Forum Republiki Bialeńskiej
Wieści z zagranicy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Wieści z zagranicy (/thread-560.html)

Odp: Wieści z zagranicy - Ronon Dex - 30.04.2016

(30.04.2016, 21:02:40)Maciej Kamiński link napisał(a): Jedną z nieużytych w Cyberii atomówek. O ile Iwan zgodzi się je wydać.
Ale macie problem... Ja mam trochę świeżo zmodernizowanych (wyremontowane pojazdy i nowe pociski rakietowe prosto z RAT) na magazynach, jeszcze nie wymyśliłem jak je wykorzystać w SZ RB - mogę jedną odpalić, po kosztach.  >>D

[attachment id=1 msg=47183]

Odp: Wieści z zagranicy - Maciej Kamiński - 30.04.2016

Chodzi tu wyłącznie o symbolikę, nie o same ładunki. ,Wink

(30.04.2016, 21:07:51)Maciej Kamiński link napisał(a): Chodzi tu wyłącznie o symbolikę...
Nie ma to jak "symboliczny grzybek"...  >Tongue

Odp: Wieści z zagranicy - Hewret von Thorn - 30.04.2016

To w Cyberii były atomówki? Tongue

[Obrazek: filing_images_c53fe0960924.jpg]

Odp: Wieści z zagranicy - Iwan Pietrow - 30.04.2016

(30.04.2016, 21:06:28)Ronon Dex link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=575.msg47181#msg47181 date=1462042960]
Jedną z nieużytych w Cyberii atomówek. O ile Iwan zgodzi się je wydać.
Ale macie problem... Ja mam trochę świeżo zmodernizowanych (wyremontowane pojazdy i nowe pociski rakietowe prosto z RAT) na magazynach, jeszcze nie wymyśliłem jak je wykorzystać w SZ RB - mogę jedną odpalić, po kosztach.  >>D

[attachment id=1 msg=47183]
[/quote]

Atomówki? Pierwsze słyszę, żeby SZ RB miały atomówki...

A właściwie, to gdzie leży Trizondal? Lewy, czy prawy guzik? Jak lewy, to całkiem blisko... Można im wysłać.

Odp: Wieści z zagranicy - Maciej Kamiński - 30.04.2016

(30.04.2016, 21:10:18)Heinrich Hewret Wettin link napisał(a): To w Cyberii były atomówki? Tongue

[Obrazek: filing_images_c53fe0960924.jpg]
Było czytać na konfie więcej, niż tylko niezliczoną liczbę przeróbek żartu papieskiego. ,Wink

Ech ten Karol...

Odp: Wieści z zagranicy - Ametyst Faradobus - 30.04.2016

Na jakiej konfie?

Odp: Wieści z zagranicy - Karol Wawrzyniec Medyceusz-Zep - 30.04.2016

(21.04.2016, 23:07:25)Maciej Kamiński link napisał(a): Drobny odkop:
[quote author=Carlos II Lorenzo de Medici y Zep link=topic=575.msg43476#msg43476 date=1443452024]
[quote author=Maciej Kamiński link=topic=575.msg43474#msg43474 date=1443451645]
W imię linii partii dworu.
Amen.
Aż mi się ciepło na sercu zrobiło, mamy chyba nominata do nagrody "Amicus Nostri 2015".  <3
[/quote]
To jak będzie?
[/quote]

Mamy już 2016, niestety nagrodę "Amicus Nostri 2015" otrzymał Guliano Montini, jak coś to proszę się starać w 2016 roku. Pozdrawiamy, Leoś III.

(30.04.2016, 21:11:06)Iwan Pietrow-Dostojewski link napisał(a): Atomówki? Pierwsze słyszę, żeby SZ RB miały atomówki...
Ależ przecież są od bardzo dawna... jeszcze w archiwum gdzieś powinno to być jakoś z połowy 2014... potem przyszły nowsze wyrzutnie i nieco mniejsze rakiety, ale teraz przecież niedawno została opisana modernizacja pokazanych na zdjęciu wyrzutni wraz z nowymi rakietami o zasięgu 700km.

(30.04.2016, 21:11:06)Iwan Pietrow-Dostojewski link napisał(a): A właściwie, to gdzie leży Trizondal? Lewy, czy prawy guzik? Jak lewy, to całkiem blisko... Można im wysłać.
Umówmy się, że państwo, które posiada od ponad 2 lat (marzec 2014) technikę kosmiczną pozwalającą wysyłać rakiety na orbitę, duże rakiety pozwalające na budowę stacji kosmicznej i o innych takich nie wspominając (a to chyba mamy dobrze udokumentowane) może posłać głowicę w dowolny punkt globu. Międzykontynentalny pocisk balistyczny to nic innego jak lot suborbitalny... w zasadzie niczego przerabiać nie trzeba... wystarczy zapakować głowicę do rakiety nośnej i odpowiednio wcześniej dokonać wyłączenia silników. Rakieta nie wejdzie na orbitę, tylko spadnie w wybranym punkcie globu...

Zresztą w realu na tym polega przerwanie startu i lądowanie bez wchodzenia na orbitę statków załogowych. Praktyczny przykład to Sojuz-18-1 (w przypadku nieudanych startów ZSRR dublował numer lotu, stąd potem był udany lot Sojuza-18) z 5.04.75 (Wasilij G. Łazariew i Oleg G. Makarow), gdzie po 291 sekundzie lotu stwierdzono awarię i odchylenie od zaplanowanego toru lotu i podjęto decyzję o awaryjnym wyłączeniu silników i powrocie, a statek po osiągnięciu 192 km powrócił na ziemię lotem balistycznym. To było awaryjne, ale równie dobrze można to zaplanować i obliczyć... głowica uderzy tam gdzie zamierzasz, a zasięg jest zasadniczo nieograniczony, kwestia odpowiedniego zaplanowania pracy silnika.

Btw. w Kugarii można ocenić stosunek do Chanatu biorąc udział w ankiecie:
http://kugaria.cba.pl/co-sadzisz-o-kugarii/

Odp: Wieści z zagranicy - Eddard Noqtern - 30.04.2016

(30.04.2016, 21:58:41)Heinrich Hewret Wettin link napisał(a): Btw. w Kugarii można ocenić stosunek do Chanatu biorąc udział w ankiecie:
http://kugaria.cba.pl/co-sadzisz-o-kugarii/
Chyba wiem jaką opcję zaznaczyłeś.  :roll:

A wbrew pozorom zaznaczyłem "pozytywny", miałem się tym nie chwalić, ale skoro uprzedzasz fakty... Wink
Przynajmniej uwielbiam czytać ich posty o Bialenii i od czasu do czasu je komentować, czasami polepszają mi humor swoimi wywodami.

Gdyby Kugarowie mieli więcej dystansu do siebie, to nie byłoby tak źle. No i lepsze mieliby notowania w tej ankiecie, bo na dzień dzisiejszy to... kiepsko.

Odp: Wieści z zagranicy - Hewret von Thorn - 01.05.2016

Samunda przekazuje pod opiekę Sarmacji swoje dziedzictwo:

http://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?f=29&t=19420

Odp: Wieści z zagranicy - AndrzejSwarzewski - 01.05.2016

Co najmniej dziwne jest takie "rezerwowanie" sobie terytorium na wypadek chęci ewentualnego wskrzeszenia.

Odp: Wieści z zagranicy - RCA - 01.05.2016

Nie jest.

Gdybym ja tak zrobił, byście musieli sobie usypać swoją wyspę a nie wykorzystywać cudzy dorobek.

Odp: Wieści z zagranicy - Maciej Kamiński - 01.05.2016

Czy będziemy wracać do tej dyskusji?

Odp: Wieści z zagranicy - AndrzejSwarzewski - 01.05.2016

(01.05.2016, 17:02:35)RCA link napisał(a): Nie jest.

Gdybym ja tak zrobił, byście musieli sobie usypać swoją wyspę a nie wykorzystywać cudzy dorobek.
To tak nie działa. Ziemie opuszczone przez jeden lud, są zajmowane przez kolejny. Mikroświat podlega nieustannym przeobrażeniom, każdy rok niesie za sobą upadek jednych, a powstanie innych państw. Tworzenie rezerwatów i skansenów na Pollinie z pewnością do niczego nie doprowadzi. To co jest żywe i pełne woli tworzenia, zawsze powinno mieć pierwszeństwo przed martwym i należącym do przeszłości.

Odp: Wieści z zagranicy - RCA - 01.05.2016

Powiesz/napiszesz dowolne słowa/wierszyk by uzasadnić zabór Wysp Valhallijskich. Oczywiście nie ma w tym nic dziwnego.

Odp: Wieści z zagranicy - Karol Wawrzyniec Medyceusz-Zep - 01.05.2016

(01.05.2016, 18:19:38)AndrzejSwarzewski link napisał(a): To tak nie działa. Ziemie opuszczone przez jeden lud, są zajmowane przez kolejny. Mikroświat podlega nieustannym przeobrażeniom, każdy rok niesie za sobą upadek jednych, a powstanie innych państw. Tworzenie rezerwatów i skansenów na Pollinie z pewnością do niczego nie doprowadzi. To co jest żywe i pełne woli tworzenia, zawsze powinno mieć pierwszeństwo przed martwym i należącym do przeszłości.

No coś nie wypaliła wypowiedź Drogi Andrzeju - tak samo jak Dreamland przyjął, no nie ukrywajmy, martwą Scholandię; jak Skarland przyjął martwe Aztec; jak Bialenia przejęła martwą Valhalę. Mikroświat rządzi się swoimi prawami, gdzie czasami warto zaryzykować wojnę o kilka pikseli, by potem ukazać, jak niewarta była to inwestycja i jak wszystko gnije. Tak samo miała się rzecz z Rotrią - jako Król Skarlandu przejąłem Rotrię w dziedzictwo by ją chronić i nikt się o to nie pluł (prócz Trizondalu i Ciprofloksji). Nie ma co się oburzać, trza się tylko cieszyć, że dziedzictwo poprzednich krajów nie ginie!