Forum Republiki Bialeńskiej
Nowy traktat stowarzyszeniowy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Peryferia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-8.html)
+--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-331.html)
+---- Dział: Państwa stowarzyszone (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-224.html)
+----- Dział: Królestwo Hasselandu (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-336.html)
+------ Dział: Parlament (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-356.html)
+------- Dział: Zgromadzenie Obywateli (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-358.html)
+------- Wątek: Nowy traktat stowarzyszeniowy (/thread-6234.html)

Strony: 1 2 3

Odp: Nowy traktat stowarzyszeniowy - Maciej Kamiński - 03.09.2016

Przepraszam, że znowu krzyczę przez okno, ale czy uwagi mogłyby już zacząć iść w kierunku wersji, która byłaby "do przyjęcia"?

Odp: Nowy traktat stowarzyszeniowy - Hewret von Thorn - 03.09.2016

(03.09.2016, 17:16:32)Kaspian Morsis link napisał(a):Ta propozycja skopiowana z traktatu lizbońskiego jest dla mnie nie do przyjęcia.

* z traktatu rzymskiego z 2004 r.

I nie skopiowana, ale zaadoptowana. A to jest różnica.

Odp: Nowy traktat stowarzyszeniowy - Kaspian - 03.09.2016

(03.09.2016, 22:09:02)Hewret Faradobus link napisał(a):[quote author=Kaspian Morsis link=topic=6429.msg58308#msg58308 date=1472915792]Ta propozycja skopiowana z traktatu lizbońskiego jest dla mnie nie do przyjęcia.

* z traktatu rzymskiego z 2004 r.

I nie skopiowana, ale zaadoptowana. A to jest różnica.
[/quote]

Bez znaczenia, z którego traktatu  próbującego utworzyć superpaństwo - unie europejską  Pan skopiował rozwiązania. Uwidoczniła się jednak analogia. Celem przedstawionego rozwiązania jest stworzenie superpaństwa a na to zgody nie może być. Jestem przeciwny zmianom w traktacie stowarzyszeniowym KH z RB. Zwłaszcza zmianom pogłębiającym tę integracje jak w tym przypadku.

Odp: Nowy traktat stowarzyszeniowy - Hewret von Thorn - 04.09.2016

Miałem coś napisać, ale nie ważne...

Trwają prywatne rozmowy między Stronami, gdzie każdy przedstawia swoje propozycje.

(03.09.2016, 22:52:36)Kaspian Morsis link napisał(a):Celem przedstawionego rozwiązania jest stworzenie superpaństwa a na to zgody nie może być.

Proszę pozwolić, że Republika Bialeńska sama będzie decydować, na co jest zgoda, a na co nie ma.

Odp: Nowy traktat stowarzyszeniowy - Piotr Pawel I - 04.09.2016

Cytat:Republika Bialeńska sama będzie decydować, na co jest zgoda, a na co nie ma

Republika Bialeńska, mam nadzieję, nie będzie decydować sama - ale wspólnie z państwami stowarzyszonymi... Ja swoje propozycje szykuję i myślę, że znajdziemy konsens.

(04.09.2016, 19:05:12)Piotr Pawel I link napisał(a):Republika Bialeńska, mam nadzieję, nie będzie decydować sama

Nie będzie, gdyż vox populi (mam na myśli ostatnie referendum za "usunięciem Hasselandu" z układu stowarzyszeniowego) pragnie utrzymać współpracę. A jak zapowiedziałem, nie podejmę decyzji wbrew Ludowi.

Odp: Nowy traktat stowarzyszeniowy - Kaspian - 04.09.2016

Zakończenie unii z RB wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.

Odp: Nowy traktat stowarzyszeniowy - Fiodor Swirydiuk - 04.09.2016

(04.09.2016, 21:20:50)Kaspian Morsis link napisał(a):Zakończenie unii z RB wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.
Już cię lubię.

(04.09.2016, 21:20:50)Kaspian Morsis link napisał(a):Zakończenie unii z RB wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.

Obecnie nie ma unii.
Królestwo Hasselandu jest podporządkowane Republice Bialeńskiej w zastrzeżonych zakresach przez Układ Stowarzyszeniowy.

Odp: Nowy traktat stowarzyszeniowy - Kaspian - 04.09.2016

(04.09.2016, 21:39:20)Hewret Faradobus link napisał(a):[quote author=Kaspian Morsis link=topic=6429.msg58382#msg58382 date=1473016850]Zakończenie unii z RB wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.

Obecnie nie ma unii.
Królestwo Hasselandu jest podporządkowane Republice Bialeńskiej w zastrzeżonych zakresach przez Układ Stowarzyszeniowy.
[/quote]

To nie jest to jakaś unia? Nie wie Pan  chyba czego się czepić Tongue

Odp: Nowy traktat stowarzyszeniowy - Piotr Pawel I - 05.09.2016

Cytat:Zakończenie unii z RB wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.

Zdecydowanie nie. Stowarzyszenie z Bialenią jest korzystne dla Hasselandu, bo wzmacnia obie strony - i Bialenię, i nas. Bialenia zyskuje kilku obywateli, my też - zyskujemy też wsparcie techniczne i rozmaite inne. Poza tym, ciekawiej jest funkcjonować w większym gronie niż tylko kilku osób.

Cytat:Królestwo Hasselandu jest podporządkowane Republice Bialeńskiej w zastrzeżonych zakresach przez Układ Stowarzyszeniowy.

Ja wolę inne sformułowanie: Królestwo Hasselandu oddało Republice Bialeńskiej część swych suwerennych uprawnień w zamian za rozmaite, ważne dla istnienia Królestwa korzyści.

Odp: Nowy traktat stowarzyszeniowy - Kaspian - 05.09.2016

Strona Bialeńska jak widać widzi to inaczej i nie ma co ich poprawiać. Zmiana słownictwa tu nie pomoże. Dla nich jesteśmy im podporządkowani. Według mnie nie ma żadnych korzyści z tego stowarzyszenia i powinno się ono rozpaść. 

No cóż, każdy ma prawo do wyrażania swoich poglądów. Ja jestem innego zdania - i też mam do tego prawo.
W Bialenii p. Fioror Swirydiuk na przykład, a także p. Novitus, dowodzą, że układ stowarzyszeniowy jest niekorzystny dla Bialenii, a nadmiernie dla Hasselandu - i nawet próbowali doprowadzić do "Hexitu", czyli usunięcia Hasselandu z układu. Jednak się im nie udało. Piszę o tym, by pokazać, że poglądy mogą być różne; jak widzę, Pan oraz p. Swirydiuk, choć wychodząc z całkiem odmiennych przesłanek (on - antyhasselandzkich, Pan - hasselandzkich) jesteście za "Hexitem".
Jednak jak długo ja będę miał w Hasselandzie coś do powiedzenia - i jak długo stowarzyszenie będzie dla nas korzystne - Hasseland pozostanie stowarzyszony z Bialenią.

Odp: Nowy traktat stowarzyszeniowy - Eddard Noqtern - 05.09.2016

Proponuję zorganizować ogólnonarodową (hasselandzką) debatę nad przyszłością państwa. Póki co nie realizujemy żadnego planu wysuniętego dalej niż miesiąc w przyszłość i na dobre nam to nie wychodzi.

To ciekawy pomysł. Rzecz w tym, że w mikronacjach nikt nie myśli na dłużej niż miesiąc naprzód. W sumie, w realu politycy też nie myślą na dłużej niż do końca swojej kadencji.
Ale dobrze. Taką debatę przeprowadzimy, ale trzeba się do niej dobrze przygotować.

Wasza Królewska Mość,
Proponuję, aby w organizację debaty włączyć wszystkich obywateli Hasselandu. Niech każdy zdecyduje o tym jak będzie ona wyglądać i o czym mammy dyskutować.

Pan Piotr Paweł I już zdecydował dlatego ta jaki każda inna debata na ten temat nie ma sensu. Ta dyskusja nie prowadzi do niczego. Decyzja jest już podjęta. Najgorsze jest to, że nie tutaj nie z mieszkańcami KH a w prywatnych rozmowach - jak się okazało.

Życzę powodzenia.

W jakich prywatnych rozmowach??? Decyzja o stowarzyszeniu została podjęta, gdy Hasseland był zdecydowanie mniej liczebny. W lipcu 2015 r. został przyjęty przez Zgromadzenie Obywateli traktat stowarzyszeniowy i "stowarzyszeniowa" Konstytucja, na starym forum. Wszystko jawnie i głosowanie też było jawne.
Ale ani ja nie jestem dożywotnim Królem, ani żadna decyzja polityczna nie jest niezmienialna, ani też nie ma wiecznych warunków umów międzynarodowych.
PS. Uprzejmie proszę nie pisać o mnie "Pan Piotr Paweł I", ale "Król Piotr Paweł I"; pisania "Jego Królewska Mość" nie wymagam  :-\

(04.09.2016, 18:58:34)Hewret Faradobus link napisał(a):Miałem coś napisać, ale nie ważne...

Trwają prywatne rozmowy między Stronami, gdzie każdy przedstawia swoje propozycje.

[quote author=Kaspian Morsis link=topic=6429.msg58338#msg58338 date=1472935956]Celem przedstawionego rozwiązania jest stworzenie superpaństwa a na to zgody nie może być.

Proszę pozwolić, że Republika Bialeńska sama będzie decydować, na co jest zgoda, a na co nie ma.
[/quote]

To chyba oznacza tyle, że rozmowy odbywają się na poziomie głów państwa. To chyba nic nienaturalnego, że tak się dzieje?