![]() |
|
Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego (/thread-6225.html) |
Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 04.11.2016 (04.11.2016, 16:46:33)Maciej Kamiński link napisał(a): wynegocjuj Mam mówić do nagrobków? Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Maciej Kamiński - 04.11.2016 (04.11.2016, 16:48:13)Hewret Faradobus link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=6419.msg62924#msg62924 date=1478270793]wynegocjuj Mam mówić do nagrobków? [/quote] Nie, pysiaczku, do Apache Uga-Nakiego, który loguje się praktycznie codziennie na ichnim forum. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 04.11.2016 Proszę mnie nie nazywać "pysiaczkiem" niczym jak stara ciotka. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 04.11.2016 Nowe wyspy to naprawdę dobry pomysł. Czy po elekcji Mikołaja WRESZCIE coś ruszyło, czy głowy państw znów udają, że nic się nie dzieje? Mieliśmy czekać do wyboru Cara, teraz na co czekamy? [member=54]Andrzej[/member], [member=153]Piotr Paweł I[/member], [member=146]Mikołaj Patryk Dostojewski[/member]? Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Maciej Kamiński - 04.11.2016 (04.11.2016, 17:06:58)Hewret Faradobus link napisał(a): Proszę mnie nie nazywać "pysiaczkiem" niczym jak stara ciotka.Proszę nie nazywać obywateli naszego sojusznika nagrobkami, to nie będę używał określeń, których używają stare ciotki zbierające się przy nagrobkach. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Gaudius van der Cathair - 04.11.2016 Propozycja 2 nie dość, że jest skrajnie niekorzystna dla Bialenii, to jest niedemokratyczna. Jak w okręgu bialeńskim, w którym mieszka co najmniej 20 aktywnych obywateli, może być tyle samo wybieranych senatorów, jak w hasselandzkim i brodryjskim, gdzie jest z 3 obywateli? Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 04.11.2016 A co z tym pomysłem? http://spolecznosc.bialenia.org.pl/index.php/topic,5935.msg52905.html#msg52905 Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Eddard Noqtern - 04.11.2016 (04.11.2016, 17:36:58)Piotr Novitius link napisał(a): w którym mieszka co najmniej 20 aktywnych obywateli Tak się właśnie zastanawiam... Wymienisz tych 20 aktywnych osób? Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Gaudius van der Cathair - 04.11.2016 Nawet 37... Maciej Kamiński Konstanty Jerzy Michalski Mikołaj Patryk Dostojewski Kamil Maciejewski Tomasz Cyryl Dostojewski Alberto de Medici Piotr Paweł de Zaym Eddard Noqtern Iwan Pietrow Herman Kolineusz-Michalski Frederick Hufflepuff Bajtuś Jan Lubomirski August von Medis Hewret Faradobus Markus Wettin Severino Castiglioni-Faradobus Ronon Dex Andrzej Swarzewski Ametyst Faradobus Janusz Brakh zu Kartoflelekalta-Kuceł Akrypa Rabotowicz von Primisz Piotr Novitius Sven Haugland Albert von Metzer Piotr Konstanty Pawłowicz Aroksus Soborowiec Józef Konstanty Bagrat Jarosław Michnik Tadeusz Krasnodębski Karol Wawrzyniec Guliano Montini Fiodor Swirydiuk Paulus Buddus Anastazja Nikołajewna Ivan von Lichtenstein Kristian Arped Z czego co najmiej 1/3 jest aktywna. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Piotr Pawel I - 04.11.2016 Zabawne. Jak się chce, to jako Bialeńczyków można liczyć też Hasselandczyków i Brodryjczyków. Na tej zasadzie proponuję do liczby obywateli Bialenii dodać 100 - bo to ładna liczba. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Eddard Noqtern - 04.11.2016 Miałeś wymienić aktywnych bialeńczyków a wymieniłeś wszystkich obywateli państw stowarzyszonych... Jeżeli już tak lubicie porównania 40 vs 2 to teraz ja takie porównanie postaram się zrobić tylko na poważnie. Wymieńmy naprawdę aktywnych Bialeńczyków w ostatnich miesiącach: Cytat:Maciej Kamiński Łącznie 10 osób. Teraz Hasselandczycy: Cytat:Piotr Paweł I Mamy 5 osób. No to została Brodria: Cytat:Mikołaj Patryk Dostojewski 4 osoby. Brodria i Hasseland razem liczą więc mniej więcej tyle samo aktywnych obywateli co Bialenia. Tak więc Wasz argument 40 vs 2 jest trochę niedorzeczny i bezsensowny. Oczywiście dochodzi do tego sporo mniej aktywnych osób, ale można założyć, że wszędzie będzie ich podobna liczba. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Fiodor Swirydiuk - 04.11.2016 Mnie można nawet odliczyć, bo ja pojawiam się raz na 3 dni i napiszę z 5 postów. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - AndrzejSwarzewski - 04.11.2016 Cytat:Miałeś wymienić aktywnych bialeńczyków a wymieniłeś wszystkich obywateli państw stowarzyszonych...Nie, wymienieni zostali obywatele Republiki Bialeńskiej. Ale jeśli nie poczuwa się pan do obywatelstwa bialeńskiego, to może czas, by się go zrzec? I mam pytanie, jedynie w celach zaspokojenia mojej ciekawości. Czy w chwili sprawowania urzędu Prezydenta Republiki również nie poczuwał się pan do bycia Bialeńczykiem? Co do Brodrii, to Alberto poczuwa się, zdaje się, w pierwszej kwestii do tożsamości bialeńskiej. A konkretnie bialeńskiego arystokraty. Więc dosyć to tendencyjne. Miałem się już na temat układu publicznie nie wypowiadać, no ale dobrze... Tzw. "PROPOZYCJI II" Tadeusza nie podpiszę z całą pewnością. Bialenia jest w na tyle dobrej sytuacji, że nie odczuwam potrzeby, żeby jakoś Przewodniczący Senatu miał stać ponad Prezydentem Bialenii. Już wolałbym całkowicie luźny pakt o wspólnym forum i współpracy gospodarczej, niż zrzekanie się suwerenności, w dodatku w sposób niesprawiedliwy, bo przyznający małym państewkom taką samą ilość senatorów, co mikroświatowej Drugiej Sile. To jednakże tylko wypowiedź ogólna, a szczegóły chciałbym ustalić z Królem Hasselandu oraz Carem Brodrii, na których gotowość do rozmów nieustannie czekam. A czas leci i leci. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Guliano Montini - 04.11.2016 O mnie kuwo zapomniałaś! Eddardzie Noqternie III, który lizałeś dupy małych dzieci. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Eddard Noqtern - 04.11.2016 (04.11.2016, 21:28:33)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Nie, wymienieni zostali obywatele Republiki Bialeńskiej. A obywatelami Bialenii są obywatele: Bialenii, Hasselandu i Brodrii. Według mojego podziału mniej więcej chciałem pokazać, że osoby "rdzenne" z państw stowarzyszonych nie stanowią zdecydowanej mniejszości jak coraz częściej stara się to pokazywać. Nie miało to być idealne obliczenie, bo to byłoby zdecydowanie trudniejsze do wykonania. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - AndrzejSwarzewski - 04.11.2016 Obywatele Bialenii to obywatele Bialenii. Jako prezydent RB nie wnikam w to, czy drugim obywatelstwem moich rodaków jest hasselandzkie, brodryjskie, sarmackie, czy pizańskie. Ja oczywiście nie zgadzam się z podziałem 40 vs 2. Bialenia jest oczywiście pierwszym spośród równych w tym sojuszu, ale gdyby dysproporcje były takie ogromne, to nikt nie traktowałby poważnie tych rozmów. Bialenia jest mniej więcej dwa razy większa od Hasselandu, ale ma też większy potencjał związany z osobami dochodzącymi. Potencjał Brodrii ciężko zmierzyć. Dotychczas był niski, ale wrócił Grutin, Alberto również zainteresował się swoim dawnym krajem i wszystko może ruszyć. Gorąco na to liczę. Chciałbym, żebyśmy byli bliskimi sojusznikami i przestali się licytować na liczbę obywateli, aktywność i wszystko inne. Czy nie moglibyśmy cieszyć się wzajemnie swoimi sukcesami, a nie je negować? Może potrzebujemy jakiejś wspólnej ideologii? Zachęcam głowy państw stowarzyszonych do rozmów.
Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 04.11.2016 (04.11.2016, 21:28:33)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Tzw. "PROPOZYCJI II" Tadeusza nie podpiszę z całą pewnością. Bialenia jest w na tyle dobrej sytuacji, że nie odczuwam potrzeby, żeby jakoś Przewodniczący Senatu miał stać ponad Prezydentem Bialenii. Już wolałbym całkowicie luźny pakt o wspólnym forum i współpracy gospodarczej, niż zrzekanie się suwerenności, w dodatku w sposób niesprawiedliwy, bo przyznający małym państewkom taką samą ilość senatorów, co mikroświatowej Drugiej Sile. Oczywiście uważam podobnie. Ale jednak sam fakt istnienia Układu stawiam ponad nacjonalistyczne poglądy, mimo że jestem przewodniczącym partii nacjonalistycznej. Tak jak pisałem wcześniej: patriotyzm patriotyzmem, ale dobro ojczyzny zawsze powinno być najważniejsze. A jestem zdania, że Układ jest dobry dla Bialenii. Zresztą można podpisać go na razie na konkretny okres czasu. Może później uda się zfederalizować i po czasie Bialenia przejmie władzę w Unii de iure - bo według mnie de facto i tak będziemy ją mieć choćby dlatego, że mamy więcej obywateli. (04.11.2016, 21:28:33)AndrzejSwarzewski link napisał(a): To jednakże tylko wypowiedź ogólna, a szczegóły chciałbym ustalić z Królem Hasselandu oraz Carem Brodrii, na których gotowość do rozmów nieustannie czekam. A czas leci i leci. Mam rozumieć, że Król i Car wciąż nie zareagowali na zaproszenie do rozmów? To jest jakaś kpina z Republiki... Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Frederick Hufflepuff - 04.11.2016 Mam wrażenie, że niektóre wypowiedzi najwyższych przedstawicieli władz Bialenii coraz bardziej oddalają nas od zawarcia porozumienia co do sensu i treści układu stowarzyszeniowego. Wygląda to tak, jakby Parlament wypowiedział umowę po to, by przez dwa miesiące codziennie demonstrować siłę, potęgę i przewagę kraju nad partnerami. Bialenia niezaprzeczalnie jest drugą najaktywniejszą mikronacją polskiego wirtualnego globu i może się tym szczycić, ale gdy siada się do rozmów, gdy chce się osiągnąć sukces, gdy chodzi o rozwój i współpracę, to nie może być miejsca na przechwałki i dokuczanie. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - AndrzejSwarzewski - 04.11.2016 Cytat:Oczywiście uważam podobnie. Ale jednak sam fakt istnienia Układu stawiam ponad nacjonalistyczne poglądy, mimo że jestem przewodniczącym partii nacjonalistycznej. Tak jak pisałem wcześniej: patriotyzm patriotyzmem, ale dobro ojczyzny zawsze powinno być najważniejsze. A jestem zdania, że Układ jest dobry dla Bialenii.Układ jest dobry i potrzebny, ale nie za wszelką cenę. Szantażowi nie można się poddać. Cytat:Zresztą można podpisać go na razie na konkretny okres czasu. Może później uda się zfederalizować i po czasie Bialenia przejmie władzę w Unii de iure - bo według mnie de facto i tak będziemy ją mieć choćby dlatego, że mamy więcej obywateli.Ależ mi nie o przejmowanie władzy i zdominowanie sojuszników chodzi. Chcę tylko suwerenności Bialenii, sprawiedliwego i wzajemnie korzystnego Układu. ![]() Cytat:Mam rozumieć, że Król i Car wciąż nie zareagowali na zaproszenie do rozmów? To jest jakaś kpina z Republiki...Zareagowali, ale wciąż do tych rozmów nie podeszli.
Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 04.11.2016 (04.11.2016, 21:54:30)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Układ jest dobry i potrzebny, ale nie za wszelką cenę. Szantażowi nie można się poddać. Nie traktujmy kompromisu w słusznej sprawie jako szantażu. Raptem kilku Hasselandczyków próbuje usilnie nas szantażować, ale pozostają też cisi obywatele Królestwa i ich zdania nie znamy. Wciąż jestem zwolennikiem referendów. (04.11.2016, 21:54:30)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Ależ mi nie o przejmowanie władzy i zdominowanie sojuszników chodzi. Chcę tylko suwerenności Bialenii, sprawiedliwego i wzajemnie korzystnego Układu. Moja propozycja nie ogranicza suwerenności żadnego z tych państw - przecież będą mogły wystąpić, kiedy będą chciały. Można ewentualnie dodać zapis, że ustawy Senatu nie stoją nad konstytucjami krajowymi. Albo po prostu spisać ogólną ustawę zasadniczą. (04.11.2016, 21:54:30)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Zareagowali, ale wciąż do tych rozmów nie podeszli. Czy mogę spytać: czemu? |