![]() |
|
Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej XXIII Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-93.html) +----- Wątek: Projekt ustawy o zmianie konstytucji (/thread-6255.html) |
Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Frederick Hufflepuff - 03.09.2016 Zgłaszam poprawkę: Cytat:Artykuł 4. Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Hewret von Thorn - 03.09.2016 Ja optuję, aby stosować interpelacje, a nie raporty. Jak wspomniałem pod innym projektem - okresy są różne i nie zawsze aktywne. Ponadto Posłowie będą mogli domagać się konkretnej odpowiedzi w określonej sprawie. I myślę, że taki przepis jest bardzo ważny - powinno pojawić się: hipoteza, dyspozycja i sankcja. Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Frederick Hufflepuff - 03.09.2016 Pan Prezydent optuje za tym, aby stosować interpelacje, ja optuję za tym, aby nie Posłowie byli zobowiązani do składania pytań, ale aby Pan Prezydent i Ministrowie byli zobowiązani do wyjaśnienia swoich działań w resortach poprzez cykliczną publikację raportów. Zgadzam się, że w zależności od okresu może być różnie z aktywnością, ale miesiąc to optymalny czas, aby móc coś zaprezentować. Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Hewret von Thorn - 03.09.2016 Z tymże interpelacja to przywilej Posła, a nie obowiązek. Jeśli to deputowany będzie chciał wyjaśnić pewną kwestię, otrzymać na nie odpowiedź - to wtedy do Rządu i Prezydenta stosuje oficjalne zapytanie, na które to adresat musi odpowiedzieć w X czasu. Raporty mogą być ogólne, to też nie zawsze muszą być ze stanem faktycznym. Jeżeli Rząd będzie zobowiązany do udzielenia informacji na dany temat, wtedy nie ma opcji, aby ktoś coś ukrył lub coś nie dopowiedział. Wcześniej mówiłem o wotum nieufności wobec Prezydenta - toteż po chwili namysłu wycofuję się z tego pomysłu. O ile Rząd powinien odpowiadać przed Parlament, to Prezydent powinien odpowiadać przez całym Narodem. Wotum nieufności należałoby stosować wyłącznie wobec członków. [member=56]Maciej Kamiński[/member] chce znieść immunitet dla Prezydenta, jednak jego propozycja w obecnej formie jest niepełna. Moim zdaniem powinien pojawić się jeszcze przepis, że Prezydent w razie skazania prawomocnym wyrokiem w postępowaniu karnym przestaje pełnić funkcję głowy państwa. Chyba każdy się z tym zgodzi, że najważniejsza osoba w państwie powinna być niekarana i przykładem dla Obywateli. Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Maciej Kamiński - 03.09.2016 Ty chcesz Montka odsunąć od Pałacu? Potworze. Przy ilości drobnych pomyłek, jakie tu się na co dzień popełnia, a które penalizuje kodeks karny, jest kwestią tylko i wyłącznie moralnej oceny pałowników gestapo, czy 80-90% populacji będzie mogło kandydować. Co najwyżej bym wprowadził takowe blokady za najcięższe zbrodnie. Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Hewret von Thorn - 03.09.2016 (03.09.2016, 21:47:24)Maciej Kamiński link napisał(a):Co najwyżej bym wprowadził takowe blokady za najcięższe zbrodnie. A można i tak. Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Frederick Hufflepuff - 04.09.2016 Panie Marszałku, wnoszę o zakończenie debaty i rozpoczęcie głosowania. Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Hewret von Thorn - 04.09.2016 To ja zgłaszam kontrpoprawkę do poprawki posła Hufflepuffa: Cytat:Artykuł 4. Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Hewret von Thorn - 04.09.2016 O ile popieram wotum nieufności wobec Ministrów, to nie wyobrażam sobie, aby Prezydent był odwoływany poza instytucją referendum. Uważam, że pomysł odwoływania głowy państwa przez Parlament uderza w bialeńską demokrację bezpośrednią. Zwłaszcza, że może to otworzyć drogę do zagrywek politycznych. A tego chcemy uniknąć. Nie doczytałem do końca poprawki posła Hufflepuffa, nie mniej jednak - brakuje sankcji. Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Eddard Noqtern - 04.09.2016 (04.09.2016, 11:43:14)Frederick Hufflepuff link napisał(a):Panie Marszałku, wnoszę o zakończenie debaty i rozpoczęcie głosowania. Panie Wicemarszałku, jeśli można chciałbym jeszcze dokładnie przyjrzeć się i skomentować projekt na co w ostatnich dniach nie znalazłem jeszcze czasu. Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Eddard Noqtern - 05.09.2016 Wysoka Izbo, Przed zamknięciem debaty chciałbym jeszcze zapytać pomysłodawców o uzasadnienie: dlaczego uważacie, że to parlamentarzyści, bądź obywatele powinni mieć prawo do wotum nieufności. ( [member=75]Hewret Faradobus[/member] [member=333]Teddy Upperwood[/member] ) Zastanawiam się jeszcze nad kolejną kwestią, co jeśli obie poprawki zostaną przyjęte? Prawo do wotum nieufności uzyskają i obywatele w referendum, i Parlament? Następne pytanie kieruje do Prezydenta Faradobusa ( [member=75]Hewret Faradobus[/member] ) i interpelacji. Co jeśli zadane pytanie dotyka sfery niejawnej polityki państwa? Może warto dodać jakąś informacją, że przesłana wtedy odpowiedź jest dostępna wyłącznie dla Parlamentarzystów? Pośle Hufflepuff ( [member=227]Frederick Hufflepuff[/member] ), jak interpretować określenie "co miesiąc"? Czy powinno odbywać się to równo co 30 dni? A może lepsze byłoby określenie w każdym miesiącu kalendarzowym, czy coś konkretniejszego? Zgadzam się natomiast z argumentacją Posła Kamińskiego. Uważam, że powinna istnieć droga karania urzędującego Prezydenta. Osoba na tym stanowisku powinna świecić przykład wśród obywateli, a nie stać ponad prawem. Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Tadeusz Krasnodębski - 05.09.2016 (05.09.2016, 17:57:36)Eddard Noqtern link napisał(a):Przed zamknięciem debaty chciałbym jeszcze zapytać pomysłodawców o uzasadnienie: dlaczego uważacie, że to parlamentarzyści, bądź obywatele powinni mieć prawo do wotum nieufności. Tak jak pisałem: moim zdaniem w Bialenii funkcjonuje system prezydencki, a wotum nieufności w rękach Parlamentu jest domeną systemu parlamentarnego. Wydaje mi się, że należy pozwolić prowadzić Posłom i Rządowi osobną politykę, bez zbytniego angażowania jednego w drugie. Wotum Posłów będzie sztucznym połączeniem obu tych systemów. Jestem zresztą zwolennikiem sytuacji, kiedy Prezydent odpowiada za Rząd przed obywatelami. Przyjęcie obu poprawek byłoby zbytnim uzależnieniem Rządu od innych i jestem temu przeciwny. Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Frederick Hufflepuff - 05.09.2016 Określenie "co miesiąc" wydaje się wystarczająco precyzyjne - obowiązek publikacji raportów rozpoczyna się z chwilą publikacji ustawy. Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Hewret von Thorn - 05.09.2016 (05.09.2016, 17:57:36)Eddard Noqtern link napisał(a):dlaczego uważacie, że to parlamentarzyści, bądź obywatele powinni mieć prawo do wotum nieufności. Nie muszą mieć, to tylko luźna propozycja stworzenia (właściwie to przywrócenia) narzędzia z dawnych czasów, kiedy to Republika Bialeńska była państwem, w którym dominował system parlamentarny. (05.09.2016, 17:57:36)Eddard Noqtern link napisał(a):Zastanawiam się jeszcze nad kolejną kwestią, co jeśli obie poprawki zostaną przyjęte? Prawo do wotum nieufności uzyskają i obywatele w referendum, i Parlament? Nigdzie nie ma założenia, że wotum nieufności mają posiadać obywatele. Dotyczy to tylko Parlamentu. (05.09.2016, 17:57:36)Eddard Noqtern link napisał(a):Co jeśli zadane pytanie dotyka sfery niejawnej polityki państwa? Może warto dodać jakąś informacją, że przesłana wtedy odpowiedź jest dostępna wyłącznie dla Parlamentarzystów? Mogą to zrobić na tajnym posiedzeniu, np: poprzez system prywatnych wiadomości. Myślę, że Parlament powinien zadecydować co wybrać - poprawkę Posła Hufflepuffa, czy moją. A dopiero wtedy przystąpić do ogólnego głosowania. Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Eddard Noqtern - 06.09.2016 (05.09.2016, 20:19:47)Hewret Faradobus link napisał(a):Nigdzie nie ma założenia, że wotum nieufności mają posiadać obywatele. Dotyczy to tylko Parlamentu. Mowa o poprawce Teddy'ego Upperwooda. (05.09.2016, 20:19:47)Hewret Faradobus link napisał(a):Myślę, że Parlament powinien zadecydować co wybrać - poprawkę Posła Hufflepuffa, czy moją. A dopiero wtedy przystąpić do ogólnego głosowania. W jaki sposób Parlament miałby to uczynić? Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Hewret von Thorn - 06.09.2016 Już to wyjaśniłem, poprzez głosowanie. Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Tadeusz Krasnodębski - 06.09.2016 Cytat:Artykuł 4. Jeśli mógłbym prosić, Eddardzie, o wycofanie poprawki złożonej w moim imieniu oraz o wniesienie tej powyżej - jest identyczna z tą prezydencką o interpelacjach, ale wotum nieufności pozostaje w rękach obywateli. Dzięki temu Posłowie mogą głosować konkretnie nad tym wotum. Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Eddard Noqtern - 06.09.2016 Teddy, nie ma sensu zgłaszać takiej poprawki gdyż Posłowie mogą ją przyjąć przyjmując obie wersje. Głosowanie się trochę skomplikuje, gdyż glosujący posłowie będą mieli dwie podwójne opcje, co razem z odrzuceniem obu da (jeśli dobrze licżę) 9 opcji do glosowania. Debata zakończy się jutro rano, kiedy to przedstawię oficjalną kartę do głosowania. Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Tadeusz Krasnodębski - 06.09.2016 (06.09.2016, 21:27:51)Eddard Noqtern link napisał(a):Teddy, nie ma sensu zgłaszać takiej poprawki gdyż Posłowie mogą ją przyjąć przyjmując obie wersje. Rozumiem: myślałem, że aktualna sytuacja będzie bardziej skomplikowana
Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Eddard Noqtern - 07.09.2016 Przechodzimy więc do głosowania, które potrwa 3 doby. Oto karta do głosowania: Cytat:1) Głosowanie nad projektem Ustawy o Zmianie Konstytucji: |