Forum Republiki Bialeńskiej
Akt oskarżenia Hugona Hewerta - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Sądownictwo Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-98.html)
+---- Dział: Wokanda spraw karnych (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-112.html)
+---- Wątek: Akt oskarżenia Hugona Hewerta (/thread-1534.html)

Strony: 1 2 3

Odp: Akt oskarżenia Hugona Hewerta - Maciej Kamiński - 01.11.2014

Winie zaprzeczyć nie można. Podobnie jak znikomej szkodliwości tych czynów. Tylko tyle.

Odp: Akt oskarżenia Hugona Hewerta - Alberto Carlos de Médici y Zep - 01.11.2014

[Obrazek: f4293936f16531b5.jpg]

Wysoki Sądzie!

Jestem niezmiernie kontent, iż po dwóch miesiącach system bialeńskiego sądownictwa nareszcie zaczął działać. Dzięki temu możliwe będzie zakończenie tej, przedłużającej się nieco sprawy. Zostało już podkreślone, iż wina oskarżonego nie podlega dyskusji. Nie zgadzam się jednak ze stwierdzeniem, iż szkodliwość jego czynów była znikoma. Moim zdaniem znaczna część obywateli państwa brodryjskiego poczuła się urażona faktem nazwania ich kraju rynsztokiem. Nie zależnie od słuszności takiego stwierdzenia, uważam że nie nie powinno ona paść. Jego jedynym celem było zaostrzenie konfliktu oraz "kłótnia dla samej kłótni". Jednakże najbardziej dotknęły mnie słowa skierowane w moim kierunku. Próbując doprowadzić do konsensusu, próbując w jakiś sposób zażegnać konflikt zostałem "zmuszony" przez Ekscelencję Hewerta do, kolokwialnie mówiąc "zamknięcia się". Bo czymże innym mogą być słowa: "Ekscelencji nikt o zdanie nie pytał". Doskonale zdajemy sobie sprawę, iż margrabia Hewert złamał paragrafy Kodeksu Cywilno-Karnego. Zgodnie z tymże aktem prawnym winna go czekać kara trzech miesięcy pozbawienia wolności. Tak więc proszę Wysoki Sąd o zastosowanie kary jaką przewiduje Kodeks Cywilno-Karny.

Proszę także Wysoki Sąd o przesłanie do prokuratury protokołów z dzisiejszej rozprawy.

Dziękuję.

Tak uściślając, znikoma szkodliwość z czysto bialeńskiego punktu widzenia.

Odp: Akt oskarżenia Hugona Hewerta - Alberto Carlos de Médici y Zep - 01.11.2014

Naturalnie. Mimo to dura lex sed lex.

EDIT:
@Maciej Kamiński
Może się tu Waść wypowiadać? Czasem biją po palcach za wypowiadanie się w miejscach, w których nie ma się do tego prawa.

(01.11.2014, 19:37:45)Fiodor Dostojewski link napisał(a): @Maciej Kamiński
Może się tu Waść wypowiadać? Czasem biją po palcach za wypowiadanie się w miejscach, w których nie ma się do tego prawa.
Oczywiście, że mogę. Jako Prezes Policji z urzędu jestem oskarżycielem publicznym. Wink

Odp: Akt oskarżenia Hugona Hewerta - Kristian Arped - 01.11.2014

Wolałbym jednak, byście nie prowadzili dyskusji tutaj, lecz na Placu Zielonym. Smile

Odp: Akt oskarżenia Hugona Hewerta - Kristian Arped - 03.11.2014

Zamyka się rozprawę. Wyrok zostanie ogłoszony w najbliższym czasie.

Cytat:
Wyrok w imieniu Republiki Bialeńskiej
Dnia 03.11.2014 r.
Sąd Republiki Bialeńskiej
Przewodniczący: Kristian Iversen
Po rozpoznaniu sprawy oskarżonego Hugona Hewreta,
oskarżonego o posługiwanie się więcej niż jedną tożsamością na terenie Republiki Bialeńskiej, podżeganie do nienawiści Federacji Brodryjskiej oraz obrazę i znieważenie.

Art. 1.
Uznaje się oskarżonego za niewinnego złamania u. 4. art. 13. Kodeksu Cywilno-Karnego.

Art. 2.
Uznaje się oskarżonego za niewinnego złamania u. 5. art. 14. Kodeksu Cywilno-Karnego.

Art. 3.
Uznaje się oskarżonego za niewinnego złamania u. 3. art. 12. Kodeksu Cywilno-Karnego.

Art. 4.
Wyrok uprawomocnia się tydzień po ogłoszeniu.

Art. 5.
Możliwe jest odwołanie się od wyroku przed jego uprawomocnieniem.
(-) Kristian Iversen

Uzasadnienie art. 1. wyroku:
Oskarżony nie wypowiadał się jako osoba publiczna, lecz jako osoba prywatna. Ponadto, mimo, iż słowo rynsztok nie należy do najuprzejmiejszych, to nie jest ono w jakikolwiek obraźliwe. Oskarżony wygłosił opinię prywatną, do której Konstytucja daje mu prawo.

Uzasadnienie art. 2. wyroku:
Mimo, iż oskarżony dobitnie wyrażał swoją niechęć wobec drugiej strony postępowania, słowa jego miały tak niską szkodliwość społeczną, iż skazywanie oskarżonego na 3 miesiące pozbawienia wolności byłoby kuriozalne.

Uzasadnienie art. 3. wyroku:
Przepis ten dotyczy tylko i wyłącznie terytorium Republiki Bialeńskiej. Posługiwanie się innym nazwiskiem poza terytorium Republiki Bialeńskiej nie jest przestępstwem.

Odp: Akt oskarżenia Hugona Hewerta - Alberto Carlos de Médici y Zep - 03.11.2014

Cytat:Mimo, iż oskarżony dobitnie wyrażał swoją niechęć wobec drugiej strony postępowania, słowa jego miały tak niską szkodliwość społeczną, iż skazywanie oskarżonego na 3 miesiące pozbawienia wolności byłoby kuriozalne.

Wysoki Sądzie!

Czy w Kodeksie Cywilno-Karnym istnieje paragraf pozwalający na złagodzenie winy ze względu na niską szkodliwość społeczną? Jeśli nie, chciałbym odwołać się od wyroku.

Czy nie jest tak, że każda sprawa o znieważenie może być umorzono "ze względu na niską szkodliwość społeczną"?

Ekscelencjo,
co nie jest zakazanie przez prawo, jest dozwolone. Tak więc, odwołanie od całości, czy od danego fragmentu wyroku?

Odp: Akt oskarżenia Hugona Hewerta - AndrzejSwarzewski - 03.11.2014

Nasz Kodeks Cywilno-Prawny jest bardzo prosty i jasno definiuje kary za konkretne przestępstwa.
"1.  Kara minimalna jest trzykrotnie niższa od grożącej kary."
Nie mam więcej pytań, skoro Wysoki Sąd stwierdził, iż "oskarżony dobitnie wyrażał swoją niechęć wobec drugiej strony postępowania", a pomimo tego nie zasądził żadnego wyroku.
Pozdrawiam,

Należy pamiętać, iż niechęć nie równa się obrazie ni znieważeniu.

Odp: Akt oskarżenia Hugona Hewerta - Alberto Carlos de Médici y Zep - 03.11.2014

Wysoki Sądzie!

Chciałbym się odwołać od artykułu drugiego zasądzonego wyroku, o treści: "Uznaje się oskarżonego za niewinnego złamania u. 5. art. 14. Kodeksu Cywilno-Karnego." Proszę by Wysoki Sąd raz jeszcze rozpatrzył sprawę z art.14 u.5 KC-K.

Odwołanie przyjęte. Postępowanie zostanie wznowione w momencie powołania OC przez Prezydenta.

Odp: Akt oskarżenia Hugona Hewerta - Jan Kaniewski - 06.11.2014

Powołuję na obserwatora cywilnego Krzysztofa Razorblade

Odp: Akt oskarżenia Hugona Hewerta - Kristian Arped - 06.11.2014

Dwóch potrzeba.

Odp: Akt oskarżenia Hugona Hewerta - Ronon Dex - 06.11.2014

Skoro zostałem powołany to mogę się tutaj legalnie wypowiedzieć. W związku z tym mała "porada prawna" (na przyszłość):

1. Zgodnie z aktualnie obowiązującą ustawą odwołanie od wyroku składa się do Prezydenta, a nie do Sądu.

2. O przyjęciu czy uznaniu odwołania decyduje Prezydent, a nie Sędzia.

Odp: Akt oskarżenia Hugona Hewerta - Kristian Arped - 06.11.2014

Dziękuję za poradę i mam nadzieję, iż te wpadki zostaną mi wybaczone. Smile

Odp: Akt oskarżenia Hugona Hewerta - Hewret von Thorn - 06.11.2014

Ja tam nie widzę sensu odwołania, bo:
- nie ma możliwości przeprowadzenia postępowania apelacyjnego,
- niezależnie od wydanego wyroku, nie będzie on możliwy do zrealizowania (mam tu na myśli grzywnę oraz pozbawienie lub ograniczenie wolności).

Odp: Akt oskarżenia Hugona Hewerta - Maciej Kamiński - 06.11.2014

Cóż... skazanie na prace społeczne chyba może zostać wykonane.