Forum Republiki Bialeńskiej
Kto chce powrotu ??? - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+---- Dział: Powitania (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-68.html)
+---- Wątek: Kto chce powrotu ??? (/thread-5429.html)

Strony: 1 2 3

Odp: Kto chce powrotu ??? - Fiodor Swirydiuk - 28.05.2016

(28.05.2016, 19:23:13)Frederick Hufflepuff link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=5591.msg49839#msg49839 date=1464455851]...Więc chłostamy, tak?

Pańska wypowiedź jest zupełnie nieadekwatna do tego, co powiedziałem i wyrwana z kontekstu.
[/quote]
Ależ skąd! On tylko mówi, iż każdy musi ponieść winę. Moim zdaniem powinniśmy ułaskawić byłą Prezydent.

Odp: Kto chce powrotu ??? - Maciej Kamiński - 28.05.2016

Panowanie szkodzi na zdrowie. Podobnie niebotyczna nadinterpretacja rzeczywistości, którą nazywasz "mnóstwem dobrych argumentów". No dajże spokój - jak ułaskawienie konkretnej jednostki uderza w "filary państwowości"? Jak niby Sasza zagrażała "istnieniu państwowości"?
Jeśli chcesz mnie rozliczać, śmiało. ,Wink Nie udaję nieomylnego.

(28.05.2016, 19:26:41)Fiodor Swirydiuk link napisał(a): [quote author=Frederick Hufflepuff link=topic=5591.msg49840#msg49840 date=1464456193]
[quote author=Maciej Kamiński link=topic=5591.msg49839#msg49839 date=1464455851]...Więc chłostamy, tak?

Pańska wypowiedź jest zupełnie nieadekwatna do tego, co powiedziałem i wyrwana z kontekstu.
[/quote]
Ależ skąd! On tylko mówi, iż każdy musi ponieść winę. Moim zdaniem powinniśmy ułaskawić byłą Prezydent.
[/quote]
...Karę, nie winę. I nie, wcale tego nie powiedziałem.

Odp: Kto chce powrotu ??? - Fiodor Swirydiuk - 28.05.2016

(28.05.2016, 19:32:05)Maciej Kamiński link napisał(a): \

[quote author=Fiodor Swirydiuk link=topic=5591.msg49842#msg49842 date=1464456401]
[quote author=Frederick Hufflepuff link=topic=5591.msg49840#msg49840 date=1464456193]
[quote author=Maciej Kamiński link=topic=5591.msg49839#msg49839 date=1464455851]...Więc chłostamy, tak?

[/quote]
[/quote]
...Karę, nie winę. I nie, wcale tego nie powiedziałem.
[/quote]
Cicho, nawet pośmiać się nie dasz...

Odp: Kto chce powrotu ??? - Severino Castiglioni - 28.05.2016

Na szczęście Macieju, bo jeżeli po karze śmierci miał być powrót, to nie byłaby karą śmierci. Jak będę miał chwilę wolnego to wreszcie siądę do tej planowanej nowelizacji KCK, przedstawię swoje pomysły zmian. I tam myślę, że kary śmierci nie będzie.

(28.05.2016, 20:26:11)Severino Castiglioni link napisał(a): Na szczęście Macieju, bo jeżeli po karze śmierci miał być powrót, to nie byłaby karą śmierci. Jak będę miał chwilę wolnego to wreszcie siądę do tej planowanej nowelizacji KCK, przedstawię swoje pomysły zmian. I tam myślę, że kary śmierci nie będzie.
A któż z tutaj obecnych nigdy nie powrócił po śmierci? ,Wink

Odp: Kto chce powrotu ??? - Frederick Hufflepuff - 28.05.2016

W całości popieram zdanie Sędziego Castogliniego. Nie może być tak, że kara śmierci jest tak naprawdę ogromną przepustką do możliwości bycia wskrzeszonym. Ta kara musi wiązać się z pewną ostatecznością, końcem i musi być faktyczną, najwyższą karą. Co zaś tyczy się sprawy Prezydent Dostojewskiej, to naprawdę nie widzę powodów, by umożliwiać jej powrót. Macieju, nie przedstawiłeś żadnych przesłanek, które skłaniałyby do optowania za tym powrotem - po prostu część z Was się uparła i wykorzystuje frazę "tak, bo tak". Zamiast skupiać się na działalności w państwie, na monitorowaniu i pomocy w pracach rządu i Prezydenta, na uregulowaniu wielu nieuregulowanych kwestii, na wizycie władz Trizondalu w Republice, my zajmujemy się niepotrzebnie snuciem wizji "co by było, gdyby Aleksandrze zwiększył się nagle iloraz inteligencji o 500 000% i byłaby mądra". Zdajmy sobie wreszcie sprawę, że ten scenariusz jest nierealny, że nikomu nie zwiększy się tak szybko i o taką wartość IQ, że osoba robiąca szkody, niepotrafiąca przyznać się do błędu, hipokrytka i oszustka nigdy nie ma szans na pełną przemianę w tak krótkim okresie. Na tym powinna się ta cała dyskusja zakończyć - opinia Sądu jest (właściwie wyrok), a Prezydent nie powinien, a nawet nie może, postępować niezgodnie z prawem i wbrew opinii lwiej części społeczeństwa. Tyle.

Odp: Kto chce powrotu ??? - AndrzejSwarzewski - 28.05.2016

Braku inteligencji to akurat Aleksandrze nie można zarzucać. Wink Po prostu ona podchodzi mniej poważnie do mikroświata, niż większość z nas i to jedyna różnica. Sasza jest niebezpieczna tylko jako prezydent, bo jest nieprzewidywalna i w sumie do dziś mnie dziwi, że Bialeńczycy wybrali ją aż dwa razy. Big Grin

Cytat:Macieju, nie przedstawiłeś żadnych przesłanek, które skłaniałyby do optowania za tym powrotem - po prostu część z Was się uparła i wykorzystuje frazę "tak, bo tak".
A ile razy mogę to samo powtarzać?

Cytat:Zamiast skupiać się na działalności w państwie, na monitorowaniu i pomocy w pracach rządu i Prezydenta, na uregulowaniu wielu nieuregulowanych kwestii, na wizycie władz Trizondalu w Republice, my zajmujemy się niepotrzebnie snuciem wizji "co by było, gdyby Aleksandrze zwiększył się nagle iloraz inteligencji o 500 000% i byłaby mądra".
Działalności w państwie mi nie odmówisz, pomaganiem rządowi się nie zajmę, bo admin gadający w Sali Tajnej to z lekka totalitaryzm, wizytą Trizondalczyków zajmują się organy odpowiedzialne za politykę zagraniczną, a ten ostatni argument jest, sam przyznaj, niepoważny.

Cytat:Zdajmy sobie wreszcie sprawę, że ten scenariusz jest nierealny, że nikomu nie zwiększy się tak szybko i o taką wartość IQ, że osoba robiąca szkody, niepotrafiąca przyznać się do błędu, hipokrytka i oszustka nigdy nie ma szans na pełną przemianę w tak krótkim okresie.
Do błędu przyznać się potrafi, a przynajmniej przed niektórymi - jej problemem jest to, że niekoniecznie na tych błędach się uczy. :roll:

Cytat:Na tym powinna się ta cała dyskusja zakończyć - opinia Sądu jest (właściwie wyrok), a Prezydent nie powinien, a nawet nie może, postępować niezgodnie z prawem i wbrew opinii lwiej części społeczeństwa.
A pytałeś tą lwią część społeczeństwa?

Odp: Kto chce powrotu ??? - Hewret von Thorn - 28.05.2016

(28.05.2016, 21:02:02)AndrzejSwarzewski link napisał(a): w sumie do dziś mnie dziwi, że Bialeńczycy wybrali ją aż dwa razy.

Sytuacja analogiczna do wyboru "koko euro spoko".

Bardziej to było dla beki, aniżeli z zdrowego rozsądku.

(28.05.2016, 21:12:11)Heinrich Hewret Wettin link napisał(a): [quote author=AndrzejSwarzewski link=topic=5591.msg49855#msg49855 date=1464462122]w sumie do dziś mnie dziwi, że Bialeńczycy wybrali ją aż dwa razy.

Sytuacja analogiczna do wyboru "koko euro spoko".

Bardziej to było dla beki, aniżeli z zdrowego rozsądku.
[/quote]
Raczej wynikało to z faktu, że zabrakło kontrkandydata.

Odp: Kto chce powrotu ??? - Hewret von Thorn - 28.05.2016

A kto takowym był wtedy?

No i zawsze można wprowadzić do ordynacji zasadę, że wybory prezydenckie przeprowadza się z minimum 3 kandydatami.
W przeciwnym razie, w przypadku niemożności przeprowadzenia wyborów prezydenckich w terminie, Parlament powołuje sekretarza stanu pełniącego obowiązki głowy państwa do czasu wybrania prezydenta-elekta. Smile

Odp: Kto chce powrotu ??? - Thomas von Lisendorff - 28.05.2016

Ja także popieram powrót Saszy.

Odp: Kto chce powrotu ??? - Piotr Pawel I - 28.05.2016

Ja jestem człowiekiem nastawionym koncyliacyjnie, więc dla mnie najgorszy prezydent RB w historii - chyba, że za słabo znam historię RB  :-\  - może wrócić, choć szkody jakie pani prezydent poczyniła, były znaczne. Jedyny problem jaki widzę, to ten, że jeśli wróci - będzie to oznaczać bezkarność. I zachętę dla innych szkodników.

Odp: Kto chce powrotu ??? - Ronon Dex - 28.05.2016

Zawsze Prezydent może wydać zgodę na konto, ale bez wstępu do RB (wszak nie ma przepisów szczegółowych to wszystko w gestii tego co Prezydent napisze w dekrecie przywracającym n.p. Aleksandrę) - i niech sobie siedzi w CB (ze "Świrukiem" jej miłośnikiem) jak ją tam chcą.

Odp: Kto chce powrotu ??? - Severino Castiglioni - 28.05.2016

(28.05.2016, 20:32:35)Maciej Kamiński link napisał(a): [quote author=Severino Castiglioni link=topic=5591.msg49851#msg49851 date=1464459971]
Na szczęście Macieju, bo jeżeli po karze śmierci miał być powrót, to nie byłaby karą śmierci. Jak będę miał chwilę wolnego to wreszcie siądę do tej planowanej nowelizacji KCK, przedstawię swoje pomysły zmian. I tam myślę, że kary śmierci nie będzie.
[/quote]

Nie orzeczono mi nigdy takiej kary. Jeżeli chcecie jej powrotu, to zmieńcie KCK i zamieńcie karę śmierci na wygnanie, które może być odwołane przez Prezydenta w każdym momencie. A nie róbcie sobie jaj z prawa. Bo naprawdę ten kraj staje się niepoważny.

(28.05.2016, 23:02:48)Severino Castiglioni link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=5591.msg49852#msg49852 date=1464460355]
[quote author=Severino Castiglioni link=topic=5591.msg49851#msg49851 date=1464459971]
[/quote]

Nie orzeczono mi nigdy takiej kary. Jeżeli chcecie jej powrotu, to zmieńcie KCK i zamieńcie karę śmierci na wygnanie, które może być odwołane przez Prezydenta w każdym momencie. A nie róbcie sobie jaj z prawa. Bo naprawdę ten kraj staje się niepoważny.
[/quote]
Dopiero się staje? :roll:
Dobrze wiesz, że nie o karę chodziło.

(28.05.2016, 22:48:02)Piotr Pawel I link napisał(a): Ja jestem człowiekiem nastawionym koncyliacyjnie, więc dla mnie najgorszy prezydent RB w historii - chyba, że za słabo znam historię RB  :-\  - może wrócić, choć szkody jakie pani prezydent poczyniła, były znaczne. Jedyny problem jaki widzę, to ten, że jeśli wróci - będzie to oznaczać bezkarność. I zachętę dla innych szkodników.
Wiesz... Przynajmniej powołała rząd. Nie tak, jak pewna osoba dwie kadencje wcześniej.

Odp: Kto chce powrotu ??? - Ronon Dex - 29.05.2016

Moja uwaga do tej całej sytuacji...

Chyba trzeba siąść i rozbudować system kar i moim zdaniem większy nacisk nałożyć na "kary więzienia" czyli czasowe bany na Forum. Ta "kara śmierci" jest dość drastycznym posunięciem, a i potem jak widać bywają problemy.

Moim skromnym zdaniem należałoby:

- wprowadzić rozbudowane kary więzienia (czyli czasowy ban)... wtedy nie trzeba by od razu "strzelać w łeb".
- wprowadzić "areszt tymczasowy" (zamknięcie przez Policję do czasu rozprawy sadowej) by można było "wyhamować" delikwenta bez kasowanie konta itp., a jednocześnie daje to Policji możliwość zablokowania działań trolla - może go zamknąć do wyjaśnienia.

Odp: Kto chce powrotu ??? - Severino Castiglioni - 29.05.2016

Tylko to jest rozwiązaniem. Wymyśliliście karę śmierci, karę zbyt surową, a potem nie chcecie jej stosować.

Odp: Kto chce powrotu ??? - Fiodor Swirydiuk - 29.05.2016

(28.05.2016, 22:48:02)Piotr Pawel I link napisał(a): Ja jestem człowiekiem nastawionym koncyliacyjnie, więc dla mnie najgorszy prezydent RB w historii - chyba, że za słabo znam historię RB  :-\  - może wrócić, choć szkody jakie pani prezydent poczyniła, były znaczne. Jedyny problem jaki widzę, to ten, że jeśli wróci - będzie to oznaczać bezkarność. I zachętę dla innych szkodników.
Dla mnie najgorszy był Markus Wettin. Ten was tu zesłał!

Odp: Kto chce powrotu ??? - Hewret von Thorn - 29.05.2016

Znieść karę śmierci i wprowadzić maksymalny czas wygnania do 6 miesięcy, bez możliwości ułaskawienia.
Albo w ogóle znieść prawo łaski, bo jak widać, ciągle to było nadużywane.