Forum Republiki Bialeńskiej
"Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+---- Dział: Opiniotwórczość (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-76.html)
+---- Wątek: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. (/thread-7754.html)

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Karol Medycejski - 12.01.2017

@"Frederick Hufflepuff" zwracałem uwagę na to, że powołanie Forum Parlamentów w formie uchwały ZL jest po pierwsze, nieeleganckie, po drugie, wyjątkowo wątpliwe z punktu widzenia prawa międzynarodowego (a właściwie sprzeczne, akty wewnętrzne nie mogą stanowić źródła prawnomiędzynarodowego). Zalecałem formę umowy międzynarodowej lub nieformalnego porozumienia między parlamentami. Nie posłuchaliście. Oczywiście wasze prawo, niemniej efekt jest taki, że ani Hasseland ani Sarmacja z pewnością już do tej inicjatywy nie przystąpią.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Iwan Pietrow - 12.01.2017

Przecież Hasseland i Surmenia są państwami, co najwyżej, mało znaczącymi. Nie będziemy po nich płakać.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Tadeusz Krasnodębski - 12.01.2017

Mowa o Sarmacji, nie Surmenii. Tongue

Cóż, wydaje mi się, że Księstwo nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa. Nie wszyscy są negatywnie nastawieni do tej formy współpracy, z tego, co widzę.
A że Hasseland nie chce, to nic niezwykłego. Zdziwiłbym się, gdyby przyklasnęli na Forum.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Karol Medycejski - 12.01.2017

Cytat:Cóż, wydaje mi się, że Księstwo nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa. Nie wszyscy są negatywnie nastawieni do tej formy współpracy, z tego, co widzę.

Wystarczy, że Książę jest negatywnie usposobiony, a to on prowadzi politykę zagraniczną KS. Wink

PS Jak mówiłem, gdyby to była nieformalna współpraca, to sprzeciw Księcia raczej nie miałby znaczenia. Alternatywą, jeśli chcemy koniecznie formalizacji współpracy, byłby traktat, wtedy pewnie nie byłoby sprzeciwu Księcia, gdyż KS współdecydowałoby wówczas o warunkach wspólnej inicjatywy.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - AndrzejSwarzewski - 12.01.2017

Można było poczekać do konferencji międzynarodowej, cóż.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Tadeusz Krasnodębski - 25.01.2017

Czy mógłbym się dowiedzieć, co kieruje Posłami głosującymi przeciwko reformie sądownictwa? Nie ukrywam, że dziwi mnie taki odbiór ustawy po przemilczanej debacie, a bez słowa wyjaśnienia nie będę w stanie przygotować kolejnego, kompromisowego projektu ustawy, choć bym chciał.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Severino Castiglioni - 26.01.2017

Projekt nie rozwiązuje problemów.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Tadeusz Krasnodębski - 26.01.2017

Niby dlaczego? Odblokuje Radę Przysięgłych, a z nią Sąd zacznie działać.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - AndrzejSwarzewski - 26.01.2017

Bez aktywnego Sędziego?

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Tadeusz Krasnodębski - 26.01.2017

Polecam lekturę ustawy; w razie nieobecności Sędziego jego obowiązki jako Asesor przejmuje Sekretarz Rady.

Cytat:Artykuł 6.

1. W przypadku czasowej nieobecności Sędziego Ludowego, Rada Przysięgłych ma obowiązek powołać spośród siebie Asesora, który do czasu powrotu Sędziego Ludowego będzie wykonywał jego obowiązki.

Sprawna Rada Przysięgłych równa się sprawy Sąd. Konstytucja pozwala każdemu poza Sędzią i Prezesem PK być Ławnikiem. Utrzymanie niepołączalności jest głupotą.

@"Bajtuś" @"Tomasz Cyryl Dostojewski" Czy mógłbym poznać Wasze uzasadnienie głosu? Wypowiedział się tylko Severino. Chciałbym przygotować drugi projekt.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Frederick Hufflepuff - 26.01.2017

Ja zagłosowałem "przeciw" projektowi, bo od samego początku nie byłem pozytywnie nastawiony do idei powołania Rady Przysięgłych. Teraz, gdy Rada de facto blokuje sprawne (lub nawet jakiekolwiek) funkcjonowania wymiaru sprawiedliwości, powinniśmy zreformować system w ten sposób, by wszystkie niepotrzebne stanowiska zlikwidować i zastąpić zbyt rozbudowane struktury prostymi zależnościami z silnym mandatem Sędziego.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Bajtuś - 26.01.2017

Moje stanowisko jest zgodne z Frederickiem.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Severino Castiglioni - 26.01.2017

Również nigdy nie byłem zwolennikiem ławników.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Hewret von Thorn - 27.01.2017

Co za letarg.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - AndrzejSwarzewski - 27.01.2017

Czyj?

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Maciej Kamiński - 27.01.2017

Nawiązując do definicji tego słowa, prawdopodobnie lipowy.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - AndrzejSwarzewski - 27.01.2017

Dlaczego Marszałek Parlamentu nie chce uzupełnić jego składu?
https://spolecznosc.bialenia.org.pl/thread-3678-post-68353.html#pid68353

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Severino Castiglioni - 28.01.2017

Właśnie. @"Iwan Pietrow" ?

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Iwan Pietrow - 29.01.2017

Ogłaszam, że jak tylko wrócę do domu, to zakończę wszystkie głosowania, zmienię terminy uzupełnienia składu parlamentu i złożę swój mandat poselski. Nie mam teraz zbyt wiele czasu na zabawy w mikroświat.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - AndrzejSwarzewski - 29.01.2017

Eej, mandatem nie rzucaj. Sad Zrezygnuj z marszałkowania, jak nie masz za dużo czasu, ale przecież głosowanie tyle czasu nie zajmuje...