![]() |
|
Co dalej z Sądem Ludowym? - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +---- Dział: Opiniotwórczość (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-76.html) +---- Wątek: Co dalej z Sądem Ludowym? (/thread-7234.html) |
RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - AndrzejSwarzewski - 30.01.2017 Cytat:Masz na myśli komitety? Nie, źle się wyraziłem, miałem na myśli pierwotny system Republiki Bialeńskiej. Komitety to trochę utopia, bo jest za duże rozdrobnienie i w rezultacie niemalże nikt nie czuje się zobowiązany, żeby coś robić. Poza tym, IMO prezydent musi wszystko trzymać w garści.Cytat:Wtedy ta pierwsza powinna być bardziej uprzywilejowana, żeby zbyt duża władza nie skupiała się w rękach jednej osoby. Czyli system parlamentarny. A nie jestem do niego w pełni przekonany. Więc (uwaga, ryzykowna teza!) powróćmy do wyboru prezydenta przez Parlament? RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - Maciej Kamiński - 30.01.2017 Zupełnie pierwotny system per se to był zbliżony do abachaskiego z czasów ichniej świetności. RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - Tadeusz Krasnodębski - 30.01.2017 (30.01.2017, 22:55:35)AndrzejSwarzewski napisał(a): Więc (uwaga, ryzykowna teza!) powróćmy do wyboru prezydenta przez Parlament? Liberum veto! Jedyny system parlamentarny, jakiemu jestem w stanie zaufać, to ten szwajcarski, gdzie władza parlamentu jest niewyobrażalna i w sumie deputowani mogą wszystko, wybierają sami Prezydenta, akceptują jego Gabinet, sprawują władzę sądowniczą... Tylko wówczas musi ich być dużo. Bardzo dużo. RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - Severino Castiglioni - 30.01.2017 Z drugiej strony czemu kiedyś nie spróbować włoskiego parlamentaryzmu? RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - Tadeusz Krasnodębski - 30.01.2017 Włoskiego?
RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - Maciej Kamiński - 30.01.2017 Pomału się do tych standardów zbliżamy, jeszcze trochę i też przekroczymy 30 głosowań nad samym wyborem Marszałka. RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - Hewret von Thorn - 30.01.2017 Proponuję znieść funkcję głowy państwa, znieść Rząd, znieść sądy... Niech obywatele sprawują władzę bezpośrednią poprzez uchwalony mandat zaufania w danej kwestii. Ktoś chce zostać dyplomatą? Nie ma sprawy, zostanie ambasadorem w Sarmacji i będzie pracował na rzecz polepszenia stosunków. RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - Severino Castiglioni - 30.01.2017 A ja uważam, że można zaryzykować pójście w stronę monarchii elekcyjnej i parlamentarnej. RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - AndrzejSwarzewski - 30.01.2017 A wtedy to już nikt nie będzie się czuł za nic odpowiedzialny. Chcesz anarchii? Przyprowadź nowych ludzi, którzy mają dużo chęci. Prezydent jest nam niezbędnie potrzebny. EDIT: To oczywiście do Hewreta. Monarchia? To zagrozi naszej oryginalności. Poza tym, kto na tron? RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - Hewret von Thorn - 30.01.2017 (30.01.2017, 23:35:14)AndrzejSwarzewski napisał(a): A wtedy to już nikt nie będzie się czuł za nic odpowiedzialny. Przecież obecnie nikt się nie czuje za nic odpowiedzialny w kwestii polityki. Zaglądamy do Bialenii wyłącznie z przyzwyczajenia. )
RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - Maciej Kamiński - 30.01.2017 (30.01.2017, 23:34:11)Severino Castiglioni-Faradobus napisał(a): A ja uważam, że można zaryzykować pójście w stronę monarchii elekcyjnej i parlamentarnej.Sorry Batory, było referendum w temacie. Obywatele niezwykle wyraźnie się sprzeciwili tego typu pomysłom na poziomie ogólnokrajowym. RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - AndrzejSwarzewski - 30.01.2017 (30.01.2017, 23:39:46)Hewret Faradobus napisał(a): Przecież obecnie nikt się nie czuje za nic odpowiedzialny w kwestii polityki.Ja jako prezydent czułem się odpowiedzialny za kreowanie jakiejś aktywności. RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - Severino Castiglioni - 31.01.2017 Ja tak samo w miarę możliwości. Monarchia byłaby elekcyjna, czynne i bierne prawo wyborcze miałby Sejm Rzeszy. Monarchą zostawałby któryś z nobilitowanych. Głosy ważone ilością folwarków. Cesarstwo Bialeńskie.
RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - Tadeusz Krasnodębski - 31.01.2017 Bialenia to Republika. Nie róbmy z niej kolejnej monarchii. To nie bylibyśmy my. RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - Frederick Hufflepuff - 31.01.2017 Mieliśmy debatować nad kształtem wymiaru sprawiedliwości, a zrodziła się z tego bardzo poważna dyskusja o przyszłości Bialenii i jej ustroju. Moim zdaniem skrajne reformy ustrojowe nie przyniosą nam żadnych pozytywnych, wymiernych korzyści, mogą jedynie wprowadzić chaos, zamieszanie i jeszcze bardziej zmniejszyć aktywność. Santania i Burgia, której byłem wielokrotnym Prezydentem, poprzez zmianę ustroju także chciała wpłynąć na te sprawy, o których mówicie, i się nie powiodło. Oczywiście, Bialenia jest w tej chwili w nieporównywalnie lepszej kondycji niż SiB, ale ten przykład, który podałem, potwierdza zasadę. Powinniśmy skupić się na naprawie obecnego ustroju, zachować silną władzę Parlamentu i Prezydenta oraz odrębność władzy sądowniczej. RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - Severino Castiglioni - 31.01.2017 Przygotuję projekt reformy sądownictwa, dajcie mi czas do końca tygodnia. A odnośnie zmian ustrojowych - jak zapatrujecie się na dwuizbowy Parlament, ale nieco inaczej niż obecnie. To znaczy Sejm z uprawnionymi do uczestnictwa lennikami jako bezkadencyjna I izba, posiadająca pełną władzę legislacyjną, mogącą decydować o wszystkich sprawach jak obecnie ZL, a druga izba to wybieralne Zgromadzenie Ludowe, które pełniłoby rolę typowej drugiej Izby, czyli oddalało ustawy Sejmu, uchwalało poprawki itp. Tylko druga izba musiałaby być elitarna, czyli max. 3 osoby na kadencję 3 miesięczną. RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - Maciej Kamiński - 31.01.2017 (31.01.2017, 00:29:32)Severino Castiglioni-Faradobus napisał(a): Ja tak samo w miarę możliwości.Ooooo nie. Jeżeli z jakiegoś dziwnego powodu znajdzie się poparcie dla tego projektu, to do objęcia tronu uprawniony mógłby być co najwyżej szeroko rozumiany Dom Aleksandryjski, jak go kiedyś Fiodor nazwał. (31.01.2017, 15:26:00)Severino Castiglioni-Faradobus napisał(a): A odnośnie zmian ustrojowych - jak zapatrujecie się na dwuizbowy Parlament, ale nieco inaczej niż obecnie. To znaczy Sejm z uprawnionymi do uczestnictwa lennikami jako bezkadencyjna I izba, posiadająca pełną władzę legislacyjną, mogącą decydować o wszystkich sprawach jak obecnie ZL, a druga izba to wybieralne Zgromadzenie Ludowe, które pełniłoby rolę typowej drugiej Izby, czyli oddalało ustawy Sejmu, uchwalało poprawki itp. Tylko druga izba musiałaby być elitarna, czyli max. 3 osoby na kadencję 3 miesięczną.Szczerze, jak bardzo przeciwny podczas głosowań kształtowi jaki mamy obecnie nie byłem, to muszę powiedzieć, że chciałbym zobaczyć, jak to zacznie działać, kiedy już... no cóż, zacznie działać. RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - Severino Castiglioni - 31.01.2017 (31.01.2017, 17:36:22)Maciej Kamiński napisał(a):(31.01.2017, 00:29:32)Severino Castiglioni-Faradobus napisał(a): Ja tak samo w miarę możliwości.Ooooo nie. Jeżeli z jakiegoś dziwnego powodu znajdzie się poparcie dla tego projektu, to do objęcia tronu uprawniony mógłby być co najwyżej szeroko rozumiany Dom Aleksandryjski, jak go kiedyś Fiodor nazwał. W zasadzie Sejm Rzeszy wręcz nie chce zacząć działać. Ale teraz mamy taki dwutorowy ten parlament, bardzo oryginalny i nietypowy. RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - Maciej Kamiński - 31.01.2017 Cytat:W zasadzie Sejm Rzeszy wręcz nie chce zacząć działać. Ale teraz mamy taki dwutorowy ten parlament, bardzo oryginalny i nietypowy.I to jest właśnie mój koronny argument za jego utrzymaniem póki co. RE: Co dalej z Sądem Ludowym? - Severino Castiglioni - 31.01.2017 (31.01.2017, 18:04:09)Maciej Kamiński napisał(a):Cytat:W zasadzie Sejm Rzeszy wręcz nie chce zacząć działać. Ale teraz mamy taki dwutorowy ten parlament, bardzo oryginalny i nietypowy.I to jest właśnie mój koronny argument za jego utrzymaniem póki co. Zgadzam się, bo nasz ustrój jest ciekawy. Byłby jeszcze bardziej, gdyby Brodrię włączyć do Rzeszy Bialeńskiej. |