Forum Republiki Bialeńskiej
Sprawy serwera - domena, płatności, etc. - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Organy i instytucje państwowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-9.html)
+--- Dział: Krajowa Rada Informatyczna (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-120.html)
+--- Wątek: Sprawy serwera - domena, płatności, etc. (/thread-2661.html)

Strony: 1 2 3 4

Odp: Sprawa serwera - Maciej Kamiński - 31.01.2016

(31.01.2016, 19:43:08)Heinrich Hewret Wettin link napisał(a): O co pytasz? Bo nie mogę zrozumieć Twojego pytania.
O bazę danych z tego forum.

Odp: Sprawa serwera - Hewret von Thorn - 31.01.2016

Bazy danych nawet nie ruszam.
Tylko będę musiał katalogi przenieść pod domenę i poprawić ścieżki.

Odp: Sprawa serwera - Bajtuś - 31.01.2016

Pewnie Kamilowi chodziło o aktualną bazę danych .... kto ma kontrolę nad kontem hostingowym ma też kontrolę nad bazą danych na tym hostingu (czyli będzie można robić zrzuty bazy danych i ew. w przypadku zmiany hostingu nie będzie tego zamieszania co teraz przy przenoszeniu forum)

Odp: Sprawa serwera - Hewret von Thorn - 31.01.2016

No tak, nie przywiązałem większej uwagi do pierwszego pytania Kamila. Przepraszam.
Bajtuś już wyjaśnił.

Odp: Sprawa serwera - Hewret von Thorn - 01.02.2016

W piątek, tj. 5 lutego przekierowywanie z adresu forum.bialenia.stronazen.pl na obecny adres forum zostanie wyłączone.

Odp: Sprawy serwera - domena, płatności, etc. - Hewret von Thorn - 04.05.2016

Jakoś tak w październiku/listopadzie (jak będę mieć czas i możliwości) zrobię migrację na VPS. Umożliwi to wykorzystanie innych usprawnień takich jak Memcached czy SphinxQL.

Co o tym myślisz [member=226]Bajtuś[/member]?

Odp: Sprawy serwera - domena, płatności, etc. - Sheldon Anszlus Lovelace - 04.05.2016

Jeżeli Bielenia miała by zmieniać hosting to ja ze swojej strony pragnę polecić linuxpl.com, jak dotąd nie miałem u nich żadnych problemów, a strony działały sprawnie i stabilnie.

To tylko w przypadku migracji z serwera wirtualnego na VPS.
Tak to mi się za bardzo nie chce. Tongue

Ale to dalekie plany.

Odp: Sprawy serwera - domena, płatności, etc. - Bajtuś - 04.05.2016

No i bardzo dobrze, że dalekie ... jak na razie moje skrypty tupają sobie grzecznie i nic im do szczęścia nie potrzeba ... jedynie brak wyświetlania komunikatów o błędach w skrypcie jest denerwujący -> biała pusta strona i szukaj wiatru w polu, gdzie, co i dlaczego Wink

Dalekie, bo do grudnia. Potem pomyślę, czy opłacić serwer na kolejny rok, czy spróbować czegoś innego.

A co do komunikatów: http://zenbox.pl/phpinfo/phpinfo56.php

Wynika, że wyłączone. Nie mam dostępu do php.ini, więc napiszę do hostingu.

Wróć, jednak mam. Nawet nie wiedziałem. Big Grin

Odp: Sprawy serwera - domena, płatności, etc. - Bajtuś - 04.05.2016

To napisz trochę wcześniej ... ja i tak archiwizuję bazę EGO, a pliki systemu mam na swoim kompie wiec nie będzie większego problemu z przeniesieniem, byle była obsługa mySQLi -> nie chce mi się znowu przerabiać wszystkich procedur odwołujących się do mysql-a.

MySQLi to podstawa. Big Grin

Odp: Sprawy serwera - domena, płatności, etc. - Hewret von Thorn - 10.06.2016

Myślę, że można by działy państw stowarzyszonych przenieść pod adres hasseland.bialenia.org.pl/forum oraz brodria.bialenia.org.pl/forum

A dotychczasowe adresy przeznaczyć na strony główne o Hasselandzie i Brodrii.

Monarsze tych państw otrzymaliby dostęp FTP do swoich katalogów oraz po jednej bazie danych MySQL.

Co o tym myślicie?

Odp: Sprawy serwera - domena, płatności, etc. - Bajtuś - 10.06.2016

Czy w takim razie na stronie głównej Bialenii w odnośnikach do stron państw stowarzyszonych byłyby linki do nowych adresów?

Tak.

Propozycja ciekawa. Baza MySql-owa byłaby w podobnym dostępie co baza ego i mundialu?

Tylko dla zainteresowanych.

A co robimy ze stroną mundialową?

A co mielibyśmy z nią zrobić? Jeśli nie stanowi zagrożenia w postaci luk bezpieczeństwa to może sobie istnieć.

Odp: Sprawy serwera - domena, płatności, etc. - Hewret von Thorn - 12.06.2016

Chciałbym, żeby [member=157]Iwan Pietrow-Dostojewski[/member] i [member=137]Eddard Noqtern[/member] się wypowiedzieli.

[member=226]Bajtuś[/member] A będziesz prowadził stronę Hasselandu?