Forum Republiki Bialeńskiej
Konferencja prasowa po przyjęciu nowej Konstytucji - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Peryferia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-8.html)
+--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-331.html)
+---- Dział: Archiwum instytucji i partii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-472.html)
+----- Dział: Wolność i Niepodległość (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-211.html)
+----- Wątek: Konferencja prasowa po przyjęciu nowej Konstytucji (/thread-7085.html)

Strony: 1 2

RE: Konferencja prasowa po przyjęciu nowej Konstytucji - Tadeusz Krasnodębski - 27.12.2016

Nie mam nic więcej do dodania w tej dyskusji, w pełni podpisuję się pod wypowiedzią Severina, Karolu.

RE: Konferencja prasowa po przyjęciu nowej Konstytucji - Frederick Hufflepuff - 27.12.2016

Szanowni Państwo!

Jestem nader ciekaw, jakie kroki, zdaniem Panów Posłów, będzie musiał podjąć Parlament i/lub inne organy władzy państwowej, w przypadku niepowodzenia zamiarów autorów Konstytucji, to znaczy wtedy, gdy wprowadzone zapisy nie przyniosą zapowiadanego wzrostu aktywności, zwłaszcza w lennach i samorządach, wzrostu znaczenia Rzeszy Bialeńskiej i parlamentu Rzeszy, a także aktywizacji Rady Przysięgłych i usprawnienia pracy wymiaru sprawiedliwości Republiki?

RE: Konferencja prasowa po przyjęciu nowej Konstytucji - Tadeusz Krasnodębski - 27.12.2016

Fredericku!

Przede wszystkim uważam, że trzeba dać nowej Konstytucji trochę czasu - moim zdaniem co najmniej 2-3 miesiące. Jeśli po tym czasie dwuizbowy Parlament, a co za tym idzie nasz pomysł aktywizacji lenn, okaże się fiaskiem, można będzie pomyśleć o powrocie do unikameralizmu. Zaznaczam słowo "można": nawet gdyby aktywizacja majątków lennych się nie udała, Konstytucja utworzona jest w taki sposób, że pozostawienie obu izb nie będzie wówczas w żaden sposób blokować procesu legislacyjnego ani paraliżować Republiki.
Jeśli chodzi o wymiar sprawiedliwości, tutaj również ustawa zasadnicza nic nie będzie blokować. Do tej pory nie było chętnych do pełnienia funkcji Ławnika z uwagi na liczne incompatibilitas. Nowa Konstytucja nie reguluje niepołączalności stanowisk z urzędem Ławnika. Zatem niepołączalność w Radzie będzie można w przyszłości regulować po prostu nowelizacją Ustawy o sądownictwie, zamiast ciągłego zmieniania Konstytucji. Duże ułatwienie.

Odpowiadając więc na Twoje pytanie, w przypadku skrajnego niepowodzenia reform proponowanych przez nas w nowej ustawie zasadniczej, wystarczającym lekarstwem będzie odpowiednia nowelizacja zwykłych ustaw bez ciągłego ruszania Konstytucji.

RE: Konferencja prasowa po przyjęciu nowej Konstytucji - AndrzejSwarzewski - 27.12.2016

Ja mam cały czas jedną wątpliwość odnośnie nowego ustroju, którą jednak w czasie głosowania przemilczałem.
Mianowicie, chodzi o to, że w Sejm Rzeszy będzie wchodzić szlachta. Obecnie też tak jest, ale obecnie jest to tylko samorząd, a zasadą zawsze było, iż Republika Bialeńska jest neutralna światopoglądowa, a przywileje szlacheckie trochę się z tym kłócą (aczkolwiek nie musisz mi przypominać głosów ważonych, Macieju! Wink ). Liczę na to, że przedstawicie jakieś argumenty odnośnie tych przywilejów i mnie przekonacie. Wink

RE: Konferencja prasowa po przyjęciu nowej Konstytucji - Maciej Kamiński - 27.12.2016

Jeżeli ktoś ma zamiar w odpowiedzi na powyższe rzucić pomysł likwidacji instytucji szlachectwa, to niech proszę odłączy sobie Internet przed wysłaniem posta.

(27.12.2016, 22:05:28)Maciej Kamiński napisał(a): Jeżeli ktoś ma zamiar w odpowiedzi na powyższe rzucić pomysł likwidacji instytucji szlachectwa, to niech proszę odłączy sobie Internet przed wysłaniem posta.

No ze strony WiNu nie musisz się tego obawiać. Może jesteśmy trochę liberalni w kwestiach organizacji państwa, ale bez przesady. Wink

Andrzeju! Jeśli chodzi o szlachtę w Sejmie, prawo głosu mieliby tylko szlachcice aktywni spełniający ustawowe warunki. Rzeczywiście pozostali nie mogliby oddawać głosu, ale dalej należeliby przecież do szlachty. Prawo decydowania w Sejmie byłoby więc dodatkowym przywilejem, ale jego brak nie przekreślałby nikomu tytułów szlacheckich i nie miałby na nie żadnego wpływu.

RE: Konferencja prasowa po przyjęciu nowej Konstytucji - AndrzejSwarzewski - 27.12.2016

A co z osobami, które z powodów ideowych rezygnują ze szlachectwa?

W kryteria należy zawrzeć m.in. wymaganie bycia szlachcicem, posiadania tytułu szlacheckiego i folwarków.

RE: Konferencja prasowa po przyjęciu nowej Konstytucji - Hewret von Thorn - 27.12.2016

(27.12.2016, 22:05:28)Maciej Kamiński napisał(a): Jeżeli ktoś ma zamiar w odpowiedzi na powyższe rzucić pomysł likwidacji instytucji szlachectwa, to niech proszę odłączy sobie Internet przed wysłaniem posta.

Ja bym zrezygnował z określenia "szlachectwo", "szlachcic", ponieważ jest/są to pojęcie/a zarezerwowane dla monarchii stanowych. Nieodłącznie z to formą rządów budzące skojarzenia.

Po prostu wprowadziłbym tutaj nazwę "elektorów", bo w końcu wybierają sobie sami przedstawiciela, reprezentującego ich przed pozostałymi osobami oraz przed instytucjami państwowymi. Również zniósł bym nazwę "folwark", a wprowadziłbym, np: "wdzięcznie" - gratifikusy (państwo pragnie się odwdzięczyć za wkład w jego rozwój, stąd przyznaje swoim mieszkańcom za pośrednictwem prezydenta gratifikus, które m.in. wpływają na pozycje na liście wyborczej).

Nazwa pochodzi z łaciny.

Jednakże od samego początku, od ponad trzech lat tytuły szlacheckie funkcjonują w Bialenii. To chyba już ostatnie, co zostało po pierwotnym ustroju. Naprawdę musimy wszystko zmieniać, nawet jak dobrze działa? Tytuły równorzędne do szlacheckich oczywiście można stworzyć, jednakże całkowitej rezygnacji z nich jestem stanowczo przeciwny.

RE: Konferencja prasowa po przyjęciu nowej Konstytucji - Hewret von Thorn - 27.12.2016

To tylko moja luźna myśl, której i tak nikt nie wprowadzi w życie.

RE: Konferencja prasowa po przyjęciu nowej Konstytucji - Maciej Kamiński - 28.12.2016

(27.12.2016, 22:56:10)Hewret Faradobus napisał(a):

Ja bym zrezygnował z określenia "szlachectwo", "szlachcic", ponieważ jest/są to pojęcie/a zarezerwowane dla monarchii stanowych. Nieodłącznie z to formą rządów budzące skojarzenia.

Po prostu wprowadziłbym tutaj nazwę "elektorów", bo w końcu wybierają sobie sami przedstawiciela, reprezentującego ich przed pozostałymi osobami oraz przed instytucjami państwowymi. Również zniósł bym nazwę "folwark", a wprowadziłbym, np: "wdzięcznie" - gratifikusy (państwo pragnie się odwdzięczyć za wkład w jego rozwój, stąd przyznaje swoim mieszkańcom za pośrednictwem prezydenta gratifikus, które m.in. wpływają na pozycje na liście wyborczej).

Nazwa pochodzi z łaciny.
I co ja mówiłem? Rojber z Ciebie, Hewret.
Że nie wspomnę o tym, jak ostatnia próba takich kombinacji się zakończyła.

RE: Konferencja prasowa po przyjęciu nowej Konstytucji - Hewret von Thorn - 28.12.2016

(28.12.2016, 00:28:09)Maciej Kamiński napisał(a): I co ja mówiłem? Rojber z Ciebie, Hewret.

Do usług! Big Grin

RE: Konferencja prasowa po przyjęciu nowej Konstytucji - Wergiliusz Postawny - 28.12.2016

Nie usuwajcie szlachciców, bo Kamiński straci najwięcej folwarków. Big Grin

Hewret z łaciną jest jak czepialstwo Kamińskiego o brakujące kropki w celu udowodnienia swej mundrości. Big Grin