![]() |
|
Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Peryferia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-8.html) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-331.html) +---- Dział: Archiwum instytucji i partii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-472.html) +----- Dział: Jedna Brodria (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-214.html) +----- Wątek: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii (/thread-4606.html) |
Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Maciej Kamiński - 23.03.2016 Z Twojej wypowiedzi wynika, że obiór monarchy przez parlament prowadzi bezpośrednio do monarchii parlamentarnej, a z dołączonego pytania wywnioskowałem, że stawiasz to jako niezbędny warunek do jej zaistnienia. Co się nie zgadza. I na marginesie, coś bardzo podobnego już było, do sierpnia 2014, kiedy to konduktor był wybierany przez zamrażarkę, a nie w wyborach powszechnych. :roll: Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Aleksandra Dostojewska - 23.03.2016 Drodzy Obywatele! Ja jestem zadeklarowaną monarchistką, ale uważam, że w mikronacjach, a w szczególności w Bialenii monarchia byłaby nonsensem. Jeżeli proponujecie elekcyjną, to jestem przeciwko, bo wtedy zmienimy tylko nazwę Kraju, a słyniemy z tego, że jesteśmy Republiką, więc byłby to strzał w stopę... Natomiast widzę co się dzieje w monarchiach z ''prawdziwego zdarzenia'', zaś absolutyzm to w mikroświecie kompletne kuriozum. Spójrzcie np. na Brodrię... To wszystko hula dwa miesiące a potek regres, koniec. Czy warto? Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Alberto Carlos de Médici y Zep - 23.03.2016 (23.03.2016, 16:58:36)Jan Lubomirski link napisał(a): Władca może być wybierany np. tylko przez grupę osób , np. parlament i mamy wtedy monarchię parlamentarną. Jest coś takiego jak monarchia republikańska ? Właśnie to, o czym powyżej napisałeś, można by nazwać monarchią republikańską. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Mikołaj Patryk Dostojewski - 23.03.2016 Cytat:(...) absolutyzm to w mikroświecie kompletne kuriozum. Spójrzcie np. na Brodrię... To wszystko hula dwa miesiące a potek regres, koniec. Czy warto?Z całym szacunkiem, ale w Brodrii nie panuje absolutyzm. Cytat:Władca może być wybierany np. tylko przez grupę osób , np. parlament i mamy wtedy monarchię parlamentarną. Jest coś takiego jak monarchia republikańska ?Demokracja szlachecka? Wymogi formalne zostały spełnione i wkrótce ogłoszę referendum. Ostrzegam jednak, że nawet w przypadku miażdżącego zwycięstwa dla monarchii owo referendum będzie miało jedynie funkcję opiniotwórczą i samo z siebie nie wprowadzi żadnych zmian. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Aleksandra Dostojewska - 23.03.2016 (23.03.2016, 19:11:52)Mikołaj Patryk Dostojewski link napisał(a):Cytat:(...) absolutyzm to w mikroświecie kompletne kuriozum. Spójrzcie np. na Brodrię... To wszystko hula dwa miesiące a potek regres, koniec. Czy warto?Z całym szacunkiem, ale w Brodrii nie panuje absolutyzm. Ja jednocześnie zapewniam, że jestem gotowa na rozmowy. Jednak na dzień dzisiejszy stoję w obronie Republiki. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Thomas von Lisendorff - 23.03.2016 Mikołaju, referendum jest zgodne z prawem i wynik także będzie wg prawa decydujący a nie opiniotworczy. Referendum to nie Sondaż. Proszę o zorganizowanie Referendum. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Hewret von Thorn - 23.03.2016 (23.03.2016, 20:26:32)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a): [...] wynik także będzie wg prawa decydujący a nie opiniotworczy. Yyy... nie. Będzie to referendum konsultatywne, ponieważ niezależnie od wyniku, jego rezultat nie pociągnie żadnych konsekwencji prawnych. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Aleksandra Dostojewska - 23.03.2016 Referendum i tak nie zmieni samo z siebie konstytucji ani jej nie zniesie. A ja nie podpiszę żadnej proklamacji Monarchii, chyba, ze na na takich warunkach, iż monarchia miałaby być w ręku rodu Swarzewskich. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Mikołaj Patryk Dostojewski - 23.03.2016 Cytat:Mikołaju, referendum jest zgodne z prawem i wynik także będzie wg prawa decydujący a nie opiniotworczy. Oczywiście że zorganizuję referendum, do tego jestem zobowiązany. Pamiętaj jednak że w obecnym systemie prawnym funkcjonuje Konstytucja i dziesiątki innych aktów które trzeba będzie znieść/zmodyfikować by usankcjonować nowy ustrój. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Thomas von Lisendorff - 23.03.2016 To po kiego są referenda? Przecież w takim razie organizowanie takich inicjatyw jest bez sensu. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Aleksandra Dostojewska - 23.03.2016 (23.03.2016, 20:32:02)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a): To po kiego są referenda? Przecież w takim razie organizowanie takich inicjatyw jest bez sensu. Zależy kiedy... Tak naprawdę to bez sensu są referenda o zmianie ustroju, bo wywracają do góry nogami niemal wszystkie Prawa .
Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Hewret von Thorn - 23.03.2016 (23.03.2016, 20:32:02)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a): To po kiego są referenda? Przecież w takim razie organizowanie takich inicjatyw jest bez sensu. Bo to element demokracji bezpośredniej. http://politologia.wyklady.org/wyklad/806_demokracja-bezposrednia.html Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Thomas von Lisendorff - 23.03.2016 W takim razie powinno to być jasno określone w Konstytucji, bo obecny zapis gwarantuje iż wynik referendum zostanie wprowadzony w życie. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Hewret von Thorn - 23.03.2016 Niekoniecznie, żeby referendum było obligatoryjnym musi zachodzić konsekwencja prawna. Tutaj takiej konsekwencji brak, gdyż referendum nie wynika z przepisów prawa. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Maciej Kamiński - 23.03.2016 Albo mówiąc prościej, nie istnieje możliwość obligatoryjnego wprowadzenia wyniku pozytywnego w życie, bo wtedy referendum musiałoby w konkretny sposób modyfikować Konstytucję. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Thomas von Lisendorff - 23.03.2016 Konstytucja to zapewnia. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Hewret von Thorn - 23.03.2016 Podaj mi gdzie. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Thomas von Lisendorff - 23.03.2016 W dziale z Referendum. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Hewret von Thorn - 23.03.2016 Konstytucja nie ma działów. Podaj mi dokładnie artykuł i ustęp, to się do tego odniosę. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Frederick Hufflepuff - 23.03.2016 Panie Tomaszu, skoro postuluje Pan referendum, to najpierw powinien Pan dokładnie zapoznać się z zapisami regulującymi kwestię przeprowadzenia i następstw przeprowadzenia takowego głosowania. Tak jak mówią przedmówcy - referendum samo w sobie nie niesie zmian prawnych i jest obywatelskim zdaniem w danej kwestii. Nie warto mówić na razie o monarchii, jej konkretnych zasadach i tym, do kogo będzie należała monarsza władza - lepiej poczekać na wyniki ankiety referendalnej. |