Forum Republiki Bialeńskiej
Projekt poprawki do KCK - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej X Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-67.html)
+----- Wątek: Projekt poprawki do KCK (/thread-2522.html)

Strony: 1 2

Odp: Projekt poprawki do KCK - Ronon Dex - 17.01.2015

WSTRZYMUJĘ SIĘ.

Co nie oznacza, że nie nie jestem za uregulowaniami dotyczącymi pewnych kwestii związanych z nieprzyjaznymi nam mikronacjami... Jednak w takiej, niedopracowanej formie to może być więcej szkody jak pożytku - tutaj muszę się niestety w pewnym stopniu zgodzić z "opcja prosarmacką" (JB) w naszym Parlamencie.

Moim zdaniem do tematy należy wrócić - uregulować definicyjnie sprawę "nieprzyjaznych mikronacji" i wszystko to co jest z tym związane. Robienie tego "na kolanie" do niczego nie prowadzi... wszak sprawa nie jest jakaś paląca. Trzeba to jeszcze raz rozważyć "na spokojnie" i dojść do jakiegoś porozumienia, a przede wszystkim zrobić to czytelnie i jednoznacznie.

Odp: Projekt poprawki do KCK - Maciej Kamiński - 17.01.2015

A ja poczekam z oddaniem głosu, aż Talib zakończy głosowanie nad ustawą o państwach nieprzyjaznych (albo aż minie termin tego głosowania... zależy co będzie pierwsze).

Odp: Projekt poprawki do KCK - AndrzejSwarzewski - 17.01.2015

Też proponowałem " najpierw przeprowadzić głosowanie nad projektem wiceprezydenckim, a dopiero później zająć się tą poprawką", bo jakby- potencjalnie- przeszedł i jeden i drugi projekt, to będzie to chaotyczne dublowanie prawa. A nie wiem, gdzie się marszałkowi śpieszy, bowiem do końca kadencji zostały prawie dwa miesiące.

Odp: Projekt poprawki do KCK - MvP - 23.01.2015

Nadzwyczajnie przedłużam głosowanie.

Odp: Projekt poprawki do KCK - Maciej Kamiński - 23.01.2015

Że termin tamtego głosowania minął, to oddaję głos tutaj...

Dwa razy PRZECIW.

Odp: Projekt poprawki do KCK - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 24.01.2015

2 Przeciw

Odp: Projekt poprawki do KCK - AndrzejSwarzewski - 26.01.2015

Najlepszym argumentem przeciwko parlamentaryzmowi jest zobaczenie frekwencji na głosowaniach.  <haha>

Odp: Projekt poprawki do KCK - Maciej Kamiński - 26.01.2015

To o wiele lepszy argument przeciwko systemowi prezydenckiemu. Jeżeli jeden czy dwóch parlamentarzystów opuszcza głosowania, to jakoś przeżyjemy. Ale przy brakach w obecności Prezydenta...

Odp: Projekt poprawki do KCK - AndrzejSwarzewski - 26.01.2015

Łatwiej znaleźć jedną porządną osobę niż siedem. Wink

Odp: Projekt poprawki do KCK - Kristian Arped - 26.01.2015

(26.01.2015, 21:45:38)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Łatwiej znaleźć jedną porządną osobę niż siedem. Wink

Łatwiej zaktualizować jakiś tam akt prawny, by przewidywał utratę mandatu przy trzech absencjach z rzędu. No ale, urlaub muss sein.

Odp: Projekt poprawki do KCK - Ronon Dex - 26.01.2015

(26.01.2015, 23:51:44)Kristian Iversen link napisał(a): Łatwiej zaktualizować jakiś tam akt prawny, by przewidywał utratę mandatu przy trzech absencjach z rzędu.
Jestem za z jednym warunkiem - nieobecność nie będzie wcześniej usprawiedliwiona (zapowiedziana).

Odp: Projekt poprawki do KCK - Kristian Arped - 26.01.2015

(26.01.2015, 23:53:50)Krzysztof Razorblade link napisał(a): Jestem za z jednym warunkiem - nieobecność nie będzie wcześniej usprawiedliwiona (zapowiedziana).

Tak, tak, oczywiście. To miałem w zamyśle. Smile

Odp: Projekt poprawki do KCK - Maciej Kamiński - 27.01.2015

Potem będzie problem, jak ktoś usprawiedliwi się po powrocie brakiem Internetu... No i zwiększy to ilość zamieszania z wypłatami. Wink

Odp: Projekt poprawki do KCK - Ronon Dex - 27.01.2015

(27.01.2015, 17:56:31)Maciej Kamiński link napisał(a): Potem będzie problem, jak ktoś usprawiedliwi się po powrocie brakiem Internetu...
No wybacz... ale nie żyjemy (pomimo wszystko) w Bangladeszu. Trzy dni to wystarczy by powiadomić o problemie (awarie sieci ponad 3 dni... jakoś przez tyle lat Netu jakoś mi się nie trafiły... kilka godzin, nawet doba, ale nie kilka dni) - dla chcącego nic trudnego, Sieć jest wszędzie. Kristian zresztą napisał o trzech głosowaniach z rzędu... to więcej wypadnie.

Zresztą nawet jeżeli trudności są obiektywne, a trwają długo to nie można pełnić obowiązków... to nie kara, po prostu skoro ktoś nie może to nie może. Trzeba go zastąpić. Trzeba wreszcie podejść do tego tak, że "stołek" w RB to nie jest tytularna fucha, dla podreperowania czyjegoś ego... to pewne zobowiązanie (dobrowolne) - skoro nie można ich pełnić to należy takową osobę zastąpić. Bez znaczenia czy to subiektywne czy obiektywne problemy.

Odp: Projekt poprawki do KCK - Maciej Kamiński - 27.01.2015

Widywałem i takich, dla których takie tłumaczenie nie wystarczy... I potem będą burdy robili.
Trudno... Nie odejmę sobie roboty. Smile

Odp: Projekt poprawki do KCK - MvP - 27.01.2015

Zamykam głosowanie,
4 głosy przeciw
1 wstrzymujący
0 za

Projekt przepadł.