Forum Republiki Bialeńskiej
"Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+---- Dział: Opiniotwórczość (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-76.html)
+---- Wątek: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. (/thread-7754.html)

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Eddard Noqtern - 29.08.2016

Dziękuję za gratulacje. Mam nadzieję, że uda mi się podołać wyzwaniu. Zanim jednak zostanę Marszałkiem Parlamentu musimy poczekać na zakończenie głosowania i ogłoszenie wyników przez Marszałka-Seniora.

Fredericku, jako że zgłosiłeś mnie tak naprawdę bez mojej wiedzy, proszę abyś w zamian za to objął funkcję Wicemarszałka.  Wink

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Frederick Hufflepuff - 29.08.2016

(29.08.2016, 21:50:20)Eddard Noqtern link napisał(a):Fredericku, jako że zgłosiłeś mnie tak naprawdę bez mojej wiedzy, proszę abyś w zamian za to objął funkcję Wicemarszałka.   

Niech będzie, ale zastrzegam sobie prawo do zmniejszenia aktywności, i to dość radykalnie, od września!

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Alberto Carlos de Médici y Zep - 29.08.2016

(29.08.2016, 22:06:51)Piotr Pawel I link napisał(a):Panie Marszałku,
Wysoka Izbo!

Przeprowadzanie referendum jest możliwe, ale nie będzie miało skutków prawnych dla Królestwa Hasselandu. Dla Królestwa Hasselandu skutek prawny mieć będzie podpisanie i ratyfikowanie ewentualnego nowego traktatu, a nie jego przyjęcie przez Bialenię.

Przecież sam Hewert o tym pisał i to zdaje się post wyżej...

[left-indent]Na końcu chciałbym zaznaczyć, że referendum nie będzie wiążące wobec prawa Republiki Bialeńskiej, lecz będzie wiążące dla mnie – jako autora tej umowy międzynarodowej, bardzo znaczącej dla przyszłości Narodów.[/left-indent]

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Hewret von Thorn - 07.09.2016

Cytat:4) Głosowanie nad poprawką dotyczącą wprowadzenia obowiązku składania raportów przez członków Rządu:
Poprawka autorstwa Posła Fredericka Hufflepuffa: PRZECIW.

5) Głosowanie nad poprawką dotyczącą wprowadzenia interpelacji poselskich:
Autopoprawka autorstwa Prezydenta Faradobusa: ZA.

Z tymże punkty 4) i 5) to kontrpropozycje.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Eddard Noqtern - 07.09.2016

Nie koniecznie. Może być przecież sytuacja kiedy i Rząd musi składać raporty i Poseł może interpelować do Rządu.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Maciej Kamiński - 07.09.2016

(07.09.2016, 15:53:01)Hewret Faradobus link napisał(a):
Cytat:4) Głosowanie nad poprawką dotyczącą wprowadzenia obowiązku składania raportów przez członków Rządu:
Poprawka autorstwa Posła Fredericka Hufflepuffa: PRZECIW.

5) Głosowanie nad poprawką dotyczącą wprowadzenia interpelacji poselskich:
Autopoprawka autorstwa Prezydenta Faradobusa: ZA.

Z tymże punkty 4) i 5) to kontrpropozycje.
Myślę, że Marszałek potrafi zmienić cyferkę w jednym miejscu. ,Wink

Odp: Projekt ustawy o zmianie konstytucji - Tadeusz Krasnodębski - 07.09.2016

Panie Marszałku, o ile prawo pozwala na takie postępowanie, zwracam się z prośbą o wstrzymanie się z ogłoszeniem referendum w sprawie tej poprawki do momentu zagłosowania przez wszystkich Posłów nad poprawką o kadencji Sędziego. Uważam, że ogłoszenie tych referendów jednego dnia - o ile tamta poprawka przejdzie - a następnie wprowadzenie poprawek do Konstytucji "za jednym zamachem" będzie korzystniejsze niż dwie poprawki w przeciągu tygodnia. Dodam, że głosowanie nad projektem o kadencji powinno rozpocząć się dziś późnym wieczorem Wink   

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Eddard Noqtern - 07.09.2016

W związku z trwającym głosowaniem postanowiłem o przeniesieniu tego postu tutaj.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Tadeusz Krasnodębski - 14.09.2016

Czy ktoś ogłosi wyniki referendów? Wink 

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Hewret von Thorn - 14.09.2016

Powinien [member=227]Frederick Hufflepuff[/member], ale pewnie zostaną ogłoszone, gdy @Eddard Noqtern wróci.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Karol Medycejski - 19.09.2016

Nie no teraz, to ja już mogę odejść z mikronacji, bo widziałem prawie wszystko, a na pewno więcej niż chciałbym zobaczyć:

[Obrazek: 0deb4a4cc9e0ff9f.png]

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Tadeusz Krasnodębski - 19.09.2016

Co jest z tym nie tak?

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Alberto Carlos de Médici y Zep - 19.09.2016

Karakal Stonoga. xD

[spoiler]https://www.youtube.com/watch?v=66wHndRLjrY[/spoiler]

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Tadeusz Krasnodębski - 19.09.2016

Chryste, nie zwróciłem uwagi... XD   

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Tadeusz Krasnodębski - 20.09.2016

Chciałem przypomnieć o projekcie dot. Ławników Smile

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Karol Medycejski - 29.09.2016

Przepraszam, ale co się właśnie odkiełbasiło w Parlamencie? Jak można głosować przeciw projektowi i za poprawką do niego, która nie ma racji bytu bez faktu przegłosowania projektu? Przecież to gwałt na logice.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Kristian Arped - 29.09.2016

Jeżeli miałbym zgadywać - by, w razie uchwalenia projektu, przeszedł projekt bardziej dla oddającego głos zjadliwy. Niemniej fajnie by było, gdybyśmy skopiowali rozwiązanie realowe i przed głosowaniem nad projektem właściwym odrzucić lub przyjąć zgłoszone do niego poprawki, a nie - tak jak obecnie - robić to symultanicznie.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Karol Medycejski - 29.09.2016

Cytat:Niemniej fajnie by było, gdybyśmy skopiowali rozwiązanie realowe i przed głosowaniem nad projektem właściwym odrzucić lub przyjąć zgłoszone do niego poprawki, a nie - tak jak obecnie - robić to symultanicznie.

O to to właśnie. A nie jakieś kombinowanie, z którego powstają takie potworki jak obserwujemy w Parlamencie...

Warto by też może zrezygnować z głosowania nad autopoprawkami i włączać je niejako z automatu do projektu, skoro wnosi je sam wnioskodawca.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Maciej Kamiński - 29.09.2016

(29.09.2016, 14:25:27)Kristian Arped link napisał(a):Jeżeli miałbym zgadywać - by, w razie uchwalenia projektu, przeszedł projekt bardziej dla oddającego głos zjadliwy.
No. Zawsze tak było.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Kristian Arped - 30.09.2016

(29.09.2016, 14:32:52)Karol Medycejski link napisał(a):Warto by też może zrezygnować z głosowania nad autopoprawkami i włączać je niejako z automatu do projektu, skoro wnosi je sam wnioskodawca.
Głosowanie nad autopoprawkami to dla mnie jednak wyższy poziom abstrakcji, którego rozumienie - wraz z postępującą oksydacją mojego ciała - czmychło.