Forum Republiki Bialeńskiej
PU Kodeks Gospodarczy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej XXXIV kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-382.html)
+----- Wątek: PU Kodeks Gospodarczy (/thread-9058.html)

Strony: 1 2 3

RE: PU Kodeks Gospodarczy - Hewret von Thorn - 20.02.2018

(20.02.2018, 15:26:53)Antoni Kacper Burbon-Conti napisał(a): Jeżeli @Paweł Karol Medyceusz Zep się nie wyrobi, prosiłbym o drobne przedłużenie debaty, aby mógł na spokojnie przeczytać projekt.

Nie ma problemu, jednakże ja mogę maksymalnie do 7 dni.

Powyżej trzeba wspólną uchwałą.

RE: PU Kodeks Gospodarczy - Severino Castiglioni - 20.02.2018

Tyle wystarczy. Smile

RE: PU Kodeks Gospodarczy - Antoni Kacper Burbon-Conti - 21.02.2018

7 dni to trochę długo, ale jeżeli będzie taka konieczność, to niech tak będzie.

RE: PU Kodeks Gospodarczy - Maciej Kamiński - 23.02.2018

Wstaw przecinki przed: "oznacza to" w każdym paragrafie artykułu 2. Myślę też, że bialeny można śmiało nazwać po prostu walutą, skoro przepis o tym zniknął z ustawy zasadniczej.

No, czegoś udało mi się uczepić. A prawie mnie mieliście.

Oslo, najważniejsze - kto zmienił zieleń prefiksu debat na fiolet soku z gumijagód, wymagającego chleba do spożycia?

RE: PU Kodeks Gospodarczy - Hewret von Thorn - 23.02.2018

(23.02.2018, 20:13:49)Maciej Kamiński napisał(a): kto zmienił zieleń prefiksu debat na fiolet soku z gumijagód

Gumijagody mają pobudzać do udziału w debacie, więc zmiana jest jak najbardziej pozytywna.

Zieleń była zbyt podobna do zieleni z "zaakceptowanego projektu".

RE: PU Kodeks Gospodarczy - Antoni Kacper Burbon-Conti - 23.02.2018

(23.02.2018, 20:13:49)Maciej Kamiński napisał(a): Wstaw przecinki przed: "oznacza to" w każdym paragrafie artykułu 2. Myślę też, że bialeny można śmiało nazwać po prostu walutą, skoro przepis o tym zniknął z ustawy zasadniczej.

Poprawione zgodnie z sugestiami.

Może @"Paweł Karol Medyceusz Zep" znalazłeś już chwilę?

RE: PU Kodeks Gospodarczy - Severino Castiglioni - 24.02.2018

Art. 1 ust. 3 - czy tego nie ma w Konstytucji?

Art. 3 - nie ma już Zgromadzenia Ludowego, poza tym albo robimy ustawę zwykłą, albo specjalną i od tego zależy większość, a nie jakieś zgody Komisji.

Art. 5 - pochrzaniona numeracja.

Art. 7 - nie wiem o co w nim chodzi i po co on jest.

Art. 17 ust. 1 - co to jest prawo do zadłużania się?

RE: PU Kodeks Gospodarczy - Antoni Kacper Burbon-Conti - 24.02.2018

(24.02.2018, 14:21:51)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Art. 1 ust. 3 - czy tego nie ma w Konstytucji?
Niestety nie.

(24.02.2018, 14:21:51)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Art. 3 - nie ma już Zgromadzenia Ludowego, poza tym albo robimy ustawę zwykłą, albo specjalną i od tego zależy większość, a nie jakieś zgody Komisji.
Fakt, podczas zmieniania ZL na Parlament w ustawie, musiałem pominąć ten fragment. Generalnie sam również się zastanawiałem nad ustawą specjalną, jednak miałem wątpliwości, czy ta ustawa spełnia wymagania specjalnej. Chętnie pozostawię to decyzji Posłów.

(24.02.2018, 14:21:51)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Art. 5 - pochrzaniona numeracja.
Już poprawiam.

(24.02.2018, 14:21:51)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Art. 7 - nie wiem o co w nim chodzi i po co on jest.
Ogólne informacje z poprzednich ustaw.

(24.02.2018, 14:21:51)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Art. 17 ust. 1 - co to jest prawo do zadłużania się?
Możesz coś zaproponować?

RE: PU Kodeks Gospodarczy - Hewret von Thorn - 24.02.2018

Gdzieś widziałem propozycję określenia bialena po prostu "walutą" w tej ustawie, natomiast samą nazwę waluty umieścić w konstytucji.

Niegłupie.

Chyba nieco brakuje sensu nowelizowania Konstytucji dla błahostki.

RE: PU Kodeks Gospodarczy - Severino Castiglioni - 24.02.2018

Art. 7 jest niepotrzebny. Mówi o jakiś oczywistościach. Tak samo art. 17 ust. 1 to przecież wynika ze swobody umów. Lepiej skreślić ten ustęp.

Naniosę zmianę.

RE: PU Kodeks Gospodarczy - Antoni Kacper Burbon-Conti - 25.02.2018

Czy Panowie Posłowie mają jeszcze jakieś uwagi? Jeżeli nie, to zachęcam Pana Marszałka do przejścia do kolejnego punktu obrad.

RE: PU Kodeks Gospodarczy - Hewret von Thorn - 25.02.2018

Cytat:Zmiany w niniejszej ustawie mogą być dokonywane:
a) w razie wyrażenia na nie zgody przez Komisję na drodze uchwały - zwykłą większością głosów Posłów Zgromadzenia Ludowego;
b) w razie niewyrażenia na nie zgody przez Komisję na drodze uchwały - większością 2/3 głosów Posłów Zgromadzenia Ludowego.

To tylko kwestia nazewnictwa (regulowanej zresztą), ale skoro ustawa będzie nowa, to może warto byłoby nanieść obecną nazwę Parlamentu?

(25.02.2018, 10:27:59)Hewret von Thorn napisał(a): To tylko kwestia nazewnictwa (regulowanej zresztą), ale skoro ustawa będzie nowa, to może warto byłoby nanieść obecną nazwę Parlamentu?

Znowu o tym zapomniałem. Już poprawiam.

RE: PU Kodeks Gospodarczy - Severino Castiglioni - 25.02.2018

I nadal uważam, że to jest błąd legislacyjny. Albo robimy całość ustawa zwykła, albo specjalna, lecz Komisja nie powinna decydować w tej sprawie.

(25.02.2018, 13:06:01)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): I nadal uważam, że to jest błąd legislacyjny. Albo robimy całość ustawa zwykła, albo specjalna, lecz Komisja nie powinna decydować w tej sprawie.

Pawle, już mówiłem, że pozostawiam to decyzji Posłów.

Co projektodawca sądzi o zmianie nazwy projektu na "Ordynacja Podatkowa" i podniesieniu rangi do ustawy specjalnej?

Debatę przedłużam oczywiście, ale maksymalnie do jutra.

RE: PU Kodeks Gospodarczy - Severino Castiglioni - 25.02.2018

Będzie to niezgodne z Konstytucją.

(25.02.2018, 13:11:31)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Będzie to niezgodne z Konstytucją.

Odnosi się to do mojego pomysłu czy do pozostawienia tej kwestii Posłom?