Forum Republiki Bialeńskiej
Produkty na giełdzie - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Produkty na giełdzie (/thread-9215.html)

Strony: 1 2 3

RE: Produkty na giełdzie - Antoni Kacper Burbon-Conti - 11.03.2018

(11.03.2018, 20:17:35)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): @Antoni Kacper Burbon-Conti, czyli co z tymi usługami?

Mam teraz wrażenie, że tylko Ty o nie walczysz na giełdzie.

RE: Produkty na giełdzie - Tadeusz Krasnodębski - 11.03.2018

Bo wizja handlowania wyimaginowanymi, narracyjnymi i nieniosącymi nic ze sobą produktami mnie nie zadowala. Zamiast sprzedać samochód, z którym nabywca nic nie zrobi (i zamiast wydać później te bialeny na zegarek, z którym ja nic nie zrobię), wolę sprzedać usługę adwokata, a za zarobione pieniądze nabyć usługę grafika.

RE: Produkty na giełdzie - Mardred von Salvepol-Nova Vita - 11.03.2018

(11.03.2018, 20:25:57)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Bo wizja handlowania wyimaginowanymi, narracyjnymi i nieniosącymi nic ze sobą produktami mnie nie zadowala. Zamiast sprzedać samochód, z którym nabywca nic nie zrobi (i zamiast wydać później te bialeny na zegarek, z którym ja nic nie zrobię), wolę sprzedać usługę adwokata, a za zarobione pieniądze nabyć usługę grafika.

Z tym, że usługa jest zupełnie niepotrzebna na giełdzie, dlatego, że ma fizyczny wymiar w przeciwieństwie do zegarka lub samochodu.

Ale opieranie giełdy tylko albo przede wszystkim na wyimaginowanych produktach to głupota, bo bialeny wciąż będą tak samo symboliczne, jak są teraz, a ich ilość na koncie będzie służyła chyba tylko do cieszenia własnego oka. Powinniśmy naszą gospodarkę poświęcić właśnie na takie usługi, które rzeczywiście coś będą znaczyć.

No i nie wiem, dlaczego według Ciebie wystawienie na giełdzie "ADWOKAT" jest nie do przyjęcia.

(11.03.2018, 20:38:48)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Ale opieranie giełdy tylko albo przede wszystkim na wyimaginowanych produktach to głupota, bo bialeny wciąż będą tak samo symboliczne, jak są teraz, a ich ilość na koncie będzie służyła chyba tylko do cieszenia własnego oka.

Oczywiście. To prosta droga do śmierci systemu. Jeśli nic nie wymusza zakupu dobra materialnego to oczywiście nikt go nie kupuje. Dlatego w internetowych systemach gospodarczych usługi są dużo droższe. Np. w RWŚ taniej było kupić jacht niż zorganizować reklamę. Nie mniej - nie ma potrzeby by usługi wpisywać na giełdę bo umowa na forum zakończona przelewem daje zupełnie ten sam efekt.

RE: Produkty na giełdzie - Sheldon Anszlus Lovelace - 11.03.2018

Giełda ma być od przedmiotów. Nikt nie idzie do spożywczaka kupić wizyt.
Nie zapominajmy, że raz kupiona rzecz będzie widnieć w naszym majątku już cały czas. Więc muszą to być przedmioty, które służą jako odznaki bardziej.
Skrypt, który ma nam służyć za giełdę jest skryptem do odznak za BLN tak naprawdę.

RE: Produkty na giełdzie - Hewret von Thorn - 11.03.2018

Można też kupić inne byty, jak np: wykształcenie i maturę, żeby potem studiować na UB. Big Grin

(11.03.2018, 22:18:06)Hewret von Thorn napisał(a): Można też kupić inne byty, jak np: wykształcenie i maturę, żeby potem studiować na UB. Big Grin

Czyli takich studentów chcecie przyjmować? Z maturą na giełdzie kupioną?

RE: Produkty na giełdzie - Karol Medycejski - 11.03.2018

(11.03.2018, 22:19:50)LesterNowowicki napisał(a):
(11.03.2018, 22:18:06)Hewret von Thorn napisał(a): Można też kupić inne byty, jak np: wykształcenie i maturę, żeby potem studiować na UB. Big Grin

To byłby najmniejszy problem tzw. "v-nauki".

RE: Produkty na giełdzie - Maciej Kamiński - 11.03.2018

Ja tam dostałem za darmo doktorat z pączkologii, więc przyjmowanie za kupną maturę to nic takiego.

(11.03.2018, 22:44:37)Maciej Kamiński napisał(a):
(11.03.2018, 22:18:06)Hewret von Thorn napisał(a): Można też kupić inne byty, jak np: wykształcenie i maturę, żeby potem studiować na UB. Big Grin

Ja tam dostałem za darmo doktorat z pączkologii, więc przyjmowanie za kupną maturę to nic takiego.

Uważaj na sygnaturę, bo Cię oskarżę o posługiwanie się nienależytym tytułem. Mam w tym wprawę. B)

RE: Produkty na giełdzie - Maciej Kamiński - 11.03.2018

Wybronię się prostym argumentem, że naukowe są tylko tytuły netowe.

RE: Produkty na giełdzie - Antoni Kacper Burbon-Conti - 11.03.2018

(11.03.2018, 23:02:08)Maciej Kamiński napisał(a): Wybronię się prostym argumentem, że naukowe są tylko tytuły netowe.

I Maciej wygrał życie. Big Grin

Z odpowiednim sędzią I instancji szłoby obalić tę tezę... Tongue

RE: Produkty na giełdzie - Alberto Carlos de Médici y Zep - 13.03.2018

(11.03.2018, 18:56:28)Maciej Kamiński napisał(a): Automobil z limitowanej serii A-33, urokliwy, ale i mogący osiągać zawrotne prędkości (nawet do 120 km/h). Z opłacanymi dwoma szoferami.
Oraz złoty zegarek kieszonkowy, z mechanizmem de Aggenta. Wykonywane wyłącznie na specjalne zamówienie przez słynnych zegarmistrzów ze starego, szanowanego zakładu rodziny Moyewskich.

Jedno i drugie z wygrawerowanym logiem Starobialeńskiej Kompanii Handlowej.

<3

czy handel ludźmi, a raczej podludźmi, bo robactwem kugarskim, będzie możliwy? pytam poważnie, chętnie bym nabył takiego niewolnika do mojej rezydencji.

RE: Produkty na giełdzie - Maciej Kamiński - 13.03.2018

Po czorta Ci niewolnik, który przy pierwszej okazji odjedzie na koniu, koło którego stoi?
Poza tym, od kiedy handel ludźmi jest tu zabroniony?

RE: Produkty na giełdzie - Antoni Kacper Burbon-Conti - 14.03.2018

(13.03.2018, 00:37:30)Maciej Kamiński napisał(a): Poza tym, od kiedy handel ludźmi jest tu zabroniony?

Najwidoczniej odkąd zostałem Prezydentem. Wink

RE: Produkty na giełdzie - Sheldon Anszlus Lovelace - 14.03.2018

Najwidoczniej należy znieść ten zakaz. :d

RE: Produkty na giełdzie - Maciej Kamiński - 14.03.2018

Wpierw to należałoby go zlokalizować.

RE: Produkty na giełdzie - Hewret von Thorn - 14.03.2018

Kolejny pomysł na kategorię - siła robocza.
-> Grupa bialeńskich plebsów
-> Horda kugarów
-> Uchodźcy z Al-Rajnu
-> Androidy

Big Grin