![]() |
|
Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Organy i instytucje państwowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-9.html) +--- Dział: Uniwersytet Bialeński (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-133.html) +---- Dział: Wydział Prawa i Humanistyczno-Społeczny (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-145.html) +---- Wątek: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej (/thread-8917.html) |
RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Tadeusz Krasnodębski - 08.02.2018 (08.02.2018, 19:44:51)Maciej Kamiński napisał(a): Czemu wyskakujesz z definicją donuta, skoro rozmawialiśmy o donatach? To nie jest to samo? :O RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Maciej Kamiński - 08.02.2018 (08.02.2018, 19:50:06)Tadeusz Krasnodębski napisał(a):Donut ma lukier/polewę na wierzchu i nic w środku, donat ma nadzienie w środku i coś na wierzchu (może być polewa, ale cukier puder też nie jest herezją), natomiast oponka ma tylko i wyłącznie cukier puder na wierzchu i nic w środku. Wszystkie trzy mają też kształt torusa, czym odróżniają się od pączków, które to mają kształt koła, deltoidu lub wybrakowanej gwiazdy Dawida (a w każdym razie - pełny i regularny).(08.02.2018, 19:44:51)Maciej Kamiński napisał(a): Czemu wyskakujesz z definicją donuta, skoro rozmawialiśmy o donatach? A przynajmniej tak uczą na mojej wsi, gdzie nauki wypływają od naszego piekarskiego dobroczyńcy, Wojciecha Jancy. W cywilizowanym świecie definicje mogą być odmienne. RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Tadeusz Krasnodębski - 08.02.2018 Doktor pączkologii Maciej Kamiński.
RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Antoni Kacper Burbon-Conti - 08.02.2018 (08.02.2018, 20:22:54)Maciej Kamiński napisał(a): Donut ma lukier/polewę na wierzchu i nic w środku, donat ma nadzienie w środku i coś na wierzchu (może być polewa, ale cukier puder też nie jest herezją), natomiast oponka ma tylko i wyłącznie cukier puder na wierzchu i nic w środku. Wszystkie trzy mają też kształt torusa, czym odróżniają się od pączków, które to mają kształt koła, deltoidu lub wybrakowanej gwiazdy Dawida (a w każdym razie - pełny i regularny). W takim razie trzeba Ci przyznać, że nieźle Cię wyedukowali na tej wsi. Mnie cywilizowany świat takich definicji nie nauczył, muszę korzystać z dobrodziejstw Wikipedii.
RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Antoni Kacper Burbon-Conti - 08.02.2018 Zastanawia mnie tylko, czemu nikt nie jadł faworków? [spoiler] I dobrze! Też ich nie lubię! [/spoiler]
RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Tadeusz Krasnodębski - 08.02.2018 Ja jadłem! Choć nie jestem fanem. Góra 3. RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Antoni Kacper Burbon-Conti - 08.02.2018 Jak dla mnie, faworki to samo ciasto z tłuszczem, nawet bez nadzienia chociaż jak pączki czy donaty Maciejowe. RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Bajtuś - 08.02.2018 Ja uwielbiam faworki ... lecz dla mnie to owoc zakazany. Ale dzisiaj pozwolono mi zjeść ... mam nadzieję przeżyć do jutra
RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Severino Castiglioni - 09.02.2018 I kolejna ankieta, tym razem w formie głosowania, aby sprawdzić czy plany pokryły się z rzeczywistością. RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Sheldon Anszlus Lovelace - 09.02.2018 Pytanie czy "Powyżej 5", a "Nie liczyłem, zjadłem ile byłem w stanie" to samo? RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Ametyst Faradobus - 09.02.2018 Ja zjadłem co prawda tylko jednego, ale zapchałem kremówką i ciastkiem hiszpańskim, aby w końcu przerzucić się na chaczapuri. RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Severino Castiglioni - 09.02.2018 (09.02.2018, 12:34:30)Sheldon Anszlus Lovelace napisał(a): Pytanie czy "Powyżej 5", a "Nie liczyłem, zjadłem ile byłem w stanie" to samo? Druga opcja to znacznie, znacznie powyżej 5.
RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Sheldon Anszlus Lovelace - 09.02.2018 (09.02.2018, 13:25:21)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Druga opcja to znacznie, znacznie powyżej 5. Uff to dobrze zaznaczyłem.
RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Maciej Kamiński - 09.02.2018 (08.02.2018, 20:24:34)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Doktor pączkologii Maciej Kamiński.Kradnę do sygny. (08.02.2018, 20:29:37)Antoni Kacper Burbon-Conti napisał(a): Zastanawia mnie tylko, czemu nikt nie jadł faworków?Bo faworki zawierają dużo ciasta i nie chrzęszczą w zębach tak fajnie, jak znacznie cieńsze chrusty. A co do ankiety drugiej - jednego, Jancowego pączka z polewą czekoladową, budyniem waniliowym i konfiturą wiśniową. RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Antoni Kacper Burbon-Conti - 09.02.2018 (09.02.2018, 17:43:46)Maciej Kamiński napisał(a): Jancowego pączka z polewą czekoladową, budyniem waniliowym i konfiturą wiśniową. To na bogato.
RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Severino Castiglioni - 10.02.2018 Jutro zaprezentuję wykład z wynikami badań.
RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Severino Castiglioni - 11.02.2018 Cytat: RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Tadeusz Krasnodębski - 11.02.2018 Panie Profesorze, muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczony, jak ciekawie można przedstawić temat, wydawałoby się, prozaiczny. Bo zastanówmy się - badania opinii publicznej i wykład dotyczący jedzenia pączków. Czy kogoś mogłoby to rzeczywiście zainteresować? Gdybym zobaczył ogłoszenie o takim wydarzeniu, poszedłbym na nie chyba tylko z ciekawości - żeby na własne oczy zobaczyć, jakimi głupotami zajmują się ludzie. Profesor jednak podszedł do sprawy całkiem poważnie i przygotował naprawdę interesujące oraz dość niespotykane wystąpienie. To pokazuje, że szkolnictwo jest dla absolutnie każdego - bo nawet z pozornie nieistotnych spraw można przygotować coś wyjątkowego. RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Severino Castiglioni - 11.02.2018 Dziękuję Magnificencjo Rektorze za miłe słowa.
RE: Tradycja "Tłustego Czwartku" w Republice Bialeńskiej - Maciej Kamiński - 12.02.2018 Powiem publicznie, że będę apelował o przynajmniej jeden folwark więcej dla Sewerysia przy okazji najbliższych nadań za to dzieło. Bo tak właśnie powinna wyglądać mikroświatowa nauka. Aż się przypomniał Kongres Znawców Rzeczy Niepotrzebnych na Uniwersytecie Salinaskim z października 2015. |