![]() |
|
VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Peryferia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-8.html) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-331.html) +---- Dział: Archiwum instytucji i partii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-472.html) +----- Dział: Wspólnota Rozwoju (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-199.html) +----- Wątek: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju (/thread-6260.html) |
Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Eddard Noqtern - 11.09.2016 Szanowni Koledzy, [justify]W związku z tym, że nasza partia się rozrasta i rozwija, mamy nowy Zarząd chciałbym zaproponować pewne reformy. Moim pomysłem jest to, abyśmy stworzyli kilka biur, zajmujących się różnymi dziedzinami. Mogłyby to być: 1) Biuro rekrutacji i promocji - zajmujące się promowaniem partii, przedstawieniem szerokiemu gremium naszego pozytywnego wizerunku, informowaniu o zmianach i pozyskiwaniem nowych członków. 2) Biuro programowe - jego celem byłoby tworzenie programu partii - zarówno tego długofalowego, jak i tego na każde wybory. Dlatego Biuro pracowałoby 6-tygodniowym, wyborczym cyklem. 3) Biuro wyborcze - zajmowałoby się wszystkim co dotyczy wyborów - poczynając od wyboru kandydatów spośród partii, przechodząc przez wypełnienie wszelkich procedur, po ich promowaniu i agitowaniu kończąc. Dodatkowo, na poziomie biura moglibyśmy utworzyć: 4) Klub Parlamentarny WR - składający się z posłów, dzielący między nimi obowiązki, decydujący o ważniejszych głosowaniach (dyscyplina, bądź zalecenia) oraz przypominający posłom o aktywnej działalności. Na czele każdego z biur stanęliby członkowie Zarządu (dlatego biura są trzy). Natomiast na czele Klubu Parlamentarnego mógłby stanąć poseł, który uzyskał największą liczbę głosów w wyborach, nie pełniący funkcji Marszałka Parlamentu (aby nie nakładać na niego zbyt wiele pracy). Każdy członek partii musiałby wejść w skład minimalnie jednego a maksymalnie dwóch klubów. Dyrektorzy Biur po skończonym 6 tygodniowym cyklu przyznawali by członkom ocenę za ich aktywność i działalność w biurze. Takie oceny zachęcałyby do aktywnej pracy i prezentowały pozostałym zaangażowanie i wkład innych co mogłoby być pomocne przy kolejnych wyborach do Zarządu, czy na Lidera partii.[/justify] Co sądzicie o przedstawionym przeze mnie pomyśle? Czy chcielibyście zaproponować jakieś zmiany? Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Severino Castiglioni - 11.09.2016 Bardzo dobry pomysł. Szczególnie dotyczący klubu parlamentarnego. Z drugiej strony dość duże rozdrobnienie tych biur. Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Tadeusz Krasnodębski - 11.09.2016 Moim zdaniem, Eddardzie, przedstawiłeś świetny pomysł. Jako największa partia Republiki mamy wystarczające zasoby ludzkie, aby utworzyć tego typu oddziały, a powołanie biur pomoże jeszcze lepiej funkcjonować partii oraz rządzić Bialenią. Taka zmiana byłaby zdecydowanie zmianą na lepsze i jestem jej ogromnym zwolennikiem. Jeśli różne osoby zajmować będą się różnymi sprawami, wszystko będzie działać lepiej i sprawniej, niż mnóstwo członków bez konkretnych funkcji. Ze swojej strony pragnę zaoferować pracę na rzecz biura programowego bądź biura wyborczego Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Eddard Noqtern - 11.09.2016 (11.09.2016, 22:10:05)Severino Castiglioni-Faradobus link napisał(a):Bardzo dobry pomysł. Szczególnie dotyczący klubu parlamentarnego. Z drugiej strony dość duże rozdrobnienie tych biur.Co w takim razie proponujesz, Severino? Utworzyć mniej Biur? Wydaje mi się, że taki podział obowiązków jest całkiem sensowny, bo promocja oraz informacja, tworzenie programu i organizacja wyborów to całkiem inne działania. Czy sądzicie, że warto by było zaproponować tą zmianę w formie Uchwały Kongresu? Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Tadeusz Krasnodębski - 11.09.2016 (11.09.2016, 22:19:02)Eddard Noqtern link napisał(a):Czy sądzicie, że warto by było zaproponować tą zmianę w formie Uchwały Kongresu? Kiedy wszyscy chętni się wypowiedzą - jestem za
Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Eddard Noqtern - 11.09.2016 Taki prosty schemacik, jak wyglądałoby to w przypadku Wyborów do Parlamentu: [attachment id=1 msg=58955] Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Eddard Noqtern - 12.09.2016 Proszę pozostałych o komentarz. [member=227]Frederick Hufflepuff[/member] [member=153]Piotr Pawel I[/member] [member=226]Bajtuś[/member] [member=330]Albert von Metzer[/member] [member=232]Jan Lubomirski-Dostojewski[/member] Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Frederick Hufflepuff - 12.09.2016 No cóż, ja mam zupełnie odmienne zdanie. Uważam, że komplikowanie działania partii jest krokiem wstecz. Formułę funkcjonowania ugrupowania powinniśmy rozwijać, ale nie w stronę tworzenia nowych, nie do końca potrzebnych struktur. Można by było spróbować z niektórymi biurami, ale muszą być osoby chętne do pracy i mające pomysł. Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Piotr Pawel I - 12.09.2016 Jako, że realowo wróciłem dopiero niedawno, powiem krótko: pomysł dobry - do obgadania i ew. modyfikacji. Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Eddard Noqtern - 12.09.2016 (12.09.2016, 21:59:11)Frederick Hufflepuff link napisał(a):Uważam, że komplikowanie działania partii jest krokiem wstecz. Dlaczego krokiem wstecz? Przecież w związku z rozwojem kadrowym partii powstaje możliwość tworzenia struktur, które będą zdejmować nadmiar pracy z Lidera na członków Zarządu i członków partii. (12.09.2016, 21:59:11)Frederick Hufflepuff link napisał(a):Można by było spróbować z niektórymi biurami, ale muszą być osoby chętne do pracy i mające pomysł.Jaki pomysł trzeba mieć, aby prowadzić Biuro Wyborcze? Zadania byłyby proste - w tym wypadku zbieranie deklaracji startowania w wyborach, programu od innego biura i prowadzenia kampanii itd. Jestem, jednak otwarty na propozycje zmian i modyfikacji, proszę je tylko przedstawić i podać pod dyskusję. Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Frederick Hufflepuff - 13.09.2016 Istotnie rozdzielenie niektórych zadań jest ważne, ale obawiam się o nadmierny rozrost biurokracji i struktur i o funkcjonowanie tych biur w przyszłości. Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Piotr Pawel I - 13.09.2016 Jak rozumiem, nie chodzi o tworzenie wieloosobowych biur z dyrektorami i sekretarkami, tylko raczej zespołów zadaniowych, noszących takie własnie nazwy. I to jest dobry pomysł - mamy konkretne sprawy do zrobienia, to się podzielmy zadaniami. Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Eddard Noqtern - 13.09.2016 Skoro większość jest za może zaproponujemy odpowiednią uchwałę Kongresu? Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Mikołaj Patryk Dostojewski - 13.09.2016 A może połączylibyśmy biuro programowe z wyborczym w jedno Biuro Programowo - Wyborcze w skład którego wchodziłby każdy kandydat na posła z list WR + osoby zainteresowane tworzeniem programu? Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Tadeusz Krasnodębski - 14.09.2016 Myślę, że rozwiązanie Eddarda jest nieco mniej skomplikowane i stawiałbym na nie. Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Tadeusz Krasnodębski - 17.09.2016 Skoro nikt się nie wypowiada, proponuję zająć się ewentualną uchwałą
Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Eddard Noqtern - 17.09.2016 Przygotujmy, więc podstawową wersje - mojego pomysłu, a potem każdy będzie mógł zgłosić poprawki i zagłosujemy. Teddy, może miałbyś chęci zająć się stworzeniem tej wersji bazowej? Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Piotr Pawel I - 19.09.2016 Oto mój projekt uchwały. Cytat:Działając na podstawie Statutu, VII Kongres Wspólnoty Rozwoju postanawia: Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Eddard Noqtern - 19.09.2016 Dziękuję za przygotowanie projektu uchwały. Jeśli ktoś chciałby zgłosić poprawkę proszony jest o uczynienie tego do jutrzejszego wieczoru - godziny 22. Odp: VII Zwycięski Kongres Wspólnoty Rozwoju - Tadeusz Krasnodębski - 19.09.2016 Proponuję wprowadzić przepis, o którym wspominał Lider: (11.09.2016, 22:07:18)Eddard Noqtern link napisał(a):Każdy członek partii musiałby wejść w skład minimalnie jednego a maksymalnie dwóch klubów. Poprawka miałaby brzmieć: Cytat:2. W skład biur wchodzą wszyscy zainteresowani członkowie Wspólnoty. Każdy z członków Partii musi wchodzić w skład nie mniej niż jednego oraz nie więcej niż dwóch biur. Zarząd powołuje dyrektora biura spośród działających w nim członków Wspólnoty. |