Forum Republiki Bialeńskiej
Uchwała o likwidacja ustawy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej VII Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-59.html)
+----- Wątek: Uchwała o likwidacja ustawy (/thread-1350.html)

Strony: 1 2 3

Odp: Uchwała o likwidacja ustawy - Kristian Arped - 05.08.2014

Wstrzymuję się co do każdej wersji.

Odp: Uchwała o likwidacja ustawy - Konstanty Jerzy Michalski - 05.08.2014

ZA uchwałą w wersji ostatecznej.

Odp: Uchwała o likwidacja ustawy - AndrzejSwarzewski - 05.08.2014

Wstrzymuję się,

Odp: Uchwała o likwidacja ustawy - MvP - 10.08.2014

Zamykamy głosowanie, głosów nie oddali posłowie Talib i Rabotowicz.

ZA:4
PRZECIW:0
WSTRZYMUJĄCE:2

Oficialnie działacz przestały wszelkie akty dyplomatyczne łączące nasz z Federacją Grutińską.

Odp: Uchwała o likwidacja ustawy - Maciej Kamiński - 11.08.2014

Panie Marszałku!

Wnoszę o rozpoczęcie głosowania nad odrzuceniem weta prezydenckiego.

Odp: Uchwała o likwidacja ustawy - AndrzejSwarzewski - 11.08.2014

Panie Marszałku!
Wysoka Izbo!
Koledzy Posłowie!
Apeluję o nieodrzucanie weta. Dzięki tej decyzji udało się przywrócić obywatelstwo ministrowi Michalskiemu i przywrócenie konta ministrowi Hewretowi. To niewielka cena za utrzymanie traktatu, które nic nas nie kosztuje.

Przepraszam, że nie napisałem o tym wcześniej w Sali Tajnej Rady Ministrów, aczkolwiek gdy wspominałem tam o innych działaniach dyplomatycznych (np. rozmowy z Patriarchą Rotrii nt. traktatu), to potem od razu dowiadywało się o tym pół mikroświata. Dlatego też konieczne było zachowanie dyskrecji. Choć z Ministrem Michalskim kontaktował się i tak pan Dostojewski. Wówczas, z tego co wiem, minister wyraził zainteresowaniem nawet przeprosinami Brodryjczyków.

Odp: Uchwała o likwidacja ustawy - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 11.08.2014

Zagłosuje przeciw odrzuceniu weta, uważam iż Prezydent powinien mieć prawo do decydowania o polityce zagranicznej nawet jeśli się z nią nie zgadzam. Władza wykonawcza powinna być wystarczająco silna i nie chwiejna.

Odp: Uchwała o likwidacja ustawy - Ronon Dex - 11.08.2014

(11.08.2014, 10:38:24)Conducator Swarzewski link napisał(a): ... i przywrócenie konta ministrowi Hewretowi.

A to bardzo ciekawe, bo ja wyczytałem, że Minister Hewret wręcz "nie uznał" tego traktatu... nie wiem czy nie doszło do "uszczęśliwiania na siłę".

(11.08.2014, 10:38:24)Conducator Swarzewski link napisał(a): Apeluję o nieodrzucanie weta.
A ja wręcz przeciwnie - apeluje do Kolegów Posłów o odrzucenie weta. I to nawet już nie, że względu na sam powód tego weta (choć i on jest ważny), ale ze względu na pewną zasadę, że weto powinno być stosowane w sposób wyważony i w sytuacjach gdy nie istnieje zgodność poglądów i gdy jakaś kwestia przechodzi minimalną większością np. przy nieobecności części posłów co może świadczyć o tym, że decyzja Parlamentu może być niekoniecznie zgodna w wolą wybierającego do narodu. Ale nie wtedy gdy decyzja przechodzi bez głosu sprzeciwu. Chodzi o pewną zasadę, aby instytucja prezydenckiego weta nie była nadużywana.

(11.08.2014, 10:43:25)Tomasz Rabotowicz link napisał(a): Władza wykonawcza powinna być wystarczająco silna i nie chwiejna.
Problem w tym, że to weto bynajmniej nie zaistniało w sytuacji "chwiejności" (co byłoby uzasadnione) - a wprost przeciwnie, w sytuacji gdy w głosowaniu nie było głosu sprzeciwu.

Tu nie chodzi o jakieś uszczęśliwianie, tylko o dbanie o interes Bialeńczyków poza granicami kraju. Nie zawsze jest to możliwe, ale gdy jest, to uważam, że miałem obowiązek tą szansę wykorzystać. Decyzja polegała na tym, co jest ważniejsze. Czy szansa na to, żeby rządzić kolejną kadencję, czy wolność dla Bialeńczyków w Brodrii. Dla mnie ważniejsza jest wolność moich rodaków.

(11.08.2014, 10:54:49)Conducator Swarzewski link napisał(a): Tu nie chodzi o jakieś uszczęśliwianie, tylko o dbanie o interes Bialeńczyków poza granicami kraju. [...] Decyzja polegała na tym, co jest ważniejsze. [...] Dla mnie ważniejsza jest wolność moich rodaków.
Wybacz, ale to trochę dziwne w sytuacji gdy z dwóch Bialeńczyków rzekomo chcących uwolnienia w Brodrii (cokolwiek to znaczy) jeden jest posłem-wnioskodawcą zerwania stosunków dyplomatycznych z tym państwem, a drugi oświadczył publicznie i zdecydowanie, że zawartego przez Ciebie traktatu z FB nie uznaje.

W tej sytuacji powinieneś chyba głosować za odrzuceniem swojego własnego weta... bo zdaje się było błędem. I nie chodzi mi tutaj o Twoje szanse wyborcze tylko o fakt, że pomimo (jak twierdzisz - a nie mam powodu Tobie nie wierzyć) dobrych chęci chyba popełniłeś błąd w ocenie tego czego pragną "Bialeńczycy".

Realizuję swój program wyborczy.

(11.08.2014, 11:14:21)Conducator Swarzewski link napisał(a): Realizuję swój program wyborczy.
A tekst "Ziew... Pora wycofać się z Nordaty"?

Odp: Uchwała o likwidacja ustawy - MvP - 11.08.2014

Chyba nikogo nei zdziwi że nie popieram weta i będę głosował za jego odrzuceniem. Powiem więcej żeby nie było nieporozumień w tym miejscu ogłaszam dyscyplinę partyjną dla wszystkich członków KP Jedna Bialenia na głosowanie ZA odrzuceniem weta. Zasadniczo powody czemu jest ono niepotrzebne i bezsensowne wyłożył już Krzysztof więc nie będę się powtarzał.

Otwieram głosowanie, potrwa ono do sobotniego wieczoru.

ZA odrzuceniem.

ZA odrzuceniem weta.

Odp: Uchwała o likwidacja ustawy - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 11.08.2014

Przeciw odrzuceniu.

Przeciw odrzuceniu.

Za odrzuceniem weta!

Odp: Uchwała o likwidacja ustawy - Konstanty Jerzy Michalski - 11.08.2014

ZA odrzuceniem weta.

Odp: Uchwała o likwidacja ustawy - Ali ibn Abi Talib - 11.08.2014

Przeciw odrzuceniem weta.

No to przegłosowane. Smile
Dalej niektórzy sądzą, że 100% narodu jest antybrodryjskie i antyprezydenckie? :-)