Forum Republiki Bialeńskiej
Projekt zmiany Konstytucji - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej VII Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-59.html)
+----- Wątek: Projekt zmiany Konstytucji (/thread-1331.html)

Strony: 1 2

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - MvP - 02.08.2014

W pełni świadomie skreśliłem słowo jednolite z mojego projektu gdyż mimo wszystko jestem zwolennikiem budowy federacyjni w przyszłości, lecz ciekawic mnie będą lasy tej poprawki.

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - AndrzejSwarzewski - 02.08.2014

(02.08.2014, 02:10:06)MvP link napisał(a): W pełni świadomie skreśliłem słowo jednolite z mojego projektu gdyż mimo wszystko jestem zwolennikiem budowy federacyjni w przyszłości, lecz ciekawic mnie będą lasy tej poprawki.
Idea federacyjna jest niewątpliwie ciekawa, ale tylko w przypadku, gdy istnienie federacji przynosi jakieś zyski. No niby możemy zrobić Autonomię Starobialenii, Autonomiczną Dżamahiriję Bengazijską itd. Ale IMHO to nie ma żadnego sensu. Sens miałaby np. Autonomiczna Republika Brodryjska albo Autonomiczne Królestwo Scholandii. Big Grin

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - Maciej Kamiński - 02.08.2014

W sumie kasacja autonomii zmieni to tylko procedurę wyboru zarządcy Jahołdy (bo Madżlis i tak nie funkcjonuje).

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - MvP - 02.08.2014

(02.08.2014, 09:50:51)Conducator Swarzewski link napisał(a): [quote author=MvP link=topic=1397.msg12946#msg12946 date=1406938206]
W pełni świadomie skreśliłem słowo jednolite z mojego projektu gdyż mimo wszystko jestem zwolennikiem budowy federacyjni w przyszłości, lecz ciekawic mnie będą lasy tej poprawki.
Idea federacyjna jest niewątpliwie ciekawa, ale tylko w przypadku, gdy istnienie federacji przynosi jakieś zyski. No niby możemy zrobić Autonomię Starobialenii, Autonomiczną Dżamahiriję Bengazijską itd. Ale IMHO to nie ma żadnego sensu. Sens miałaby np. Autonomiczna Republika Brodryjska albo Autonomiczne Królestwo Scholandii. Big Grin
[/quote]
Teraz autonomie nic nam nie dadzą, ale po co zabierać sobie możliwość ich stworzenia w przyszłości?

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - Hewret von Thorn - 02.08.2014

Wielka Brytania również jest państwem jednolitym, unitarnym, ale składa się z księstw.
Jak to można wyjaśnić?

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - Kristian Arped - 02.08.2014

(02.08.2014, 12:12:04)Heinrich Hewret link napisał(a): Wielka Brytania również jest państwem jednolitym, unitarnym, ale składa się z księstw.
Jak to można wyjaśnić?
Póki co, naliczyłem tylko jedno księstwo. Oświeć mnie, jeżeli jest ich więcej. Ponadto, bycie księstwem nie oznacza od razu autonomii. Może być to np. nazwa zwyczajowa.

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - Hewret von Thorn - 02.08.2014

Z dwóch królestw, księstwa i prowincji oraz dodatkowo wciąż posiada terytoria zamorskie.

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - MvP - 04.08.2014

Przekodzimy do głosowania które potrwa 5 dób, do sobotniego wieczoru.
ZA projektem

ZA poprawką posła Kamińskiego
Cytat:Art. 7
Prezydent Republiki Bialeńskiej jest wybierany według Ordynacji Wyborczej.

PRZECIW poprawce posła Michallskiego
Cytat:Art. 1
Republika Bialeńska jest valhalijskim, demokratycznym państwem prawa opartym na władzy narodu.

PRZECIW poprawce posła Razorblade
Republika Bialeńska jest jednolitym, demokratycznym państwem prawa opartym na władzy narodu.

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - Ronon Dex - 04.08.2014

ZA projektem konstytucji.

ZA poprawką w brzmieniu:
Cytat:Art. 7
Prezydent Republiki Bialeńskiej jest wybierany według Ordynacji Wyborczej.

PRZECIW poprawce w brzmieniu:
Republika Bialeńska jest valhalijskim, demokratycznym państwem prawa opartym na władzy narodu.

ZA poprawką w brzmieniu:
Republika Bialeńska jest jednolitym, demokratycznym państwem prawa opartym na władzy narodu.

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - Kristian Arped - 05.08.2014

Za projektem konstytucji,
za poprawką posła Kamińskiego,
przeciw poprawce posła Michalskiego,
za poprawką posła Razorblade'a.

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - Maciej Kamiński - 05.08.2014

WSTRZYMUJĘ SIĘ co do Konstytucji.
ZA poprawką nr 1.
PRZECIW poprawce nr 2.
WSTRZYMUJĘ SIĘ co do poprawki nr 3.

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - AndrzejSwarzewski - 05.08.2014

Za
Za
Przeciw
Wstrzymuję się

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - Konstanty Jerzy Michalski - 08.08.2014

Za projektem konstytucji,
za poprawką posła Kamińskiego,
za poprawcą posła Michalskiego,
za poprawką posła Razorblade'a.

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - AndrzejSwarzewski - 08.08.2014

No to prawdopodobnie tym razem uda się wprowadzić przynajmniej częściowy prezydencjalizm. :3

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - Ali ibn Abi Talib - 09.08.2014

4 x Tak Big Grin

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - AndrzejSwarzewski - 09.08.2014

No to zagłosowali wszyscy poza Tomaszem, który chyba jest znowu na urlopie?

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - MvP - 10.08.2014

Zamykamy głosowanie, zagłosowali wszyscy posłowie poza premierem.

Wyniki głosowania:

Ustawa:
ZA:6
PRZECIW:0
WSTRZYMUJĄCE:1

Mamy nową konstytucję!

Poprawka posła Kamińskiego:
ZA:7
PRZECIW:0
WSTRZYMUJĄCE:0

Z uwzględnieniem poprawki posła Kamińśkiego

Poprawka posła Michalskiego:
ZA:2
PRZECIW:5
WSTRZYMUJĄCE:0

Bez poprawki posła Michalskiego

Poprawka posła Razorblade:
ZA:4
PRZECIW:1
WSTRZYMUJĄCE:2

Bez poprawki posła Razorblade.

Vivat Sejm!

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - AndrzejSwarzewski - 10.08.2014

Vivat!
Dziś idea prezydencjalizmu staje się faktem. Dziś faktem staje się prawo weta i kontrola głowy państwa nad parlamentem.
o/ o/ o/

Odp: Projekt zmiany Konstytucji - Ronon Dex - 10.08.2014

Pomimo, że nie udało się pozbyć "wrzodu" w postaci "autonomii" to też wyrażam zadowolenie.  Smile