnosić się jednocześnie do państwa parafederalnego, jak i do jednej z części składowych tegoż państwa, prawda?Jak to mawia Janek, nie ma potrzeby przepisywać na nasze reguł z reala. Czemu niby nie może? Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 27.10.2016 Może po prostu Konfederacja Nordorientycka (od nazwy kontynentów Nordata i Orientyka)? Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 27.10.2016 (27.10.2016, 22:08:04)Maciej Kamiński link napisał(a):Cytat:(kon)Federacja Biabrohasu? Jednakże, jako, że nie jest nasz wystarczająco wielu, aby utworzyć osobne władze federalne, decydujemy, że funkcję władz federalnych pełnią władze Republiki BialeńskiejSkoro pełnią, to nie widzę potrzeby zmiany nazwy. Popieram. Poza tym jedno sądownictwo skupione w rękach bialeńskich (państwa stowarzyszone mające przedstwicielstwo np. w Radzie Przysięgłych), ostateczny głos w najważniejszych sprawach dla Bialenii i zakaz łączenia najwyższych urzędów w RB z najwyższymi stanowiskami państw stowarzyszonych. I rozwój samorządów regionalnych, czyli niech sobie Hasseland i Brodria rządzą u siebie, ale nie mogą łamać prawa federalnego, stojącego w hierarchii wyżej. O, i jeszcze na arenie międzypaństwowej występujemy jako jeden organizm i to Bialenia prowadzi politykę zagraniczną. |