Forum Republiki Bialeńskiej
Wieści z zagranicy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Wieści z zagranicy (/thread-560.html)

Odp: Wieści z zagranicy - AndrzejSwarzewski - 18.08.2014

(18.08.2014, 21:00:34)Heinrich Hewret link napisał(a): To może w następnej kadencji zamiast powoływać kolejnego MSZ, lepiej zaktywizować Radę Dyplomatyczną?
A kto jest w Radzie Dyplomatycznej... No ale dobrze, masz rację. W ogóle powinniśmy przestać publicznie prowadzić politykę zagraniczną. Tak naprawdę to co robimy powinno być publicznie TYLKO w chwili podpisywania jakichś traktatów. A nie jak teraz, że co niektórzy latają po całym mikroświecie i ogłaszają wszystko wszem i wobec. Bo to niestety jest yoyonacyjne i to bardzo. :/

Odp: Wieści z zagranicy - Maciej Kamiński - 18.08.2014

Cytat:I poza końcówką, to niestety jest prawda. I być może to mój błąd, że nic nie robię z działaniami moich urzędników.. Ale z drugiej strony, pozbawienie stanowisk niektórych osób zapewne spowodowałoby ich odejście z kraju. A to przy naszej niewielkiej populacji byłoby niefajne i niebezpieczne.
15 osób (z czego co najmniej dwie trzecie jest stale aktywne) to mała populacja? I dziwi mnie takie stanowisko u osoby, która tak zaciekle walczy z zabetonowaniem sceny politycznej.

Cytat:To może w następnej kadencji zamiast powoływać kolejnego MSZ, lepiej zaktywizować Radę Dyplomatyczną?
Na pewno cztery osoby będą szybciej i efektywniej działać niż dwie.

Odp: Wieści z zagranicy - Hewret von Thorn - 18.08.2014

(18.08.2014, 21:06:48)Maciej Kamiński link napisał(a):
Cytat:To może w następnej kadencji zamiast powoływać kolejnego MSZ, lepiej zaktywizować Radę Dyplomatyczną?
Na pewno cztery osoby będą szybciej i efektywniej działać niż dwie.

Jak to miałem odebrać? Opinia negatywna czy pozytywna?

W Niderlandach działa Rada Królewska składającą się z arystokracji oraz z dworu królewskiego. Uwierz mi, że to działa bardzo efektywnie. Kolegialnie podejmowane są decyzje, kto zostanie ambasadorem, kto wyjedzie na misję dyplomatyczną albo jakie mikronacje należy uznać lub z jakimi wycofać uznanie.

Cytat:15 osób (z czego co najmniej dwie trzecie jest stale aktywne) to mała populacja? I dziwi mnie takie stanowisko u osoby, która tak zaciekle walczy z zabetonowaniem sceny politycznej.
Tak, jest to mała populacja. W czasach rozkwitu mieliśmy ponad 30 obywateli, z czego ponad 20 aktywnych.
No i zabetonowanie to jeden shit, a yoyonacjonizm to drugi shit.
Cytat:Na pewno cztery osoby będą szybciej i efektywniej działać niż dwie.
Pod warunkiem, że te cztery osoby będą ze sobą współpracować, a nie tak jak było teraz, że każdy swoje.

Odp: Wieści z zagranicy - Maciej Kamiński - 18.08.2014

Cytat:Jak to miałem odebrać? Opinia negatywna czy pozytywna?
Mniej więcej tak, jak skomentował to Andrzej.

Cytat:W Niderlandach działa Rada Królewska składającą się z arystokracji oraz z dworu królewskiego. Uwierz mi, że to działa bardzo efektywnie. Kolegialnie podejmowane są decyzje, kto zostanie ambasadorem, kto wyjedzie na misję dyplomatyczną albo jakie mikronacje należy uznać lub z jakimi wycofać uznanie.
No i właśnie o to chodzi - znajdź tu w Bialenii odpowiednik takiego "dworu".

Cytat:Tak, jest to mała populacja. W czasach rozkwitu mieliśmy ponad 30 obywateli, z czego ponad 20 aktywnych.
Nieprawda, nie osiągnęliśmy nigdy liczby ani 30 obywateli (nawet po aneksji Siedmiogrodu, wliczając osoby bez kont na forum), ani 20 aktywnych naraz.

Jaj, Cesarski Dom Harmeliuszowsko-Hergolienowy wraca na Tron Teutonii. :3 Szkoda, że nie Jakob (sojusznik Powstania Marcowego), ale dobrze, że chociaż ten Dom. Smile
http://www.prawo.sarmacja.org/akt,6827.html

Odp: Wieści z zagranicy - AndrzejSwarzewski - 21.08.2014

Jego Ekscelencja Wojciech Hergemon powraca do Sarmacji! Zezwolił na to Regent JKW Daniel Łukasz. To duży krok w przód, a zarazem realizacja jednego z postulatów głównego kontrkandydata obecnego Księcia z ostatniej elekcji- Miszy Koraba-Kaku.
http://prawo.sarmacja.org/akt,6838.html

Odp: Wieści z zagranicy - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 21.08.2014

A tym, że ja dobiłem do 11 wsi w Sarmacji to nikogo nie obchodzi?

(21.08.2014, 08:30:49)Tomasz Rabotowicz link napisał(a): A tym, że ja dobiłem do 11 wsi w Sarmacji to nikogo nie obchodzi?
Ale 11 wsi lennych i jesteś baronetem (czy już baronem?)?

(21.08.2014, 10:27:27)AndrzejSwarzewski link napisał(a): [quote author=Tomasz Rabotowicz link=topic=822.msg14723#msg14723 date=1408602649]
A tym, że ja dobiłem do 11 wsi w Sarmacji to nikogo nie obchodzi?
Ale 11 wsi lennych i jesteś baronetem (czy już baronem?)?
[/quote]
Wsi prywatnych, lenną mam jedną. xD

Odp: Wieści z zagranicy - Feliks Spirkin - 21.08.2014

http://www.rotria.boo.pl/forum/index.php?topic=3876.0

Ta wiadomość mnie wprawiła w osłupienie i zrobiło mi się smutno. Prosiłbym, aby władze Bialenii wprowadziły tygodniową żałobę narodową.
Nie jest to sarkazm, a po prostu wiem, iż źle postąpiłem działając w pewnej organizacji i jest mi najzwyklej w świecie teraz głupio.

Odp: Wieści z zagranicy - Jarosław Michnik - 21.08.2014

To dobry dzień na wysłanie wojsk do Rotrii i jej całkowite zniszczenie.

Odp: Wieści z zagranicy - Guliano Montini - 21.08.2014

A mi się zrobiło smutno jak nałożono na mnie ekskomunikę. Tongue Dzień dobry! Big Grin

(21.08.2014, 11:45:59)Hyacinthe Molière link napisał(a): http://www.rotria.boo.pl/forum/index.php?topic=3876.0

Ta wiadomość mnie wprawiła w osłupienie i zrobiło mi się smutno. Prosiłbym, aby władze Bialenii wprowadziły tygodniową żałobę narodową.
Nie jest to sarkazm, a po prostu wiem, iż źle postąpiłem działając w pewnej organizacji i jest mi najzwyklej w świecie teraz głupio.
Pomysł z żałobą nie jest głupi. Może w dniu pogrzebu wprowadzimy?

Odp: Wieści z zagranicy - Maciej Kamiński - 21.08.2014

A dlaczego mamy obchodzić żałobę z powodu śmierci przywódcy państwa, z którym nie mamy nawiązanych stosunków dyplomatycznych?

A - witaj Guliano, kryptomasonie. Wink

Odp: Wieści z zagranicy - Feliks Spirkin - 21.08.2014

A dlaczego mamy obchodzić żałobę z powodu śmierci przywódcy państwa, z którym nie mamy nawiązanych stosunków dyplomatycznych?
By polepszyć stosunki na linii Bialenia - Rotria?

(21.08.2014, 13:17:57)Maciej Kamiński link napisał(a): A dlaczego mamy obchodzić żałobę z powodu śmierci przywódcy państwa, z którym nie mamy nawiązanych stosunków dyplomatycznych?
Chociażby dlatego, że Patriarcha Leon był wybitnym człowiekiem i politykiem pozytywnie do nas nastawionym, zainteresowanym rozmowami z naszym krajem. Sam wykazał inicjatywę, by porozmawiać ze mną o traktacie, co pokazuje Jego niezwykle pozytywny stosunek do naszej państwowości. Smile

(21.08.2014, 13:35:38)Hyacinthe Molière link napisał(a): A dlaczego mamy obchodzić żałobę z powodu śmierci przywódcy państwa, z którym nie mamy nawiązanych stosunków dyplomatycznych?
By polepszyć stosunki na linii Bialenia - Rotria?
Jak polepszyć coś, co nie istnieje?

(21.08.2014, 13:37:49)AndrzejSwarzewski link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=822.msg14764#msg14764 date=1408619877]
Chociażby dlatego, że Patriarcha Leon był wybitnym człowiekiem i politykiem pozytywnie do nas nastawionym, zainteresowanym rozmowami z naszym krajem. Sam wykazał inicjatywę, by porozmawiać ze mną o traktacie, co pokazuje Jego niezwykle pozytywny stosunek do naszej państwowości. Smile
[/quote]
Dobrymi pomysłami to jest piekło wytapetowane.

Cytat:"6. Rada Ministrów nie zapomina również o podnoszonej przez Sclavinię kwestii przywłaszczania sobie dorobku Królestwa. Jesteśmy przy tym w kłopotliwej sytuacji; zdaję sobie sprawę, że każda, nawet najbardziej krytyczna reakcja będzie prze niektórych uznana za niepotrzebne przydawanie rangi wirtualnemu państwu, które do tego miana ledwie dorasta. Trudno jednak zignorować fakt, że Bialenia uzurpuje sobie prawo do korzystania z dziedzictwa sarmackiej Sclavinii. Oraz, że mieni się być częścią sarmackiego kręgu kulturowego (sic!). W najbliższych dniach Ministerstwo Spraw Zagranicznych podejmie stosowne kroki dyplomatyczne przeciwko Bialenii."
Ja tam się z nimi zgadzam w tej kwestii, że Bialenia nie powinna być w kręgach kulturowych Sarmacji. Mamy naszą piękną historię, klimat i kulturę nie związaną z Sarmacją.

Osobiście zaciekawiło mnie to, że Sarmacja się tak tym przejmuje. Przecież jesteśmy małą yoyonacją która  nie jest nawet wrzodem na dupie poważnych mikronacji takich jak Sarmacja.

Cytat:Ja tam się z nimi zgadzam w tej kwestii, że Bialenia nie powinna być w kręgach kulturowych Sarmacji. Mamy naszą piękną historię, klimat i kulturę nie związaną z Sarmacją.
Sarmacki krąg kulturowy to jest tu tylko w starym opisie na micropedii. Wink

Cytat:Osobiście zaciekawiło mnie to, że Sarmacja się tak tym przejmuje. Przecież jesteśmy małą yoyonacją nie która jest nawet wrzodem na dupie poważnych mikronacji takich jak Sarmacja.
Jak widać oficjalna jedyna słuszna wizja jest nieprawdziwa. :Smile Big Grin

I ciekaw jestem, jak my przywłaszczamy sobie dorobek tej ich prowincji, skoro raz, że Anatolia nigdy nie była częścią Sclavinii, a dwa, że nawet nie tknęliśmy starych miejscowości na tej wyspie, i wreszcie trzy, nic co Sclavinia wypracowała nie jest przez nas wykorzystywane.