Forum Republiki Bialeńskiej
Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego (/thread-6225.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Maciej Kamiński - 27.10.2016

(27.10.2016, 22:14:57)Hewret Faradobus link napisał(a): Może po prostu Konfederacja Nordorientycka (od nazwy kontynentów Nordata i Orientyka)?
Obrzydlistwo.

Czemu proponuje się tu zmianę uznanych marek? Źle nam z obecnym sztandarem?

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 27.10.2016

Jeszcze jedna propozycja: wspólna Konstytucja.

Co do władz federalnych i niewystarczającej liczbie obywateli, odsyłam do mojego dawnego pomysłu: w Senacie (ustawodawstwo federalne) zasiadają wszyscy Posłowie bialeńscy oraz jakaś ilość przedstawicieli KH i CB, w Prezydium (władza wykonawcza) zasiadają głowy tych 3 państw, ale na czele zawsze stoi Prezydent RB. Nie będzie problemu z ilością osób, ponieważ we władzach federalnych zasiadać się będzie z urzędu.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - AndrzejSwarzewski - 27.10.2016

Rzeczywiście, przyznaję rację, nazwy nie zmieniajmy, o ile nie zostanie to wymuszone przez naszych sojuszników.
Co do propozycji Senatu i Prezydium, ciekawy pomysł. Prezydium popieram w pełni, ale co do Senatu mam wątpliwości. Czy to nie byłby to za duży obowiązek dla parlamentarzystów, żeby z urzędu pełnić jeszcze jedną funkcję? Ja mam dwa pomysły, nie wiem, który lepszy:
1) Powszechne Zgromadzenie Federalne - wszyscy obywatela Biabrohasu zwoływani w nadzwyczajnych okolicznościach.
2) Senat z trzema okręgami wyborczymi, w każdej części Federacji.
Co sądzicie?

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 27.10.2016

(27.10.2016, 22:26:10)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Rzeczywiście, przyznaję rację, nazwy nie zmieniajmy, o ile nie zostanie to wymuszone przez naszych sojuszników.

My nie wymagamy od nich zmiany nazwy Hasselandu czy Brodrii, więc oni od nas też tego wymagać nie powinni.

(27.10.2016, 22:26:10)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Senat z trzema okręgami wyborczymi, w każdej części Federacji.

To niestety nie rozwiąże problemu niewystarczającej liczby osób. Już prędzej Zgromadzenie Federalne.

Cytat:To niestety nie rozwiąże problemu niewystarczającej liczby osób. Już prędzej Zgromadzenie Federalne.
Ale mandat parlamentarzysty państwa stowarzyszonego byłoby można połączyć z mandatem parlamentarzysty federalnego. Chociaż mam wątpliwości odnośnie sensu takiego parlamentu, wszakże wszyscy Brodryjczycy i Hasselandczycy mogą brać udział w bialeńskich wyborach parlamentarnych.

W takim razie proponuję całkowicie usunąć władze lokalne i utworzyć federalny Senat.

Ewentualnie władza ustawodawcza w regionach mogłaby być w miarę ograniczona i pozbawiona incompatibilitas.

Usunąć władzę lokalną, czyli bialeński Parlament także? :o

Powołanie Senatu kosztem Parlamentu, właśnie tak.

Ale wtedy hasselandzkie straszenie opuszczeniem federacji naprawdę mogłoby wzbudzać w nas blady strach, bo całkowicie rozwalałoby ono nam system polityczny i zmuszało nas do zmiany Konstytucji. Czy rzeczywiście tego chcemy? Moglibyśmy spróbować, gdyby Hasseland i Brodria zdecydowały się na zawarcie z nami stałej federacji, ale w przypadku możliwości wypowiedzenia w każdej chwili, jest to ryzykowne.

To znaczy ja nie biorę pod uwagę federacji innej niż stała, Andrzeju Tongue

Więc bez możliwości wypowiedzenia? Big Grin W porządku, ale Ty przekonaj do tego Hasselandczyków. Big Grin

Jestem zdania, że mamy możliwości, żeby ich przekonać... Smile

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Bajtuś - 27.10.2016

Jak?

Postawić ultimatum. Brodria bez Bialenii zginie, skoro nawet z Bialenią jej przyszłość jest niepewna. Hasseland najpewniej będzie wegetował. Prędzej czy później synowie marnotrawni wrócą, bo dajemy od siebie bardzo wiele - względną aktywność, stabilny serwer...

Ale też dostajemy dużo od państw stowarzyszonych, w ostatnich miesiącach zwłaszcza od Hasselandu. To trzeba uczciwie zauważyć. Owszem, przyszłość Hasselandu bez Bialenii jest mocno niepewna, ale my również wiele byśmy stracili na zakończeniu współpracy.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Maciej Kamiński - 27.10.2016

(27.10.2016, 22:52:35)Tadeusz Krasnodębski link napisał(a): Postawić ultimatum. Brodria bez Bialenii zginie, skoro nawet z Bialenią jej przyszłość jest niepewna. Hasseland najpewniej będzie wegetował. Prędzej czy później synowie marnotrawni wrócą, bo dajemy od siebie bardzo wiele - względną aktywność, stabilny serwer...
Żebyś się tylko nie przeliczył w tych kalkulacjach. W skali 15 lat egzystencji nawet ze dwa-trzy przyszłe lata walczenia choćby i o średnio 1 post dziennie w oczekiwaniu na korzystną koniunkturę nie wydaje się aż tak straszną perspektywą, żeby w klęczki zawracać.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Bajtuś - 27.10.2016

To nie najlepsza droga do jakichkolwiek negocjacji i rozmów. I nie byłbym taki pewien czy wrócą ci synowie marnotrawni ... ja w każdym razie zakończę działalność w v-świecie.

15 lat egzystencji to mit... Hasseland nie był nawet częścią składową Sarmacji, a ta cała emigracja to zaledwie Piotr Paweł I.

Ale zgodzę się z Bajtusiem, że to nie jest dobra droga do negocjacji. Potrzebujemy siebie nawzajem i chodzi tylko o to, żeby wybrać najlepszy model współpracy, najbardziej korzystny dla wszystkich.

Na tę chwilę państwa stowarzyszone pokazują pazurki i dyktują nam warunki. Więc my również możemy pokazać się od tej "gorszej" strony, jeśli nic innego nie przyniesie rezultatu.     

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 27.10.2016

(27.10.2016, 22:57:59)AndrzejSwarzewski link napisał(a): a ta cała emigracja to zaledwie Piotr Paweł I

I właściwie na tym kończy się Hasseland.