![]() |
|
Ekspedycja "Złoty Świt" - druga wyprawa. - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Peryferia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-8.html) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-331.html) +---- Dział: Archiwum instytucji i partii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-472.html) +----- Dział: Bialeńskie Towarzystwo Kolonialne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-251.html) +----- Wątek: Ekspedycja "Złoty Świt" - druga wyprawa. (/thread-3724.html) Strony:
1
2
|
Odp: Ekspedycja "Złoty Świt" - druga wyprawa. - Mikołaj Patryk Dostojewski - 29.01.2016 Markus Wettin, 2 stycznia Chciałbym zorganizować wyprawę na wyspy znajdujące się po wschodniej stronie. Czy mam pozwolenie Kierownika Ekspedycji oraz czy chciałby się zabrać ktoś zemną?
Odp: Ekspedycja "Złoty Świt" - druga wyprawa. - Mikołaj Patryk Dostojewski - 29.01.2016 Eddard Noqtern, 2 stycznia W takim razie może nie wykonam mapy, żeby już wszystko było wykonane w jednakowym stylu. Tak więc wybrałem się wraz z małą ekipą ekspedycyjną na najmniejszą południową wyspę archipelagu Wysp Sylwestrowych. ![]() Statek ekspedycyjny "Delifn" własności BTK Powitał nas całkiem ładny widok na tereny znajdujące się na wyspie. Były to niezbyt szerokie, dzikie plaże, skarpy pełne drzew iglastych i góry, czy raczej wyżyny w głębi lądu. Postanowiliśmy zatrzymać się na jednej z taki plaż i następnie poruszać się na władnych nogach. W głębi wyspy cały czas musieliśmy przedzierać się przez dzikie, gęste puszcze leśne. Pełno było owadów, szczególnie uprzykrzały nam życie komary i meszki. Po drodze kuły nas ostre liście i gałęzie, a szerokim łukiem omijać musieliśmy liczne pokrzywy. ![]() ![]() W końcu udało się nam znaleźć dość szeroką polanę, gdzie postanowiliśmy rozbić obóz. Po paru godzinach wszystkie namioty już stały - mogliśmy więc przystąpić do pierwszego posiłku na wyspie. Podjęliśmy decyzję, że po obiedzie odpoczniemy dwie godziny i wyruszymy na szczyt największego pagórka, aby spróbować cokolwiek wypatrzyć. ![]() Odp: Ekspedycja "Złoty Świt" - druga wyprawa. - Mikołaj Patryk Dostojewski - 29.01.2016 Darth Magnus, 2 stycznia Cytat:Chciałbym zorganizować wyprawę na wyspy znajdujące się po wschodniej stronie. Czy mam pozwolenie Kierownika Ekspedycji oraz czy chciałby się zabrać ktoś zemną? Markusie ja już rozpocząłem tam wyprawę.
Odp: Ekspedycja "Złoty Świt" - druga wyprawa. - Mikołaj Patryk Dostojewski - 29.01.2016 Markus Wettin, 2 stycznia Cytat:Markusie ja już rozpocząłem tam wyprawę.Tak? A będziesz miał coś przeciwko jak się do niej dołączę? ^^ Odp: Ekspedycja "Złoty Świt" - druga wyprawa. - Mikołaj Patryk Dostojewski - 29.01.2016 Darth Magnus, 2 stycznia Nie będę miał nic przeciwko. My i moi Germaenowie wypłynęliśmy wczoraj o godzinie 23:00.
Odp: Ekspedycja "Złoty Świt" - druga wyprawa. - Mikołaj Patryk Dostojewski - 29.01.2016
Mikołaj Patryk Dostojewski, 4 stycznia
Ci, którzy pozostali w Janartaw wyruszyli dziś na wschód, by zbadać wybrzeże największej wyspy. ![]() Po przybyciu zastał nas nizinny krajobraz. W oddali dało się jednak dostrzec góry. ![]() Podążaliśmy wzdłuż wybrzeża na południe. Góry na horyzoncie były coraz bardziej widoczne, a teren stawał się coraz bardziej pagórkowaty. W pewnym momencie góry "połączyły się" z wybrzeżem. ![]() Postanowiliśmy zbadać dokładniej te góry. Wyruszyliśmy więc w głąb wyspy. ![]() Wysokość szczytów górskich waha się w granicach 1500 - 2300 m n.p.m. W pewnym momencie, na wysokości ok. 950 m n.p.m. natknęliśmy się na duże jezioro. ![]() Jezioro posiada słoną wodę. Według ekspertów, pod ziemią mogą się kryć wody lecznicze, a samo jezioro zawiera jod. Oznacza to, że w tym miejscu może powstać uzdrowisko. Został więc rozbity obóz o nazwie "Kosodrzewiny Marslandzkie" Planowane jest sprowadzenie wierteł w celu wydobycia wód uzdrowiskowych oraz budowa infrastruktury umożliwiającej stworzenie uzdrowiska. Oddział ekspedycyjny pod dowództwem Mikołaja Patryka Dostojewskiego zatrzymał się w Kosodrzewinach Marslandzkich na noc. PODSUMOWANIE: ![]() Dzisiaj zbadane tereny. ![]() Ogółem zbadane tereny. Odp: Ekspedycja "Złoty Świt" - druga wyprawa. - Mikołaj Patryk Dostojewski - 29.01.2016 Maciej Kamiński, 4 stycznia Skąd bierzemy właściwie tylu kolonistów? Odp: Ekspedycja "Złoty Świt" - druga wyprawa. - Mikołaj Patryk Dostojewski - 29.01.2016 Eddard Noqtern, 5 stycznia Po południu zawędrowaliśmy na szczyt wzniesienia. Oszacowaliśmy jego wysokość na 400-500 metrów ponad morzem. Naszym oczom ukazał się przepiękny widok oświetlony zachodzącym Słońcem. Po zrobieniu zdjęcia, wbiliśmy we wzgórze flagi Bialenii i Hasselandu, które dumnie powiewają na wietrze. ![]() Chwilę później szybko wróciliśmy do obozu, gdzie spędziliśmy noc. Obudził nas śpiew ptaków - jedynych stworzeń na tej "rajskiej" wyspie. Udało się nam nawet sfotografować kilka z nich. To wszystko co udało się nam zbadać. Następnego dnia zwinęliśmy obóz i wróciliśmy na statek. ![]() ![]() Wyspę postanowiłem nazwać Irmina na cześć mojej ukochanej. |