![]() |
|
Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Instytut Nowej Ekonomii Mikronacyjnej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-23.html) +---- Dział: Oferty pracy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-70.html) +---- Wątek: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych (/thread-6216.html) |
Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Karol Medycejski - 28.08.2016 (28.08.2016, 20:16:56)Teddy Upperwood link napisał(a):Rada Przysięgłych opiniuje te sprawy. Co prawda ustawa nie reguluje, że opinie te są dla Sędziego wiążące w jakikolwiek sposób, ale mogą rzucić inne światło na sprawę. I niech to właśnie pozostanie w takim kształcie. Opinia, jak najbardziej, jeszcze jak, ale orzekanie pozostawmy sędziemu. (28.08.2016, 20:50:07)Alberto de Medici link napisał(a):Przepraszam, zapomniałem poinformować o odrzuceniu wniosku. Niestety, ale byłeś karany, a ta antyludzka, powtarzam antyludzka ustawa, nakłada na ławników obowiązek bycia niekaranym. To chyba jakoś inaczej szło... ![]() Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Alberto Carlos de Médici y Zep - 28.08.2016 (28.08.2016, 21:04:21)Karol Medycejski link napisał(a):To chyba jakoś inaczej szło... Ups, teraz sobie przypomniałem, jak to było w oryginale. xD No cóż, szkalować samego siebie nie będę. Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Fiodor Swirydiuk - 28.08.2016 Cytat:Przepraszam, zapomniałem poinformować o odrzuceniu wniosku. Niestety, ale byłeś karany, a ta antyludzka, powtarzam antyludzka ustawa, nakłada na ławników obowiązek bycia niekaranymA nie zgodzę się z tobą, Alberciku, bo jak widzisz. Cytat:1. Do Rady Przysięgłych Sędzia Ludowy powołuje niekaranych obywateli posiadających nieposzlakowaną opinię oraz autorytet społeczny wedle własnego uznania Więc według mojego uznania jestem niekarany, mam nieposzlakowaną opinię i autorytet społeczny. Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Tadeusz Krasnodębski - 28.08.2016 Wedle uznania Sędziego Ludowego* ![]() A jeśli ten zapis jest dla Ciebie niejasny, możesz zwrócić się o wykładnię prawa... ...do Sądu Ludowego
Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Hewret von Thorn - 28.08.2016 (28.08.2016, 21:10:08)Fiodor Swirydiuk link napisał(a):Więc według mojego uznania jestem niekarany, mam nieposzlakowaną opinię i autorytet społeczny. Wedle uznania Sędziego Ludowego. Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Fiodor Swirydiuk - 28.08.2016 (28.08.2016, 21:15:49)Hewret Faradobus link napisał(a):[quote author=Fiodor Swirydiuk link=topic=6410.msg57653#msg57653 date=1472411408]Więc według mojego uznania jestem niekarany, mam nieposzlakowaną opinię i autorytet społeczny. Wedle uznania Sędziego Ludowego. [/quote] To ten sędzia ludowy jakiś gupi jest jak mówi, że ja karany jestem. Ja jestem czysty jak kolumbijski koks. Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Karol Medycejski - 28.08.2016 (28.08.2016, 21:10:08)Fiodor Swirydiuk link napisał(a):[quote author=Alberto de Medici]Przepraszam, zapomniałem poinformować o odrzuceniu wniosku. Niestety, ale byłeś karany, a ta antyludzka, powtarzam antyludzka ustawa, nakłada na ławników obowiązek bycia niekaranym A nie zgodzę się z tobą, Alberciku, bo jak widzisz. Cytat:1. Do Rady Przysięgłych Sędzia Ludowy powołuje niekaranych obywateli posiadających nieposzlakowaną opinię oraz autorytet społeczny wedle własnego uznania[/quote]Cytat:Więc według mojego uznania jestem niekarany, mam nieposzlakowaną opinię i autorytet społeczny. W zasadzie powinienem napisać "xD", ale pokuszę się o rozbiór syntaktyczny zdania z przepisu i zaraz zobaczymy (jak to piszę, bo jeszcze sam nie wiem co wyjdzie ):[spoiler]Na początek krótkie objaśnienie i legenda, bo nie robię tego dla jakiejś durnej satysfakcji, tylko aby wszyscy mogli zobaczyć tę metodę rozbioru zdania używaną w logice prawniczej (i nie tylko), co jest bardzo ważne dla budowy przepisów (a w praktyce najpewniej prawie nigdy nie używane): W rozbiorze syntaktycznym zdania mamy do czynienia z nazwami (które mają przypisane jakieś desygnaty, np. desygnatem nazwy "dąb" będzie właśnie każde drzewo tego gatunku), funktorami (spójniki, określniki itp.) i zdaniami. Żeby to skrócić, to powiem tylko, że zdania tworzone są przez nazwy, funktory (odpowiednio zdaniotwórcze i nazwotwórcze) i inne zdania, zaś to, od czego tworzymy funktor to argument. Teraz legenda: N - nazwa. Z - zdanie. N/N - funktor nazwotwórczy o jednego argumentu nazwowego, np. mądry legislator - "mądry", to jest to "N" w liczniku, jest funktorem, zaś "legislator", czyli N w mianowniku to argument, od którego utworzono funktor. Funktor może składać się z wielu słów, także rzeczowników, które wydawałyby się normalnie osobnymi nazwami, jednak w rozbiorze syntaktycznym są jedynie określeniami, czyli funktorami lub jego elementami (raczej to drugie). Z/NN - funktor zdaniotwórczy od dwóch argumentów nazwowych, np. Jan bije Pawła, "bije" - funktor zdaniotwórczy, oraz Jan i Paweł jako nazwy, a w tym wypadku także argumenty. etc. I teraz mamy zdanie: Cytat:Do Rady Przysięgłych Sędzia Ludowy powołuje niekaranych obywateli posiadających nieposzlakowaną opinię oraz autorytet społeczny wedle własnego uznania. Wynotujmy nazwy: "Rada Przysięgłych" (złożona nazwa własna), "Sędzia Ludowy" (złożona nazwa własna), "obywatele". Teraz funktor zdaniotwórczy: "powołuje do" - Z/NNN. Oraz funktory nazwotwórcze (dla ułatwienia każdy oznaczyłem innym kolorem): niekaranych (utworzony od nazwy "obywatele") N/N, posiadających nieposzlakowaną opinię oraz autorytet społeczny (jw.) - N/N, wedle własnego uznania (funktor, który został nam na sam koniec, wyraźnie utworzony od funktora zdaniotworczego, określa sposób w jaki sędzia powołuje) - N / Z/NNN (funktor nazwotwórczy od jednego argumentu funktorowego).[/spoiler] No więc, po czymś takim dochodzimy do wniosku, że jednak Fiodor nie miał racji. xD PS Cały wywód ukryłem w spojlerze, jeśli kogoś interesuje jedynie konkluzja, to może go pominąć. ![]() Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Fiodor Swirydiuk - 28.08.2016 Wy serio jesteście na tyle ślepi, że nie widzicie takiego trollingu? O jezu, ewoluowałem. Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Alberto Carlos de Médici y Zep - 28.08.2016 [justify] (28.08.2016, 21:10:08)Fiodor Swirydiuk link napisał(a):Cytat:1. Do Rady Przysięgłych Sędzia Ludowy powołuje niekaranych obywateli posiadających nieposzlakowaną opinię oraz autorytet społeczny wedle własnego uznaniaWięc według mojego uznania jestem niekarany, mam nieposzlakowaną opinię i autorytet społeczny. Ty subiektywisto, relatywisto, postmodernisto na kiju. xD Gdyby tak było, to ten przepis brzmiałby: Cytat:Do Rady Przysięgłych Sędzia Ludowy powołuje [b]niekaranych obywateli posiadających nieposzlakowaną opinię oraz autorytet społeczny wedle ich [w domyśle, obywateli, którzy mają być mianowani na ławników] uznania. Choć, jak dla mnie, słowa "wedle uznania" odnoszą się raczej do wolności w wyborze ławników, spełniających ustawowe kryteria, przez sędziego, aniżeli do subiektywnej oceny sędziego odnośnie spełnienia tych kryteriów przez potencjalnego kandydata na ławnika. (28.08.2016, 21:14:40)Teddy Upperwood link napisał(a):A jeśli ten zapis jest dla Ciebie niejasny, możesz zwrócić się o wykładnię prawa... Przepis*, na Boga. Cytat:syntaktyczny zdania z przepisu Takich rzeczy uczą na prawie? @EDYTA (28.08.2016, 22:00:52)Fiodor Swirydiuk link napisał(a):Wy serio jesteście na tyle ślepi, że nie widzicie takiego trollingu? O jezu, ewoluowałem. Fiodorku na patyku, połowa twych postów to trolling, więc spokojnie, widzimy. Co nie znaczy, że, dla zaspokojenia własnej próżności intelektualnej, nie możemy wejść w twoją grę. [/justify] Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Karol Medycejski - 28.08.2016 (28.08.2016, 22:00:52)Fiodor Swirydiuk link napisał(a):Wy serio jesteście na tyle ślepi, że nie widzicie takiego trollingu? O jezu, ewoluowałem. Wszyscy to widzą, ale trolling i głupotę można leczyć, więc próbujemy. A że przy okazji nabijamy posty, tym lepiej. Cytat:Takich rzeczy uczą na prawie? Już za miesiąc będziesz to wkuwał na logice. ![]() I jak już to wkujesz, to będziesz udawał wykształconego (czyli pseudowykształciucha) jak ja i zamiast takich argumentów: Cytat:Choć, jak dla mnie, słowa "wedle uznania" odnoszą się raczej do wolności w wyborze ławników, spełniających ustawowe kryteria, przez sędziego, aniżeli do subiektywnej oceny sędziego odnośnie spełnienia tych kryteriów przez potencjalnego kandydata na ławnika. będziesz strzelał rozbiorem syntaktycznym zdania i wszyscy będą cie mieli serdecznie dość (już nie mówiąc o tym, że nie będą czytali twoich wywodów). No i oczywiście na początku każdego postu i rozmowy w realu obowiązkowe: "Jestem studentem prawa". Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Alberto Carlos de Médici y Zep - 28.08.2016 (28.08.2016, 22:08:28)Karol Medycejski link napisał(a):No i oczywiście na początku każdego postu i rozmowy w realu obowiązkowe: "Jestem studentem prawa".To już praktykuję. xD Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Fiodor Swirydiuk - 28.08.2016 (28.08.2016, 22:01:07)Alberto de Medici link napisał(a):Fiodorku na patyku, połowa twych postów to trolling, więc spokojnie, widzimy. Co nie znaczy, że, dla zaspokojenia własnej próżności intelektualnej, nie możemy wejść w twoją grę.Już skończ mały naleśniku. Jakbym cię nie poinformował, to byś dalej tu gadał. Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Karol Medycejski - 28.08.2016 (28.08.2016, 22:33:25)Fiodor Swirydiuk link napisał(a):[quote author=Alberto de Medici link=topic=6410.msg57672#msg57672 date=1472414467]Fiodorku na patyku, połowa twych postów to trolling, więc spokojnie, widzimy. Co nie znaczy, że, dla zaspokojenia własnej próżności intelektualnej, nie możemy wejść w twoją grę.Już skończ mały naleśniku. Jakbym cię nie poinformował, to byś dalej tu gadał. [/quote] Fiodor karakanie, Ty się nigdy nie nauczysz. Nazywasz sędziego naleśnikiem, a ten sam sędzia moze zaraz rozpatrywać jakąś twoją sprawę. Trochę instynktu samozachowawczego. xD Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Maciej Kamiński - 28.08.2016 (28.08.2016, 22:39:50)Karol Medycejski link napisał(a):[quote author=Fiodor Swirydiuk link=topic=6410.msg57679#msg57679 date=1472416405]Już skończ mały naleśniku. Jakbym cię nie poinformował, to byś dalej tu gadał. [/quote] Fiodor karakanie, Ty się nigdy nie nauczysz. Nazywasz sędziego naleśnikiem, a ten sam sędzia moze zaraz rozpatrywać jakąś twoją sprawę. Trochę instynktu samozachowawczego. xD [/quote] No właśnie, powinieneś go nazwać plincem. Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Jan Lubomirski-Dostojewski - 28.08.2016 Albo schaboszczakiem, zależy co lubisz jeść. Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Alberto Carlos de Médici y Zep - 28.08.2016 (28.08.2016, 22:41:48)Maciej Kamiński link napisał(a):No właśnie, powinieneś go nazwać plincem. Albo ruchanką. Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Fiodor Swirydiuk - 28.08.2016 (28.08.2016, 22:39:50)Karol Medycejski link napisał(a):[quote author=Fiodor Swirydiuk link=topic=6410.msg57679#msg57679 date=1472416405]Już skończ mały naleśniku. Jakbym cię nie poinformował, to byś dalej tu gadał. [/quote] Fiodor karakanie, Ty się nigdy nie nauczysz. Nazywasz sędziego naleśnikiem, a ten sam sędzia moze zaraz rozpatrywać jakąś twoją sprawę. Trochę instynktu samozachowawczego. xD [/quote] Ty też chyba dużo nie wywnioskowałeś. Gdy Adaś był prezesem tego kołchozu, to mu dałem tytuł małego naleśnika w przeróbce przeróbki Hołdu Młodych. Trochę myślenia. :nicework: Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Karol Medycejski - 29.08.2016 (28.08.2016, 23:55:18)Fiodor Swirydiuk link napisał(a):[quote author=Karol Medycejski link=topic=6410.msg57682#msg57682 date=1472416790]Już skończ mały naleśniku. Jakbym cię nie poinformował, to byś dalej tu gadał. [/quote] Fiodor karakanie, Ty się nigdy nie nauczysz. Nazywasz sędziego naleśnikiem, a ten sam sędzia moze zaraz rozpatrywać jakąś twoją sprawę. Trochę instynktu samozachowawczego. xD [/quote] Ty też chyba dużo nie wywnioskowałeś. Gdy Adaś był prezesem tego kołchozu, to mu dałem tytuł małego naleśnika w przeróbce przeróbki Hołdu Młodych. Trochę myślenia. :nicework: [/quote] I myślisz, że primo, ktokolwiek o tym pamięta, secundo, przypominanie o tym teraz działa w jakikolwiek sposób na twoją korzyść? Chyba kukle to cię od ostatniego zbanowania jeszcze nie zaswędziały porządnie... :tjkd: Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Fiodor Swirydiuk - 29.08.2016 (29.08.2016, 00:12:04)Karol Medycejski link napisał(a):[quote author=Fiodor Swirydiuk link=topic=6410.msg57700#msg57700 date=1472421318]Już skończ mały naleśniku. Jakbym cię nie poinformował, to byś dalej tu gadał. [/quote] Fiodor karakanie, Ty się nigdy nie nauczysz. Nazywasz sędziego naleśnikiem, a ten sam sędzia moze zaraz rozpatrywać jakąś twoją sprawę. Trochę instynktu samozachowawczego. xD [/quote] Ty też chyba dużo nie wywnioskowałeś. Gdy Adaś był prezesem tego kołchozu, to mu dałem tytuł małego naleśnika w przeróbce przeróbki Hołdu Młodych. Trochę myślenia. :nicework: [/quote] I myślisz, że primo, ktokolwiek o tym pamięta, secundo, przypominanie o tym teraz działa w jakikolwiek sposób na twoją korzyść? Chyba kukle to cię od ostatniego zbanowania jeszcze nie zaswędziały porządnie... :tjkd: [/quote] Myślę, że primo, na pewno ktoś o tym pamięta, secundo, a w jaki sposób? Idź do tego Skarlandu. <O0 Odp: Poszukiwani ławnicy, czyli o wakujących miejscach w Radzie Przysięgłych - Karol Medycejski - 29.08.2016 (29.08.2016, 00:19:19)Fiodor Swirydiuk link napisał(a):[quote author=Karol Medycejski link=topic=6410.msg57701#msg57701 date=1472422324]Już skończ mały naleśniku. Jakbym cię nie poinformował, to byś dalej tu gadał. [/quote] Fiodor karakanie, Ty się nigdy nie nauczysz. Nazywasz sędziego naleśnikiem, a ten sam sędzia moze zaraz rozpatrywać jakąś twoją sprawę. Trochę instynktu samozachowawczego. xD [/quote] Ty też chyba dużo nie wywnioskowałeś. Gdy Adaś był prezesem tego kołchozu, to mu dałem tytuł małego naleśnika w przeróbce przeróbki Hołdu Młodych. Trochę myślenia. :nicework: [/quote] I myślisz, że primo, ktokolwiek o tym pamięta, secundo, przypominanie o tym teraz działa w jakikolwiek sposób na twoją korzyść? Chyba kukle to cię od ostatniego zbanowania jeszcze nie zaswędziały porządnie... :tjkd: [/quote] Myślę, że primo, na pewno ktoś o tym pamięta, secundo, a w jaki sposób? Idź do tego Skarlandu. <O0 [/quote] Myślę, że po pierwsze primo trollować to się jeszcze musisz kochany nauczyć, natomiast spamowanie masz już opanowane. Po drugie primo - z mojej strony koniec spamu.
|