![]() |
|
PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Zgromadzenie Ludowe V kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXX kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-168.html) +----- Wątek: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego (/thread-8055.html) |
RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Severino Castiglioni - 08.08.2017 Zgadzam się. Absolutny sprzeciw wobec postulatów o dopuszczeniu innych poza UB ośrodków naukowych. To był kluczowy punkt Reformy Swarzewskiego, która doprowadziła do ożywienia naszego uniwersytetu i jak Rejent Rejtan będę go bronił. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Tadeusz Krasnodębski - 08.08.2017 Jako że dyskusja wrze, przedłużam debatę do jutra wieczór. Jeśli zdąży do tego czasu ostygnąć, przejdziemy do głosowania, a jeśli nie - znów przedłużę. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Severino Castiglioni - 08.08.2017 Odłóżmy to do następnej kadencji. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Tadeusz Krasnodębski - 08.08.2017 Nie widzę przeszkód, aby przegłosować w tej. Jak wspominałem, projekt dotyczy przede wszystkim osobowości prawnej i w takim celu go złożyłem. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 09.08.2017 Jako pan i suweren IWA nie popre dyktatury wymierzonej w kucykowe ośrodki naukowe. Weto! RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Severino Castiglioni - 09.08.2017 Ręce opadają. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Tadeusz Krasnodębski - 09.08.2017 Smuci mnie nieodpowiedzialność Posłów. Zamiast dbać o rozwój naszego Uniwersytetu, debatują nad sytuacją, która od miesięcy nie miała miejsca, a nikt z Was nawet nie zgłosił stosownej poprawki. Mam tylko nadzieję, że Parlament nie zablokuje nadania uczelni osobowości prawnej, bo to o to właśnie w tej nowelizacji chodzi, co wielokrotnie podkreślałem. Wciąż zresztą nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytanie - w jakim celu powoływać kilka szkół wyższych, skoro nawet jedna ma problem z aktywnością i skoro ten przepis co najmniej od lutego nigdy nie stwarzał problemów? Stwierdzenie "niech rynek zweryfikuje" jest tak bardzo niekonkretne i w pewnym sensie "zlewcze", że mnie nie satysfakcjonuje. Podobnie słowa o tym, że "może ktoś będzie miał fajny pomysł na uczelnię wyższą" - no to zapraszamy na UB. Panowie Posłowie i Ekscelencja Prezydent wiele mówią, ale nie widzę w tym gadaniu żadnej sensownej argumentacji i choćby minimalnej konfrontacji z moim i Paolo punktem widzenia... RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Severino Castiglioni - 09.08.2017 Opozycja totalna. Powtarzanie jak mantry słabego argumentu i głuchota na logiczne słowa. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Frederick Hufflepuff - 09.08.2017 Zgłaszam poprawkę: Cytat:Artykuł 2. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Tadeusz Krasnodębski - 09.08.2017 Cieszę się, że wreszcie ktoś podjął merytoryczne działania, choć wciąż nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytanie. Szkoda, bo naprawdę wygląda to tak, jakby Panowie Prezydent i Posłowie byli przeciwko tylko dla samego faktu bycia przeciwko. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Ametyst Faradobus - 09.08.2017 Ja nie jestem jakimś zatwardziałym przeciwnikiem monopolu dla UB. Po prostu uważam, że lepiej dać na przyszłość możliwość działania, ale mam świadomość, że w gruncie rzeczy to na dzień dzisiejszy niewiele zmienia. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Severino Castiglioni - 09.08.2017 (09.08.2017, 16:41:20)Ametyst Faradobus napisał(a): Ja nie jestem jakimś zatwardziałym przeciwnikiem monopolu dla UB. Po prostu uważam, że lepiej dać na przyszłość możliwość działania, ale mam świadomość, że w gruncie rzeczy to na dzień dzisiejszy niewiele zmienia. To wtedy będziemy rozważać. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Hewret von Thorn - 09.08.2017 A może jakaś tam uczelnia rotryjska będzie chciała otworzyć oddział zamiejscowy? RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Tadeusz Krasnodębski - 09.08.2017 Ja kiedyś proponowałem utworzenie w Bialenii seminarium, które mogłoby zaktywizować diecezję wolnogradzką (praktyki dla diakonów, potem uroczyste przyjmowanie do prezbiteratu itd.). Pytanie, czy UR by chciał. Ale to moim zdaniem jedyna forma, w jakiej można by otworzyć wydział zamiejscowy - bo jakikolwiek inny to byłoby dublowanie uczelni, o którym tu debatujemy. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Ametyst Faradobus - 09.08.2017 To też jest argument. Przecież nie będziemy kształcić kleryków na UB. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Severino Castiglioni - 09.08.2017 Kleryków kształci biskup diecezjalny według swojej woli. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Tadeusz Krasnodębski - 09.08.2017 No to w takim razie seminarium byłoby niewykorzystywane. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Severino Castiglioni - 09.08.2017 Obecnie odeszliśmy od seminarium w klasycznym kształcie na rzecz kursów indywidualnych. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Tadeusz Krasnodębski - 10.08.2017 Przechodzimy do głosowania, przedmiotem projekt z posta otwierającego i poprawka Fredericka. ZA projektem, PRZECIW poprawce. RE: PU o zmianie ustawy o systemie szkolnictwa wyższego - Severino Castiglioni - 10.08.2017 ZA projektem, PRZECIW poprawce. |