Forum Republiki Bialeńskiej
Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego (/thread-6225.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Maciej Kamiński - 28.10.2016

(28.10.2016, 21:46:25)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Jakich konceptów znikąd? Ja mam koncepcję, tylko niestety Król Hasselandu nie chce ze mną rozmawiać, a Brodria Cara nie ma. A w tym wątku zamiast poważnie porozmawiać niektórzy wolą się bawić w licytowanie na to, kto jest najmądrzejszy i najwspanialszy. A tak to my do niczego nie dojdziemy.
"Koncepty znikąd" - szukanie rozwiązań dla problemów, zanim wystąpią. W tym wypadku - propozycja dużo większej kontroli nad państwami stowarzyszonymi, zanim obecny (albo też postulowany tutaj w innych propozycjach), niziutki raczej poziom kontroli okaże się czymś powodującym dalsze tarcia.

Poza tym, póki Brodria cara nie ma, to rozmów rządowych nie będzie, więc mamy ostatnie chwile na policytowanie sobie, bo a nóż widelec ktoś jednak zmieni zdanie i potencjalnie ułatwi te rozmowy, kiedy już do nich dojdzie?

I skończ proszę z posuwaniem się na terytoria ad personam.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 28.10.2016

Proponuję stowarzyszyć Bialenię, Hasseland oraz Brodrię z Sarmacją.
Stworzymy wtedy największą polską mikronację.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 28.10.2016

(28.10.2016, 21:57:37)Hewret Faradobus link napisał(a): Proponuję stowarzyszyć Bialenię, Hasseland oraz Brodrię z Sarmacją.
Stworzymy wtedy największą polską mikronację.

Aż się wzdrygnąłem na tę herezję jak papież na Lutra w 1517.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - AndrzejSwarzewski - 28.10.2016

No Sarmacja szybko by sobie z takich fochami "państw stowarzyszonych" poradziła. A moja cierpliwość również się kończy.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Piotr Pawel I - 28.10.2016

Cytat:Ja mam koncepcję, tylko niestety Król Hasselandu nie chce ze mną rozmawiać

Co za absurd. Ja zawsze chcę rozmawiać, ale bez jasnych decyzji strony hasselandzkiej to rozmowa teoretyczna raczej. Decyzje będą wkrótce.

Cytat:No Sarmacja szybko by sobie z takich fochami "państw stowarzyszonych" poradziła. A moja cierpliwość również się kończy

Co za arogancja. Cóż, trudno.
Na szczęście ja mam nieskończoną cierpliwość.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - AndrzejSwarzewski - 28.10.2016

Cytat:Co za absurd. Ja zawsze chcę rozmawiać, ale bez jasnych decyzji strony hasselandzkiej to rozmowa teoretyczna raczej. Decyzje będą wkrótce.
Więc czekam. A później poczekamy sobie razem na referendum ustrojowe w Brodrii... Wink

Cytat:Co za arogancja. Cóż, trudno.
Nie arogancja, a stwierdzenie faktów. Ale nieważne.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Kristian Arped - 28.10.2016

(28.10.2016, 21:08:28)Hewret Faradobus link napisał(a): System informatyczny to nie problem, chętny do przejęcia całego serwisu jest [member=97]Kristian Arped[/member]
Nie tyle chętny, co - w razie zaistnienia potrzeby - mogę przejąć pałeczkę. Wink

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 29.10.2016

(27.10.2016, 22:06:24)Hewret Faradobus link napisał(a): Punktowo:
- regulacja prawna wykorzystywania wspólnego forum,
- karanie blokadą konta mieszkańca, tj. banicją wyłącznie przez Sąd Ludowy na podstawie przepisów bialeńskich lub na wniosek sądów państw stowarzyszonych w związku z prawomocnym wyrokiem tych krajów (nachodzi to mocno na sądownictwo).

Kończąc tę emocjonalną nagonkę na stronę...

Do ów listy dodałbym jesio:
- powołanie ponadpaństwowej i ponadnarodowej wspólnej instytucji ustawodawczej (dyrektywy) oraz wspólnej instytucji ds. polityki zagranicznej.

Jak wykazałem, każdy naród powinien mieć własny parlament, do którego nie powinny mieszać się inne narody.
Wystarczy, że pojawi się jedna wpływowa osoba o poglądach supernacjonalistycznych, żeby wszystko zniszczyć (w tym owoce wielomiesięcznej pracy).

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 29.10.2016

O ile nie zabraknie obywateli, jestem za powołaniem instytucji ponadnarodowej.

Choć uważam, że Bialenia powinna mieć w niej połowę przedstawicieli, a druga połowa powinna być rozdzielona między państwa stowarzyszone.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 29.10.2016

Nie zabraknie, bo akurat tutaj będzie można łączyć stanowiska. Nie powinno to narażać na ataki i wpływać na stronniczość.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Karol Medycejski - 29.10.2016

Ja tak lekko wyskoczę jak Filip z konopi, ale muszę to powiedzieć - Bialenia, Hasseland i Brodria już są na tyle zżyte, że tylko na plus zrobiłby im proces sfederowania z klauzulą pozwalającą na ew. opuszczenie unii. To ułatwiłoby codzienne funkcjonowanie na płaszczyźnie prawno-formalnej, no i najzwyczajniej przypieczętowałoby od dawna zachodzące procesy faktyczne. Ale skończę już tradycyjnie - to tylko moje zdanie, a Wy i tak zrobicie, co uznacie za stosowne.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 29.10.2016

Karolu, przepraszam za to dosyć bezpośrednie pytanie, ale nurtuje mnie: nie myślałeś, żeby zacząć udzielać się u nas w pełni, jako obywatel, w instytucjach...? Smile I tak spędzasz czas Wink

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Karol Medycejski - 29.10.2016

Myślę, że rola kuglarza bardziej mi odpowiada. Wink A zresztą, jak się zakończy grobbing, to najpewniej zniknę.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 31.10.2016

Kochani!

Przedstawiam przykład Układu mojego autorstwa. Tworzy on jedno państwo w postaci Federacji z nadrzędną rolą Bialenii, bez ograniczania w dużym stopniu autonomii KH i CB. Incompatibilitas ograniczone najbardziej, jak się da (czyli np. Poseł może być też królem Hasselandu, sędzia sądu RB może być Senatorem itd., ale nie można łączyć funkcji federalnych, więc Senator nie może być głową żadnego z państw, sędzia Trybunału Senatorem itd.).

Cytat:
U K Ł A D  S T O W A R Z Y S Z E N I O W Y

Wysokie Układające się Strony:

Republika Bialeńska, reprezentowana przez XYZ

oraz

Królestwo Hasselandu, reprezentowane przez XYZ

oraz

Carstwo Brodryjskie, reprezentowane przez XYZ

stanowią, co następuje:

Artykuł 1.

Republika Bialeńska, Królestwo Hasselandu i Carstwo Brodryjskie, zwane dalej Stronami lub krajami członkowskimi, zawierają niniejszy traktat, będący umową o utworzeniu wspólnego organizmu państwowego.

Artykuł 2.

Republika Bialeńska, Królestwo Hasselandu i Carstwo Brodryjskie, jako kraje członkowskie federacji, tworzą Federację Bialeńską, będącą jednym podmiotem na arenie międzynarodowej i jednym, wspólnym państwem.

Artykuł 3.

Strony deklarują rezygnację z obywatelstw poszczególnych krajów członkowskich, powołując w ich miejsce wspólne dla wszystkich Stron obywatelstwo Federacji Bialeńskiej. Strony zobowiązują się nadać wszystkim swoim obywatelom obywatelstwo Federacji Bialeńskiej.

Artykuł 4.

Powołuje się Senat Federacji Bialeńskiej będący najwyższym, federalnym organem ustawodawczym dla całej Federacji Bialeńskiej oraz jej krajów członkowskich. Uznaje się, że Senatorem tego Senatu może zostać każdy obywatel Federacji Bialeńskiej, chyba że przepisy niniejszego Układu regulują inaczej. Uznaje się, że przedstawiciele Republiki Bialeńskiej muszą stanowić nie mniej niż połowę liczby wszystkich Senatorów. Uznaje się, że Senat podejmuje decyzje bezwzględną większością głosów, chyba że przepisy niniejszego Układu lub innych aktów normatywnych regulują inaczej.

Artykuł 5.

Powołuje się Prezydium Federacji Bialeńskiej będące najwyższym, federalnym organem władzy wykonawczej oraz kolegialną głową państwa Federacji Bialeńskiej. Uznaje się, że członkami Prezydium są głowy krajów członkowskich, a głowa Republiki Bialeńskiej przewodniczy temu Prezydium jako Przewodniczący. Zabrania się członkom oraz Przewodniczącemu Prezydium pełnienia funkcji Senatora.

Artykuł 6.

Nadaje się Przewodniczącemu Prezydium Federacji Bialeńskiej prawo reprezentowania państwa na arenie międzynarodowej, prawo podpisywania oraz wetowania ustaw Senatu Federacji Bialeńskiej, prawo nadawania najwyższych odznaczeń Federacji Bialeńskiej i prawo kierowania pracami Prezydium.

Artykuł 7.

Powołuje się Trybunał Sprawiedliwości Federacji Bialeńskiej jako najwyższy, federalny organ władzy sądowniczej dla całej Federacji Bialeńskiej oraz jej krajów członkowskich. Nadaje się Trybunałowi wyłączne prawo orzekania o zgodności aktów normatywnych z Konstytucją Federacji Bialeńskiej oraz wyłączne prawo do dokonywania wykładni prawa. Uznaje się Trybunał za najwyższą instancję w stosunku do sądów krajów członkowskich i umożliwia się Trybunałowi rozpatrywanie apelacji od wyroków sądów krajów członkowskich. Uznaje się, że w przypadku braku sądów krajów członkowskich, ich funkcje pełni Trybunał. Uznaje się, że sędziami Trybunału mogą zostać wyłącznie przedstawiciele Republiki Bialeńskiej.

Artykuł 8.

Zabrania się pełnienia funkcji sędziego Trybunału Sprawiedliwości Federacji Bialeńskiej sędziom sądów krajów członkowskich. Zabrania się sędziom Trybunału pełnienia funkcji Senatora oraz członka lub Przewodniczącego Prezydium.

Artykuł 9.

Zobowiązuje się Senat Federacji Bialeńskiej do uchwalenia Konstytucji Federacji Bialeńskiej zgodnej z założeniami niniejszego Układu w terminie nieprzekraczającym jednego miesiąca od momentu wejścia w życie niniejszego Układu.

Artykuł 10.

Zobowiązuje się organy władzy w krajach Stron do wprowadzenia takich zmian w swoich systemach prawnych, aby możliwe było wykonanie w pełni założeń niniejszego Układu oraz postanowień Konstytucji Federacji Bialeńskiej. Zobowiązuje się organy władzy w krajach Stron do uznania Konstytucji Federacji Bialeńskiej za akt prawny najwyższego rzędu.

Artykuł 11.

Tworzy się unię celną, znosząc wszelkie bariery dot. przepływu towarów, osób i kapitału. Deklaruje się chęć zawarcia unii monetarnej. Tworzy się sojusz wojskowy oraz jednolitą armię.

Artykuł 12.

Nadaje się krajom członkowskim wolność działania w kwestiach nieuregulowanych niniejszym Układem lub Konstytucją Federacji Bialeńskiej, z zastrzeżeniem, że wszystkie ich decyzje mogą zostać uchylone przez Senat Federacji Bialeńskiej bezwzględną większością głosów.

Artykuł 13.

Niniejszy Układ wchodzi w życie w ciągu miesiąca od momentu jego ratyfikacji przez wszystkie ze Stron.

Artykuł 14.

Niniejszy Układ może zostać wypowiedziany przez którąś ze Stron wyłącznie za zgodą Senatu Federacji Bialeńskiej wyrażoną większością bezwzględną głosów.

W imieniu Republiki Bialeńskiej:
(-) XYZ

W imieniu Królestwa Hasselandu:
(-) XYZ

W imieniu Carstwa Brodryjskiego:
(-) XYZ

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - AndrzejSwarzewski - 31.10.2016

Podoba mi się ten Układ, bardzo. Mam jednak pewne uwagi:
1) Czy zmiana nazwy na Federację Bialeńską jest konieczne? Republika Bialeńska to pewna marka, istniejąca już od trzech lat. Zmiana nazwy może wywołać pewne zamieszanie. O tym pisaliśmy z resztą już w tym wątku.
2) W jaki sposób "przedstawiciele Republiki Bialeńskiej muszą stanowić nie mniej niż połowę liczby wszystkich Senatorów" skoro "Strony deklarują rezygnację z obywatelstw poszczególnych krajów członkowskich"? Ogólnie ta rezygnacja z obywatelstw byłaby problemem, bo jak jakiś kraj stowarzyszony ma wybrać swoich parlamentarzystów lub głowę państwa, skoro nie będzie miał obywateli?

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 31.10.2016

(31.10.2016, 16:09:11)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Czy zmiana nazwy na Federację Bialeńską jest konieczne? Republika Bialeńska to pewna marka, istniejąca już od trzech lat. Zmiana nazwy może wywołać pewne zamieszanie. O tym pisaliśmy z resztą już w tym wątku.

Jest to moim zdaniem pewien kompromis, żeby KH i CB nie czuły się jak jakieś regiony, tylko żeby stały na równi z RB - która przecież wciąż pozostanie, tylko że krajem członkowskim Federacji.

(31.10.2016, 16:09:11)AndrzejSwarzewski link napisał(a): W jaki sposób "przedstawiciele Republiki Bialeńskiej muszą stanowić nie mniej niż połowę liczby wszystkich Senatorów" skoro "Strony deklarują rezygnację z obywatelstw poszczególnych krajów członkowskich"? Ogólnie ta rezygnacja z obywatelstw byłaby problemem, bo jak jakiś kraj stowarzyszony ma wybrać swoich parlamentarzystów lub głowę państwa, skoro nie będzie miał obywateli?

Rzeczywiście trzeba to dopracować. Ale wciąż uważam, że jedno obywatelstwo federacyjne jest konieczne.
Może rozwiązać to tak, że każdy deklaruje, gdzie chce działać i tylko tam dostaje prawa wyborcze na urząd głowy państwa i do lokalnych Parlamentów. A w lokalnych rządach i tak każdy mógłby działać, bo tam prawa wyborcze chyba nie są potrzebne. No i w takiej sytuacji do Senatu mógłby kandydować tylko w swoim kraju członkowskim. Wówczas okręg wyborczy RB miałby więcej mandatów (tak, żeby była ta połowa).

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Maciej Kamiński - 31.10.2016

Cytat:Jest to moim zdaniem pewien kompromis, żeby KH i CB nie czuły się jak jakieś regiony, tylko żeby stały na równi z RB - która przecież wciąż pozostanie, tylko że krajem członkowskim Federacji.
Czyli jest to próba zrobienia z Bialenii jakiejś podrzędnej jednostki.

(31.10.2016, 16:19:21)Maciej Kamiński link napisał(a):
Cytat:Jest to moim zdaniem pewien kompromis, żeby KH i CB nie czuły się jak jakieś regiony, tylko żeby stały na równi z RB - która przecież wciąż pozostanie, tylko że krajem członkowskim Federacji.
Czyli jest to próba zrobienia z Bialenii jakiejś podrzędnej jednostki.

Chyba nie rozumiem. KH, CB i RB są równymi sobie krajami członkowskimi wspólnej Federacji. RB stoi na lepszej pozycji w kwestii władz federalnych, gdzie ma więcej do powiedzenia. Gdzie tutaj jej podrzędność?

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - AndrzejSwarzewski - 31.10.2016

Ale czym innym jest przekształcenie Bialenii w federację i zachowanie ciągłości, a czym innym jest stworzenie nowego państwa i wchłonięcie przez nie Bialenii.

(31.10.2016, 16:26:59)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Ale czym innym jest przekształcenie Bialenii w federację i zachowanie ciągłości, a czym innym jest stworzenie nowego państwa i wchłonięcie przez nie Bialenii.

Niby tak. Ale nawet sama nazwa znacząco różnić się nie będzie, więc moim zdaniem taka zmiana jest dopuszczalna. Zobaczmy, co stwierdzi reszta obywateli Wink