Forum Republiki Bialeńskiej
Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego (/thread-6225.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Maciej Kamiński - 01.11.2016

Z góry mówię, jeżeli ktoś by chciał to poprzez raport, PW czy publiczny wątek z narzekaniami sugerować, z powyższego postu żadnej sprawy sądowej nie będzie.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 01.11.2016

Piotr Paweł i Mikołaj rzeczywiście mają głęboko w nosie rozmowy. Dlatego proponuję przygotować kilka wersji Układu, zorganizować konsultacje społeczne z ankietą, zwycięską propozycję wrzucić w referendum. Jak już obywatele wybiorą, czego chcą, to wtedy przedstawić w państwach stowarzyszonych i poczekać na ratyfikację. Bo wtedy chyba skończą się głosy o tym, jak to bardzo nie chcemy Hasselandu, jak to bardzo Hasselandczyków nie lubimy i w ogóle że wszyscy jesteśmy Fiodorami, a Bialenia to tak naprawdę jeden wielki Fiodorland. Załatwmy sprawę Układu oddolnie jako społeczeństwo, skoro głowom państw stowarzyszonych w aktualnym traktacie jest rozkosznie.

Mamy już co najmniej 2 konkretne propozycje: Hewreta z początku tego tematu i moją o organizacji międzynarodowej.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Mikołaj Patryk Dostojewski - 01.11.2016

Cytat:Piotr Paweł i Mikołaj rzeczywiście mają głęboko w nosie rozmowy.
Jak do cholery mogę prowadzić jakiekolwiek rozmowy jeżeli nie jestem jeszcze Carem? Przestań wydawać fałszywe sądy i zacznij używać myślenia logicznego.
Cytat:Widząc tę bezbeczną dyskusję wycofam się z tego [...] o niczym i zacznę na poważnie działać ws. państw stowarzyszeniowych, bo to jest dramat [...], że dwie osoby paraliżują bieżącą sprawę polityczną.
[member=153]Piotr Pawel I[/member] i [member=146]Mikołaj Patryk Dostojewski[/member] Macie dwa dni na ustalenie razem z [member=54]AndrzejSwarzewski[/member] albo koniec sielanki i przygotowuję projekt zmiany ustawy, aby raz na zawsze wywieźć te państewka. Na taki paraliż duże państwo nie powinno sobie pozwolić. Co wy sobie wyobrażacie? Że napiszecie "nie" i każdy wam będzie przyklaskiwać? A gdzie! Wspólnota Niedorozwojów w następnych wyborach będzie miała tylko swoje głosy.
To że ty jesteś ultrakosmopolitą i zachowujesz się jak ptak srający do własnego gniazda wiadomo od dawna. Nie zastosuję się do tego ultimatum ujadania bo zwyczajnie nie mogę - nie jestem jeszcze Carem. Natomiast polubienie twojej wulgarnej wypowiedzi przez wiadome osoby jest dla mnie zaskoczeniem i świadczy wbrew ich deklaracjom o ich nienajlepszej woli wobec Hasselandu i Brodrii. I wy później jesteście wielce zdziwieni gdy ja piszę o brodrofobii.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 01.11.2016

I tak wygrasz elekcję. To tylko kwestia kilku dni. Więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do rozmów usiąść.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Maciej Kamiński - 01.11.2016

(01.11.2016, 10:37:12)Tadeusz Krasnodębski link napisał(a): I tak wygrasz elekcję. To tylko kwestia kilku dni. Więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do rozmów usiąść.
Formalności chyba jednak biorą tu górę.

Moim zdaniem górę biorą ograniczenia czasowe. Nie mamy kolejnych 4 miesięcy na rozmowy o Układzie, bo 30 grudnia skończy się okres wypowiedzenia.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Mikołaj Patryk Dostojewski - 01.11.2016

(01.11.2016, 10:37:12)Tadeusz Krasnodębski link napisał(a): I tak wygrasz elekcję. To tylko kwestia kilku dni. Więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do rozmów usiąść.
Masz rację, za kilka dni wygram elekcję i wtedy z chęcią rozpocznę negocjacje. Póki jednak formalnie nie jestem Carem to nie mogę prowadzić oficjalnych rozmów i wypowiadać się w imieniu całej Brodrii więc oskarżanie mnie o brak woli do rozmów nie jest w porządku.

Rozmowy blokowane są co najmniej od sierpnia: albo przez kolejnych Carów, albo przez Piotra Pawła. Nie zdarza mi się często tego napisać, ale muszę stwierdzić, że zgadzam się z Fiodorem - widzimisię Króla Hasselandu i Cara Brodrii od prawie 4 miesięcy nie pozwala podjąć konkretnych decyzji. Dlatego odwlekanie tego jeszcze bardziej i czekanie na oficjalne wyniki elekcji to głupota, bo żadnego zaskoczenia w tych wyborach nie będzie. Nie ma problemu, żebyś już teraz przystąpił do rozmów. Bo wybór na Cara chyba nie zmieni diametralnie Twojego światopoglądu i to czekanie nie jest aż tak istotne.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Piotr Pawel I - 01.11.2016

Cytat:Piotr Paweł i Mikołaj rzeczywiście mają głęboko w nosie rozmowy.

Głęboko w nosie to ja mam katar.
Poziom tej dyskusji spadł poniżej wszelkiego minimum. Pokrzykiwania liderów Bialenii i ujadanie fiodorofaszystów są żałosne. Współczuję wam.

Myślę, że gdyby władcy państw stowarzyszonych podchodzili do rozmów w inny sposób i nie lekceważyli zaproszeń np. Hewreta za czasów prezydentury, to i poziom dyskusji byłby wyższy.

Wasza Wysokość, mogę więc zadać pytanie: dlaczego pomimo licznych zaproszeń do dyskusji Hasseland w żaden sposób oficjalnie nie przedstawił swojego stanowiska w sprawie Układu przez tak długi czas?

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Gaudius van der Cathair - 01.11.2016

Popieram projekt organizacji międzynarodowej, powinien on się stać bazą do dalszych rozmów nt. szczegółów. Mam takie uwagi:

1) Nie jest napisane, ile senatorów ma zasiadać w Senacie. Myślę że należy dołączyć taki zapis, a jeśli wprowadzamy okręgi wyborcze, to ile senatorów z poszczególnych okręgów. Ja proponuję 13 senatorów, z czego 6 senatorów z Bialenii, 3 z Hasselandu i 3 z Brodrii. Trzynasty senator to automatycznie Prezydent Bialenii, zgodnie z art.7. W przypadku nie zebrania odpowiedniej ilości kandydatów na senatorów w jednym z okręgów, proponuję aby takie miejsce przechodziło automatycznie na okręg bialeński.

2) Proponuję wprowadzić większość 2/3 w Senacie dla uchylania aktów normatywnych państw Unii.

3) Nie widzę sensu istnienia Konstytucji Unii Bialeńskiej obok Układu Stowarzyszeniowego. Wszystko co potrzebne jest już zawarte w Układzie, więc nie wiem, po co jeszcze uchwalać jakąś Konstytucję.

4) Mam wątpliwości co do artykułu 15, uważam, że każda ze stron powinna móc wypowiedzieć układ.

W sumie to jestem skłonny zgodzić się z tymi uwagami. Wieczorem przedstawię tutaj finalną wersję projektu.

Cytat:dlaczego pomimo licznych zaproszeń do dyskusji Hasseland w żaden sposób oficjalnie nie przedstawił swojego stanowiska w sprawie Układu przez tak długi czas

Po prostu dlatego, że naszym zdaniem zmiana układu nie była potrzebna - poza jakimiś szczegółami. Układ funkcjonuje dobrze i jedyny problem to kwestia wyroków Sądu Ludowego.
Myślę, że teraz sytuacja się zasadniczo zmieniła - i nowe stanowisko Hasselandu będzie wkrótce.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Fiodor Swirydiuk - 01.11.2016

(01.11.2016, 09:10:51)Mikołaj Patryk Dostojewski link napisał(a): To że ty jesteś ultrakosmopolitą i zachowujesz się jak ptak srający do własnego gniazda wiadomo od dawna. Nie zastosuję się do tego ultimatum ujadania bo zwyczajnie nie mogę - nie jestem jeszcze Carem. Natomiast polubienie twojej wulgarnej wypowiedzi przez wiadome osoby jest dla mnie zaskoczeniem i świadczy wbrew ich deklaracjom o ich nienajlepszej woli wobec Hasselandu i Brodrii. I wy później jesteście wielce zdziwieni gdy ja piszę o brodrofobii.
Nie obraziłeś mnie tym, ale to ty [...] zachowujesz się jak baba podczas okresu. Nie mogłeś po prostu przejąć tej [...] korony? I ie stosuj się do ultimatum, ale ja napiszę poprawkę do tej uchwały. A to, że ktoś polubił moją wypowiedź świadczy o tym, że jesteście [...] i prowadzicie do stagnacji, a nie o nienawiści. Chcemy dobrze - ŹLE, chcemy źle - NO ALE CZEMU? PRZECIEŻ MY SIĘ ZASTANAWIAMY! Jesteśmy zdziwieni tym, że od [...] kilku miesięcy nie ma konkretów i się nie chcecie zdecydować (w tym momencie triggered w [...]).

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Jurij Bołodin - 01.11.2016

Uważam, że w sprawach układu stowarzyszeniowego winny wypowiedzieć się wszystkie stowarzyszone narody w drodze referendum.
Powinno się ich zapytać czy chcą kontynuować Unię i na jakich zasadach.

Hasseland zadecyduje zgodnie z własnym prawem. A to prawo stanowi, że umowy międzynarodowe są podpisywane przez Króla lub inną upełnomocnioną osobę - i następnie zatwierdzane w trybie takim, jak przyjęcie ustawy. Czyli - jeśli wynegocjujemy układ, który zostanie podpisany, to nastąpi jego ratyfikacja właśnie w trybie ustawowym.
A konsultacje społeczne trwają i ja mam pełną wiedzę co do woli Hasselandczyków.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 01.11.2016

(01.11.2016, 16:46:17)Piotr Novitius link napisał(a): Ja proponuję 13 senatorów

Zbyt dużo, nie obsadzimy tylu stanowisk...

(01.11.2016, 17:34:34)Piotr Pawel I link napisał(a): Po prostu dlatego, że naszym zdaniem zmiana układu nie była potrzebna - poza jakimiś szczegółami.

O tym również Hasseland nie był łaskaw oficjalnie poinformować. Przez cały czas milczałeś, Piotrze Pawle, a teraz robisz z Królestwa ofiarę. Mieliście tyle okazji, żeby przedstawić swoje konkretne stanowisko, więc nie dziw się, że Bialeńczycy się zdenerwowali.

(01.11.2016, 20:16:00)Jurij Bołodin link napisał(a): Uważam, że w sprawach układu stowarzyszeniowego winny wypowiedzieć się wszystkie stowarzyszone narody w drodze referendum.
Powinno się ich zapytać czy chcą kontynuować Unię i na jakich zasadach.

Tak jak wspominałem: najpierw konsultacje społeczne, potem referendum. Pytanie, czy KH i CB będą skłonni ku temu.

(01.11.2016, 21:44:40)Hewret Faradobus link napisał(a): Zbyt dużo, nie obsadzimy tylu stanowisk...

Senatorzy nie mają wygórowanej niepołączalności, więc obsadzimy, ale można mniej, np. 9 (4 RB, po 2 KH i CB i z urzędu Prezydent RB).

Cytat:robisz z Królestwa ofiarę

Jaką ofiarę? My się mamy znakomicie i będziemy się mieć jeszcze lepiej.
Jutro będzie z naszej strony projekt "B", czyli łagodnego rozstania się, a niebawem nasze propozycje "graniczne" ws. stowarzyszenia. Co do referendum - gdyby dziś je w Hasselandzie zorganizować, to po prostu stowarzyszenie by się skończyło bez żadnych rozmów. Może sytuacja się poprawi, może nastroje się zmienią - cóż, zawsze staram się wykazywać optymizm.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - AndrzejSwarzewski - 01.11.2016

Jeśli projekt "B" ma pierwszeństwo, to możemy przejść do jego realizacji od razu. Wink