Forum Republiki Bialeńskiej
Obywatelski projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Obywatelski projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji (/thread-6139.html)

Strony: 1 2 3

Odp: Obywatelski projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji - Maciej Kamiński - 21.08.2016

Akurat w tym kontekście to twierdzenie pasuje, skoro Policja Krajowa potocznie nazywana jest Gestapo Ortograficznym.

Odp: Obywatelski projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji - Tadeusz Krasnodębski - 21.08.2016

Potocznie może być nazywana nawet NKWD, po prostu wydaje mi się, że Severino użył tego stwierdzenia całkiem poważnie Smile

Jeśli nie: zwracam honor księdzu.

Odp: Obywatelski projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji - Severino Castiglioni - 21.08.2016

To było złamanie prawa. Maciej jest ponad prawem. I czasem chroni tych, co stoją poza prawem.

Odp: Obywatelski projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji - Tadeusz Krasnodębski - 21.08.2016

Severino, z ustawy o sądownictwie:

Cytat:6. W przypadku, gdy oskarżyciel publiczny dwukrotnie na piśmie odmówi złożenia aktu oskarżenia w sprawie, pokrzywdzony może zrobić to osobiście, zyskując status oskarżyciela prywatnego.

Jeśli Maciej odmówi złożenia aktu, a czujesz się pokrzywdzony, prawo pozwala Ci złożyć go samemu. Zresztą, zamiast nowelizować ustawę o Policji, może wystarczy po prostu utworzyć urząd kolejnego oskarżyciela publicznego. Prezes Policji i potencjalny nowy oskarżyciel byliby od siebie całkowicie niezależni. Tylko po co... Jakoś nie widzę sensu biorąc pod uwagę powyższą podstawę prawną.

Odp: Obywatelski projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji - Ronon Dex - 21.08.2016

(21.08.2016, 19:51:01)Severino Castiglioni-Faradobus link napisał(a):To było złamanie prawa.
To akurat Twoje zdanie... do którego masz prawo. Moje jest odmienne - ówczesne prawo dawało mu takie uprawnienia i to wobec każdej osoby na tym Forum.

Złamaniem prawa było gdyby w tamtej trudnej sytuacji to ja bym zrobił z tym szkodnikiem porządek za pomocą armii... Do czego było blisko, a nawet osoby przyznające uprawnienia forumowe miały do mnie takie zaufanie (że nie zamarzy mi się być dyktatorem - a tylko doprowadzę szybko i sprawnie do nowych, demokratycznych wyborów), że dałyby mi wtedy czasowe uprawnienia bym mógł to kontrolować informatycznie.

Tylko wtedy byłoby złamanie prawa - na co byłem gotowy i byłem gotowy ponieść tego konsekwencje później (oddałbym się do dyspozycji nowego Prezydenta)... ale Maciej mógł to zrobić i zrobił to właśnie zgodnie z prawej jakie mu dano ówczesną ustawą. Ktoś musiał powstrzymać niesławną "Szaszę" i Maciej był jedynym,który mógł to zrobić zgodnie z prawem.

Odp: Obywatelski projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji - Hewret von Thorn - 21.08.2016

(21.08.2016, 20:02:14)Ronon Dex link napisał(a):ówczesne prawo dawało mu takie uprawnienia i to wobec każdej osoby na tym Forum.

No nie do końca.

Konstytucja stanowi:

Cytat:Pozbawienie lub ograniczenie praw i wolności obywatelskich może nastąpić tylko i wyłącznie na skutek prawomocnego wyroku Sądu Ludowego.

Odp: Obywatelski projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji - Maciej Kamiński - 21.08.2016

Pokaż mi, gdzie Konstytucja gwarantuje prawo do życia.

Odp: Obywatelski projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji - Severino Castiglioni - 21.08.2016

Mie pozwoliłeś jej się odwołać.

Odp: Obywatelski projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji - Hewret von Thorn - 21.08.2016

(21.08.2016, 20:31:04)Severino Castiglioni-Faradobus link napisał(a):Mie pozwoliłeś jej się odwołać.

Da się odwołać do samego siebie, jeśli wówczas skazany na śmierć miał taką możliwość wyłącznie do Prezydenta?

(21.08.2016, 20:31:04)Severino Castiglioni-Faradobus link napisał(a):Mie pozwoliłeś jej się odwołać.
Doskonale wiesz, jak nie lubię, kiedy w pewnym momencie dyskusji zaczynasz po prostu uparcie powtarzać to samo, zamiast odnosić się do tego, co oponent podnosi...
Ale dobra, jeszcze raz - IRC pozostał dostępny. Możliwości składania odwołania były (choćby i przez reprezentanta powołanego publicznie, bo wolno), ale zamiast odwołania napisała testament. Nie odebrałem jej konstytucyjnie gwarantowanych praw (jeżeli ktoś zamierza się kłócić o sprawiedliwy osąd - to moje możliwości ogranicza do samej apelacji sama ustawa zasadnicza kawałek dalej, przy "odpowiedzialności prezydenta"... Chociaż, nie, nawet dałem jej się bronić. Podczas rozmów przez PW).

(21.08.2016, 20:32:13)Hewret Faradobus link napisał(a):[quote author=Severino Castiglioni-Faradobus link=topic=6331.msg56786#msg56786 date=1471804264]Mie pozwoliłeś jej się odwołać.

Da się odwołać do samego siebie, jeśli wówczas skazany na śmierć miał taką możliwość wyłącznie do Prezydenta?
[/quote]
Zawsze można odwołać się do p.o. Prezydenta...

(21.08.2016, 20:41:16)Maciej Kamiński link napisał(a):Zawsze można odwołać się do p.o. Prezydenta...

Tutaj jest jej problem osobisty. Aleksandra do dzisiaj uznaje się prezydentem RB. Big Grin

(21.08.2016, 20:43:31)Hewret Faradobus link napisał(a):[quote author=Maciej Kamiński link=topic=6331.msg56790#msg56790 date=1471804876]Zawsze można odwołać się do p.o. Prezydenta...

Tutaj jest jej problem osobisty. Aleksandra do dzisiaj uznaje się prezydentem RB. Big Grin
[/quote]
Do siebie równie dobrze też mogła.

Mogła odwołać się do siebie czyli teoretycznie nie mogła zostać tak odstrzelona.

(21.08.2016, 22:51:59)Severino Castiglioni-Faradobus link napisał(a):Mogła odwołać się do siebie czyli teoretycznie nie mogła zostać tak odstrzelona.
Odwołać można się było od nałożonej kary.
Ewentualnie, mogę wyjechać z intencją ustawodawcy dotyczącą odwoływania się... Jeśli bardzo chcesz.

Odp: Obywatelski projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji - Severino Castiglioni - 22.08.2016

Dla mnie ten przepis jest jasny.

Odp: Obywatelski projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji - Ronon Dex - 22.08.2016

Można się jeszcze długo i bezproduktywnie (bo każdy pozostanie przy swoim zdaniu) spierać na temat już nie obowiązujących przepisów... co nie zmieni faktu, że wprowadzanie kadencyjności w warunkach mikronacyjnych jest absurdalne.

To nie real i tutaj nikt nie płaci za pełnienie stanowisk, a doświadczenie uczy, że jakiekolwiek działania kończą się sukcesem gdy znajdzie się osoba chętna i wytrwała do podejmowania danych działań. Przy okazji Szef Policji ma określone uprawnienia informatyczne, a te też nie mogą być nadawane "byle komu" - trzeba przede wszystkim się na tym trochę znać by nie "namieszać", a ponadto być na tyle odpowiedzialnym by nie grzebać tam gdzie się w sumie może, ale nie powinno.

Obecnie obowiązująca ustawa o Policji ma wystarczające uprawnienia do ewentualnego odwołania Szefa Policji:

Cytat:1. Prezesa Policji Krajowej powołuje i odwołuje Prezydent na wniosek Parlamentu, który to wniosek może odrzucić w uzasadnionych przypadkach (jednak musi to uzasadnienie przedstawić w miejscu publicznym).

Mamy jak najbardziej demokratyczną kontrole nad osobą zajmującą to stanowisko - bo reguluje to Parlament.

Jak dla mnie również ta "poprawka" jest do kosza... No, ale jeżeli zbierze się podpisy to może być przegłosowana.

PS. A akurat to raczej idziemy (i słusznie) w innym kierunku - właśnie w kierunku ograniczania kadencyjności np. sędziego...

Odp: Obywatelski projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji - Maciej Kamiński - 22.08.2016

(22.08.2016, 09:39:26)Severino Castiglioni-Faradobus link napisał(a):Dla mnie ten przepis jest jasny.
Bo nie śledziłeś na bieżąco zmian w tej ustawie. <O0

Odp: Obywatelski projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji - Severino Castiglioni - 22.08.2016

No to muszę w październiku starać się o mandat parlamentarzy i wnosić o odpowiednią uchwałę.

Odp: Obywatelski projekt ustawy o zmianie ustawy o Policji - Karol Medycejski - 22.08.2016

Cytat:Nie mogłeś tego zrobić, bo od decyzji PK przysługiwała apelacja do Prezydenta. A Sasza na pewno nie zgodziła się na zabicie samej siebie.

Co za bzdura. Raz, że dostała kulkę (ale pomińmy już ten fakt), a dwa, że nie można odwołać się do samego siebie/samej siebie. Nemo iudex in causa sua. Coś świta? Zasada ta wynikała w starej Konstytucji z zasady państwa prawnego, a w nowej rzeczywistości konstytucyjnej (gdzie niestety tego przepisu zabrakło) ze zwyczaju no i z preambuły ustawy zasadniczej, jeśli uznajemy, że ma ona charakter normujący. 

Ta zasada nie jest nigdzie zapisana. W Polsce Prezydent nie może ułaskawić sam siebie, ponieważ w Konstytucji jest zakaz stosowania prawa łaski w stosunku do skazanych przez Trybunał Stanu. Dodatkowo nie jest organem apelacyjnym. W przypadku RB takich ograniczeń nie było. Maciej postąpił niezgodnie z prawem. Nie przeczę, by nie działał dla dobra państwa, które cierpiało z powodu nienajlepszych rządów ADS.