![]() |
|
Rozdzielenie szefa rządu od głowy państwa - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +---- Dział: Opiniotwórczość (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-76.html) +---- Wątek: Rozdzielenie szefa rządu od głowy państwa (/thread-4842.html) Strony:
1
2
|
Odp: Rozdzielenie szefa rządu od głowy państwa - Eddard Noqtern - 03.04.2016 Witam, Moim zdaniem obecny system jest bardzo dobry i nie widziałbym Bialenii bez silnego Prezydenta. System Prezydencki, bo taki mamy obecnie w Bialenii jest dosyć unikatowy w mikroświecie, a Prezydent Republiki Bialeńskiej jest tak naprawdę najważniejszą osobą w mikroświecie jaką można zostać wybranym w demokratycznych, powszechnych wyborach. Uważam, że jest to atut Republiki i przyciąga do nas wiele osób z zewnątrz. Heinirich proponuje zmianę o 180*, bo na system Parlamentarno-Gabinetowy, gdzie Prezydent ma funkcje głównie reprezentacyjne. Nie powiedziałbym, że obecny system nie sprawdza się, nie sprawdza się konkretna osoba na tym stanowisku. Ale przecież w sytuacji kiedy wprowadzimy silnego Premiera tam też może ktoś się nie sprawdzić. Natomiast podoba mi się propozycja wprowadzania wotum zaufania dla ministrów, ale może lepszą możliwością byłoby wprowadzenie raczej wotum nieufności? Odp: Rozdzielenie szefa rządu od głowy państwa - Frederick Hufflepuff - 03.04.2016 W ankiecie zagłosowałem za zmianą proponowaną przez Heinricha Hewreta Wettina, ale ostatecznie po głębszym namyśle zmieniam zdanie. Zdecydowanie od innych mikronacji różni nas system polityczny i silna ręka Prezydenta jest nam potrzebna. Tak jak wspomniał Eddard - powodem obecnej sytuacji jest nieodpowiednia osoba na najwyższym stanowisku. Odp: Rozdzielenie szefa rządu od głowy państwa - Alberto Carlos de Médici y Zep - 04.04.2016 Obstawiam, że szykujecie się do kandydowania. ^^, Odp: Rozdzielenie szefa rządu od głowy państwa - Fiodor Swirydiuk - 04.04.2016 (04.04.2016, 01:48:25)Alberto de Medici link napisał(a): Obstawiam, że szykujecie się do kandydowania. ^^,Dadzą radę z Andrzejem albo chociaż ze mną? Odp: Rozdzielenie szefa rządu od głowy państwa - AndrzejSwarzewski - 04.04.2016 (04.04.2016, 06:36:41)Fiodor Swirydiuk link napisał(a): Dadzą radę z Andrzejem albo chociaż ze mną?Gdyby już teraz odwołali Saszę, to ja nie będę mógł kandydować (trzeba mieć obywatelstwo od 5 tygodni).
Odp: Rozdzielenie szefa rządu od głowy państwa - Fiodor Swirydiuk - 04.04.2016 (04.04.2016, 15:40:28)AndrzejSwarzewski link napisał(a): [quote author=Fiodor Swirydiuk link=topic=4980.msg43928#msg43928 date=1459744601]Gdyby już teraz odwołali Saszę, to ja nie będę mógł kandydować (trzeba mieć obywatelstwo od 5 tygodni). ![]() [/quote] To byś moją kandydaturę poparł.
Odp: Rozdzielenie szefa rządu od głowy państwa - AndrzejSwarzewski - 04.04.2016 Nie, ponieważ nie popieram zerwania unii z Hasselandem.
Odp: Rozdzielenie szefa rządu od głowy państwa - Fiodor Swirydiuk - 04.04.2016 (04.04.2016, 22:24:55)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Nie, ponieważ nie popieram zerwania unii z Hasselandem.A kto powiedział, że zerwę? Ja ich wypierdolę! Odp: Rozdzielenie szefa rządu od głowy państwa - Maciej Kamiński - 04.04.2016 Za chwilę wejdzie moderacja postów. Odp: Rozdzielenie szefa rządu od głowy państwa - Fiodor Swirydiuk - 04.04.2016 (04.04.2016, 22:32:02)Maciej Kamiński link napisał(a): Za chwilę wejdzie moderacja postów.To nie jest łamanie podpunktu konstytucji o wolności słowa, panie gestapałko? Odp: Rozdzielenie szefa rządu od głowy państwa - Hewret von Thorn - 04.04.2016 Wolność słowa nie polega na obrażaniu. Odp: Rozdzielenie szefa rządu od głowy państwa - Maciej Kamiński - 04.04.2016 (04.04.2016, 22:32:53)Fiodor Swirydiuk link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=4980.msg44042#msg44042 date=1459801922]To nie jest łamanie podpunktu konstytucji o wolności słowa, panie gestapałko? [/quote] Ależ skąd. Dopóki nie blokuję Ci samej możliwości pisania bez wyroku, to nie. Tym razem zresztą chciałem tylko postraszyć. Odp: Rozdzielenie szefa rządu od głowy państwa - Ronon Dex - 04.04.2016 (04.04.2016, 22:32:02)Maciej Kamiński link napisał(a): Za chwilę wejdzie moderacja postów.I czas najwyższy... zaczyna się robić przesada z tą swobodą bluzgów. |