Forum Republiki Bialeńskiej
Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) (/thread-432.html)

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Feliks Spirkin - 21.09.2014

Poziom humoru w ZSKHiW:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ofn8-3SWd8M[/youtube]

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Feliks Spirkin - 23.09.2014

Ja tylko czekam kiedy obecny reżim skaże Andrzeja Swarzewskiego na damnatio memoriae. 

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Kristian Arped - 23.09.2014

"Reżim" nie ma takich zamiarów. Skąd takie sugestie?

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Maciej Kamiński - 23.09.2014

Podeślij mi projekt. ;D

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Kristian Arped - 23.09.2014

Co... Jaki projekt? *udaje, że nic nie wie*

(23.09.2014, 17:54:53)Kristian Iversen link napisał(a): Co... Jaki projekt? *udaje, że nic nie wie*
Żart. Wink
A chodzi o projekt tego, co Feliks Kubiłaj sugeruje.

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Ronon Dex - 23.09.2014

(23.09.2014, 17:09:35)Kubiłaj Ugedej Jahołdaj link napisał(a): Ja tylko czekam kiedy obecny reżim skaże Andrzeja Swarzewskiego na damnatio memoriae.
A niby czemu miałoby to nastąpić? Andrzej był przez wiele miesięcy przywódcą tego kraju i jak każdy przywódca zbierał różne oceny za swoje działania - w sumie z przewagą tych dobrych, choć popełniał błędy jak każdy z nas.

Jeżeli przez "obecny Reżim" rozumiesz osoby, które zwyciężyły w demokratycznych wyborach reprezentując pewne poglądy odmienne od Andrzeja to jakoś nie widzę i nie widziałem jakichkolwiek chęci działań zmierzających do uczynienia czegokolwiek złego Andrzejowi... To on sam po przegranych wyborach usunął się z RB, choć mógł działać tutaj aktywnie działać - po prostu tylko przestał być Prezydentem. Tyle, że przecież w ustroju republikańskim prezydent to nie król (czy jaki inni dożywotni monarcha) - w demokracji politycy raz uzyskują poparcie w wyborach i rządzą, a raz wybory przegrywają i są w opozycji. Nic w tym dziwnego... można przecież zostać, być aktywnym opozycjonistą i w kolejnych wyborach "podnieść rękawicę".

Usunięcie się w cień Andrzeja to tylko jego osobisty wybór, nikt od niego tego nie wymagał, czy nie nakłaniał (a nawet nie sugerował tego nikt z tych co zwyciężyli w wyborach) a wprost przeciwnie raczej był namawiany do pozostania i aktywnym uczestniczeniu w życiu państwa. Jak widać nie mógł przeboleć wyborczej porażki i odszedł do Brodrii (choć pozostał obywatelem RB i czasem tutaj zagląda, czasem coś napisze) - ale to tylko jego wybór i nikt nie ma zamiaru skazywać go na zapomnienie czy w ogóle na cokolwiek.

Dla mnie pozostanie człowiekiem, który stworzył Bialenię (choćby dlatego, że gdy tutaj przybyłem to on robił w tym kierunku najwięcej), który namówił mnie do zabawy w mikronację i który przez wiele miesięcy ogólnie dobrze rządził krajem (błędy popełnia każdy - takie życie). Mam nadzieję, że mu przejdzie i wróci... a jeśli nie to na pewno będzie dobrze zapamiętany.

Ktoś chyba nie wyczuł ironii w mojej wypowiedzi. ;D

(23.09.2014, 18:33:24)Kubiłaj Ugedej Jahołdaj link napisał(a): Ktoś chyba nie wyczuł ironii w mojej wypowiedzi. ;D
Bo ironia to zwykle się do czegoś odnosi... to jakiś wypowiedzi, działań itp. - napisałeś swoje zdanie ni z gruchy ni z pietruchy to jak wyczuć ironię? Skoro nie mają miejsca takie działania czy nawet wypowiedzi to do czego ta "ironia" miałaby nawiązywać?

Odnosi się do mojego rozporządzenia. ^^

(23.09.2014, 18:39:20)Kubiłaj Ugedej Jahołdaj link napisał(a): Odnosi się do mojego rozporządzenia. ^^
Ironia do samego siebie... no cóż można i tak.

A tak na marginesie - to skoro ta twoja Straż Ochotnicza już działa to może warto by ją jakoś opisać (ze wskazaniem ciekawie), jakiś sprzęt dla niej kupić (bo tylko z pałami to trochę głupio...) itd.?

(23.09.2014, 17:51:04)Maciej Kamiński link napisał(a): Podeślij mi projekt. ;D

Cytat:Art. 1
1. Skazuje się Andrzeja Swarzewskiego na damnatio memoriae.
2. Tym samym zostaje skazany na banicje na forum oraz wszystkich stronach pod jurysdykcją Republiki Bialenii.

Art. 2
Na terenie Republiki Bialenii zabrania się rozmów na temat w/w oraz zakazuje się wymowy jego imienia i nazwiska pod groźbą aresztu.

Art. 3
Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

Nasze państwo nazywa się "Republika Bialeńska", Kubiłaj. Wink

Poza tym zacny projekt, zgłoszę do do Parlamentu. Marszałek jest sędzią, więc nie powinien robić kłopotów, a tak będzie spokój.

Czy muszę dorzucać szerokie uśmieszki, żeby nie wyskoczył ktoś, kto uzna, że piszę to na poważnie? Wink

Cytat:Nasze państwo nazywa się "Republika Bialeńska", Kubiłaj.
To jest jahołdzka gwara językowa gorolu.

(23.09.2014, 19:08:44)Kubiłaj Ugedej Jahołdaj link napisał(a):
Cytat:Nasze państwo nazywa się "Republika Bialeńska", Kubiłaj.
To jest jahołdzka gwara językowa gorolu.
To Wy nie macie osobnego języka?

Mamy to i to, mamy własny język oraz jahołdzką wersję języka bialeńskiego.

(23.09.2014, 19:14:31)Kubiłaj Ugedej Jahołdaj link napisał(a): Mamy to i to, mamy własny język oraz jahołdzką wersję języka bialeńskiego.
Wyczuwam Walię, o której słyszałem od strażnika portalu do realiozy. Tylko z nastrojami tak za 30 lat od teraz.

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Feliks Spirkin - 27.09.2014

A może by tak wysłać naszego dyplomatę do Winktown?

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Kristian Arped - 27.09.2014

Ich forum nie działa. :Smile

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Feliks Spirkin - 27.09.2014

Jak nie działa jak działa? http://www.winktown.cba.pl/forum.php