Forum Republiki Bialeńskiej
Mechanice Faradobusowskie - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Administracja samorządowa (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-5.html)
+--- Dział: Rzesza Bialeńska (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-551.html)
+---- Dział: Majątki lenne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-440.html)
+----- Dział: Kniaziostwo Mechanice Faradobusowskie (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-474.html)
+----- Wątek: Mechanice Faradobusowskie (/thread-3955.html)

Strony: 1 2

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Severino Castiglioni - 02.05.2016

Hm, najdziwniejsze jest to, że powstały niezależnie od siebie. A zatem istnieją dwa identyczne miejsca na świecie. Smile  (a może to efekt wpisania w przeglądarkę frazy "biedna wieś"). Muszę ją rozbudować. Wink

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Ametyst Faradobus - 02.05.2016

Ale śmieszno. Te urocze bloki znalazłem szukając bodajże zdjęć popegeerowskich wsi.

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Severino Castiglioni - 02.05.2016

(02.05.2016, 22:01:14)Ametyst Faradobus link napisał(a): Ale śmieszno. Te urocze bloki znalazłem szukając bodajże zdjęć popegeerowskich wsi.

"Brzydki pgr". Ale znam okolice w realu, w których sam mógłbym zrobić takie zdjęcia. Smile

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Ametyst Faradobus - 02.05.2016

Każdy zna. Może kiedyś wybiorę się na wycieczkę rowerową w celu zrobienia ładnych zdjęć wsi do mikronacji, ale prawdę mówiąc pipidówy podkrakowskie ustępują dolnośląskim.

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Ametyst Faradobus - 06.05.2016

Przeniesienie folwarków okazało się rzeczą banalnie prostą, po prostu większość z nich to tak naprawdę zbiór kilku szop, ziemianek i tym podobnych prymitywno-mobilnych konstrukcji, a więc można było z łatwością urządzić je na świeżo włączonych ziemiach. Ważniejsze obiekty zamówiłem w Szwecji (kolejny wymysł francuskich krewniaków mojej żony i ich znajomych), której władcą jest mój były lotaryński kanclerz. Dotarły do Mechanic w kawałkach, a moi podopieczni i pracownicy musieli tylko złączyć poszczególne elementy. Wykorzystałem też jurty, które kiedyś wyprodukowano na stepach w Guberni Zachodniej z myślą wysłania ich do Kugarii.

[Obrazek: szopa.JPG]

Na północy pozostawiłem dwa pokazowe folwarki, a także rozpocząłem akcję osadniczą, aby Mechanice stały się bardziej reprezentacyjnym miejscem. Z kolei nad brzegiem morza rozpoczęto budowę faktorii należącej do Kompanii Faradobusów. Składowane będą tu towary przed ich rozesłaniem do różnych części Bialenii.

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Ametyst Faradobus - 20.05.2016

Na terenie wicehrabstwa ukończono budowę faktorii handlowej oraz portu. Już niebawem Kompania Faradobusów zacznie tu składowanie towarów i ich sprzedaż w całej Bialenii.

[Obrazek: port-of-melbourne.jpg]

Odp: Mechanice Faradobusowskie - Ametyst Faradobus - 16.08.2016

Kilka dni temu dobra mechanickie zostały podniesione do rangi hrabstwa i wzbogacone o kilka folwarków, które jednak trzeba gdzieś umiejscowić. Rozważałem wystąpienie o poszerzenie granic lenna, ale niedawno już to robiłem i nie wiem, na ile miałoby to sens. Postanowiłem natomiast wykorzystać nadmorskie położenie Mechanic i zainwestować w rybołówstwo. Prawie wszystkie nowe folwarki będą służyły temu celowi.

Szczegóły zostaną podane do wiadomości za jakiś czas, a mapa zaktualizowana, kiedy powrócę do nowego painta.

RE: Mechanice Faradobusowskie - Ametyst Faradobus - 21.11.2016

Z czystej uprzejmości także obecna głowa państwa nadała mi symboliczny folwark, który już wkrótce zostanie umiejscowiony na mapie hrabstwa. Ja tymczasem powracam myślami do planów jego aktywizacji.

RE: Mechanice Faradobusowskie - Ametyst Faradobus - 22.02.2017

Potrzebuję towarów
Jan Kalif II

Zimową porą tradycyjnie architekci zajmują się tworzeniem planów budowy dróg, by na wiosnę wyjść z budową ulic i ulic. Głównym zajęciem mieszkańców lenna jest zatem biedaszybnictwo i praca przy rozładowywaniu kolejnej partii produktów, które już niebawem Kompania Faradobusów wypuści na bialeński rynek.

RE: Mechanice Faradobusowskie - Ametyst Faradobus - 22.03.2017

Przyszła wiosna. Z tej okazji w Mechanicach zorganizowano radosne uroczystości, w czasie których odbyły się liczne koncerty oraz inne misteria. Tak oto mechanicka młodzież uprawiała sztukę muzyczną:

https://www.youtube.com/watch?v=egb2mjXekHk

RE: Mechanice Faradobusowskie - Ametyst Faradobus - 18.06.2017

Obciążony obowiązkami głowy państwa nie zapomniałem o swoim lennie, które w tych czasach szczęśliwym trafem rozkwita dzięki hojnym dotacjom i dopłatom oraz korzystnym decyzjom roztropnych urzędników. Rozwija się zarówno rolnictwo, jak i biedaszybnictwo. Mimo wspaniałej epoki, jaką przeżywa aktualnie ZSKHiW wielu moich krewniaków opuściło ojczyznę i postanowiło osiedlić się właśnie w Mechanicach. Całe szczęście, że chwilowo i tak mieszkam w Wolnogradzie, ale po zakończeniu służby Narodowi w stolicy będę musiał coś z nimi zrobić. Planuję niebawem przekształcić hrabstwo w rodowy bantustan na mapie Bialenii.

[Obrazek: 9a5ddd0fff68daaa65ed2c49a096554d.jpg]

RE: Mechanice Faradobusowskie - Ametyst Faradobus - 13.07.2017

W Mechanicach trwają przygotowania do żniw. W ramach realizacji hasła Kto nie pracuje ten nie żre do roboty zostaną zaciągnięte tłumy pomniejszych Faradobusów, którzy żyją tu teraz na mój koszt i nie ma z nich większego pożytku. Dzięki temu nie będę musiał ściągać wielu robotników najemnych.

[Obrazek: poleszucy.jpg]

Tymczasem lud miejscowy zajmuje się, jak zwykle, śpiewami, lataniem z kosą czy innymi cepami, pleceniem łapci i inną cepelią. Aha, i oczywiście wędkarstwem.

RE: Mechanice Faradobusowskie - Ametyst Faradobus - 30.11.2017

[Obrazek: 01762.jpg]

Zima Tysiąclecia nawiedziła niespodziewanie nie tylko wielkie ośrodki i górskie regiony naszej Republiki. Śnieżyce i mrozy dały się we znaki także prężnie rozwijającym się lennom, między innymi Mechanicom. Wszystkie prace wpływające na progres w regionie musiały zostać wstrzymane, a mieszkańcy zaczęli organizować sobie życie w nadzwyczajnych warunkach. Trwają prace nad utrzymaniem połączenia lądowego z resztą świata.