![]() |
|
Program polityczny - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Gospodarka (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-7.html) +--- Dział: Instytucje pozarządowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-231.html) +---- Dział: Klub Konserwatywny im. Josepha de Maistre'a (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-234.html) +----- Dział: Archiwum Klubu Konserwatywnego im. prof. Witolda Borysiaka (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-237.html) +----- Wątek: Program polityczny (/thread-1867.html) Strony:
1
2
|
Odp: Program polityczny - MvP - 13.11.2014 (13.11.2014, 20:00:41)Maciej Kamiński link napisał(a): [quote author=MvP link=topic=1952.msg19402#msg19402 date=1415901415] Do czego pijesz? [/quote] Do odejścia (nietrwałego) pewnych dwóch osób między sierpniem a wrześniem. [/quote] Nie widzę związku między odejściem Andrzeja i zapene tą drugą osobą jest Feliks, a "kontrolna rolą arystokracji" szczególnie że kto jak kto ale Andrzej do niej należeć powinien z definicji. Chyba że rozumeisz go jako monarchę obalonego przez arystokratów w takim razie system Adama sprawdził się wyśmienicie. Więc ciągle nie wiem co masz na myśli. Odp: Program polityczny - Maciej Kamiński - 13.11.2014 (13.11.2014, 20:08:18)MvP link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=1952.msg19404#msg19404 date=1415901641] Do czego pijesz? [/quote] Do odejścia (nietrwałego) pewnych dwóch osób między sierpniem a wrześniem. [/quote] Nie widzę związku między odejściem Andrzeja i zapene tą drugą osobą jest Feliks, a "kontrolna rolą arystokracji" szczególnie że kto jak kto ale Andrzej do niej należeć powinien z definicji. Chyba że rozumeisz go jako monarchę obalonego przez arystokratów w takim razie system Adama sprawdził się wyśmienicie. Więc ciągle nie wiem co masz na myśli. [/quote] No przyznaj, kryzys był po tym odejściu. Więc to obalanie obarczone jest ryzykiem jego powtórzenia. Odp: Program polityczny - MvP - 13.11.2014 (13.11.2014, 20:26:18)Maciej Kamiński link napisał(a): [quote author=MvP link=topic=1952.msg19405#msg19405 date=1415902098] Do czego pijesz? [/quote] Do odejścia (nietrwałego) pewnych dwóch osób między sierpniem a wrześniem. [/quote] Nie widzę związku między odejściem Andrzeja i zapene tą drugą osobą jest Feliks, a "kontrolna rolą arystokracji" szczególnie że kto jak kto ale Andrzej do niej należeć powinien z definicji. Chyba że rozumeisz go jako monarchę obalonego przez arystokratów w takim razie system Adama sprawdził się wyśmienicie. Więc ciągle nie wiem co masz na myśli. [/quote] No przyznaj, kryzys był po tym odejściu. Więc to obalanie obarczone jest ryzykiem jego powtórzenia. [/quote] Zatem zakazujemy 2 kadencji prezydentowi? Odp: Program polityczny - Maciej Kamiński - 13.11.2014 (13.11.2014, 20:30:50)MvP link napisał(a): Zatem zakazujemy 2 kadencji prezydentowi?Chyba ciągle się nie rozumiemy. Ja tylko stosuję analogię, przedstawiając sytuację, która miała miejsce w rzeczywistości, żeby pokazać, do czego może doprowadzić pomysł, od którego skomentowania przeze mnie się zaczęła ta wymiana zdań. Odp: Program polityczny - MvP - 13.11.2014 (13.11.2014, 20:35:11)Maciej Kamiński link napisał(a): [quote author=MvP link=topic=1952.msg19412#msg19412 date=1415903450]Chyba ciągle się nie rozumiemy. Ja tylko stosuję analogię, przedstawiając sytuację, która miała miejsce w rzeczywistości, żeby pokazać, do czego może doprowadzić pomysł, od którego skomentowania przeze mnie się zaczęła ta wymiana zdań. [/quote] A ja ciągle ten analogii nie widzę. Odp: Program polityczny - Maciej Kamiński - 13.11.2014 (13.11.2014, 20:36:13)MvP link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=1952.msg19413#msg19413 date=1415903711]Chyba ciągle się nie rozumiemy. Ja tylko stosuję analogię, przedstawiając sytuację, która miała miejsce w rzeczywistości, żeby pokazać, do czego może doprowadzić pomysł, od którego skomentowania przeze mnie się zaczęła ta wymiana zdań. [/quote] A ja ciągle ten analogii nie widzę. [/quote] Jaśniej już nie mogę objaśnić. Chociaż chciałbym. Odp: Program polityczny - AndrzejSwarzewski - 13.11.2014 Kwestia jest tylko taka, że powodem odejścia mojego i Feliksa oraz zmniejszenia aktywności pozostałych "kuców" nie były przegrane wybory. I nie wiem, jak można ten sam temat wywlekać w nieskończoność przy każdej okazji. Jakbym komuś jakąś krzywdę tu zrobił. A starałem się z każdym postępować możliwie jak najlepiej, nie wyrzucać zupełnie z "wielkiego świata", każdemu przyznawać jakąś funkcję. No nie każde mógł być premierem, Macieju. Ale skoro już Martin naprawił mój "błąd", to może przestaniesz? Odp: Program polityczny - Maciej Kamiński - 13.11.2014 (13.11.2014, 21:15:55)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Kwestia jest tylko taka, że powodem odejścia mojego i Feliksa oraz zmniejszenia aktywności pozostałych "kuców" nie były przegrane wybory. I nie wiem, jak można ten sam temat wywlekać w nieskończoność przy każdej okazji. Jakbym komuś jakąś krzywdę tu zrobił. A starałem się z każdym postępować możliwie jak najlepiej, nie wyrzucać zupełnie z "wielkiego świata", każdemu przyznawać jakąś funkcję. No nie każde mógł być premierem, Macieju. Ale skoro już Martin naprawił mój "błąd", to może przestaniesz?Chyba też nie rozumiesz. Nic o żadnych wyborach tu nie mówiłem. I premierem (jednym z gorszych, co tu dużo mówić) nie bez powodu zostałem dopiero w ósmej kadencji, chociaż jestem tu od początku. I nie bez powodu tylko raz kandydowałem na Prezydenta. Ale szczegółów nie wyjawię... tajemnica korespondencji. Odp: Program polityczny - AndrzejSwarzewski - 13.11.2014 Dobra, chyba już rozumiem. Krzysztof coś wspominał, że to miała być nauczka dla mnie, żebym nie podejmował żadnych działań (vide: Pakt Swarzewski-Smirnoff) bez zgody "arystokracji". A wyszło, jak wyszło... O to chodzi, tak? Nie było dla mnie żadną tajemnicą, jak wyglądała "procedura" zmiany głowy państwa.
Odp: Program polityczny - Maciej Kamiński - 13.11.2014 Przedstawiasz to nieco inaczej niż ja to widzę, ale... tak, o tę sytuację chodzi. Odp: Program polityczny - MvP - 13.11.2014 (13.11.2014, 21:34:15)Maciej Kamiński link napisał(a): Przedstawiasz to nieco inaczej niż ja to widzę, ale... tak, o tę sytuację chodzi.Cytując "Chyba że rozumiesz go jako monarchę obalonego przez arystokratów w takim razie system Adama sprawdził się wyśmienicie." Zatem sam przyznałeś że system kontroli działał i sprawdził się (bo chyba nikt nie oczekuje że obalony władca podskoczy z radości i wycałuje swoich rywali prywatnych Brutusów), zatem powinieneś go poprzeć.Odp: Program polityczny - Maciej Kamiński - 13.11.2014 (13.11.2014, 21:38:05)MvP link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=1952.msg19435#msg19435 date=1415907255]Cytując "Chyba że rozumiesz go jako monarchę obalonego przez arystokratów w takim razie system Adama sprawdził się wyśmienicie." Zatem sam przyznałeś że system kontroli działał i sprawdził się (bo chyba nikt nie oczekuje że obalony władca podskoczy z radości i wycałuje swoich rywali prywatnych Brutusów), zatem powinieneś go poprzeć.[/quote] A późniejszy efekt tego skutecznego działania wszyscy widzieliśmy. Odp: Program polityczny - MvP - 13.11.2014 (13.11.2014, 21:44:46)Maciej Kamiński link napisał(a): [quote author=MvP link=topic=1952.msg19439#msg19439 date=1415907485]Cytując "Chyba że rozumiesz go jako monarchę obalonego przez arystokratów w takim razie system Adama sprawdził się wyśmienicie." Zatem sam przyznałeś że system kontroli działał i sprawdził się (bo chyba nikt nie oczekuje że obalony władca podskoczy z radości i wycałuje swoich rywali prywatnych Brutusów), zatem powinieneś go poprzeć.[/quote] A późniejszy efekt tego skutecznego działania wszyscy widzieliśmy. [/quote] Ale zasadniczo on był do przewidzenia. Bunt przeciw kuc-idei i blikowanie liberalizacji (zniechęcający Feliksa i na pewno nie uspakajający dopiero co obalonego Andrzeja, a poza tym zniechęcajacy Taliba i Akrypę) nie mógł sie skończyć dobrze dla aktywności kraju, reakcja Andrzeja na zmianę była ostra, w mojej opinii przesadzona ale sama w sobie jeszcze by nei spowodowała takich zniszczeń. Odp: Program polityczny - AndrzejSwarzewski - 13.11.2014 I co z tego wynika? Że Prezydent nie powinien być kadencyjny? Też sądzę, że gdybym pozostał prezydentem to nam wszystkim wyszłoby to na dobre, ale to tylko moje zdanie. A demokracja polega na tym, że rządzi większość. Przeważnie kierowana przez "arystokrację", czy to w postaci grupy krasomówców, czy mediów, czy jeszcze coś innego. ![]() Także nie ma sensu do tego wracać. Ten kryzys mógł skończyć się dużo gorzej. I nie rozumiem używania słowa "obalenie".
Odp: Program polityczny - Alberto Carlos de Médici y Zep - 13.11.2014 Nie do końca orientuję się w realiach bialeńskiej polityki sprzed kilku miesięcy (tegoż feralnego okresu ) dlatego proszę mi wybaczyć jeśli coś źle zrozumiałem. Lord Kamiński obawia się, że idea "detronizacji" (choćby nawet uzasadniona) zawsze spowodowałaby zamieszanie w kraju. Według mnie możliwość owego "obalenia z tronu" jest wyłącznie ostatecznością, stosowaną tylko i wyłącznie w naprawdę ciężkich przypadkach. Winna być poprzedzona dyskusjami, zarówno wewnątrz arystokratów, jak i na zewnątrz tejże "elity" - konsultacje z monarchą tudzież z ludem. Jeśli mimo debaty i licznych rozmów monarcha nadal trwałby przy swojej "destrukcyjnej dla kraju polityce" w ostateczności mógłby zostać obalony.Cytat: Pałowanie z rana - jak śmietana .
Odp: Program polityczny - MvP - 14.11.2014 Lord Kamiński mówił że on już tak raz "zdetronizował" władce, który (o dziwo) się za to obraził i dlatego nie powinno się tego powtarzać, lecz nie sprecyzował jak temu zapobiec (gdyż ja widzę jedynie zakaz reelekcji jako możliwość). |