![]() |
|
"Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +---- Dział: Opiniotwórczość (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-76.html) +---- Wątek: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie (/thread-3678.html) |
Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Hewret von Thorn - 23.06.2016 A ja bym w ogóle zniósł banicję czy tam wygnanie z kraju. Po prostu niech sobie będzie dostęp do konta, ale całkowicie bez możliwości pisania postów i prywatnych wiadomości przez okres nie dłuży niż 3 miesiące. Postawmy na resocjalizację, a nie na rygorystyczny ostracyzm. Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Piotr Pawel I - 23.06.2016 Resocjalizacja niespecjalnie udaje się w realu, a co dopiero w v-świecie... Ja bym pozostawił banicję - proszę popatrzeć na kodeks hasselandzki: Cytat:Artykuł 7. Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Ronon Dex - 23.06.2016 Hewret... resocjalizacja to piękne słowo - tyle, kiepsko się sprawdza tak w realu, jak i w v-świecie. Czasem trafia się element, z którym się nie da "po dobroci". Ja bym zostawił usuwanie z Forum (jak zwane... dla mnie bez znaczenia) i to na okres dłuższy niż te 3 miesiące... nawet bezterminowo. Tyle, że wprowadziłbym instytucję "zwolnienia warunkowego" - po jakimś czasie można by się ubiegać o powrót. I wtedy stosowało by się okres próbny... Jeden wyskok w tym czasie i do widzenia. Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Maciej Kamiński - 23.06.2016 (23.06.2016, 15:41:59)Ronon Dex link napisał(a):Tyle, że wprowadziłbym instytucję "zwolnienia warunkowego" - po jakimś czasie można by się ubiegać o powrót. I wtedy stosowało by się okres próbny... Jeden wyskok w tym czasie i do widzenia.O to, to. Przetestowane i skuteczne - wobec tych, co wylecieli za zachowanie. Za cięższe przypadki - skuteczność niepotwierdzona. Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Severino Castiglioni - 23.06.2016 Macie swoje pomysły widzę i betonowe spojrzenie na pewne kwestie, ja też mam betonowe, zatem trudno będzie nam się pogodzić i zastanawiam czy nie zrezygnować z tych prac nad kodeksem. Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Maciej Kamiński - 23.06.2016 Jeszcze nie przywykłeś, że zawsze się kłócimy, ale rezultaty są w większości dobre? ,
Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Ronon Dex - 23.06.2016 (23.06.2016, 18:34:19)Severino Castiglioni link napisał(a):ja też mam betonoweAle czy instytucja "zwolnienia warunkowego" kłóci się z Twoim podejściem do tworzenia prawa... Jeśli tak to dlaczego? (23.06.2016, 18:34:19)Severino Castiglioni link napisał(a):...zatem trudno będzie nam się pogodzić i zastanawiam czy nie zrezygnować z tych prac nad kodeksem.Bzdura... dyskusja jest twórcza. Przecież nie szczekamy na siebie... nie bredzimy na poziomie trolla-Fiodora - ot wymieniamy poglądy co do tego co byłoby najlepszym zapisem przyszłego prawa - coś w tym złego? Przecież to nasze pomysły, propozycje itd. Trzeba wyciągnąć "wspólny mianownik" i jakoś to ubrać w zapis prawa. Nie liczymy, że wszystko co proponujemy się w prawie w takiej formie znajdzie... ot poddajemy pomysły i nasze wizję jak byśmy prawo RB widzieli. Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Hewret von Thorn - 23.06.2016 (23.06.2016, 18:34:19)Severino Castiglioni link napisał(a):Macie swoje pomysły widzę i betonowe spojrzenie na pewne kwestie, ja też mam betonowe, zatem trudno będzie nam się pogodzić i zastanawiam czy nie zrezygnować z tych prac nad kodeksem. Gdybyśmy wszyscy na hura mieli jednakowe zdanie, to znaczyłoby, że coś z Nami jest nie tak. Zapewne byłaby to kloneria tak jak w przypadku Al-Rajn. Na szczęście w Bialenii nie ma osób z podwójnymi (i z większą ilością kont), toteż oznacza, że każdy z Nas będzie miał swoje odmienne zdanie. Sytuacja nieunikniona w zdrowym społeczeństwie, każdy chce podsunąć jakiś pomysł, przeanalizować "za" i "przeciw" oraz dojść do wspólnego społecznego kompromisu. Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Severino Castiglioni - 24.06.2016 Dobrze, zaproponuję. Jako parlamentarzyści możecie to zmienić i tak (tak jak w Polsce się robi i psuje dobre akty). Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Hewret von Thorn - 19.07.2016 http://spolecznosc.bialenia.org.pl/index.php?topic=5882.msg52526#msg52526 To w obecnej formie jak art. 13 nie może być sprzeczny z art. 14, jeśli wcześniejszy mówi o oddawaniu głosów na komitety wyborcze, a kolejny na pojedynczych kandydatów? No i mnie zastanawia praktyczne przeprowadzenie wyborów uzupełniających. Może tutaj trzeba by było dopuścić indywidualnych kandydatów wspieranych przez komitety, które weszły już do Parlamentu? Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Fiodor Swirydiuk - 28.08.2016 (28.08.2016, 19:43:00)Maciej Kamiński link napisał(a):Sądzie o Odpowiednim Wzroście!Ciekaw jestem czy sędzia napisze tl;dr. xD Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Alberto Carlos de Médici y Zep - 28.08.2016 Spokojnie, literek jest dużo, słów trochę mniej, ale kiedyś może przeczytam. Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Ronon Dex - 30.08.2016 Mam takie pytanie: Czy w obliczu tego tematu, nie występuje czasem pewne zagrożenie dla bezstronności tego procesu? Wiem, że to nie real (gdzie nastąpiło by bez wątpienia wyłączenie sędziego), ale może jednak poprowadzenie procesu powinno być przekazane komuś innemu? Nie wiem jaki będzie wyrok - ale jeśli byłby niekorzystny dla Macieja to zawsze będą wątpliwości czy aby na orzeczenie nie miała wpływu nieukrywana "sympatia" sędziego do rzekomej "poszkodowanej". Zresztą równie dobrze w przypadku korzystnego wyroku ktoś Maciejowi niechętny mógłby zarzucać, że sędzia wydał wyrok taki, a nie inny by właśnie takich podejrzeń uniknąć... Może lepiej takiej sytuacji zapobiec? Sam sędzia nie czyje się w tym przypadku nieco "niekomfortowo" musząc rozstrzygać w takiej sytuacji. Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Eddard Noqtern - 30.08.2016 (30.08.2016, 17:30:43)Ronon Dex link napisał(a):Mam takie pytanie: Czy w obliczu tego tematu, nie występuje czasem pewne zagrożenie dla bezstronności tego procesu? Muszę przyznać, że pomyślałem o tym samym. Nie żebym miał wątpliwości co do bezstronności Alberta, ale w sprawach, które dotyczą rodziny, czy osób bliskich powinien zostać powołany asesor. Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Karol Medycejski - 30.08.2016 Z tym, że obecna procedura tego nie przewiduje. Wyłączyć sędziego można jedynie jeśli jest stroną, a sam wyłączyć się nie może. Może jedynie zniknąć na jakiś czas .
Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Tadeusz Krasnodębski - 30.08.2016 Poza tym wydaje mi się, że mikronacje są zbyt małe, żeby taką procedurę wprowadzać. Tutaj i tak każdy się zna. Dlatego dopiero apelacje rozpoznaje skład wieloosobowy - żeby wykluczyć stronniczość, a zapewnić procesowi spojrzenie na sprawę przez kilka osób reprezentujących odmienne poglądy. Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Maciej Kamiński - 30.08.2016 A dajcie spokój. Miejcie trochę wiary w doświadczonych i sprawdzonych profesjonalistów. Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Severino Castiglioni - 30.08.2016 Wierzę, że Albert jest sędzią niezawisłym. Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Alberto Carlos de Médici y Zep - 30.08.2016 Jeśli będzie trzeba, to znaczy ktoś będzie poddawał pod wątpliwość moją bezstronność, to mogę zapowiedzieć swoją "czasową nieobecność", by zgodnie z art.6 ust.1 Rada Przysięgłych powołała w moje miejsce Asesora. Odp: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Eddard Noqtern - 30.08.2016 (30.08.2016, 17:52:10)Maciej Kamiński link napisał(a):A dajcie spokój. Miejcie trochę wiary w doświadczonych i sprawdzonych profesjonalistów. Może to i przesada, ale taka myśl się po prostu sama nasuwa. Bez znaczenia kto byłby sędzią. |