![]() |
|
Debata o przyszłości Uniwersytetu - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Organy i instytucje państwowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-9.html) +--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-133.html) +---- Dział: Plac Uniwersytecki im. Jana Dzbana (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-143.html) +---- Wątek: Debata o przyszłości Uniwersytetu (/thread-7601.html) |
RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Hewret von Thorn - 05.06.2017 Podlinkuj. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Severino Castiglioni - 06.06.2017 Na Uniwersytecie Rotryjskim zmiany polegają na uproszczeniu jednostek naukowych. Powstaną tylko wydziały tak jak na UB. Dokładnie trzy - prawa, historii i teologii. Poza tym każdy będzie mógł publikować swoje referaty czy przemyślenia i dyskutować na ich temat. Na tej podstawie dziekani czy rektor mogą nadawać tytuły i stopnie. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Ametyst Faradobus - 06.06.2017 Na UJ-ocie kiedyś tak było i dobrze było. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Severino Castiglioni - 07.06.2017 RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Hewret von Thorn - 07.06.2017 https://www.youtube.com/watch?v=0IhX3eGEIns RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Severino Castiglioni - 07.06.2017 RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Ametyst Faradobus - 07.06.2017 To się nazywa poziom akademicki! Jeżeli JM Rektor nie będzie uprzejmy wykazywać aktywności strona rządowa poprze ideję jego odwołania. Trzeba też pomyśleć o ewentualnym następcy. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Adam Peterelli - 07.06.2017 Nie jesteśmy tu w mikronacjach na życie tylko dla dobrej zabawy. Wszystko się powinno tu kręcić w okół funkcjonalności. Osobiście wyobrażałem, że licencjat to strona A4, magister to 2-3, a dr. to co najmniej 7 i dwa poprzedzające artykuły. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Severino Castiglioni - 07.06.2017 (07.06.2017, 21:34:08)Adam Peterelli napisał(a): Nie jesteśmy tu w mikronacjach na życie tylko dla dobrej zabawy. Wszystko się powinno tu kręcić w okół funkcjonalności. W takim wypadku nie będzie studentów. Dzisiaj ludziom nie chce się w realnym życiu tyle pisać, a co dopiero w wirtualu. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Ametyst Faradobus - 07.06.2017 (07.06.2017, 21:34:08)Adam Peterelli napisał(a): Nie jesteśmy tu w mikronacjach na życie tylko dla dobrej zabawy. Wszystko się powinno tu kręcić w okół funkcjonalności. Na miłość Sternikowską, już realnej nauce niepotrzebne jest to zdurniałe kryterium, a co dopiero tutaj. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Adam Peterelli - 08.06.2017 No nie wiem. W realu to musiałem napisać 50 stron czystego tekstu, Times new roman, 12 pt, aby dostać licencjat ![]() Na jakiej podstawie chcecie coś nadawać, jeżeli nie ma kryterium? Przecież to by były zwykłe kursy. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Ametyst Faradobus - 08.06.2017 Kryterium jakościowe to w nauce jedyne słuszne kryterium. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Bajtuś - 08.06.2017 Mój kolega napisał pracę magisterską na 1 strone papieru A4 i otrzymał ocene bardzo dobra. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Severino Castiglioni - 08.06.2017 Wszystko zależy od dziedziny, ale musimy rozgraniczyć real od wirtuala. Ja w poprzednim wcieleniu (Aldobrandini) i obecnym pisałem w miarę długie prace pod określoną liczbę znaków, ale chyba byłem jedną z ostatnich takich osób. PS. Ponoć na UJocie doktorat z prawa ma mieć 600 stron. I tak tworzą się gnioty pełne powtórzeń, żeby osiągnąć normę. A recenzenci płaczą. PS 2. Myślę, że dobrym Rektorem byłby dr net. Ametyst Faradobus. To krynica mądrości, na dodatek zawsze ma wiele pytań, na które nie może uzyskać odpowiedzi.
RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Adam Peterelli - 08.06.2017 No tak, ale my mówimy o 1-7 stronach. Np. napisane wcześniej artykuły są zaliczane i sama praca ma góra 2 strony. Nie wyobrażam sobie dr. net. z artykułem zawartym w 1 stronie. Chyba, że faktycznie to będzie jakaś formuła wyznaczająca jakość mikronacji. Złoty wzór
RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Ametyst Faradobus - 09.06.2017 Różnie bywa, zależy od dziedziny. Prosty przykład - filologowie piszą nawet prace licencjackie w języku obcym i siłą rzeczy ich prace są krótsze. Wiedza jest rzeczą na tyle elastyczną, że aby w sposób należyty przedstawić jakieś wartościowe wnioski trzeba poświęcić na to kilka stron. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Tadeusz Krasnodębski - 12.06.2017 Prezydencie, uważam, że pierwszym krokiem w kwestii reform powinna być zmiana nieaktywnego rektora. Nie wątpię, że Andrzej się nadaje - ale niech obejmie ten urząd, gdy ustanie realioza. Do tego czasu powinniśmy znaleźć innego kandydata, który udźwignie UB i reformy. Druga sprawa - proponuję zorganizować spotkanie rektorów i kadry naukowej najważniejszych szkół wyższych z innych państw i wspólnie omówić kwestię uczelni na Pollinie. Kwestia trzecia - rozpocząłem w Rotrii przewód doktorski z prawa. Jeśli uzyskam stopień, chętnie mogę popracować na naszym Wydziale Prawa. Może coś ruszy. Mam kilka pomysłów na różne wykłady. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Ametyst Faradobus - 12.06.2017 Oczywiście, śpiący rektor jest nam niepotrzebny. Mam nadzieję, że wśród Bialeńczyków znajdzie się ktoś, kto będzie gotów podjąć się tego zadania. Konferencja rektorów to też byłaby fajna rzecz i Bialenia mogłaby podjąć taką inicjatywę. Co do wykładów to gorąco zachęcam. Sam planuję od dawna coś takiego na WNSiP, ale jak dotąd nie mogę doczekać się etatu.
RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Hewret von Thorn - 12.06.2017 A może odpowiednik nagrody Nobla w dziedzinach: - mikronacyjnej kultury, - mikronacyjnej inicjatywy, - mikronacyjnej dyplomacji. RE: Debata o przyszłości Uniwersytetu - Tadeusz Krasnodębski - 12.06.2017 Świetny pomysł! Ustanowione jako uchwała ZL czy raczej jako akt prawny UB? |