![]() |
|
Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego (/thread-6225.html) |
Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Eddard Noqtern - 04.11.2016 (04.11.2016, 22:02:27)Tadeusz Krasnodębski link napisał(a): Raptem kilku Hasselandczyków próbuje usilnie nas szantażować Szantażować? Czy to nie przesada? Hasseland we własnym gronie rozważa różne opcje i to nazywacie szantażem? Ja to nazywam suwerennością wyboru. Natomiast dojście do ewentualnego nowego układu to dyplomacja i polityka. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Piotr Pawel I - 04.11.2016 Cytat: jest jakaś kpina z Republiki Jak na razie to Hasseland przedstawił swoją ustawę o rezygnacji z układu stowarzyszeniowego - to nasza inicjatywa. Bialenia nam niczego formalnie nie przedstawiła. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 04.11.2016 (04.11.2016, 23:11:11)Piotr Pawel I link napisał(a): Jak na razie to Hasseland przedstawił swoją ustawę o rezygnacji z układu stowarzyszeniowego - to nasza inicjatywa. Bialenia nam niczego formalnie nie przedstawiła. Nie wpadłeś na to, że Bialenia po prostu od wakacji zaprasza do rozmów, żeby wspólnie z Królem i Carem ustalić nowy Układ? Czemu tak unikasz dyskusji z kolejnymi Prezydentami? Oni nie gryzą, Piotrze Pawle. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Mikołaj Patryk Dostojewski - 04.11.2016 Cytat:Czy mogę spytać: czemu?Dlatego bo ten Car Mikołaj ma życie realne. Przechodząc do rzeczy - uważam że Unia Bialeńska powinna: - posiadać mało rozbudowane struktury - kierować się w swoich działaniach równością jej członków. Jeżeli taka unia będzie miała za bardzo rozbudowane struktury to na swoim znaczeniu dużo stracą: Parlament, Rząd i Prezydent RB. Na te urzędy będzie mało kandydatów bo każdego polityka będzie ciągnąć do struktur Unii. Republika Bialeńska jako jej członek straci na aktywności w płaszczyźnie politycznej. Mówię to dlatego by uniknąć kolejnych ataków "prawdziwych Bialeńczyków" na państwa stowarzyszone jako źródło nieszczęść, które to ataki mogłyby nastąpić po przyjęciu układu ze zbyt skomplikowanymi strukturami. Według mnie, jedynymi organami Unii Bialeńskiej powinien być Senat i Przewodniczący. Najlepiej by było gdyby Senat liczył 5 członków (3 głowy państw stowarzyszonych z urzędu + 2 członków wybieranych w wyborach powszechnych bez okręgów wyborczych). Przewodniczącym byłby ten członek Senatu który otrzymał najwięcej głosów w wyborach, zapewniałoby to jego względną bezstronność. Można również pomyśleć o powołaniu jakiejś instytucji rozstrzygającej ewentualne spory. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 04.11.2016 (04.11.2016, 23:26:19)Mikołaj Patryk Dostojewski link napisał(a): Według mnie, jedynymi organami Unii Bialeńskiej powinien być Senat i Przewodniczący. Najlepiej by było gdyby Senat liczył 5 członków (3 głowy państw stowarzyszonych z urzędu + 2 członków wybieranych w wyborach powszechnych bez okręgów wyborczych). Przewodniczącym byłby ten członek Senatu który otrzymał najwięcej głosów w wyborach, zapewniałoby to jego względną bezstronność. Można również pomyśleć o powołaniu jakiejś instytucji rozstrzygającej ewentualne spory. Takie rozwiązanie bardzo mi się podoba, z tym że ilość Senatorów rozszerzyłbym chociaż do 6-7-8. A spory pozostawiłbym Sądowi Ludowemu. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Thomas von Lisendorff - 05.11.2016 I wg mnie, najlepszym rozwiązaniem będzie Propozycja II. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 05.11.2016 A może zamiast tworzyć jednego dokumentu mówiącego wprost o stowarzyszeniu, zacznijmy przyjmować szereg umów, które będą regulowały stopień integracji stowarzyszenia, np: umowa o współpracy wojskowej, umowa o wspólnym forum, etc. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 05.11.2016 Niepotrzebne komplikowanie. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - AndrzejSwarzewski - 05.11.2016 Panowie, sugeruję zajęcie się innymi dziedzinami rozwoju Bialenii. Bez Hasselandu i Brodrii nie podejmiemy żadnej decyzji, a jeśli kraje stowarzyszone będą unikać bezpośredniej rozmowy, to cóż można uczynić? Możemy tylko czekać i zająć się czymś innym. Bo ten wątek już nic dobrego nie przyniesie, ilość propozycji jest ogromna. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Alberto Carlos de Médici y Zep - 05.11.2016 Pozwolę sobie wykorzystać popularność tego wątku, by dać mały anonsik. Nie chciałby ktoś zostać ławnikiem? Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Gaudius van der Cathair - 05.11.2016 Jeśli już tak koniecznie upieramy się przy "równości państw stowarzyszonych", to chociaż nie łammy zasad demokracji. W takim wypadku proponuję albo 6 senatorów wybieranych w całej Unii i 7 - Prezydenta Bialenii, który automatycznie byłby też Przewodniczącym Senatu, albo ewentualnie 7 senatorów z wyborów powszechnych, z których ten z najwyższym wynikiem wyborczym były Przewodniczącym. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Fiodor Swirydiuk - 05.11.2016 (05.11.2016, 12:32:34)Alberto de Medici link napisał(a): Pozwolę sobie wykorzystać popularność tego wątku, by dać mały anonsik. Nie chciałby ktoś zostać ławnikiem?Ja chcę. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Mikołaj Patryk Dostojewski - 05.11.2016 Cytat:6 Senatorów z powszechnych wyborów to za dużo. Jeżeli przesadzimy z ilością członków Senatu pochodzących z wyborów to nie będzie komu kandydować do Parlamentu RB.A kto mówi, że musimy wprowadzać zakaz łączenia stanowiska posła i senatora? Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 05.11.2016 Bardzo mnie cieszy, że chociaż Carstwo nie olewa sprawy.
Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Fiodor Swirydiuk - 06.11.2016 (05.11.2016, 21:25:05)Tadeusz Krasnodębski link napisał(a): Bardzo mnie cieszy, że chociaż Carstwo nie olewa sprawy.Nie ty jedyny. [member=146]Mikołaj Patryk Dostojewski[/member] Dobra robota, chociaż ty masz trochę oleju w głowie. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Gaudius van der Cathair - 06.11.2016 Cytat:6 Senatorów z powszechnych wyborów to za dużo. Jeżeli przesadzimy z ilością członków Senatu pochodzących z wyborów to nie będzie komu kandydować do Parlamentu RB.A kto mówi, że musimy wprowadzać zakaz łączenia stanowiska posła i senatora? Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Mikołaj Patryk Dostojewski - 06.11.2016 (05.11.2016, 21:25:05)Tadeusz Krasnodębski link napisał(a): Bardzo mnie cieszy, że chociaż Carstwo nie olewa sprawy. (06.11.2016, 11:05:59)Fiodor Swirydiuk link napisał(a): Nie ty jedyny. [member=146]Mikołaj Patryk Dostojewski[/member] Dobra robota, chociaż ty masz trochę oleju w głowie.Mówiłem że zajmę się umową jak tylko zostanę wybrany na Cara? Mówiłem. Dotrzymałem słowa? Dotrzymałem. ![]() (06.11.2016, 16:35:47)Piotr Novitius link napisał(a): A kto mówi, że musimy wprowadzać zakaz łączenia stanowiska posła i senatora?Masz rację - nie musimy wprowadzać takiego zakazu, nawet nie powinniśmy moim zdaniem. Zbyt duża ilość senatorów pochodzących z wyborów grozi jednak tym że na znaczeniu straci dzisiejszy Parlament RB bo w praktyce wykształci się system parlamentu dwuizbowego. Ograniczenie ilości senatorów wybieranych i przekazanie mandatów senatorskich z urzędu głowom Bialenii, Brodrii i Hasselandu pozwoli uniknąć takiej sytuacji. Poza tym, dlaczego mój poprzedni post został zmodyfikowany? Zgodnie z zapowiedzią prezentuję akt powołujący Unię Bialeńską po naniesieniu kilku poprawek: [spoiler] Cytat:[/spoiler] Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Jurij Bołodin - 06.11.2016 I to jest pięknie ujęte.
Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Thomas von Lisendorff - 06.11.2016 Brodria jak najbardziej jest za kontynuacją współpracy z Bialenią. Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Gaudius van der Cathair - 07.11.2016 (06.11.2016, 21:07:01)Mikołaj Patryk Dostojewski link napisał(a): Poza tym, dlaczego mój poprzedni post został zmodyfikowany?Proszę o wybaczenie, niechcący nacisnąłem "Modyfikuj" zamiast "Cytuj" i nie zdążyłem się zorientować. I nie wiem w ogóle, dlaczego ja mam uprawnienia moderatorskie na Placu Zielonym. |