Forum Republiki Bialeńskiej
"Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+---- Dział: Opiniotwórczość (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-76.html)
+---- Wątek: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. (/thread-7754.html)

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Hewret von Thorn - 22.09.2014

http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php?topic=1688.0;topicseen

Niech ZSKHiW poniesie koszta mobilizacji wojsk bialeńskich oraz niech pokryje straty spowodowane konfliktem na obszarze Republiki Bialeńskiej.
Wtedy pomyślny o wydaniu ciała.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Ronon Dex - 22.09.2014

A niech sobie wezmą tego trupa jak chcą... Co nam zależy? Z drugiej strony jakakolwiek odpowiedź oznaczałaby by, że uznajemy ich za stronę, z którą w ogóle chcemy gadać.

Jak dla mnie (prywatnie) to ostatnie wydarzenia to koniec jakiegokolwiek kontaktu i polemiki z tymi błaznami. Jeżeli jednak symboliczne "wydanie ciała" spowoduje to co napisano:

W imieniu Komisarza do spraw Dyplomacji Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirshbergii i Weerlandu gwarantujemy zaprzestanie wszelkich sporów i konfliktów zbrojnych, jak również cała nacja Hirshbergii i Weerlandu ubolewa nad inwazją na ziemie bialeńskie.

Czyli, że to całe ZSKHiW będzie się trzymało od nas z daleka - to może warto dokonać tego "symbolicznego gestu". Armia Bialeńska co prawda w obliczu jednej z najbardziej ohydnych zbrodni wojennej jaką jest uczynienie z cywilnych zakładników "żywych tracz" nie dawała pardonu czyli jeńców nie brała - to jednak nie zamierza mścić się na zwłokach. Dlatego też zadeklarowaliśmy, że Zielony Kościół (który zachował się patriotycznie w obliczu konfliktu) może pochować ich zgodnie z dowolnym obrządkiem religijnym.

Zwłoki zabitych "żołnierzy" ZSKHiW (w tym wspomnianego Laszka) są więc w gestii Zielonego Kościoła - proszę więc zwracać się do niego w tej kwestii. Siły Zbrojne narzucają jednak jeden warunek - transport zwłok zostanie dokonany za pomocą statku/samolotu (?) państwa neutralnego... może byś to sprzęt należący do RLS - tutaj problemu nie ma.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Siergiej Makłow - 22.09.2014

(22.09.2014, 19:54:31)Krzysztof Razorblade link napisał(a): Czyli, że to całe ZSKHiW będzie się trzymało od nas z daleka - to moze warto

Tak twierdzi strona hirshbersko-weerlandzka. Ja tutaj jestem obserwatorem i wysunąłem propozycję w H-W dot. mediacji jako państwo trzecie, jako iż stosunki między RB a ZSKHiW oraz jej obywatelami są jakie są.

@edit: Tak więc możemy przysłać jakiegoś An-124 (26 będzie za mała) z naszej strony i weźmiemy tyle ciał, ile możemy, w tym ciało Laszka. Zwrócę się do kościoła, oczywiście.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Ronon Dex - 22.09.2014

Siergiej - miałem chwilową awarię... część posta "ucięło" - mój wcześniejszy post dopiero teraz jest kompletny.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Feliks Spirkin - 23.09.2014

A co sądzicie o tym, by stworzyć Ministerstwo Sytuacji Nadzwyczajnych? Zajmowałoby się np. zapewnieniem funkcjonowania oraz dalszego rozwoju Bialenii w skrajnych sytuacjach, w przypadku awarii forum kierowałoby akcją "ratunkową" i np. podejmowałoby decyzje dot. przejścia na inne forum itd. Nawet w przypadku jakiś fabularnych wojen mogłoby zająć się obroną cywilną i współpracą z MON.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Maciej Kamiński - 23.09.2014

(23.09.2014, 15:31:30)Kubiłaj Ugedej Jahołdaj link napisał(a): A co sądzicie o tym, by stworzyć Ministerstwo Sytuacji Nadzwyczajnych? Zajmowałoby się np. zapewnieniem funkcjonowania oraz dalszego rozwoju Bialenii w skrajnych sytuacjach, w przypadku awarii forum kierowałoby akcją "ratunkową" i np. podejmowałoby decyzje dot. przejścia na inne forum itd. Nawet w przypadku jakiś fabularnych wojen mogłoby zająć się obroną cywilną i współpracą z MON.
Od tego mamy odpowiednie, konstytucyjne organy.

A po co robić kilka nie aktywnych konstytucyjnych organów, kiedy może być jeden i będzie miał szanse być aktywny o wiele częściej? ^^

(23.09.2014, 16:56:25)Kubiłaj Ugedej Jahołdaj link napisał(a): A po co robić kilka nie aktywnych konstytucyjnych organów, kiedy może być jeden i będzie miał szanse być aktywny o wiele częściej? ^^
A jak często przewidujesz poważne kryzysy? Do tej pory z Rady Ocalenia Narodowego skorzystaliśmy raz, i do tego nielegalnie.

A jak często przewidujesz poważne kryzysy?
Tego się nie da przewidzieć. ;D Być może dzisiaj się pokłócimy i zostaną w kraju 3 osoby lub znowu wywiad obcego mocarstwa zepsuje na forum...albo co gorsza jakaś swołocz zaatakuje Bialenię. ^^ No i MSN w przypadku danej sytuacji może przejąć legalnie władze, przez co nie powtórzy się sytuacja jak było z RON.

Cóż... właśnie dlatego układaliśmy sukcesję władzy prezydenckiej, która teraz czeka na wprowadzenie (jak tylko uzbieramy więcej poprawek do Konstytucji).

Ale ta sukcesja jest dość średnim pomysłem...łatwiej jest spowodować kryzys w kraju niż pozbyć się 7 osób. ;D

(23.09.2014, 18:02:59)Kubiłaj Ugedej Jahołdaj link napisał(a): Ale ta sukcesja jest dość średnim pomysłem...łatwiej jest spowodować kryzys w kraju niż pozbyć się 7 osób. ;D
Lepiej ułożyć drabinkę niż dokładać kolejny stołek, na którym minister robiłby mniej więcej tyle co (każdy) MSW.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Feliks Spirkin - 27.09.2014

Wreszcie policja ma prawo bezkarnie strzelać do każdego! Smile

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Kristian Arped - 27.09.2014

Do każdego, kto łamie przepisy. Big Grin

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Jan Kaniewski - 27.09.2014

Można się spierać o różne rzeczy, ale kwestia zablokowania wglądu do prac parlamentu każdemu "przechodniowi" to dobra decyzja. Nie mówię tutaj o tym, że nie będzie przejrzystości jego prac. Gwarancję tego mają dać media. I w ten sposób prowadzimy do tego, że de facto staje się to zajęcie pełnowartościowe. Oczywiście media powinny mieć akredytacje do możliwości "zagladnięcia" do parlamentu.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Ronon Dex - 27.09.2014

Czyżbyś chciał zostać "medialną bestią"?    Tongue

A tak poważniej, to jednak mam wątpliwości czy prace Parlamentu powinny być niedostępnee publicznie. Moim zdaniem utajnienie niektórych obrad mogło by mieć jakiś sens - ale jakiś wyjątkowych, natomiast reszta powinna być jednak jawna dla społeczeństwa.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Maciej Kamiński - 27.09.2014

No, w sumie to mogę bezkarnie strzelać do każdego - skoro od kary (od teraz śmierci) za trolling nie przysługuje odwołanie... Miło, że obywatele tak ufają Policji.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Hewret von Thorn - 27.09.2014

A mieszkańcy Bialenii mogą posiadać na własność Magnuma, strzelbę, ew. wyrzutnię rakiet?

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Kristian Arped - 27.09.2014

Chyba nie jest to zakazane. xD

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Ronon Dex - 27.09.2014

(27.09.2014, 15:18:37)Hugon Hewret link napisał(a): A mieszkańcy Bialenii mogą posiadać na własność Magnuma, strzelbę, ew. wyrzutnię rakiet?

W sumie to jeszcze żadnych praw dotyczących posiadania broni nie robiliśmy... może w wolnym czasie. W sumie nawet firmę produkującą broń strzelecką tyle co z Michałem założyliśmy - nie było czasu jej rozkręcać, ale nie zapomnieliśmy o niej, na pewno ruszy...