Forum Republiki Bialeńskiej
Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej VII Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-59.html)
+----- Wątek: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej (/thread-1254.html)

Strony: 1 2 3 4 5

Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 13.07.2014

W chwili obejmowania urzędu byłem w Bialenii niecały miesiąc. Do dziś nie posiadam żadnego tytułu szlacheckiego. Moim zdaniem takie ograniczenia niekoniecznie są potrzebne. Ludzie mają swój rozum. A nawet jeśli nie, to tak samo jak mogą wybrać złego prezydenta, tak mogą wybrać złych posłów, którzy potem wybrałby złego prezydenta.

Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 13.07.2014

Cytat:Czy nie należałoby się zabezpieczyć przed sytuacją, że grupa osób, która zarejestrowana jest jako obywatele (niekoniecznie tylko RB) może przeprowadzić "manewr" wprowadzając na to stanowisko kogoś niepożądanego ze względu na dobro kraju?
Kolejny argument przeciwko wprowadzeniu systemu prezydenckiego.

Cytat:Póki co Bialenią od grudnia rządzi prezydent będący agentem (niewiadomego pochodzenia, są różne teorie Big Grin Big GrinBig Grin ) i jakoś żyjemy.
W sumie to nawet od listopada.

Cytat:Można zrobić jakąś barierę stażu albo postów, aczkolwiek czy ograniczanie demokracji to dobre rozwiązanie?
Hmmmm... Tu nie mam pewności. W razie czego w tej kwestii się wstrzymam od głosu.

Cytat:Można zrobić barierę tytułu szlacheckiego, co by pewnego agenta unieszkodliwiło.
To zablokuje wszystkich niecenionych przez poprzedniego prezydenta. :geek: :geek::geek: Jestem na nie.

Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - MvP - 13.07.2014

Ograniczenie tytulu szlaheckiego jest absurdalne chociazby z powodu ze takiemu Andrzejowi zabralo by mozliwoac walki o ten stolek. Ja osobicie jestem przecowny bezposrednim wyoborm prezydebckim niezleznie od ich formy i ilosci ogranczien, w mojej opinii przesadna demokracja jest czynnikiem destabilizujacym panstwo i jest niepozadana. Nie podoba mi sie rowniez pomysl zlikwidowania list ale ew bylbym sklonny ja poprzec zeby uniknac absurdu poprzednich wyborow.

Cytat:W sumie to nawet od listopada.
W listopadzie prezydentem nie byłem. Wink
Cytat:Kolejny argument przeciwko wprowadzeniu systemu prezydenckiego.
Możliwość złego wyboru ludzi jest argumentem przeciwko każdemu systemowi, za wyjątkiem bezpośrednich rządów Jezusa Chrystusa Króla Bialenii.
Cytat:Ja osobicie jestem przecowny bezposrednim wyoborm prezydebckim niezleznie od ich formy i ilosci ogranczien, w mojej opinii przesadna demokracja jest czynnikiem destabilizujacym panstwo i jest niepozadana.
Ja natomiast jestem zwolennikiem demokracji, nawet tej "przesadnej". Zawsze walczyłem przeciwko wszelkim zielonym stolikom, układom które uniemożliwiały w Sarmacji rozwój dziesiątkom ludzi.
Bialeńczycy nie są jakimś bydłem, które musi prowadzić jakiś objawiony pasterz. Bialenia zasługuje na demokrację.

Cytat:W listopadzie prezydentem nie byłem. Wink
Ale pełniłeś funkcję głowy państwa.

Cytat:Możliwość złego wyboru ludzi jest argumentem przeciwko każdemu systemowi, za wyjątkiem bezpośrednich rządów Jezusa Chrystusa Króla Bialenii.
I Melchizedeka Wielkiego. Big Grin Big GrinBig Grin
Ale w tym konkretnym wypadku jest to to, o czym Ci już na FB pisałem - lepsza przewodnia rola kilku osób aniżeli jednej. Bo mniejsza jest szansa na to, że wybierze się do Parlamentu większość niewłaściwych ludzi (bo tyle trzeba do narobienia szkód w państwie) niż że wybierze się jedną niewłaściwą osobę na urząd prezydenta.

Cytat:Bialeńczycy nie są jakimś bydłem, które musi prowadzić jakiś objawiony pasterz. Bialenia zasługuje na demokrację.
Maciej Kamiński lubi to.

Cytat:Ale pełniłeś funkcję głowy państwa.
Niet. Odsyłam do: <!-- l viewtopic.php?f=36&t=1218<!-- l
Cytat:Ale w tym konkretnym wypadku jest to to, o czym Ci już na FB pisałem - lepsza przewodnia rola kilku osób aniżeli jednej. Bo mniejsza jest szansa na to, że wybierze się do Parlamentu większość niewłaściwych ludzi (bo tyle trzeba do narobienia szkód w państwie) niż że wybierze się jedną niewłaściwą osobę na urząd prezydenta.
Że tak powiem, najlepszym argumentem przeciwko parlamentaryzmowi jest rozmowa z częścią posłów. Smile SmileSmile

Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Kristian Arped - 13.07.2014

Na marginesie, nie sądzicie, iż mamy nieco zbyt mało osób, by wybory prezydenckie były bezpośrednie?

Cytat:Na marginesie, nie sądzicie, iż mamy nieco zbyt mało osób, by wybory prezydenckie były bezpośrednie?
Dlaczego?
Posłów przecież jest jeszcze mniej niż obywateli.

Cytat:Niet.
Pamiętam jakąś wypowiedź w innym stylu, ale... kłócić się o to nie ma sensu.

Cytat:Że tak powiem, najlepszym argumentem przeciwko parlamentaryzmowi jest rozmowa z częścią posłów.
No to spójrzmy na to tak - na niestabilnym lądzie północnym trwamy, a parlamentaryzm obowiązuje u nas od początku.

Hej, widzę, że ten projekt ordynacji jest całkiem udany, skoro rozmawiamy tu sobie o czym innym.

Cytat:Pamiętam jakąś wypowiedź w innym stylu, ale... kłócić się o to nie ma sensu.
No de facto sprawowałem władzę, byłem jedynym administratorem itd.
Ale nie wiem o jaką wypowiedź chodzi.
I też uważam, że ten temat nie ma sensu żadnego i do niczego nie prowadzi.

Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Ronon Dex - 13.07.2014

Cytat:W chwili obejmowania urzędu byłem w Bialenii niecały miesiąc. Do dziś nie posiadam żadnego tytułu szlacheckiego.
Trochę inne czasy i inna sytuacja...

Cytat:Moim zdaniem takie ograniczenia niekoniecznie są potrzebne. Ludzie mają swój rozum.
A i owszem mają... problem w tym, że nie zawsze nakierowany na dobro Bialenii. Wystarczy się zorientować, że nie wszystkim się podoba sukces naszego kraju (a miał być "sezonowy") albo zerknąć na takie indywidua jak Kaniewski, które urażone nie otrzymaniem stołka czy obniżeniem znaczenia w RB (z racji swojej bierności) zaraz po odejściu zaczynają knuć i działać przeciwko RB w obcych państwach. Jak się zabezpieczysz przed takimi osobnikami, aby nie założyli kolejnego konta (IP zawsze można ukryć) i nie działali "wywrotowo" przeciwko RB?

Cytat:A nawet jeśli nie, to tak samo jak mogą wybrać złego prezydenta, tak mogą wybrać złych posłów, którzy potem wybrałby złego prezydenta.
Wybrać złego posła to można jednego, ale całość Parlamentu jest trudna do opanowania, zresztą parlamentarzystom nikt nie daje uprawnień administratora.

Cytat:Możliwość złego wyboru ludzi jest argumentem przeciwko każdemu systemowi, za wyjątkiem bezpośrednich rządów Jezusa Chrystusa Króla Bialenii.
No może odpuśćmy sobie jakieś zabobony i hipotetyczne moce nadprzyrodzone... one akurat nie są w stanie zaszkodzić, bo są tylko wyimaginowane. Natomiast realni użytkownicy mogą szkodzić, im bardziej państwo się rozwija - tym więcej ma wrogów itd.

Wybory bezpośrednie popieram, ale na zasadzie warunku (dla prezydenta) przynajmniej długiego czasu obecności na Forum i odpowiedniej aktywności, przez dłuższy czas. Oczywiście nie zabezpiecza to w 100% - ale znacznie utrudnia działalność agenturalną. Tych tytułów szlacheckich się nie będę trzymał - bo to był w sumie ukłon w Twoją stronę, wiedząc że ci się one podobają.

A więc bezpośrednie wybory tak - ale nie na żywioł

Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 14.07.2014

Cytat:Trochę inne czasy i inna sytuacja...
Może i tak, ale też nie każdy musi posiadać odpowiednio wysoki tytuł szlachecki.
Cytat:A i owszem mają... problem w tym, że nie zawsze nakierowany na dobro Bialenii. Wystarczy się zorientować, że nie wszystkim się podoba sukces naszego kraju (a miał być "sezonowy") albo zerknąć na takie indywidua jak Kaniewski, które urażone nie otrzymaniem stołka czy obniżeniem znaczenia w RB (z racji swojej bierności) zaraz po odejściu zaczynają knuć i działać przeciwko RB w obcych państwach. Jak się zabezpieczysz przed takimi osobnikami, aby nie założyli kolejnego konta (IP zawsze można ukryć) i nie działali "wywrotowo" przeciwko RB?
No to jakby tak patrzeć to możemy ustalić, że prezydentem możesz być tylko Ty, ja, Martin, Maciej albo Konstanty. Wink Jeśli kogoś pominąłem to przepraszam.
Otóż moim zdaniem nie o to chodzi w demokracji.
A to, że niektórym nie podoba się sukces naszego kraju, to zupełnie inna sprawa. Coraz częściej można się spotkać z pewnego rodzaju zawiścią. A to co jet publiczne, to tylko wierzchołek góry lodowej. Ile ja na GG dostaję doniesień tego typu, czy "życzliwych ostrzeżeń", że nasz kraj upadnie, czy długo już nie wytrzyma. Wszystkim wrogom możemy powiedzieć jedno: kij wam w oko. Bialenia rozwinęła się wbrew nieżyczliwym ludziom i wbrew nim będzie trwać.

Cytat:Wybrać złego posła to można jednego, ale całość Parlamentu jest trudna do opanowania, zresztą parlamentarzystom nikt nie daje uprawnień administratora.
Dotychczas można była wybrać po prostu zły komitet wyborczy. A złych posłów można wybrać dowolną ilość, bo każdy będzie miał taką liczbę głosów, jaką liczbę mandatów będzie miał następny parlament. Smile SmileSmile

Cytat:No może odpuśćmy sobie jakieś zabobony i hipotetyczne moce nadprzyrodzone... one akurat nie są w stanie zaszkodzić, bo są tylko wyimaginowane. Natomiast realni użytkownicy mogą szkodzić, im bardziej państwo się rozwija - tym więcej ma wrogów itd.
IMHO moce nadprzyrodzone mogą więcej niż rzeczywiści zawistnicy. Smile SmileSmile Ale na tą dyskusję, to zapraszam do związków wyznaniowych. Big Grin Big GrinBig Grin

Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Ronon Dex - 14.07.2014

Cytat:Otóż moim zdaniem nie o to chodzi w demokracji.
A jednak w systemach demokratycznych stosuje się ograniczenia biernego prawa wyborczego - najpowszechniejsze chyba są ograniczenia wiekowe, ale przecież stosowane jest też zasada zamieszkania/posiadania obywatelstwa przez ustalony prawem wyborczym okres.

Wybory powszechne uważam, za pomysł dobry - ale jednocześnie państwo musi być zabezpieczone przed utratą stabilności, a możliwość sięgania po najwyższy urząd w państwie powinna być ograniczona dla osób, które wykazały się pozytywnym działaniem i przywiązaniem do kraju. Wymieniłeś kilka osób i opatrzyłeś to "przymrużonym oczkiem", ale faktycznie wybrałeś osoby - które pomimo różnic w poglądach faktycznie dają poczucie bezpieczeństwa w razie wyboru na najwyższy urząd w państwie.

Po najwyższy urząd w państwie nie powinien móc sięgać każdy, niejako "z marszu" - ograniczenie biernego prawa wyborczego poprzez konieczność posiadania odpowiednio dużej ilości postów oraz posiadania obywatelstwa przez parę miesięcy uważam za niezbędne dla stabilności i bezpieczeństwa państwa.

Cytat:Ordynacja Wyborcza z dnia ... lipca 2014 r.

Art. 1
Ustawa reguluje zasady i tryb przeprowadzania wyborów parlamentarnych i prezydenckich.

Art. 2
1. Prawa wyborcze mają wszyscy obywatele Republiki Bialeńskiej.
2. Posłem może zostać każdy obywatel bialeński, którzy nie został skazany przez sąd na zakaz sprawowania funkcji publicznych.
3. Prezydentem może zostać każdy obywatel, który spełnia następujące warunki:
a) Zamieszkuje Republikę Bialeńską co najmniej od 10 tygodni,
b) Nie został skazany przez sąd na zakaz sprawowania funkcji publicznych,
c) Nie pełni funkcji niepołączalnych z urzędem prezydenta,
d) Napisał co najmniej 100 postów na forum Republiki Bialeńskiej.

Art. 3
1. Wybory zarządza marszałek Parlamentu, nie później niż 7 dni przed upływem kadencji Parlamentu lub Prezydenta.
2. Termin zgłaszania kandydatur jest pięciodniowy.
3. W wyborach parlamentarnych zgłaszać mogą się co najmniej dwuosobowe komitety wyborcze.
4. Głosowanie trwa dwa dni. Zaczyna się o 22:00 pierwszego dnia i kończy równo dwie doby później.
Art. 4
Posłowie i prezydent wybierani są w wyborach powszechnych, równych, bezpośrednich i tajnych.
Art. 5
Prezydentem zostaje kandydatów, który uzyska największą liczbę głosów.
Art. 6
1. Wyborca oddaje głos na pojedynczych kandydatów, w liczbie nie większej niż ilość mandatów poselskich przewidzianych na daną kadencję Parlamentu Republiki Bialeńskiej.
2. Mandaty obejmują kandydaci, którzy otrzymują największą liczbę głosów.
3. W przypadku takiej samej liczby głosów na kandydatów, decyduje miejsce na liście kandydatów.
Art. 7
1. Mandat poselski traci się poprzez zrzeczenie lub utratę obywatelstwa.
2. W przypadku zwolnienia mandatu, otrzymują go nieobsadzeni kandydaci, kolejno od tych, którzy uzyskali najwięcej głosów, do tych, którzy uzyskali ich najmniej.
Art. 8
1. Kadencja Parlamentu i Prezydenta Republiki Bialeńskiej trwa dziewięć tygodni.
2. Rozwiązanie Parlamentu ma miejsce automatycznie po zwołaniu posłów następnej kadencji na obrady.
Art. 9
Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
Czy takie warunki wszystkim pasują?

Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 14.07.2014

Zmniejsz o połowę minimalną liczbę napisanych postów.

Ok, zmniejszyłem.
To kiedy zarządzisz głosowanie?

Pewnie jutro rano, jeśli nie pojawią się sprzeciwy.

Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - MvP - 14.07.2014

Moze wydluzmy kadencje prezydentowi do 12 tygodni?

Cytat:Moze wydluzmy kadencje prezydentowi do 12 tygodni?
Mi się pomysł nie podoba, wolę jak najmniejsze zawirowania jeśli chodzi o kadencje.

Cytat:Moze wydluzmy kadencje prezydentowi do 12 tygodni?
Jestem przeciw. Póki co 9 tygodni to odpowiedni czas. Może za kilka miesięcy to wydłużymy, ale póki co jestem przeciw.